Witamina K2 jest uważana za nowe superpożywienie. Posiada bowiem ogromne wartości odżywcze i przynosi korzyści dla całego organizmu. Naukowcy niedawno odkryli, że niezbędna jest ona między innymi dla naszych kości czy układu krwionośnego, a do tego może równocześnie spowolnić proces starzenia i przyczynić się do ogólnej poprawy stanu zdrowia mózgu.
Co warto wiedzieć o witaminie K2?
Niestety witamina K2 jest dość trudna do uzyskania z diety, a szczególnie z tej niskotłuszczowej. Niedobór tego składnika może prowadzić do przedwczesnego starzenia się, chorób układu sercowo-naczyniowego, a także rozwoju deformacji kostnych oraz próchnicy. Witamina K2 działa synergistycznie wraz z witaminą D3.
Najczęstsze źródła witaminy K2
Witamina ta jest dość trudno dostępna w produktach naturalnych. Powinniśmy dostarczyć około 1,000 mcg w ciągu doby, a przykładowo w 100 gramach sera żółtego jest około 225 mcg, co oznacza, że trzeba by było zjeść go naprawdę, a to nie wpłynęłoby korzystnie na nasze zdrowie.
Pokarmy najbogatsze w witaminę K2
- Pasztet z wątroby
- Jaja, masło, nabiał
- Fermentowana żywność taka jak Natto
- Niektóre sery, takie jak Brie i Gouda
Główne korzyści z K2
Zapobiega chorobom układu sercowo-naczyniowego
Witamina ta przynosi przede wszystkim ogromne korzyści układowi sercowo-naczyniowemu. Dopiero niedawno naukowcy zaczęli zauważać, co tak naprawdę powoduje zatykanie tętnic. Otóż wcale nie jest to tłuszcz, ale problemem jest zwapnienie. Witamina K2 wpływa natomiast na wapń, dbając o to, aby było go dużo w kościach i w zębach, natomiast nie odkładał się w nerkach, tętnicach czy żyłach.
K2 jest niezbędna dla mocnych kości i zębów
Interakcja z witaminą D3 i wapniem sprawia, że K2 wzmacnia kości i zęby. Oczywiście dostarczanie odpowiedniej ilości wapnia do organizmu jest niezbędne, jednak równie istotna może być suplementacja witaminy K2. Dzięki temu zapobiegniemy między innymi osteoporozie.
Zapobiega nowotworom prostaty
Badania wykazały, że K2 nie tylko zapobiega rakowi, ale również jest w stanie zatrzymać rozwijającą się chorobę. Okazuje się też, iż powstrzymuje proliferację komórek nowotworowych w ogóle, nawet u pacjentów z białaczką. K2 zapobiega także rozprzestrzenianiu się raka płuc.
Niezbędna dla mózgu
Obecnie jest prowadzone mnóstwo badań, z których wynika, że witamina K2 może chronić mózg przed chorobą Alzheimera. Naukowcy odkryli miedzy innymi, iż osoby z rozpoznaniem choroby Alzheimera zawsze mają znaczne niedobory witaminy K2. Warto więc zadbać o jej właściwy poziom w organizmie.
Leczy żylaki
Ponieważ K2 wypłukuje tętnice i ma znaczenie dla mocnych kości, w związku z tym pomocna jest również przy leczeniu żylaków. Badania wykazały, iż wspaniale zapobiega chorobie, a także przyspiesza proces powrotu do zdrowia.
Utrzymuje młodą i napiętą skórę
Warto zadać sobie pytanie, dlaczego Japończycy mają nawet w dojrzałym wieku piękną, napiętą skórę? Wszystko za sprawą witaminy K2, która dostępna jest w Natto. W diecie azjatyckiej ów produkt jest regularnie spożywany. K2 zawarte w tym produkcie zapobiega gromadzeniu się nadmiaru wapnia, dzięki czemu skóra jest znacznie bardziej elastyczna.
D3 + K2 = zgrany duet
Jak widać K2 ma ogromny wpływ na nasz cały organizm, a niestety dość trudno jest dostarczyć ową witaminę z naturalnego pożywienia. W wielu przypadkach zaleca się więc suplementację. Szczególnie ważne jest to dla osób mających choroby układu kostnego czy układu krwionośnego.
Osobiście używam witaminę K2 od Swansona – sprawdzona jakość. Można używać w wersji 100 mcg jak na zdjęciu obok lub 200 mcg – zwłaszcza gdy bierzecie większe dawki witaminy D3. Witaminę K2 kupicie w dobrej cenie tutaj >>