Chlorella – superodżywcza alga usuwająca metale ciężkie z organizmu

Chlorella – superodżywcza alga usuwająca metale ciężkie z organizmu

Szukasz naturalnego suplementu, który zwiększa poziom energii, wspiera utratę wagi i pomaga w detoksykacji metali ciężkich, takich jak ołów i rtęć, z organizmu? Jeśli tak, słodkowodna alga zwana chlorellą może być właśnie tym czego szukasz.

Pochodząca z Tajwanu i Japonii chlorella bogata jest w fitoskładniki, takie jak aminokwasy, chlorofil, beta-karoten, potas, fosfor, biotynę, magnez i kompleks witamin z grupy B. To kuzynka spiruliny, innej algi słodkowodnej.

Badania pokazały, że chlorella wpływa pozytywnie na cały organizm poprzez wspieranie prawidłowych funkcji hormonalnych, zdrowia układu sercowo-naczyniowego, co więcej łagodzi negatywne efekty chemioterapii i naświetlań, obniża ciśnienie tętnicze i cholesterol oraz wspomaga procesy detoksykacji.

Głęboko-zielony kolor chlorelli wynika z wysokiej zawartości chlorofilu. Zewsząd słyszymy, aby jeść więcej zielonych warzyw liściastych, czasem jednak ciężko dostarczyć sobie 5-7 porcji warzyw dziennie, dawkę rekomendowaną przez dietetyków i osoby zajmujące się zdrowiem.

Soki to dobra opcja, jednak dla większości osób zbyt czasochłonna. Poza tym, większość warzyw liściastych wypada blado w porównaniu do właściwości zdrowotnych jakie może zapewnić chlorella.

Wartości odżywcze chlorelli

Chlorella jest jednym z najbardziej bogatych odżywczo pokarmów na Ziemi.

W porcji 30-gramowej (3 łyżki) chlorella zawiera:

  • Białko – 16g
  • Witamina A – 287% RDA (Zalecanego Dziennego Spożycia)
  • Witamina B2 – 71% RDA
  • Witamina B3 – 33% RDA
  • Żelazo – 202% RDA
  • Magnez – 22% RDA
  • Cynk – 133% RDA

Co więcej, chlorella zawiera witaminę B1, B6 i fosfor.

Kiedy przyjrzymy się gęstości odżywczej tej algi, łatwo zauważyć dlaczego należy do 10 najzdrowszych pokarmów na Ziemi. Jest bardziej gęsta odżywczo niż inne zielone pokarmy, nawet jarmuż, szpinak i brokuły.

Jednak chlorella to nie tylko wysokie liczby witamin i minerałów. Ta alga to prawdziwy superfood, który na wiele korzystnych sposobów oddziałowuje na nasz organizm. Oto kilka z nich:

  1. Detoksykuje metale ciężkie

Jeśli masz wypełnienia amalgamatowe w zębach, byłeś szczepiony, regularnie jadasz ryby, byłeś narażony na promieniowanie lub spożywasz produkty spożywcze z Chin, duże prawdopodobieństwo, że czyhają na Twój organizm metale ciężkie. Ważne jest dla ogólnego zdrowia i dobrego samopoczucia, aby aktywnie wspomagać organizm w detoksykacji metali ciężkich i toksyn.

Jedną ze szczególnych właściwości chlorelli jest to, że owija się wokół nawet upartych toksyn bytujących w naszych ciałach, takich jak ołów, kadm, rtęć i uran, i chroni, aby nie zostały ponownie wchłonięte. Regularne spożywanie chlorelli może nawet uchronić przed kumulowaniem się metali ciężkich w tkankach miękkich i narządach.

  1. Pomaga radzić sobie organizmowi w trakcie i po chemio- i radioterapii

Radioterapia i chemioterapia to obecnie najpopularniejsze formy leczenie nowotworów. Każdy kto przeszedł przez taką terapię lub zna kogoś, kto został jej poddany, wie jakie spustoszenia sieją one w organizmie. Udowodniono, że wysokie wartości chlorofilu obecne w chlorelli chronią organizm przed promieniowaniem, jednocześnie usuwając radioaktywne cząsteczki z organizmu.

  1. Wspiera układ odpornościowy

Badanie opublikowane w 2012 roku w Nutrition Journal odkryło, że po 8 tygodniach przyjmowania chlorelli poprawiła się aktywność komórek NK (ang. Natural Killer – naturalni zabójcy).

