Polaku, lecz się sam!
Logowanie do Klubu RZ
Logowanie do Sklepu
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • Sklep
  • Home
  • Bezpłatne cykle wiedzy
  • Programy i Szkolenia
  • Zdrowie
    • Wszystkie
    • Borelioza
    • Budowanie odporności
    • Choroby przewlekłe
    • Infekcje
    • Lekarstwa
    • Nowotwory - terapie
    • Psyche a zdrowie
    • Wszystko o CBD
    • Wyzdrowieli
    • Ziołolecznictwo
    • Życie Bez Chemii

    Gdy wątroba pracuje niewłaściwie

    4 udowodnione naukowo filary zdrowia serca

    Cała prawda o Omega 3 – nieocenione dla zdrowia

    Fasola – cud: nakarmi oraz wspomoże uzdrawianie. Poznaj 6 super korzyści

    Wykonuj tę czynność 5 razy w tygodniu, a zmniejszysz ryzyko zachorowania na raka aż o 44%!

    Płuczesz ryż przed gotowaniem? Jeśli nie, to możesz mieć duży problem!

    Spray na komary pod lupą

    Nie szukaj dalej. Oto prawdziwy klucz do zdrowia

    Najlepsze zioła na depresję

    • Borelioza
    • Budowanie odporności
    • Choroby przewlekłe
    • Nowotwory – terapie
    • Psyche a Zdrowie
    • Wszystko o CBD
    • Wyzdrowieli
    • Ziołolecznictwo
    • Życie Bez Chemii
  • Zdrowa kuchnia
    • Wszystkie
    • Diety
    • Przepisy
    • Zdrowe produkty

    Jak jeść zdrowo w pracy?

    Fasola – cud: nakarmi oraz wspomoże uzdrawianie. Poznaj 6 super korzyści

    Jakie są korzyści zdrowotne masła i oleju kokosowego?

    4 ważne korzyści jedzenia borówek

    Zdrowe przepisy – 2 dania główne oraz pyszne czekoladowe brownie!

    10 najlepszych produktów anti-aging, które odżywiają skórę od wewnątrz

    Pierzga, propolis, mleczko pszczele – zdrowie z ula

    Dieta Okinawa, która wydłuża życie

    Orzechy włoskie chronią przed rakiem jelita grubego

    • Przepisy
    • Zdrowe produkty
    • Diety
  • Zdrowie a Świat
  • Wideo
  • O blogu
    • Reklama
    • Newsletter
    • Kontakt
    • Praca
    • Polityka Prywatności
Polaku, lecz się sam!
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki

5 najbardziej toksycznych garnków do gotowania

dodane przez Piotr
w Zdrowa kuchnia

Czy wiesz, że rodzaj garnków jakich używasz na co dzień może mieć wpływ na twój stan zdrowia? Wielu z nas zaczęło zwracać szczególną uwagę na to, co jemy, na to czy nasze jedzenie jest chemiczne czy naturalne, a także czy zostało genetycznie zmodyfikowane. I bardzo dobrze!

Ale to nie wystarczy. Musimy również przyjrzeć się naczyniom i garnkom, w których gotujemy, by upewnić się że nasze jedzenie przygotowywane jest w bezpiecznych warunkach. A niestety, niektóre z garnków i patelni których używamy jest wręcz toksyczne.

Oto najbardziej toksyczne materiały z jakimi możecie spotkać się podczas gotowania:

  1. Z powłoką nieprzywierającą

Powłoka nieprzywierająca jest wykonana z fluoropolimerów. A one gdy są podgrzewane wydzielają kwas perfluorooktanowy (PFOA). Badania przeprowadzone na szczurach wykazały, że PFOA wytworzył u nich różne typy nowotworów. Szkodliwe substancje kumulują się w naszym organizmie, gdyż nie potrafi on metabolizować PFOA. Tymczasem oficjalnie organizacje stojące na straży bezpieczeństwa tego typu produktów twierdzą, że nie stwierdzono JESZCZE czy PFOA jest rakotwórcza. Jest to nieco przerażające biorąc pod uwagę, że wstępne badania przeprowadzone na zwierzętach wykazują, że jest to bardziej niż prawdopodobne. Dobra wiadomość to taka, że od 2015 roku coraz więcej producentów garnków eliminuje PFOA ze swoich produktów.

