Czosnek to jeden z najlepiej znanych naturalnych leków. Oprócz właściwości przeciwzapalnych, antybakteryjnych, przeciwgrzybicznych i antywirusowych wykazuje także silne działanie przeciwnowotworowe.
Czosnek to jedna z najbardziej uniwersalnych przypraw i naprawdę warto spożywać go jak najczęściej. Prozdrowotne właściwości czosnku, znane są od wieków, a prowadzone przez naukowców analizy wykazały, że czosnek posiada silne działanie na nasz organizm. Za jego właściwości odpowiadają Allicyny, czyli związki siarkowe obecne także w innych roślinach z rodziny Allium, do których zaliczamy m.in. cebulę, pora oraz szczypiorek.
Cudowne właściwości czosnku, które zostały potwierdzone naukowo
Czosnek to przede wszystkim warzywo bogate w składniki odżywcze. W niepozornych ząbkach oprócz wyjątkowo cennych dla naszego zdrowia związków siarki znajdziemy także m.in. witaminę B6 oraz C, błonnik, mangan, olejki eteryczne, a nawet niewielkie ilości białka i węglowodanów.
Oto 7 powodów, dla których warto jeść czosnek jak najczęściej:
- Czosnek to cenne źródło, ważnych dla zdrowia składników odżywczych.
- Czosnek doskonale wpływa na kondycję naszego serca – badania naukowe przeprowadzone w Arabii Saudyjskiej udowodniły, że codzienne spożywanie 4 ząbków czosnku pozwala równie skutecznie obniżać ciśnienie krwi, jak popularny lek o nazwie Atenolol. Dzieje się tak, gdyż zawarte w czosnku związki rozszerzają naczynia krwionośne, co prowadzi do szybkiego i efektywnego spadku ciśnienia tętniczego. Ponadto czosnek wykazuje także działanie obniżające poziom „złego” cholesterolu LDL o około 15%, a także zapobiega miażdżycy.
- Czosnek niszczy wolne rodniki – silne właściwości antyutleniające czosnku sprawiają, że pomaga on zmniejszać stres oksydacyjny, który jest przyczyną wielu chorób np. cukrzycy, chorób serca, otyłości i choroby Alzheimera. Wolne rodniki przyśpieszają także starzenie się komórek i tkanek, co powoduje, że nasz wiek metaboliczny w dużej mierze odbiega od faktycznego. Czosnek zapobiega także chorobom autoimmunologicznym i spowalnia ich postęp.
- Czosnek poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego – na podstawie badań przeprowadzonych podczas sezonu grypowego w Wielkiej Brytanii udowodniono, że osoby spożywające czosnek o 60% rzadziej zapadały na przeziębienie. Czosnek przyśpiesza także leczenie infekcji, dlatego warto sięgać po niego w czasie choroby – wystarczy systematycznie przyjmować rozgnieciony ząbek czosnku, który dodamy do herbaty z miodem i cytryną – taka mikstura szybko uwalnia od objawów choroby.
- Czosnek działa antygrzybicznie i zabija pasożyty – spożywanie czosnku powoduje, że znacznie rzadziej zapadamy na dolegliwości powodowane przez grzyby, bakterie oraz pasożyty. Warzywo to skutecznie radzi sobie z bakteriami E.coli oraz z Salmonellą, a także leczy i zapobiega grzybicy skóry m.in. stóp, języka, jamy ustnej i układu pokarmowego. Ponadto czosnek to naturalne źródło probiotyków, więc warto spożywać go także w trakcie antybiotykoterapii. Czosnku nie zanoszą wszelkie robaki i pasożyty bytujące np. w naszych układach pokarmowych, z powodzeniem używany był także do leczenia gangreny w czasie I i II wojny światowej. Aby zapobiegać problemom skórnym, w tym zakażeniom ran czy grzybicy stóp możemy stosować pastę przygotowaną ze zgniecionych ząbków czosnku oraz oleju kokosowego.
- Czosnek działa detoksykacyjnie – oprócz cennych właściwości antyutleniających czosnek pomaga także usuwać z organizmu szkodliwe dla zdrowia toksyny m.in. metale ciężkie – w czasie badań prowadzonych wśród robotników fabryki baterii odkryto, że podczas terapii czosnkiem poziom ołowiu w ich organizmach obniżył się o 19%.
- Czosnek leczy choroby skóry – zawarte w czosnku związki siarki doskonale wpływają na poprawę stanu naszej skóry, gdyż wykazują działanie antyseptyczne i przeciwzapalne. Czosnek skutecznie leczy m.in. trądzik, egzemę i łuszczycę. Papką przygotowaną z czosnku i oleju kokosowego możemy także usuwać szpecące nasz wygląd pryszcze.
Wszystkie powyższe właściwości czosnku powodują, że jest on także silnym lekiem, chroniącym nas przed nowotworami, gdyż redukuje czynniki bezpośrednio wpływające na zmiany w komórkach – zmniejsza stres oksydacyjny i niszczy przyczyniające się do powstawania nowotworów wolne rodniki, działa detoksykacyjnie i przeciwzapalne, a także wspomaga działanie naszego układu immunologicznego.
Przeprowadzone w warunkach laboratoryjnych badania dowiodły, że czosnek skutecznie niszczy komórki białaczkowe oraz spowalnia wzrost wielu nowotworów m.in. gruczołu krokowego, żołądka i okrężnicy. Regularne spożywanie czosnku przez dłuższy okres czasu zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory aż o 30%, a w przypadku istniejących już zmian nowotworowych o 50% zwiększa efektywność pracy układu odpornościowego, który podczas chemioterapii może skutecznie walczyć z zagrażającymi zdrowiu i życiu infekcjami np. grypą czy przeziębieniem.