Odczuwasz osłabienie, nudności lub często oddajesz mocz? Sprawdź potas. Niskie stężenie potasu czasami bywa spowodowane pewnymi schorzeniami, ale również może wywoływać rozmaite dolegliwości. Ów składnik funkcjonuje w naszym organizmie jako elektrolit. Każdy z nas musi więc spożywać go w niewielkiej ilości każdego dnia, aby utrzymać odpowiedni poziom elektrolitu w organizmie. Dzięki temu nasz układ mięśniowy czy krwionośny będzie pracował prawidłowo.
Potas działa również jako naturalny środek moczopędny, a jego nadmiar wydalany jest z organizmu, dzięki czemu utrzymany jest stały poziom pH.
Właściwy poziom potasu i jego funkcje
Normalny poziom potasu jest w przedziale od 3,6 do 5,2 milimoli na litr. Sód i potas są szczególnie istotne dla naszego serca, układu nerwowego i mięśni.
Istnieją liczne objawy niedoboru potasu. Na początku mogą to być niezauważalne sygnały, jednak z czasem dochodzą kolejne, często niebezpieczne, dolegliwości. Na jakie objawy należy zwrócić szczególną uwagę?
- Osłabienie i zmęczenie
- Często pojawiające się skurcze
- Mrowienie lub drętwienie
- Nudności lub wymioty
- Skurcze brzucha
- Wzdęcia
- Zaparcia
- Kołatanie lub zaburzenia rytmu serca
- Częsta potrzeba oddawania moczu
- Zwiększone pragnienie
- Omdlenia z powodu niskiego ciśnienia krwi
- Depresja, psychoza, majaczenie, dezorientacja, omamy
Jeśli występują u nas tego rodzaju objawy, to konieczne jest sprawdzenie poziomu potasu oraz wyeliminowanie ewentualnych niedoborów.
Produkty bogate w potas
Najlepszym sposobem na zwiększenie stężenia potasu w organizmie jest wprowadzenie pewnych określonych produktów do codziennej diety. Oto niektóre pokarmy bogate w potas:
- Awokado
- Bataty
- Marchew
- Wołowina
- Mleko
- Pomarańcze
- Banany
- Otręby
- Masło orzechowe
- Groch i fasola
- Pomidory
- Kiełki pszenicy
- Łosoś
- Wodorosty
- Szpinak
Poza spożywaniem produktów bogatych w potas, warto również zwrócić uwagę na obniżenie ilości soli. Niestety ważna jest równowaga pomiędzy sodem i potasem, a w dzisiejszych czasach spożywamy zbyt wiele słonych produktów. Dlatego najlepiej całkowicie wyeliminować wysoko przetworzoną żywność, która jest bogata sód.