  1. Miedź

Miedź jest metalem miękkim i często jest zmieszana z niklem. Oba te metale uwalniają toksyny w trakcie podgrzewania. A te z kolei przenikną do żywności. Miedź jest oczywiście niezbędnym mikroelementem dla naszego organizmu, który wzmacnia kości, układ odpornościowy, dodaje energii i wzmacnia tkankę łączną.

Ale nadmiar miedzi może być szkodliwey powodując niedobory witaminy C, różne nowotwory oraz problemy z tkanką łączną. Badania z tym związane prowadził dr Lawrence Wilson.

Nadmiar niklu może wywołać rozwój chorób tarczycy, choroby serca, a nawet raka.

Podsumowując: te dwa metale miękkie gdy dostarczone do naszego organizmu w nadmiarze mogą być przyczyną różnych groźnych schorzeń – warto więc o tym pamiętać.

  1. Ołów

To zaskakujące, ale niektóre szkliwo ceramiczne, szkło i emaliowane naczynia mogą zawierać ołów. Ołów jest używany w celu podniesienia wytrzymałości naczyń i by nadać im jednolitą barwę. Dzieci poniżej 6 roku życia są najbardziej narażone na ryzyko zatrucia ołowiem. A ołów podobnie jak wyżej wymienione metale uwalniają się do naszego jedzenia po podgrzaniu. Zwracajcie uwagę szczególnie na opisy produktu, w których wspomniano o ołowiu, że jest „tylko dla dekoracji”. Nigdy, przenigdy nie gotujcie na takich garnkach. A takie oznaczenie znajduje się tam nie bez powodu. Trzeba wiedzieć, że nawet niewielkie ilości ołowiu mogą uszkodzić rozwoju mózgu i powodować inne problemy zdrowotne.

  1. Aluminium

Zagrożenia płynące z aluminium były dyskutowane przez wiele lat. Nadmiar aluminium jest związany m.in. z chorobą Alzheimera. Współcześnie garnki i patelnie aluminiowe są lepiej anodyzowane i nie przenika tego aluminium do potraw tak wiele jak kiedyś, ale dla bezpieczeństwa własnego umysłu i ciała, lepiej unikać naczyń aluminiowych.

  1. Stal nierdzewna

Stal nierdzewna jest wykonana z mieszanki metali takich jak nikiel, żelazo, chrom, tytan, miedź, molibden i wanad. Gorszej jakości garnki (zwłaszcza gdy porysowane) ze stali nierdzewnej mogą uwalniać te metale do naszego pożywienia.

W czym więc gotować? Oto bezpieczne opcje:

  1. Stal nierdzewna T304

Ten stop nie uwalnia toksyn i równomiernie rozprowadza ciepło. Wymaga dużych ilości tłuszczu, aby potrawy nie przywierały.

  1. Garnki ceramiczne

Powierzchnia tych garnków jest wykonana z nietoksycznych, 100% nieorganicznej mineralnych i tlenków. Posiadają właściwości teflonu, jedzenie do nich nie przywiera, nie wchodzi z nią w reakcję, i nie zarysowują się tak łatwo jak garnki z teflonem – który jest szkodliwy. Garnki z powłoką ceramiczną są niestety dosyć ciężkie i dosyć drogie.

  1. Garnki żeliwne

Żeliwne garnki dają mnóstwo korzyści z gotowania. Uwalniają niewielką ilość żelaza do żywności za każdym razem gdy na nich gotujemy. Są trwałe, nie da się ich ani spalić ani zniszczyć, doskonale nadają się do potraw jednodaniowych, długo się nagrzewają, ale potem długo trzymają ciepło. Niestety trochę ważą.

Podsumowanie

Dokonujmy zdrowych wyborów jeśli chodzi o sposób przygotowywania naszych posiłków. Rozważcie zastąpienie swoich garnków, jeśli aktualnie używacie tych nie do końca zdrowych, by przygotowywać naprawdę zdrowe posiłki dla siebie i swojej rodziny.

