Artykuł sponsorowany
Cukrzyca typu II to poważny problem XXI wieku. Zachorowalność z roku na rok jest coraz większa i należy wziąć również pod uwagę fakt, że wiele przypadków pozostaje niezdiagnozowana. Nieleczona choroba może dawać poważne powikłania. Dlatego aby się przed nimi uchronić warto wspomóc się odpowiednią dietą, w której bardzo ważną rolę odgrywają antyoksydanty.
CUKRZYCA TYPU II – POWAŻNY PROBLEM ZDROWOTNY XXI WIEKU
Na cukrzycę choruje około 5% populacji z czego większość przypadków (95%) to cukrzyca typu II. Szacuje się, że aż połowa przypadków pozostaje niezdiagnozowana dlatego tak naprawdę osób chorych może być znacznie więcej. Na początku choroba praktycznie nie daje objawów, ale wraz z narastaniem insulinooporności i postępującą niezdolnością komórek beta trzustki do wytwarzania insuliny pojawiają się objawy, takie jak np.:
- wzmożone pragnienie
- osłabienie
- infekcje układu moczowo-płciowego
- oddawanie dużych ilości moczu
Jeśli zaobserwujemy u siebie któryś z powyższych objawów powinniśmy niezwłocznie udać się do lekarza. W celu uniknięcia groźnych powikłań ważne jest jak najszybsze wdrożenie leczenia, które obejmuje nie tylko farmakoterapię, ale także zmianę stylu życia – odpowiednią dietę oraz regularną aktywność fizyczną. Dlatego przy stwierdzeniu cukrzycy typu II warto zwrócić się po pomoc do dietetyka od chorób dietozależnych, który pomoże nam zmienić sposób żywienia tak, aby jak najskuteczniej walczyć z chorobą. Niekiedy pomocny bywa także specjalistyczny catering dietetyczny.
JAKĄ ROLĘ W ŻYWIENIU OSÓB Z CUKRZYCĄ II ODGRYWAJĄ ANTYOKSYDANTY?
Wiele mówi się o znaczeniu indeksu glikemicznego w żywieniu osób z cukrzycą typu II. Jest to jeden z najważniejszych elementów na jakie powinniśmy zwrócić uwagę. Jednak nie jest to jedyna rzecz, o którą warto zadbać. Dużą rolę w profilaktyce, leczeniu a także zapobieganiu powikłań cukrzycy odgrywają antyoksydanty. Jest to szereg związków, które chronią nas przed nadmiarem wolnych rodników prowadzącym do stresu oksydacyjnego. Jest on bardzo niebezpieczny, ponieważ prowadzi do zaniku funkcji komórek beta trzustki (czyli tych, które odpowiedzialne są za produkcję insuliny) a także do pogłębienia insulinooporności i rozwoju powikłań. Pozostaje więc pytanie – gdzie szukać antyoksydantów i jak skomponować jadłospis by ustrzec się przed stresem oksydacyjnym? Jeśli chcemy się tego dowiedzieć spójrzmy na listę wybranych antyoksydantów, których nie może zabraknąć w diecie osób z cukrzycą typu II.
Witamina C
Witamina C znana jest przede wszystkim z tego, że wzmacnia naszą odporność. Dlatego produkty w nią bogate są szczególnie pożądane w okresie jesienno-zimowym. Jednak oprócz tego warto włączyć je do jadłospisu ze względu na to, że witamina C posiada właściwości antyoksydacyjne.
Wybrane źródła witaminy C:
- dzika róża
- porzeczki
- maliny
- owoce cytrusowe
- truskawki
- papryka
- brukselka
- kapusta
Witamina E
Witamina E to kolejna witamina, której nie może zabraknąć w jadłospisie osoby z cukrzycą typu II. Podobnie jak wspomniana wcześniej witamina C posiada właściwości antyoksydacyjne przez co chroni nas przed szkodliwym stresem oksydacyjnym.
Wybrane źródła witaminy E:
- olej z zarodków pszennych
- orzechy laskowe
- olej krokoszowy
- olej ryżowy
- olej rzepakowy tłoczony na zimno
- olej z pestek winogron
- nasiona słonecznika
Polifenole
Polifenole to grupa związków, których głównym źródłem są warzywa i owoce. Jednak możemy znaleźć je również w przyprawach (np. kurkumie), orzechach czy zielonej herbacie. Polifenole jako związki wykazujące działanie antyoksydacyjne są wskazane dla osób chorych na cukrzycę typu II, ale tak naprawdę zaleca się każdemu. Podobnie jak inne związki o takim działaniu mogą chronić nas również przed chorobami układu krążenia, nowotworami a także chorobami neurodegradacyjnymi.
Wybrane źródła polifenoli:
- kurkuma
- zielona herbata
- aronia
- żurawina
- maliny
- czarna porzeczka
- soja
- czerwona cebula
- brokuły
- kapusta
- jarmuż