Artykuł sponsorowany
Zbilansowana dieta bogata we wszystkie niezbędne składniki odżywcze jest, jak wiadomo, nie do przecenienia w dbaniu o zdrowie. Jednak w szerszym spojrzeniu to nawyki żywieniowe decydują o sposobie odżywiania. Po ścisłej diecie, którą wiele osób stosuje dla uzyskania określonych efektów, zwykle jest powrót do codziennego jadłospisu. Bez jego odpowiednich modyfikacji, powrót do przyzwyczajeń utrwalanych przez lata może skończyć się ponownymi problemami z doborem zdrowych posiłków. W jaki sposób zatem wyrobić sobie lub pomóc w wyrobieniu u najmłodszych zdrowych nawyków żywieniowych? Warto wziąć pod uwagę kilka aspektów, o których można przeczytać więcej w dalszej części artykułu:
- Częstotliwość, wielkość i jakość posiłków
- Napoje to też pożywienie!
- Rozsądny dobór produktów w domowej spiżarce
- Sprawdzone miejsca na zdrowe zakupy
- Zdrowe przekąski zamiast podjadania
- Czym skorupka za młodu nasiąknie…
Częstotliwość, wielkość i jakość posiłków
Wśród nawyków żywieniowych, które powodują problemy z wagą oraz stanem zdrowia, bardzo często znajduje się niedostosowanie wielkości oraz częstości spożywanych dań do trybu życia. Oczywiście równie istotna może być ich nieodpowiednia jakość. W tej kwestii wbrew pozorom nie ma rozwiązań uniwersalnych, bo nie tylko każdy organizm jest nieco inny, ale także każdy człowiek prowadzi odmienny tryb życia, na który składa się praca, poziom aktywności fizycznej, obowiązki różnego rodzaju czy hobby. Warto w ciągu dnia spożywać trzy posiłki główne oraz przynajmniej 2-3 mniejsze, w odstępach kilkugodzinnych. Posiłek główny nie powinien prowadzić do stanu przejedzenia, jego objętość i wartość odżywcza musi być ograniczona do aktualnych potrzeb. Ważne jest także dopasowanie pór posiłków do aktywności, “magiczna” godzina 18 na ostatnie jedzenie, kolację sprawdza się jedynie dla osób kładących się stosunkowo wcześnie spać. Szczegóły dopasowania trybu posiłków do aktualnych wymagań warto uzgodnić ze specjalistą, na przykład dietetykiem.
Napoje to też pożywienie!
Fakt, o którym wiele osób często zapomina, to właśnie kaloryczność napojów. Wiele mówi się o konieczności regularnego nawadniania organizmu, które ma wpływ na prawidłową przemianę materii, warto jednak przy okazji pamiętać, że niemal każdy inny napój niż czysta woda dostarcza organizmowi również kalorii. Trzeba go zatem traktować jako posiłek, co w przypadku słodzonych napojów może wnosić spory nadmiar wartości energetycznych w diecie. Ale napoje można również wybierać z głową, tak by dostarczały organizmowi cennych składników, witamin, mikroelementów, białka czy błonnika. Warto także regularnie sięgać po wodę źródlaną lub mineralną, wyrabiając sobie nawyk regularnego nawadniania. Można w tym celu wykorzystać na przykład specjalne aplikacje na smartfony czy przypomnienia na samym początku, aby regularne picie wody stało się codziennością.
Rozsądny dobór produktów w domowej spiżarce
Bardzo często o tym, co danego dnia zostanie przyrządzone do jedzenia, decyduje zawartość lodówki czy spiżarni. Dlatego ważnym nawykiem jest robienie zapasów produktów zdrowych, pełnowartościowych, które bez obaw mogą być składnikami codziennej diety. Makarony, oleje, masła, bakalie, przyprawy, zioła, cukry i słodziki czy inne półprodukty wykorzystywane w przyrządzaniu posiłków mogą być naturalne i zdrowe, bez sztucznych dodatków, konserwantów. Co więcej, większość z nich można zakupić w większej ilości, by mieć dostęp bez konieczności robienia codziennych sprawunków i impulsywnego zakupu mniej korzystnych dla zdrowia produktów.
Sprawdzone miejsca na zdrowe zakupy
Aby codzienna dieta składała się z wartościowych elementów, warto mieć stałych dostawców produktów spożywczych. Oczywiście mowa tu przede wszystkim o sklepach, marketach czy lokalnych targach, w których zaopatruje się niemal codziennie w podstawowe, świeże elementy diety. Jednak również dobór miejsca, gdzie kupuje się trwalszą zdrową żywność, a także naturalne kosmetyki czy suplementy diety, jest bardzo ważny. Dobrym wyborem będzie zaopatrywanie się w sklepach oferujących szeroki wybór produktów naturalnych, również tych z certyfikatem BIO. Zakup bezpośrednio w sklepie u producenta czy dystrybutora umożliwia uzyskanie atrakcyjnej ceny i pewności jakości. Warto sprawdzić marki rodzime, takie jak obecna na rynku zdrowej żywności od 2014 roku firma Vivio.pl. To znany na rynku europejskim producent zdrowych artykułów bez dodatku cukru, zgodnych z ideą czystej etykiety, w tym również linii ViBIO – certyfikowanych BIO produktów.
Zdrowe przekąski zamiast podjadania
Przekąski, czyli mniejsze posiłki pomiędzy tymi głównymi mogą zaważyć o jakości całego sposobu odżywiania. Nawyki z dzieciństwa przenoszą się w dorosłość, dlatego jeżeli jako dziecko jadało się niezbyt zdrowe artykuły, na przykład słodycze czy paluszki albo chipsy, to w dorosłym wieku mimowolnie również może po nie sięgać w pierwszej kolejności, gdy poczuje głód. Warto zamieniać je na zdrowe propozycje, do których należą nie tylko świeże owoce i warzywa czy pełnoziarniste pieczywo, ale także gotowe przekąski bez dodatku cukru, niezdrowych tłuszczów albo innych niekorzystnych składników. Można je również kupić w sklepach oferujących zdrową żywność, najczęściej stanowią naturalny element oferty. Wybór zdrowych, naturalnych produktów jest najwartościowszy, bo można przy okazji uzupełnić dietę w cenne składniki odżywcze. Ważne jest przygotowanie konkretnego posiłku takiego jak drugie śniadanie czy podwieczorek, dobranie jego składników, a nie ciągłe podjadanie pomiędzy posiłkami głównymi.
Czym skorupka za młodu nasiąknie…
Budowanie zdrowych nawyków żywieniowych na wcześniejszych złych przyzwyczajeniach może być procesem długotrwałym, często wymagającym współpracy ze specjalistą. Dlatego istotne jest zadbanie o zdrowe podejście do jedzenia już na początkowym etapie rozszerzania diety dziecka. Wielu specjalistów uznaje, że kluczowe dla kształtowania nawyków żywieniowych na całe życie jest pierwsze 1000 dni życia, czyli niespełna trzy lata od urodzenia. To czas, który warto u dzieci wykorzystać na poznawanie nowych smaków, pokazywanie zdrowych możliwości, komponowanie zbilansowanych posiłków, które staną się dla nich normalnością. Oczywiście niemal każdy nawyk można zmienić, ale będzie to o wiele prostsze przy odpowiednich podstawach. Warto szukać kompleksowych sposobów na poprawę jakości odżywiania, a co za tym idzie życia, niż skupiać się jedynie na czasowych dietach czy ograniczeniach.