Tagi: garnkigotowaniemetale ciężkie
Poprzedni Artykuł

Naturalny sposób na siwe włosy

Następny Artykuł

Bielsze zęby w 2 minuty? Przetestowałem na sobie, działa…

Piotr

Piotr

Jestem założycielem bloga oraz pomysłodawcą Rewolucji Zdrowia. Od 2015 roku czyli od momentu powstania bloga pragnę dzielić się z czytelnikami wiedzą na temat naturalnych sposobów radzenia sobie z problemami zdrowotnymi. Codziennie poświęcam mnóstwo czasu na znajdowanie nowych, wartościowych informacji, którymi mógłbym podzielić się z osobami szukającymi pomocy.

Powiązane Artykuły

Warto przeczytać

Jak jeść zdrowo w pracy?

15 czerwca 2022

Zdrowe odżywianie się w pracy nie jest trudne do wykonania, wymaga jedynie pewnego przygotowania, zaplanowania i determinacji. Brzmi wcale nie...

Zdrowa kuchnia

Fasola – cud: nakarmi oraz wspomoże uzdrawianie. Poznaj 6 super korzyści

2 czerwca 2022

Na fasolę nieraz krzywo patrzymy, a bo to może wzdęcia albo wywoływanie gazów jelitowych, ale daje ona mnóstwo korzyści, które...

Zdrowa kuchnia

Jakie są korzyści zdrowotne masła i oleju kokosowego?

1 czerwca 2022

Zarówno masło, jak i olej kokosowy wśród niektórych kręgów nadal mają złą reputację ze względu na znaczną zawartość tłuszczów nasyconych....

Zdrowa kuchnia

4 ważne korzyści jedzenia borówek

18 maja 2022

W dzisiejszych czasach termin "superfood", czyli „super żywność” jest tak nadużywany, że niemal stracił swoją wartość. Jednak jeden z oryginalnych...

Zdrowa kuchnia

Zdrowe przepisy – 2 dania główne oraz pyszne czekoladowe brownie!

18 maja 2022

Chcesz jeść zdrowo, ale nie masz pomysłu na obiad? Poniżej znajdziesz inspirujące przepisy, na zdrowe, sycące dania oraz coś dla...

Zdrowe produkty

10 najlepszych produktów anti-aging, które odżywiają skórę od wewnątrz

30 kwietnia 2022

Zdrowe odżywianie sprawia nie tylko, że ​​czujesz się świetnie, ale także, że ​​wyglądasz świetnie. Jedzenie odpowiednich pokarmów zapewnia skórze odżywienie...

Następny Artykuł

Bielsze zęby w 2 minuty? Przetestowałem na sobie, działa...

Lek na raka byłby oficjalnie już dawno, gdyby przemysł farmaceutyczny nie był tak zachłanny

No cóż, to w sumie nie był rak - taka "mała" pomyłka

Komentarzy 11

  1. Ala says:
    6 lat temu

    Dlatego ja za swoje garnki philipiaka zapłaciłam niemało ale przynajmniej wiem że są ze stali szlachetnej która w czasie gotowania nie wytwarza szkodliwych związków i w ten sposób nie truję siebie i moich najbliższych.

    Odpowiedz
  2. magda says:
    6 lat temu

    BArdzo dobry materiał !!!

    Odpowiedz
  3. Izabela says:
    5 lat temu

    Prawda jest taka że lepiej zapłacić więcej a mieć dobre garnki takie by nie narażały naszego zdrowia. Ja posiadam markowe Milano Classic wykonane ze stali nierdzewnej w których gotuję pyszne i zdrowe posiłki.

    Odpowiedz
  4. andrzej says:
    5 lat temu

    Co za burak to pisał.
    -(stal) T 304 nie istnieje i tyle
    -jeżeli bym miał mieć gary z nierdzewne to tylko z stainless stell
    -pozostałe nierdzewne stale nadają się na armaturę chemiczną i ozdoby np.balustrady
    -jeżeli nie wierzysz to skalecz się taką nierdzewną stalą a zobaczysz jak długo będzie się goić rana.

    Odpowiedz
  5. daniel says:
    4 lata temu

    Autor nie ma zielonego pojęcia, powiem wam jakie są bezpieczne:
    szklane, stainless stell, i to wszystko, wszystkie inne są szkodliwe! Wystarczy poczytać na „angielskich artykułach” u nas to jak w lesie!

