Mimo że konsumpcja słodkich napojów gazowanych sukcesywnie zmniejsza się w wielu krajach, dużo osób nadal pije je każdego dnia. Odkryj 21 niszczących zdrowie działań tych napojów, które przekonają Ciebie – i ludzi, na których Ci zależy – do ograniczenia lub zaprzestania picia tych słodkich płynów.
Liczne badania wykazały negatywne skutki zdrowotne picia napojów gazowanych na wagę i zęby. Spożywanie tych słodkich płynów wiąże się jednak z poważniejszymi zagrożeniami dla zdrowia, niż wielu z nas zdaje sobie z tego sprawę.
Regularne spożywanie słodkich napojów wiąże się z licznymi problemami zdrowotnymi, takimi jak cukrzyca, choroby serca, astma, POChP i otyłość.
Jakie więc zagrożenia niesie za sobą regularne spożywanie tych napojów? Spójrzmy:
-
Soda może powodować obniżenie czynności nerek
W 11-letnim badaniu Harvard Medical School, w którym wzięło udział 3318 kobiet, naukowcy odkryli, że spożywanie słodkich napoi gazowanych o obniżonej zawartości cukru (tzw. „light”) wiąże się z dwukrotnym zwiększeniem ryzyka niewydolności nerek.
-
Zwiększone ryzyko cukrzycy
Wysoki poziom cukru w napojach gazowanych powoduje duży stres trzustce, co może sprawić, że nie będzie ona w stanie nadążyć za zapotrzebowaniem organizmu na insulinę. Picie jednego lub dwóch słodkich napojów dziennie zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2 o 25%.
-
Puszki z napojem są wyłożone BPA
Puszki z napojami są powlekane bisfenolem A (BPA) powodującym zaburzenia endokrynologiczne. Jest on powiązany z wieloma innymi dolegliwościami, od chorób serca po otyłość, aż po problemy związane z rozrodczością.
-
Słodkie napoje gazowane odwadniają Cię
Kofeina jest lekiem moczopędnym. Diuretyki wzmagają produkcję moczu, co powoduje częstsze jego oddawanie. Kiedy komórki organizmu są odwodnione, mają trudności z wchłanianiem składników odżywczych, a także utrudniają organizmowi usuwanie odpadów.
-
Barwienie karmelem powiązane jest z rakiem
Sztuczne brązowe zabarwienie w coli jest procesem chemicznym, nie powstaje z karmelizowanego cukru. Wytwarza się go w reakcji cukrów z amoniakiem i siarczynem pod wysokim ciśnieniem i temperaturą.
Te reakcje chemiczne powodują powstawanie 2-metyloimidazolu (2-MI) i 4-metyloimidazolu (4-MI), które w przeprowadzonych przez rząd USA badaniach spowodowały raka płuc, wątroby lub tarczycy lub białaczkę u myszy laboratoryjnych i szczurów.
-
Barwnik karmelowy wiąże się z problemami naczyniowymi
Dr Nehal N. Mehta, dyrektor Inflammatory Risk Cardiology na University of Pennsylvania twierdzi, że istnieje związek między problemami naczyniowymi a produktami zawierającymi karmel.
-
Nadmiar kalorii
Półlitrowa butelka Coca-Coli zawiera 17 łyżeczek cukru i 240 kalorii. Są to puste kalorie pozbawione wartości odżywczych.
Przeciętnej osobie dorosłej zajmie ponad godzina maszerowania, aby spalić te 240 kalorii z pół litra coli.
-
Słodkie napoje gazowane zwiększają ryzyko otyłości u dzieci
Każdy słodki napój spożywany dziennie zwiększa prawdopodobieństwo, że dziecko stanie się otyłe o około 60%. Słodkie napoje są również związane z innymi problemami zdrowotnymi u dzieci.
-
Zwiększone ryzyko chorób serca u mężczyzn
Każdy napój gazowany dziennie zwiększa ryzyko chorób serca o 20% u mężczyzn.
-
Kwas powoduje zużycie szkliwa
Testy laboratoryjne na kwasie obecnym w napojach gazowanych pokazują, że ilość kwasu w takich napojach wystarczy, aby pozbyć się szkliwa. Poziomy pH mogą być tak niskie, jak 2,5 (dla odniesienia – woda ma 7,0).
-
Duże ilości cukru
Średnia półlitrowa butelka Coca-Coli zawiera równowartość 17 łyżeczek cukru. Nietrudno zauważyć, że taki napój może być szkodliwy dla zębów i ogólnego stanu zdrowia.
-
Sztuczne słodziki
Wiele osób wybiera sztuczne słodziki w celu obniżenia spożycia kalorii. Jednak taki kopromis dla zdrowia wcale nie jest tak słodki. Sztuczne słodziki są powiązane z wieloma chorobami, w tym z rakiem.
