20 dowodów, że picie słodkich napojów gazowanych szkodzi zdrowiu

20 dowodów, że picie słodkich napojów gazowanych szkodzi zdrowiu

Mimo że konsumpcja słodkich napojów gazowanych sukcesywnie zmniejsza się w wielu krajach, dużo osób nadal pije je każdego dnia. Odkryj 21 niszczących zdrowie działań tych napojów, które przekonają Ciebie – i ludzi, na których Ci zależy – do ograniczenia lub zaprzestania picia tych słodkich płynów.

Liczne badania wykazały negatywne skutki zdrowotne picia napojów gazowanych na wagę i zęby. Spożywanie tych słodkich płynów wiąże się jednak z poważniejszymi zagrożeniami dla zdrowia, niż wielu z nas zdaje sobie z tego sprawę.

Te pytania powinien znać każdy, kto udaje się do lekarza onkologa.

Zapisz się do newslettera i pobierz BEZPŁATNY poradnik!


Zapisując się do newslettera będziesz otrzymywał także bieżące informacje o naszych webinarach, bezpłatnej internetowej konferencji Rewolucja Zdrowia, informacje o produktach z naszego sklepu. Zapoznaj się z polityką prywatności jaką stosujemy w tym względzie.

Regularne spożywanie słodkich napojów wiąże się z licznymi problemami zdrowotnymi, takimi jak cukrzyca, choroby serca, astma, POChP i otyłość.

Jakie więc zagrożenia niesie za sobą regularne spożywanie tych napojów? Spójrzmy:

  1. Soda może powodować obniżenie czynności nerek

W 11-letnim badaniu Harvard Medical School, w którym wzięło udział 3318 kobiet, naukowcy odkryli, że spożywanie słodkich napoi gazowanych o obniżonej zawartości cukru (tzw. „light”) wiąże się z dwukrotnym zwiększeniem ryzyka niewydolności nerek.

  1. Zwiększone ryzyko cukrzycy

Wysoki poziom cukru w napojach gazowanych powoduje duży stres trzustce, co może sprawić, że nie będzie ona w stanie nadążyć za zapotrzebowaniem organizmu na insulinę. Picie jednego lub dwóch słodkich napojów dziennie zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2 o 25%.

  1. Puszki z napojem są wyłożone BPA

Puszki z napojami są powlekane bisfenolem A (BPA) powodującym zaburzenia endokrynologiczne. Jest on powiązany z wieloma innymi dolegliwościami, od chorób serca po otyłość, aż po problemy związane z rozrodczością.

  1. Słodkie napoje gazowane odwadniają Cię

Kofeina jest lekiem moczopędnym. Diuretyki wzmagają produkcję moczu, co powoduje częstsze jego oddawanie. Kiedy komórki organizmu są odwodnione, mają trudności z wchłanianiem składników odżywczych, a także utrudniają organizmowi usuwanie odpadów.

  1. Barwienie karmelem powiązane jest z rakiem

Sztuczne brązowe zabarwienie w coli jest procesem chemicznym, nie powstaje z karmelizowanego cukru. Wytwarza się go w reakcji cukrów z amoniakiem i siarczynem pod wysokim ciśnieniem i temperaturą.

Te reakcje chemiczne powodują powstawanie 2-metyloimidazolu (2-MI) i 4-metyloimidazolu (4-MI), które w przeprowadzonych przez rząd USA badaniach spowodowały raka płuc, wątroby lub tarczycy lub białaczkę u myszy laboratoryjnych i szczurów.

  1. Barwnik karmelowy wiąże się z problemami naczyniowymi

Dr Nehal N. Mehta, dyrektor Inflammatory Risk Cardiology na University of Pennsylvania twierdzi, że istnieje związek między problemami naczyniowymi a produktami zawierającymi karmel.

  1. Nadmiar kalorii

Półlitrowa butelka Coca-Coli zawiera 17 łyżeczek cukru i 240 kalorii. Są to puste kalorie pozbawione wartości odżywczych.

Przeciętnej osobie dorosłej zajmie ponad godzina maszerowania, aby spalić te 240 kalorii z pół litra coli.

  1. Słodkie napoje gazowane zwiększają ryzyko otyłości u dzieci

Każdy słodki napój spożywany dziennie zwiększa prawdopodobieństwo, że dziecko stanie się otyłe o około 60%. Słodkie napoje są również związane z innymi problemami zdrowotnymi u dzieci.

  1. Zwiększone ryzyko chorób serca u mężczyzn

Każdy napój gazowany dziennie zwiększa ryzyko chorób serca o 20% u mężczyzn.

  1. Kwas powoduje zużycie szkliwa

Testy laboratoryjne na kwasie obecnym w napojach gazowanych pokazują, że ilość kwasu w takich napojach wystarczy, aby pozbyć się szkliwa. Poziomy pH mogą być tak niskie, jak 2,5 (dla odniesienia – woda ma 7,0).

  1. Duże ilości cukru

Średnia półlitrowa butelka Coca-Coli zawiera równowartość 17 łyżeczek cukru. Nietrudno zauważyć, że taki napój może być szkodliwy dla zębów i ogólnego stanu zdrowia.