    Odpowiedz
  6. Beata says:
    4 lata temu

    Najlepsze są dobrej jakości stalowe i ceramiczne. Ceramiczne to tylko Silit albo Riess.

    Odpowiedz
  7. Jaroslaw says:
    3 lata temu

    Ja kupiłem dzisiaj garnek ze stali nierdzewnej za 150 zł

    Odpowiedz
    • Kuchta says:
      2 lata temu

      Jesli bys kupil ten sam garnek za 350 zlotych to by byl wiecjej niz dwa razy zdrowszy.

      Odpowiedz
  8. Piotr says:
    3 lata temu

    Sprawdźcie swoje garnki magnesem. niektórzy się bardzo zdziwią gdy okaże się że ich garnki niby ze stali nierdzewnej nie przyciąga magnes. A więc nie są prawdopodobnie ze stali. Przy okazji garnki filipiaka też nie są przyciągane przez magnes.

    Odpowiedz
    • Miro says:
      3 lata temu

      Magnes nie działa na stal nierdzewną zawierającą nikiel, który tak zmienia strukturę stopu, że przestaję on być ferromagnetyczny. Najpopularniejsza w garnkach stal to 18/10 – czyli żelazo plus 18% chromu i 10% niklu. Ale to JEST stal.
      Stal bez niklu (np. z samym chromem, np. 21/0)) przyciąga magnes.
      Piotrze, poducz się chemii.

      Odpowiedz
  9. Konrad says:
    3 lata temu

    zdrowe garnki i jeszcze zdrowsza zywnosc polska z glifosatem.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ostatnie artykuły

Gdy wątroba pracuje niewłaściwie

4 dni temu

4 udowodnione naukowo filary zdrowia serca

6 dni temu

Jak jeść zdrowo w pracy?

2 tygodnie temu

Cała prawda o Omega 3 – nieocenione dla zdrowia

2 tygodnie temu

Najbardziej komentowane

Wyleczył 5000 ludzi z raka. Ma receptę na 90-dniową terapię.

18 września 2020

Jerzy Zięba w Radio Katowice na żywo – debata z lekarzami

3 lipca 2020

Mocna trójka na boreliozę

13 sierpnia 2020

Lek na raka byłby oficjalnie już dawno, gdyby przemysł farmaceutyczny nie był tak zachłanny

28 kwietnia 2022

Ostatnie komentarze

  • Marta - Gdy wątroba pracuje niewłaściwie
  • Piotr - Vaxxed po polsku – film, który trzeba obejrzeć
  • Gosia - Vaxxed po polsku – film, który trzeba obejrzeć
  • Zosia - Fasola – cud: nakarmi oraz wspomoże uzdrawianie. Poznaj 6 super korzyści
  • Marta - Fasola – cud: nakarmi oraz wspomoże uzdrawianie. Poznaj 6 super korzyści
  • Mamy 2 nowe NATURALNE produkty, które dadzą znakomite wsparcie 2 ważnym organom:

Wątroba i Serce: bo to o nich mowa. Specjalnie dla nich 2 specjalnie skomponowane  naturalne mieszanki olejów zimno tłoczonych:
✅ LIVER+ wspomagająca właśnie wątrobę, 
https://tinyurl.com/LIVER-PLUS
oraz ❤️ HEART + wspomagająca serce:
https://tinyurl.com/HEART-PLUS 

Teraz w 🔥PRZEDSPRZEDAŻY DO 24 CZERWCA z rabatem -30%.

Wejdź na sklep.polakuleczsiesam.pl po więcej szczegółów. 

#zdrowie #zdroweodżywianie #olej
  • Jak je zrobić? Proszę bardzo. Oto składniki:
✅ garść pomidorków koktajlowych
✅ mały pęczek świeżych liści szpinaku, posiekanych na mniejsze kawałki
✅ 1 dojrzałe awokado, obrane i pokrojone w kostkę
✅ sól i pieprz do smaku
✅ 2 jajka
✅ odrobina pokrojonego sera feta

➡️I dalej:Wymieszaj pomidory, szpinak i awokado. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Nałóż masę do foremek na mufiny, wyłożonych papilotkami. Roztrzep jajka. Zalej jajkami masę warzywną. Całość posyp serem feta.
Piecz 20-25 min w temperaturze 180 st.

