Miód to jeden z najbardziej znanych naturalnych leków. Dzięki jego różnorodnym rodzajom możemy nie tylko cieszyć się wyjątkowymi smakami, ale także leczyć szereg różnych dolegliwości. Jak działa miód?
Miód to przede wszystkim naturalny antybiotyk, który znany jest od wielu wieków i stosowany był na długo przed odkryciem działania penicyliny. Miód urzeka różnorodnością smaków, pozwala zaspokoić ochotę na coś słodkiego bez ryzyka przybierania na wadze oraz zawiera szereg cennych dla zdrowia substancji, które uzupełniają naszą dietę.
Wartości odżywcze miodu
Zawartość substancji odżywczych w miodzie jest rożna w zależności od jego rodzaju. Najwięcej w tym słodkim lekarstwie znajdziemy aminokwasów, witamin z grupy B oraz cennych mikroelementów jak: cynk, fosfor, sód, magnez, żelazo, mangan, wapń oraz miedź.
Zanim zaczniemy stosować miód w celach leczniczych musimy wiedzieć, że traci on swoje właściwości w trakcie podgrzewania. Miodu nie należy nigdy dodawać do gorącej herbaty i innych napojów o wysokiej temperaturze, a także przechowywać w pobliżu źródeł ciepła np. na kuchennym blacie tuż przy kuchence.
Właściwości lecznicze wybranych rodzajów miodu
Na początek uwaga: miód kupujcie tylko z lokalnych pasiek, ekologiczny, nie zbierany nie wiadomo skąd (hit z jednego z marketów: „Miód pszczeli z pasiek z terenu Unii Europejskiej” – czytaj po polsku: zlewki skąd się da). Trzeba poszukać i można znaleźć – pod poniższymi linkami polecamy Wam miody z lokalnej pasieki, pszczelarza z dziada-pradziada, pana Józefa Kluchy:.
- Miód wielokwiatowy – wzmacnia odporność, polecany w chorobach serca oraz nadciśnieniu, nerwicy i depresji, działa na zasadzie naturalnej szczepionki odczulającej – łagodzi astmę na tle alergicznym, katar sienny oraz inne objawy alergii na pyłki kwiatów
- Miód akacjowy – może być spożywany przez diabetyków, leczy choroby dróg żółciowych i układu moczowego, zaburzenia trawienia i problemy jelitowe
- Miód lipowy – doskonałe lekarstwo na przeziębienie, zapalenie oskrzeli oraz płuc, polecany przy depresji i nerwicach, wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwgorączkowe
- Miód gryczany – polecany w chorobach reumatycznych, zaburzeniach psychicznych oraz anemii, leczy miażdżycę i choroby dróg moczowych, działa wzmacniająco oraz dodaje energii w stanach wyczerpania psychicznego i fizycznego
- Miód z czarnym czosnkiem i propolisem – wszystkie oddziaływania pro-zdrowotne białego czosnku, takie jak właściwości ochronne serca i przeciwnowotworowe są nie tylko zachowane, ale także wzmocnione! Z medycznego punktu widzenia czarny czosnek daje dużo więcej korzyści prozdrowotnych niż biały czosnek. KORZYŚCI ==-» POTRÓJNA SIŁA, WZMOCNIENIE, ZWIĘKSZENIE ODPORNOŚCI, ZWALCZANIE PATOGENÓW tj. wirusów, bakterii i grzybów
- Miód ze spadzi iglastej – polecany przy chorobach dróg oddechowych, nadciśnieniu oraz chorobach serca, bogaty w składniki mineralne, pomaga walczyć z anemią
Oprócz miodu warto także stosować w celach leczniczych inne produkty pszczele m.in. propolis, który jest pomocny podczas leczenia chorób skóry i błon śluzowych, zapobiega paradontozie, leczy zapalenie dziąseł, zabija bakterie i grzyby, pomaga leczyć poparzenia oraz wzmacnia odporność.
Cykl wiedzy o miodzie i produktach pszczelich
Zapisz się na ten cykl 5 emaili o właściwościach zdrowotnych miodów i produktów pszczelich opowiedziany ustami pszczelarza-pasjonata. Otrzymasz także mini-eBook na start. Wszystko w ramach naszych bezpłatnych cyklów wiedzy!
A zatem: smacznego i zdrowiejcie!