Zdrowa, zrównoważona dieta to podstawa zdrowego organizmu. Żadna ilość suplementów i ćwiczeń nie zapewni nam tego, co prawidłowo skomponowane posiłki. W opinii publicznej przyjęło się powiedzenie “jestem na diecie”, ale dieta to nic innego jak sposób odżywiania. Czy jest skomponowana przez dietetyka, czy przez mamę, to nadal dieta, dlatego każdy z nas jest ciągle na “jakiejś” diecie. Ważne by była urozmaicona, np. w ziarna konopi, czarnuszki, olej lniany.
Człowiek jest w stanie przetrwać bez jedzenia nawet do 8 tygodni. Bez wody 4 do 7 dni. Skutki niedoboru tych składników są dewastujące i nieodwracalne. Co 7 mieszkaniec ziemi cierpi z powodu niewystarczającej ilości pożywienia. Rozwój cywilizacyjno-społeczny wywołał choroby zaburzeń odżywiania: anoreksję i bulimię. Odpowiednia dieta, bogata w warzywa i owoce, jest niezmiernie ważna zwłaszcza u dzieci. Niewłaściwe odżywianie rozkłada swoje efekty w czasie.
Konopie w diecie – od czego zacząć?
Nasza dieta powinna zawierać właściwe proporcje białek, węglowodanów, tłuszczy, witamin i soli mineralnych oraz wody. Składniki odżywcze pełnią trzy funkcje:
- budulcową (białka i składniki mineralne)
- energetyczną (węglowodany i tłuszcze)
- regulującą (witaminy i składniki mineralne)
Produkty z konopi mieszczą się w kilku kategoriach:
- proteiny (kwasy omega 3,6 i 9)
- tłuszcze – olej konopny, olejki CBD (tłuszcze roślinne)
- witaminy – ziarna konopne (zawierają witaminy A, B1, B2, B3, B6, C i E, fosfor, magnez, cynk i żelazo, są także źródłem cennego błonnika)
Konopie w diecie – pomysły na zastosowanie
Najlepszą opcją jest łączenie przyjemnego z pożytecznym. Tak się da! Oto kilka naszych pomysłów z wykorzystaniem produktów od Hempking – niełuskanych ziaren, olejku konopnego oraz suplementacji CBD. Możliwości są niezliczone, wystarczy odrobina kreatywności. Od kanapek, przez sałatki, zupy, dania główne, sosy a nawet desery!
1.Truskawkowo-kokosowe smoothies z nutką limonki (2 porcje)
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 1/2 szkl. posiekanych orzechów nerkowca (wcześniej namoczonych)
- 1 szkl. posiekanych, świeżych truskawek (opcjonalnie mrożone)
- 1 mrożony banan pokrojony w plasterki
- 1/2 łyżeczki soku z limonki (opcjonalnie)
- kilka kostek lodu (opcjonalnie)
- 1 łyżka ziaren konopi (podzielić na pół)
Sposób przygotowania:
Wrzucamy wszystko do blendera i ścieramy na gładką masę. Jeśli blender ma trudności z miksowaniem dodajemy mleka kokosowego. Następnie wlewamy do wysokiej szklanki i posypujemy pozostałym ziarnami konopi. Możemy przyozdobić listkiem mięty. Bon apetit!
2. Sałatka z dressingiem czosnkowo-konopnym
- 1/4 szkl. olejku konopnego (Hempking RAW lub z czarnuszką)
- 1/4 szkl. octu jabłkowego (najlepiej domowego)
- 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- szczypta pieprzu
Sposób przygotowania:
Mieszamy wszystko w shakerze lub butelce i odstawiamy na jakiś czas, do “przegryzienia” składników. Do miski wrzucamy ulubioną sałatę (rzymską, rukolę lub młody szpinak), dodajemy połamane orzechy włoskie, kawałki niebieskiego sera (opcjonalnie), grilowanego kurczaka pokrojonego w paski, posypujemy ziarnami konopi (opcjonalnie) i polewamy wcześniej przygotowanym dressingiem. Bon apetit!
3. Klonowo-daktylowa granola
- 6 słodkich daktyli
- 3/4 szklanki syropu klonowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju konopnego Hempking RAW
- 2 szklanki płatków owsianych (klasycznych lub bezglutenowych)
- 1/2 szklanki posiekanych migdałów
- 2 łyżki nasion konopii Hempking
- 1/4 szklanki nasion lnu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 naturalnego ekstraktu vaniliowego
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Płaską blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i spryskaj olejem do pieczenia. W małym rondelku podgrzewaj na średnim ogniu syrop wraz z daktylami, mieszkając, aż daktyle zmiękną (ok. 8 min). Zdejmij z ognia, rozgnieć kawałeczki daktyli, dodaj olej, ekstrakt waniliowy i wymieszaj.
Do dużej miski wsyp płatki owsiane, migdały, nasiona konopi, nasiona lnu, cynamon i szczyptę soli. Wymieszaj. Zalej miksturą z rondelka i wymieszaj do połączenia składników. Następnie wyłóż równomiernie na blaszkę (wcześniej wyłożoną papierem) i “uklep” dodatkowym kawałkiem papieru. Wstaw do pieczenia na 10 min. Wyjmij, poruszaj, delikatnie zawiń brzegi (żeby się nie przypaliły!), uklep szpatułką, piecz kolejne 10 min. Wyjmij, powtórz i kolejne 5 min. Pozostaw do ostygnięcia, następnie połam na części i przechowuj w szczelnym pojemniku. Bon apetit!
Konopie w diecie – podsumowanie
Jedzenie ma być przyjemnością. To nie jest uciążliwy obowiązek, a wprowadzanie zdrowych elementów nie jest trudne. Staraj się jeść regularnie, zrezygnuj z niezdrowych przekąsek, pij dużo wody. Do posiłku dołącz np. herbatkę z CBD. Spaceruj, zapisz się na jogę, oddychaj!
Imponujący wpis. Chętnie dowiem się czegoś więcej na ten temat.