Zajrzyj na blog polakuleczsiesam.pl do działu Zdrowa Kuchnia po więcej przepisów. 😉
#jedzenie #zdrowie #zdrowadieta #śniadanie #jaja
  • Czy trudno jest pozbyć się z diety chleba? Cóż, łatwo nie bywa. Ale szybko można się przyzwyczaić. To tylko nasz mózg próbuje nas od tego odwieźć…. A co można pysznego w zamian? Proszę bardzo: takie oto kanapeczki, w której role pieczywa pełni kalarepka 😮. Oczy same się śmieją do nich i chce się jeść. Właśnie kończymy Program 14 Dni bez Mięsa, Cukru i Chleba: wielu uczestników dało radę ❤️ i… czuje się lepiej. Sprobuj i Ty!  www.rewolucjazdrowia.pl  #zdrowie #dieta #warzywa #jedzenie
  • Czy w ogóle należy płukać ryż❓❓
Trzeba! Jeśli o tym zapominasz to narażasz siebie i swoją rodzinę na spożywanie dużych ilości szkodliwego arsenu.😞

Ryż oraz produkty z ryżu (np. wafle) znacznie przekraczają normy arsenu. Może on występować w formie organicznej lub nieorganicznej. W ryżu kumuluje się arsen nieorganiczny, czyli bardziej toksyczna forma. 

Ryż należy przynajmniej dokładnie przepłukać, a jeszcze lepiej – moczyć przez całą noc. Jeśli decydujemy się na moczenie ryżu, na każdą szklankę ziaren powinno przypadać 6 szklanek wody 🫗. Jeśli nie moczyliśmy ryżu przez noc, to warto zrobić to chociaż przez kilkanaście minut przed gotowaniem. 

A więc: dobrze namaczaj ryż przed spożyciem! 😊
#porady #jedzenie #ryż #przepisy
  • To z twoim ciałem robi #CUKIER:
❌ Przyspiesza procesy starzenia się
❌ Sprzyja wypadaniu włosów
❌ Osłabia wzrok
❌ Powoduje wzrost ciśnienia
❌ Obniża odporność
❌ Może uszkadzać nerki
Ale to koniec smutnej listy.

Może więc czas dać odpocząć organizmowi? 🤔 Jest świetna okazja, bo 1 czerwca staruje nasz nowy program: 14 Dni Bez Mięsa, Chleba i Cukru. Daj odpocząć Twojemu organizmowi, niech się zregeneruje, a Ty zyskasz nową energię 💪 do działania!

👉Zajrzyj na naszą stronę polakuleczsiesam.pl - tam znajdziesz szczegóły.
  • Świat wariuje. Otyłość to poważny problem ZDROWOTNY. Nie nazywanie rzeczy po imieniu sprzyja pogłębianiu problemu oraz problemom ze zdrowiem: choroby układu krążenia ❤, przewodu pokarmowego, nowotwory. Stanowczo protestujmy przeciwko głupocie!
  • Jeśli ceny owoców nie przyprawiają Cię o zawrót głowy to zwróć się w kierunku borówek. Mało który owoc ma taką siłę 💪 jak borówka. Jeśli jesz je regularnie to możesz liczyć na to, że:
✅ Twój MÓZG sprawniej zadziała, a także dadzą Ci wsparcie w ochronie przed chorobami jak Alzheimer
✅ Twoje OCZY będą szczęśliwsze, gdyż chronią siatkówkę przed codziennym narażeniem na światło i zmniejszają ryzyko utraty wzroku
✅ Twoje SERCE będzie wdzięczne, bo obniżają poziom LDL oraz homocysteiny

Zaglądaj na nasz blog - tam przepisy jak wykorzystać borówki na codzień, także w pysznych koktajlach! ❤️
  • Jeśli myślisz, że wiesz wszystko o chemii w jedzeniu, to jesteś w błędzie. Stopień manipulacji w przemyśle spożywczym przekracza nasze wyobrażenia. Tzw. „Badania naukowe” są notorycznie naciągane lub wprost fałszowane. Są praktycznie nic nie warte. Pomyśl o tym co dzieje się w innych branżach (naiwnie wierzysz, że jest inaczej?). Na naszym blogu na stronach polakuleczsiesam.pl pojawił się nowy wpis, na którym znajdziesz film pt. TRUCIZNA NASZA POWSZEDNIA. Warto obejrzeć. Trzymajcie się zdrowo ❤️🥕🥥🍎
  • #Kurkuma jest po prostu niezwykła. Ma taki ogrom zastosowań, że gdyby chcieć je wymienić wszystkie to zabraknie miejsca, więc wymienimy chociaż te najważniejsze:

