Polaku, lecz się sam!
Logowanie do Klubu RZ
Logowanie do Sklepu
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • Sklep
  • Home
  • Bezpłatne cykle wiedzy
  • Programy i Szkolenia
  • Zdrowie
    • Wszystkie
    • Borelioza
    • Budowanie odporności
    • Choroby przewlekłe
    • Infekcje
    • Lekarstwa
    • Nowotwory - terapie
    • Psyche a zdrowie
    • Wszystko o CBD
    • Wyzdrowieli
    • Ziołolecznictwo
    • Życie Bez Chemii

    DMSO – to warto wiedzieć

    Nie szukaj dalej. Oto prawdziwy klucz do zdrowia

    Praktykowanie wdzięczności to potężne działanie na rzecz zdrowia i szczęścia

    12 porad na normalne życie w zwariowanych czasach

    Jak pozbyć się problemów ze spaniem?

    Alergia a przeziębienie u dziecka – jak odróżnić alergię od przeziębienia

    Jak urosnąć wyższym – 5 wskazówek dla dzieci

    Jakie dania są dostępne w ofercie cateringów dietetycznych w Szczecinie?

    Jakie produkty pszczele warto stosować?

    • Borelioza
    • Budowanie odporności
    • Choroby przewlekłe
    • Nowotwory – terapie
    • Psyche a Zdrowie
    • Wszystko o CBD
    • Wyzdrowieli
    • Ziołolecznictwo
    • Życie Bez Chemii
  • Zdrowa kuchnia
    • Wszystkie
    • Diety
    • Przepisy
    • Zdrowe produkty

    10 najlepszych produktów anti-aging, które odżywiają skórę od wewnątrz

    Jak poprawić zdrowie jelit u dzieci? 5 prostych sposobów dzięki diecie i stylowi życia

    Dietetyczna wojna, czyli keto vs. wegetarianizm

    Droga do zdrowia po 40-ce: Jaka naturalna dieta może odmienić Twoje życie i zdrowie

    7 pokarmów, które naturalnie zwalczają wysokie ciśnienie krwi

    Dieta MIND – zasady i przepisy

    Korzeń kudzu – na menopauzę, uzależnienia i nie tylko

    7 przydatnych pomysłów jak włączyć do diety dziecka więcej warzyw

    Zabójcza cola jak kokaina

    • Przepisy
    • Zdrowe produkty
    • Diety
  • Zdrowie a Świat
  • Wideo
  • O blogu
    • Reklama
    • Newsletter
    • Kontakt
    • Praca
    • Polityka Prywatności
Polaku, lecz się sam!
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki

5 najbardziej toksycznych garnków do gotowania

dodane przez Piotr
w Zdrowa kuchnia

Czy wiesz, że rodzaj garnków jakich używasz na co dzień może mieć wpływ na twój stan zdrowia? Wielu z nas zaczęło zwracać szczególną uwagę na to, co jemy, na to czy nasze jedzenie jest chemiczne czy naturalne, a także czy zostało genetycznie zmodyfikowane. I bardzo dobrze!

Ale to nie wystarczy. Musimy również przyjrzeć się naczyniom i garnkom, w których gotujemy, by upewnić się że nasze jedzenie przygotowywane jest w bezpiecznych warunkach. A niestety, niektóre z garnków i patelni których używamy jest wręcz toksyczne.

Oto najbardziej toksyczne materiały z jakimi możecie spotkać się podczas gotowania:

  1. Z powłoką nieprzywierającą

Powłoka nieprzywierająca jest wykonana z fluoropolimerów. A one gdy są podgrzewane wydzielają kwas perfluorooktanowy (PFOA). Badania przeprowadzone na szczurach wykazały, że PFOA wytworzył u nich różne typy nowotworów. Szkodliwe substancje kumulują się w naszym organizmie, gdyż nie potrafi on metabolizować PFOA. Tymczasem oficjalnie organizacje stojące na straży bezpieczeństwa tego typu produktów twierdzą, że nie stwierdzono JESZCZE czy PFOA jest rakotwórcza. Jest to nieco przerażające biorąc pod uwagę, że wstępne badania przeprowadzone na zwierzętach wykazują, że jest to bardziej niż prawdopodobne. Dobra wiadomość to taka, że od 2015 roku coraz więcej producentów garnków eliminuje PFOA ze swoich produktów.