  1. Sztuczne słodziki

Wiele osób wybiera sztuczne słodziki w celu obniżenia spożycia kalorii. Jednak taki kopromis dla zdrowia wcale nie jest tak słodki. Sztuczne słodziki są powiązane z wieloma chorobami, w tym z rakiem.

  1. Słodkie napoje gazowane obniżają poziom minerałów

Napoje gazowane zawierające kwas fosforowy usuwają z kości bardzo potrzebny wapń.

Po zbadaniu kilku tysięcy kobiet i mężczyzn, naukowcy z Tufts University odkryli, że kobiety, które wypijały dziennie 3 lub więcej napojów na bazie coli, miały prawie 4% mniejszą gęstość mineralną kości w biodrach, mimo że badacze kontrolowali ich spożycie wapnia i witaminy D.

  1. Picie słodkich napojów zmienia metabolizm

Dr Hans-Peter Kubis, dyrektor grupy ćwiczeń i rehabilitacji zdrowia na Uniwersytecie w Bangor w Anglii, odkrył, że regularne picie słodkich napojów gazowanych może zmienić metabolizm w ludzkim ciele.

Uczestnicy pili 140 gramów cukru każdego dnia przez cztery tygodnie (to mniej niż dwie półlitrowe butelki coli). Wyniki: ich metabolizm zmienił się po czterech tygodniach, co utrudniło im spalanie tłuszczu i zmniejszenie masy ciała.

  1. Picie więcej niż jednego napoju gazowanego dziennie zwiększa ryzyko chorób serca i zespołu metabolicznego

Według Ravi Dhingra, MD, główny autor badania i nauczyciel medycyny w Harvard Medical School stwierdza: “Jeśli pijesz jeden lub więcej słodkich napojów dziennie, możesz zwiększyć ryzyko rozwoju metabolicznych czynników ryzyka chorób serca. ”

Badanie Framingham obejmowało prawie 9000 osób w ciągu czterech lat. Naukowcy odkryli, że osoby spożywające jeden lub więcej napój gazowany dziennie miały o 48% większe ryzyko zespołu metabolicznego w porównaniu do osób spożywających mniej niż jeden taki napój dziennie.

  1. Dietetyczne napoje gazowane wcale nie pomagają schudnąć

Badanie przeprowadzone przez University of Texas Health Science Center wykazało, że im więcej napojów gazowanych osoba pije, tym większe ryzyko wystąpienia nadwagi.

  1. Słodkie napoje zawierają inhibitory pleśni

Są to benzoesan sodu lub benzoesan potasu, i są one stosowane w prawie wszystkich napojach gazowanych.

“Te chemikalia mają zdolność wywoływania poważnych uszkodzeń DNA w mitochondriach do tego stopnia, że ​​całkowicie je inaktywują – całkowicie je niszczą” mówi Peter Piper, profesor biologii molekularnej i biotechnologii na Uniwersytecie w Sheffield w Wielkiej Brytanii. Konserwant jest również powiązany z pokrzywką, astmą i innymi chorobami alergicznymi.

Uwaga: Niektóre firmy wycofały benzoesan sodu. Coca – Cola Light i Pepsi Light zastąpiły go innym środkiem konserwującym, benzoesanem potasu. Zarówno benzoesan sodu, jak i potasu zostały sklasyfikowane przez Komisję ds. Żywności w Wielkiej Brytanii jako środki wywołujące łagodne podrażnienia skóry, oczu i błon śluzowych.

  1. Napoje gazowane zawierające kwas askorbinowy i benzoesan potasu mogą tworzyć benzen, znany czynnik rakotwórczy

Benzen może tworzyć się w napojach i produktach spożywczych zawierających zarówno kwas askorbinowy, jak i benzoesan potasu.

Według FDA (amerykańska, rządowa Agencja Żywności i Leków), gdy benzoesan jest wystawiony na działanie światła i ciepła w obecności witaminy C, można go przekształcić w benzen. Według American Cancer Society, benzen jest uważany za czynnik rakotwórczy.

  1. Codzienne spożywanie napojów gazowanych i innych napojów słodzonych cukrem powiązane jest z niealkoholowym stłuszczeniem wątroby

2 634 osób w badaniu wykonało tomografię komputerową, aby zmierzyć ilość tłuszczu w wątrobie. Badacze zauważyli wyższą częstotliwość występowania Niealkoholowego Stłuszczenia Wątroby wśród osób, które zgłosiły, że piją więcej niż jeden słodki napój dziennie, w porównaniu do ludzi, którzy twierdzili, że nie piją takich napojów.

  1. Napoje gazowane powiązane są z astmą

Badanie przeprowadzone w Południowej Australii na 16 907 uczestnikach w wieku 16 lat i starszych wykazało, że wysoki poziom spożycia słodkich napojów gazowanych korelował z astmą i POChP.

 

Zdjęcie: Depositphotos

Podobne artykuły

komentarzy

  1. Ahmed Kowalski
    23 maja 2018 o 20:23 Odpowiedz

    A pulchna młodzież wmawia sobie, że otyłość to geny, albo tendencje… zapijając orężadę kokakolą.

Napisz komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.