Artykuł partnera
Odpowiednio zbilansowana dieta wspomaga leczenie i stanowi element profilaktyki zaburzeń pracy wątroby. Narząd ten pełni w organizmie wiele ważnych funkcji, w tym m.in. detoksykacyjną, magazynującą, filtracyjną, metaboliczną. Aby wspomóc działanie wątroby, jadłospis powinien zawierać produkty lekkostrawne i o niewielkiej ilości tłuszczu.
Dieta wątrobowa – co to jest?
Dieta wątrobowa to specjalnie opracowany sposób odżywiania stosowany w zapobieganiu i leczeniu schorzeń wątroby. Z uwagi na to, że wątroba może się zmagać z rozmaitymi zaburzeniami, nie ma jednej diety wątrobowej. W zależności od nich sposób odżywiania będzie nieco się różnił. Niemniej wyklucza się dania ciężkostrawne, a stawia na jedzenie lekkie z ograniczeniem tłuszczu. Regeneracja wątroby jest możliwa dzięki diecie wątrobowej, która zapewnia jej prawidłowe funkcjonowanie.
Główne zasady diety wątrobowej
Dieta wątrobowa ma za zadanie dostarczyć organizmowi składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania, w tym do regeneracji komórek wątrobowych. Opiera się na 5–6 posiłkach przyjmowanych co 2–3 godziny, dzięki czemu odciąża wątrobę i spowalnia tempo jej pracy. Kaloryczność diety dostosowana jest indywidualnie. Eliminuje się z niej posiłki tłuste i ciężkostrawne. Powinny być one świeżo przygotowane, najlepiej tego samego dnia. Dieta wątrobowa wymaga stosowania wysokiej jakości produktów, które nie zawierają toksyn, grożących uszkodzeniem narządu. Ważne jest dokładne przeżuwanie jedzenia, co ułatwi trawienie. Posiłki nie mogą być ani bardzo gorące, ani zimne.
Produkty wskazane w diecie wątrobowej
Polecane techniki przygotowywania dań to pieczenie w folii lub w pergaminie, gotowanie w wodzie i na parze, duszenie bez dodatku tłuszczu. Ważne miejsce w diecie wątrobowej zajmują cholina, metionina oraz witaminy E, C, B2 – związki te zmniejszają odkładanie się lipidów w wątrobie, a w związku z tym jej stłuszczenie. Należy pamiętać o udziale ziół na wątrobę – ostropeście plamistym, karczochu zwyczajnym, dziurawcu zwyczajnym, kminku, majeranku. Produkty wskazane to m.in.: mięso drobiowe, królicze, chuda wołowina, ryby morskie, chudy nabiał, drobne kasze, np. jaglana, jęczmienna, kuskus, warzywa i owoce o niskim indeksie glikemicznym. W niewielkiej ilości w jadłospisie pojawić się mogą takie źródła tłuszczu, jak masło roślinne, olej lniany, oliwa z oliwek.
Produkty niewskazane w diecie wątrobowej
W diecie wątrobowej należy wystrzegać się dań panierowanych, smażonych, duszonych w ciężkich sosach, żywności wysokoprzetworzonej, z dużą zawartością konserwantów i kwasów tłuszczowych trans. Nie ma miejsca na wywary i zupy przygotowane na kościach i tłustym mięsie. Niewskazane są m.in.: majonez, żółtka, śmietana, tłuste wędliny, wędzone przetwory mięsne, słodzone napoje, owoce o dużej zawartości cukrów prostych, rośliny strączkowe, kapusta, czosnek, cebula, grzyby, ser twarogowy, żółty, pleśniowy, ricotta, mascarpone, burrata, mozzarella. Należy ograniczyć sól. Zakazane są alkohol, mocna kawa i herbata, potrawy wzdymające i pikantne. Szczególnym rodzajem odżywiania się jest dieta przy encefalopatii, która znacznie ogranicza źródła białka i błonnika.