✅ Wspomaga procesy opóźniania starzenia poprzez otrzymywanie funkcji poznawczych, hamowanie rozwoju choroby Alzheimera,
✅ Wspomaga niszczenie komórek rakowych - potwierdzone badaniami,
✅ Hamuje wzrost nowotworów głowy i szyi
✅ Pomaga utrzymać zdrową skórę,
✅ Pomaga utrzymać zdrową wątrobę,
✅ Wspomaga funkcjonowanie serca,
✅ Wspomaga krążenie krwi ❤

Mało się o niej mówi, jest niedoceniana. A możesz ją stosować każdego dnia w swojej kuchni. Zajrzyj na naszego bloga i w wyszukiwarce po prostu wpisz "kurkuma" - znajdziesz mnóstwo inspiracji.

#zdrowie #zdrowadieta #nowotwory #chorobaalzhimera #chorobyprzewlekle #serce
  • Soda oczyszczona nie tylko znajdzie zastosowanie w kuchni. Ba, ma dziesiątki zastosowań także poza nią. Oto kilka sposobów jej wykorzystania:

1. Wsparcie dla włosów - masz podniszczone albo przetłuszczające się włosy? Jest na to sposób.😮
2. Wybielenie zębów.
3. Łagodzi oparzenia słoneczne.❤️
4. Polerowanie biżuterii.
5. Pomaga usunąć drzazgi. 
6. Zamiast dezodorantu.
7. Bielsze paznokcie.
8. Jako peeling.

Jeśli chcesz poznać przepisy na te wszystkie problemy to koniecznie zajrzyj na naszego bloga www.polakuleczsiesam.pl i w wyszukiwarce wpisz
Facebook Twitter Youtube Instagram
Polaku, lecz się sam!

Na naszym blogu znajdziecie informacje dotyczące zdrowego sposobu odżywiania, co robić by nie zachorować, co robić gdy już się zachoruje - wszystko w ramach działań, które możemy określić jako medycyna naturalna. Chcemy Ci pomagać poprzez informacje, które odnajdujemy, których dowiadujemy się od naszych webinarowych gości oraz które wynikają z naszego własnego doświadczenia.

Informacje

  • Dlaczego nie otrzymałem e-maila po rejestracji?
  • Jak odnaleźć zaginionego e-maila?
  • Podziel się swoją historią
  • Wyzdrowieli
  • Bezpłatne programy – cykle wiedzy
  • Programy i Szkolenia
  • Klub Rewolucji Zdrowia
  • Quizy:
    • Quiz – Rak – plaga naszych czasów
    • Quiz – czy jesteś zagrożona rakiem piersi?
    • Quiz – Jak Budujesz Swoje Nawyki?
  • Reklama
  • Kontakt

My w mediach społecznościowych

Dołącz także do facebookowych grup wsparcia:

  1. Rewolucja Zdrowia Dyskusje
  2. Zioła – Skuteczne Terapie Naturalne

© 2015 - 2022 Polaku, lecz się sam! Wszystkie prawa zastrzeżone.

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • Sklep
  • Home
  • Bezpłatne cykle wiedzy
  • Programy i Szkolenia
  • Zdrowie
    • Borelioza
    • Budowanie odporności
    • Choroby przewlekłe
    • Nowotwory – terapie
    • Psyche a Zdrowie
    • Wszystko o CBD
    • Wyzdrowieli
    • Ziołolecznictwo
    • Życie Bez Chemii
  • Zdrowa kuchnia
    • Przepisy
    • Zdrowe produkty
    • Diety
  • Zdrowie a Świat
  • Wideo
  • O blogu
    • Reklama
    • Newsletter
    • Kontakt
    • Praca
    • Polityka Prywatności

© 2015 - 2022 Polaku, lecz się sam! Wszystkie prawa zastrzeżone.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.