-
Słodkie napoje gazowane obniżają poziom minerałów
Napoje gazowane zawierające kwas fosforowy usuwają z kości bardzo potrzebny wapń.
Po zbadaniu kilku tysięcy kobiet i mężczyzn, naukowcy z Tufts University odkryli, że kobiety, które wypijały dziennie 3 lub więcej napojów na bazie coli, miały prawie 4% mniejszą gęstość mineralną kości w biodrach, mimo że badacze kontrolowali ich spożycie wapnia i witaminy D.
-
Picie słodkich napojów zmienia metabolizm
Dr Hans-Peter Kubis, dyrektor grupy ćwiczeń i rehabilitacji zdrowia na Uniwersytecie w Bangor w Anglii, odkrył, że regularne picie słodkich napojów gazowanych może zmienić metabolizm w ludzkim ciele.
Uczestnicy pili 140 gramów cukru każdego dnia przez cztery tygodnie (to mniej niż dwie półlitrowe butelki coli). Wyniki: ich metabolizm zmienił się po czterech tygodniach, co utrudniło im spalanie tłuszczu i zmniejszenie masy ciała.
-
Picie więcej niż jednego napoju gazowanego dziennie zwiększa ryzyko chorób serca i zespołu metabolicznego
Według Ravi Dhingra, MD, główny autor badania i nauczyciel medycyny w Harvard Medical School stwierdza: “Jeśli pijesz jeden lub więcej słodkich napojów dziennie, możesz zwiększyć ryzyko rozwoju metabolicznych czynników ryzyka chorób serca. ”
Badanie Framingham obejmowało prawie 9000 osób w ciągu czterech lat. Naukowcy odkryli, że osoby spożywające jeden lub więcej napój gazowany dziennie miały o 48% większe ryzyko zespołu metabolicznego w porównaniu do osób spożywających mniej niż jeden taki napój dziennie.
-
Dietetyczne napoje gazowane wcale nie pomagają schudnąć
Badanie przeprowadzone przez University of Texas Health Science Center wykazało, że im więcej napojów gazowanych osoba pije, tym większe ryzyko wystąpienia nadwagi.
-
Słodkie napoje zawierają inhibitory pleśni
Są to benzoesan sodu lub benzoesan potasu, i są one stosowane w prawie wszystkich napojach gazowanych.
“Te chemikalia mają zdolność wywoływania poważnych uszkodzeń DNA w mitochondriach do tego stopnia, że całkowicie je inaktywują – całkowicie je niszczą” mówi Peter Piper, profesor biologii molekularnej i biotechnologii na Uniwersytecie w Sheffield w Wielkiej Brytanii. Konserwant jest również powiązany z pokrzywką, astmą i innymi chorobami alergicznymi.
Uwaga: Niektóre firmy wycofały benzoesan sodu. Coca – Cola Light i Pepsi Light zastąpiły go innym środkiem konserwującym, benzoesanem potasu. Zarówno benzoesan sodu, jak i potasu zostały sklasyfikowane przez Komisję ds. Żywności w Wielkiej Brytanii jako środki wywołujące łagodne podrażnienia skóry, oczu i błon śluzowych.
-
Napoje gazowane zawierające kwas askorbinowy i benzoesan potasu mogą tworzyć benzen, znany czynnik rakotwórczy
Benzen może tworzyć się w napojach i produktach spożywczych zawierających zarówno kwas askorbinowy, jak i benzoesan potasu.
Według FDA (amerykańska, rządowa Agencja Żywności i Leków), gdy benzoesan jest wystawiony na działanie światła i ciepła w obecności witaminy C, można go przekształcić w benzen. Według American Cancer Society, benzen jest uważany za czynnik rakotwórczy.
-
Codzienne spożywanie napojów gazowanych i innych napojów słodzonych cukrem powiązane jest z niealkoholowym stłuszczeniem wątroby
2 634 osób w badaniu wykonało tomografię komputerową, aby zmierzyć ilość tłuszczu w wątrobie. Badacze zauważyli wyższą częstotliwość występowania Niealkoholowego Stłuszczenia Wątroby wśród osób, które zgłosiły, że piją więcej niż jeden słodki napój dziennie, w porównaniu do ludzi, którzy twierdzili, że nie piją takich napojów.
-
Napoje gazowane powiązane są z astmą
Badanie przeprowadzone w Południowej Australii na 16 907 uczestnikach w wieku 16 lat i starszych wykazało, że wysoki poziom spożycia słodkich napojów gazowanych korelował z astmą i POChP.
Zdjęcie: Depositphotos
A pulchna młodzież wmawia sobie, że otyłość to geny, albo tendencje… zapijając orężadę kokakolą.