Osoby cierpiące na nadciśnienie bardzo często ograniczają się tylko do brania przepisanych przez lekarza leków. Tymczasem można zrobić dużo więcej i zacząć spożywać pokarmy, które robią to w sposób naturalny. Oto siódemka, na którą zdecydowanie warto zwrócić uwagę.
Ciśnienie krwi jest głównym czynnikiem “popychania” tlenu, składników odżywczych, komórek krwi i innych ważnych substancji chemicznych w całym ciele. Jest to siła lub nacisk wywierany na ściany naczyń krwionośnych, który przepycha krew przez układ krążenia z każdym uderzeniem serca.
Nadciśnienie lub wysokie ciśnienie krwi jest niestety niezwykle bardzo powszechną chorobą. Kontrola zbyt wysokiego ciśnienia krwi pomaga zapobiegać rozwojowi tej choroby, która może uszkadzać tętnice. Kiedy ciśnienie twojej krwi wzrasta, pomyśl o tym jak o dodaniu dodatkowego powietrza do balonu: ściany się rozciągają i może dojść do uszkodzeń.
Krew – Twoje życie
Twoja krew jest nie tylko odpowiedzialna za dostarczanie składników odżywczych, tlenu itp., ale także przejmuje stery, jeśli chodzi o wyrzucanie śmieci lub zbieranie toksycznych produktów przemiany materii. Kiedy uszkodzenie rozciąga się na naczynia krwionośne w nerkach, zaczynają one tracić zdolność całkowitego usuwania odpadów i dodatkowych płynów z organizmu, co jest już bardzo złe dla organizmu. Dobrą wiadomością jest to, że wysokie ciśnienie krwi można łatwo wykryć i zazwyczaj można je kontrolować. Należy to jednak aktywnie wspierać między innymi dietą ograniczając między innymi spożycie wszystkiego, co jest powszechnie uznawane za niezdrowe, jak np. żywność przetworzona w puszkach, fast-foody, itp.
Zdrowa dieta – Twój przyjaciela w walce z nadciśnieniem
Zdrowa dieta będzie Twoim najlepszym przyjacielem, jeśli chodzi o obniżenie wysokiego ciśnienia krwi i uniknięcie stwardnienia tętnic. Niższe ryzyko chorób serca i wysokiego ciśnienia krwi wiąże się z wyższym spożyciem błonnika, potasu, białka roślinnego, magnezu i żelaza; a także mniejsze spożycie i wyeliminowanie przetworzonego mięsa, wysokotłuszczowego nabiału i napojów słodzonych cukrem. Długotrwałe ograniczenie spożycia soli może również pomóc obniżyć ciśnienie krwi, w szczególności należy ograniczyć wszystko, co jest pakowane lub w puszkach, wędliny sklepowe, słodycze.
Wiedza o tym, co jeść, aby obniżyć ciśnienie krwi, to pierwszy krok w kierunku zdrowej diety. Podstawowe składniki odżywcze regulujące ciśnienie krwi to potas i magnez.
Oto 7 produktów, które stanowią doskonałe wybory żywieniowe, gdy Twoim celem jest utrzymanie właściwego poziomu ciśnienia krwi:
Banany
Banany są bogate w potas, który zmniejsza wpływ soli na organizm. Jedzenie bananów może również pomóc w zapobieganiu skurczom mięśni, ponieważ potas jest głównym elektrolitem napędzającym pracę mięśni i nerwów, w tym bicie serca. Stwierdzono, że dwa banany dziennie mogą wpływać na lepsze kontrolowanie ciśnienia krwi.
Jarmuż
Włącz tę zieloną roślinę do swojej diety, aby uzyskać zastrzyk błonnika, magnezu, potasu oraz witamin K i E. Już garść jarmużu dziennie uzupełnia 9% zarówno potasu i wapnia, jak i 6% magnezu, którego potrzebuje Twój organizm.
Twoje ciało wykorzystuje witaminę K, aby ściany tętnic były miękkie i elastyczne. Odpowiada za odprowadzanie wapnia z tętnic do kości, zapobiegając sztywności tętnic .
Jarmuż jest pełen błonnika, ważnego elementu nie tylko dla trawienia, ale także dla kontrolowania ciśnienia krwi . Stwierdzono, że kwas alfa-linolenowy, również znajdujący się w jarmużu, jest doskonałym środkiem ochronnym właśnie przed wysokim ciśnieniem krwi.
