Artykuł partnera
Tradycyjne leki z roślin i ziół używane były przez zielarzy i aptekarzy przez wieki. Zioła to coś więcej niż tylko kolorowy dodatek smakowy do potraw – ich właściwości lecznicze i regenerujące również są imponujące.
Obecnie, w krajach zachodnich, lecznicza moc ziół jest rażąco niedoceniana. Mówi się, że jesteśmy tym, co jemy, nie wątpimy, że owoce i warzywa, nasiona i orzechy zawierają szereg witamin, minerałów i są niezbędne dla zdrowia, ale zawartość składników odżywczych i właściwości lecznicze ziół są często pomijane…
Czym właściwie jest zioło?
Według Wikipedii zioła to „rośliny zawierające substancje wpływające na metabolizm człowieka (np. olejki eteryczne) i dostarczające surowców zielarskich. Są to gatunki lecznicze, przyprawowe, a także trujące. Grupa ta obejmuje przede wszystkim jednoroczne i dwuletnie rośliny zielne, ale także drzewa, krzewy, warzywa i byliny”.
Są tysiące rodzajów ziół, z przeróżnych zakątków świata. Niektóre są łatwo dostępne, innych trzeba się trochę naszukać. Inną kwestią jest jakość surowców – nie wszystkie kupowane zioła pochodzą ze sprawdzonych źródeł, nie wszystkie są ekologiczne. Dlatego warto wybierać sprawdzone firmy, które oferują zioła ekologiczne, wysokiej jakości. Na stronie www.organis.pl znajdziecie ekologiczne zioła, a przede wszystkim gotowe mieszanki ziół na konkretne dolegliwości.
A na co możemy zioła stosować?
Aby ułatwić trawienie
Często dopiero po podgrzaniu zioła uwalniają swój pełen aromat – dzięki temu, rozpoczyna się zwiększona produkcja śliny. Proces ten przygotowuje żołądek na przyjęcie jedzenia. To enzymy w ślinie wyzwalają proces trawienia, pomagając organizmowi rozkładać tłuszcze i skrobie. Jeśli to nie nastąpi zanim pokarm dotrze do żołądka, nie jest on wówczas prawidłowo przetwarzany i mogą wystąpić problemy trawienne, takie jak wzdęcia, zaparcia, biegunki, wiatry i drażliwe jelito.
Co używać: tymianek, rozmaryn, oregano, mięta
Zioła o właściwościach przeciwnowotworowych
Wiele ziół zawiera flawonoidy, czyli składniki odżywcze powszechnie obecne w owocach i warzywach. Sądzi się, że pomagają one w zapobieganiu nowotworom i zmniejszają ryzyko ataku serca i udaru. Według dr Winstona Craiga, profesora żywienia na Uniwersytecie Andrews w Stanach Zjednoczonych, flawonoidy pomagają efektywniej wykorzystywać witaminę C jako przeciwutleniacz, usuwając wolne rodniki, które powodują raka.
Co używać: rozmaryn, szałwia, tymianek, rumianek, mniszek lekarski, ginkgo, zielona herbata, ostropest plamisty
Pomoc w zapobieganiu nowotworom
Niektóre zioła zawierają związki fitochemiczne zwane terpenoidami, będące silnymi przeciwutleniaczami, które hamują wzrost guzów.
Czego używać: kminek, mięta, koperek, kolendra, lawenda, rozmaryn, szałwia, tymianek, trawa cytrynowa, rumianek, bazylia, rozmaryn, mięta, kardamon, nasiona selera, koper i mięta pieprzowa
Naturalne środki antyseptyczne
Istnieją dowody sugerujące, że niektóre zioła mają właściwości antyseptyczne.
Zanim wynaleziono lodówki, duże gospodarstwa domowe przechowywały zimne mięsa w piwnicach, pokryte solą i owinięte w świeże liście szałwii, aby je przechować. Po zastrzeleniu, świeża dziczyzna była wieszana, by zmięknąć wraz z gałązkami świeżego tymianku, nie tylko w celu dodania smaku, ale również dlatego, że właściwości antyseptyczne tymianku pomagały zapobiegać rozstrojom żołądka.
Co używać: tymianek, szałwia, rozmaryn i liście laurowe
Wzmocnienie układu odpornościowego
Zioła bogate w flawonoidy mogą mieć również łagodne właściwości przeciwzapalne. Jeżówka jest najbardziej znanym ziołem, o którym wiadomo, że ma właściwości wzmacniające odporność. Pobudza układ odpornościowy, promując aktywność limfocytów – rodzajów komórek krążących w organizmie, gotowych do eliminacji obcych „najeźdźców”, takich jak wirusy.
Co używać: rozmaryn, szałwia, tymianek, rumianek, mniszek lekarski, ginkgo biloba, zielona herbata i ostropest plamisty
Obniżenie poziomu cholesterolu
Niektóre zioła zawierają antocyjany – pigmenty odpowiedzialne za czerwone, różowe, fioletowe i niebieskie odcienie niektórych owoców i kwiatów. Antocyjany mogą również pomóc w zmniejszeniu powstawania szkodliwego cholesterolu, zapewniając tym samym pewną ochronę.
Co używać: herbata z dzikiej róży
Zioła, które mogą leczyć
Wiele ziół ma reputację leczniczych. Niektórzy np. trzymają na parapecie aloes, który wykorzystują w celu łagodzenia oparzeń. Inni mają w szafce herbatki ziołowe, które stosują w przypadku konkretnych dolegliwości. Najlepiej jednak stosować mieszanki ziołowe, zamiast pojedynczych ziół. Dobrze skomponowana mieszanka zadziała dużo lepiej niż pojedyncze zioło, dzięki synergii ziół, która wzmacnia ich działanie.