Badacze z Uniwersytetu Yonsei w Seulu badali zdrowe osoby i odpowiedź ich układu immunologicznego na suplement chlorelli.

Wynik pokazał, że chlorella wspiera zdrową odpowiedź układu immunologicznego i wspomaga aktywność głównej grupy komórek układu odpornościowego.

Certyfikowana organiczna chlorella dostępna jest w naszym sklepie (link)

  1. Sprzyja chudnięciu

Zgubienie kilogramów nie należy do zadań łatwych, szczególnie kiedy mamy trochę więcej lat na karku. W badaniu opublikowanym w Journal of Medicinal Food, badacze skonstatowali, że “przyjmowanie chlorelli skutkowało zauważalną redukcją tkanki tłuszczowej, cholesterolu całkowitego i poziomu glukozy na czczo”.

Chlorella działa korzystnie dzięki pomocy w regulacji hormonów, wspomagając metabolizm, poprawiając krążenie i zwiększając poziom energii. Pomaga także redukować wagę i poziom tłuszczu, a także usuwa toksyny.

Wraz ze spadkiem wagi, toksyny są wydzielane i mogą zostać ponownie wchłonięte. Ważne jest, aby wypłukać te toksyny z organizmu tak szybko jak to możliwe. Zdolność chlorelli do wiązania toksyn i metali ciężkich bytujących w naszym organizmie ułatwia ich eliminację i zapobiega ponownej absorpcji.

  1. Sprawia, że wygląda się młodziej

Badania wciąż ujawniają, że chlorella może także spowolnić proces starzenia, sprawiając, że wyglądasz młodziej. Badania opublikowane w dzienniku Clinical Laboratory ujawniło, że chlorella delikatnie redukuje stres oksydacyjny, który może być spowodowany zanieczyszczeniami, stresem i kiepską dietą.

Chlorella efektywnie odmładza ponieważ w naturalny sposób zwiększa poziom witaminy A, C oraz glutationu, które eliminują wolne rodniki i chronią komórki.

  1. Pomaga w walce z nowotworami

Istnieje pogląd, że ciała wszystkich ludzi w pewnym momencie swojego życia rozwiną komórki nowotworowe. Właściwie funkcjonujący układ immunologiczny ma zdolność do atakowani i niszczenia tych komórek, zanim mają one szansę na zakorzenienie i stworzenie nowotworu. Niedawne badania medyczne odkryły, że chlorella pomaga zwalczać raka na kilka sposobów.

Po pierwsze, przyjmowana prewencyjnie wzmacnia układ immunologiczny, więc nasze organizmy odpowiadają w prawidłowy sposób. Po drugie, ponieważ usuwa metale ciężkie i toksyny z organizmu, jesteśmy mniej narażeni na nowotwory związane z zanieczyszczeniami. Po trzecie, badania pokazały, że u osób, u których już zdiagnozowano raka, chlorella zwiększa aktywność limfocytów T pomagających zwalczać nowe, anormalne komórki.

A także, jak jest to już wspomniane powyżej, jeśli rak jest już zdiagnozowany oraz zastosowano chemio- lub radioterapię, chlorella może pomóc zwalczać efekty uboczne.

Efekty uboczne chlorelli i środki ostrożności

Chlorella może powodować efekty uboczne u pewnej grupy osób. Niektóre z symptomów to opuchlizna twarzy i języka, wrażliwość na światło słoneczne, rozstrój żołądka, trądzik, zmęczenie, letarg, bóle głowy.

Większość skutków ubocznych chlorelli to typowe objawy detoksykacji. Jednak, niektóre osoby uczulone na jod, nadwrażliwe na chlorellę samą w sobie lub takie, które zażywają leki przeciwzakrzepowe, których substancją czynną jest warfaryna, powinny skonsultować się z lekarzem zanim zaczną zażywać chlorellę.

Jak przyjmować chlorellę

Suplementy chlorelli występują w dwóch wariantach: proszku lub tabletek. Sproszkowaną chlorellę najlepiej przyjmować w smoothie. Ze względu na jej intensywny smak, najlepiej dodać około pół łyżeczki do koktajlu z bananem, wodą kokosową i sokiem z limonki, pomocnym do ukrycia smaku. Jeśli chodzi o chlorellę w tabletkach sprawa jest prosta – wystarczy przyjmować 3-6 tabletek popijając szklanką wody, 1 do 3 razy dziennie.

 

Zdjęcie: Depositphotos

 

Podobne artykuły

Napisz komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.