Buraki
Dodaj buraki do swojej diety nie tylko dla dodatkowej energii, ale także dlatego, że są wypełnione azotanami, które pomagają obniżać ciśnienie krwi. Azotany , które są wchłaniane i przekształcane w tlenek azotu, są ważną substancję chemiczną, która pomaga rozszerzać naczynia krwionośne i zmniejsza stany zapalne w organizmie. Być może martwisz się o bezpieczeństwo azotanów, ale niepotrzebnie. Większość azotanów, które będziesz spożywać w buraku występuje naturalnie i jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Buraki są fantastycznym pokarmem dla naszego zdrowia, poczytaj więcej o jego zastosowaniach prozdrowotnych, przepisach – kliknij tutaj >
Bataty
Wprowadź do swojej diety więcej słodkich ziemniaków, a Twój układ trawienny Ci podziękuje. Ponieważ słodkie ziemniaki są bogate w błonnik, wykonują świetną robotę, pomagając organizmowi wchłonąć inne składniki odżywcze. Ułatwiają również trawienie narządów, przyspieszając ten proces.
Słodkie ziemniaki są również bogate w magnez i potas. Spożycie magnezu jest znane jako skuteczny mediator wysokiego ciśnienia krwi; powoduje również uwalnianie tlenku azotu. To pomarańczowe warzywo zawdzięcza swój kolor obfitości beta-karotenu – przeciwutleniacza, który pomaga zmniejszyć stany zapalne, uszkodzenia komórek i ich utlenianiu, tym samym zapobiegając przedwczesnemu starzeniu się.
Bataty mogą pomogać także w problemach z bezsennością. Nie wierzysz? Sprawdź ten batatowy koktajl >
Mango
Mango nazywane jest często „królem owoców” i pochodzi z południowej Azji, a konkretnie ze wschodnich Indii. Budda był znany z tego, że spędzał dużo czasu w gajach mango, a mango symbolizowało życie w mitologii indyjskiej .
Mango jest bogate w magnez, potas, błonnik, witaminy A i E oraz selen. Twój organizm nie może sam wytwarzać selenu, więc musisz go dostarczać z pożywieniem, aby czerpać z niego korzyści, w tym poprawiać przepływ krwi i zdolności antyoksydacyjne organizmu.
Ananas
Ananasy są jedynym znanym naturalnym źródłem bromelainy, koktajlu enzymów trawiących białka. Chociaż zbyt duża ilość bromelainy może być szkodliwa dla osób ze znacznie wysokim ciśnieniem krwi, to może być bardzo pomocna dla osób z chorobą zwyrodnieniową stawów, zapewniając ulgę w stanach zapalnych stawów. Korzystnie wpływa również na zdrowie serca, zapobiegając krzepnięciu krwi.
Kilka plasterków świeżego ananasa zaspokoi około 130% dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Witamina C z kolei jest silnym przeciwutleniaczem, który ma zdolność utrzymywania zdrowej skóry, a także obniżania ciśnienia krwi. Ananasy zawierają również potas i magnez.
Gorzka czekolada
Może być także przyjemnie! Według badań opublikowanych w Journal of the American Medical Association (JAMA), jedzenie około 30 kalorii dziennie ciemnej czekolady – to około jeden mały kwadrat – pomaga obniżyć ciśnienie krwi po 18 tygodniach bez przyrostu masy ciała lub innych działań niepożądanych. Wybierz dobrej jakości ciemną czekoladę zawierającą co najmniej 70 procent kakao. Oczywiście nie przesadzaj z czekoladą i ogranicz się do 1-2 kostek dziennie.
Te pokarmy jako element całości
Naturalnie istnieją jeszcze inne pokarmy, które mają udowodnione właściwości wspierające zmniejszanie wysokiego ciśnienia, jak choćby szpinak. Pamiętaj jednak proszę, że jedzenie tych pokarmów to element strategii jako całości, którą powinieneś wdrożyć, aby uporać się z nadciśnieniem. Należy w to włączyć także ruch, zdrową dietę, o której wspomniałem już powyżej, a także zdrowe tłuszcze i mniej stresu.
Zajrzyj pod ten link, aby dowiedzieć się więcej co jeszcze możesz zrobić dla siebie, aby walczyć z nadmiernym ciśnieniem.
Bardzo ważny artykuł, zwłaszcza dla osób cierpiących na nadciśnienie. Często myślimy tylko o lekach, ale warto zacząć od zmiany diety.