  1. Miedź

Miedź jest metalem miękkim i często jest zmieszana z niklem. Oba te metale uwalniają toksyny w trakcie podgrzewania. A te z kolei przenikną do żywności. Miedź jest oczywiście niezbędnym mikroelementem dla naszego organizmu, który wzmacnia kości, układ odpornościowy, dodaje energii i wzmacnia tkankę łączną.

Ale nadmiar miedzi może być szkodliwey powodując niedobory witaminy C, różne nowotwory oraz problemy z tkanką łączną. Badania z tym związane prowadził dr Lawrence Wilson.

Nadmiar niklu może wywołać rozwój chorób tarczycy, choroby serca, a nawet raka.

Podsumowując: te dwa metale miękkie gdy dostarczone do naszego organizmu w nadmiarze mogą być przyczyną różnych groźnych schorzeń – warto więc o tym pamiętać.

  1. Ołów

To zaskakujące, ale niektóre szkliwo ceramiczne, szkło i emaliowane naczynia mogą zawierać ołów. Ołów jest używany w celu podniesienia wytrzymałości naczyń i by nadać im jednolitą barwę. Dzieci poniżej 6 roku życia są najbardziej narażone na ryzyko zatrucia ołowiem. A ołów podobnie jak wyżej wymienione metale uwalniają się do naszego jedzenia po podgrzaniu. Zwracajcie uwagę szczególnie na opisy produktu, w których wspomniano o ołowiu, że jest “tylko dla dekoracji”. Nigdy, przenigdy nie gotujcie na takich garnkach. A takie oznaczenie znajduje się tam nie bez powodu. Trzeba wiedzieć, że nawet niewielkie ilości ołowiu mogą uszkodzić rozwoju mózgu i powodować inne problemy zdrowotne.

  1. Aluminium

Zagrożenia płynące z aluminium były dyskutowane przez wiele lat. Nadmiar aluminium jest związany m.in. z chorobą Alzheimera. Współcześnie garnki i patelnie aluminiowe są lepiej anodyzowane i nie przenika tego aluminium do potraw tak wiele jak kiedyś, ale dla bezpieczeństwa własnego umysłu i ciała, lepiej unikać naczyń aluminiowych.

  1. Stal nierdzewna

Stal nierdzewna jest wykonana z mieszanki metali takich jak nikiel, żelazo, chrom, tytan, miedź, molibden i wanad. Gorszej jakości garnki (zwłaszcza gdy porysowane) ze stali nierdzewnej mogą uwalniać te metale do naszego pożywienia.

W czym więc gotować? Oto bezpieczne opcje:

  1. Stal nierdzewna T304

Ten stop nie uwalnia toksyn i równomiernie rozprowadza ciepło. Wymaga dużych ilości tłuszczu, aby potrawy nie przywierały.

  1. Garnki ceramiczne

Powierzchnia tych garnków jest wykonana z nietoksycznych, 100% nieorganicznej mineralnych i tlenków. Posiadają właściwości teflonu, jedzenie do nich nie przywiera, nie wchodzi z nią w reakcję, i nie zarysowują się tak łatwo jak garnki z teflonem – który jest szkodliwy. Garnki z powłoką ceramiczną są niestety dosyć ciężkie i dosyć drogie.

  1. Garnki żeliwne

Żeliwne garnki dają mnóstwo korzyści z gotowania. Uwalniają niewielką ilość żelaza do żywności za każdym razem gdy na nich gotujemy. Są trwałe, nie da się ich ani spalić ani zniszczyć, doskonale nadają się do potraw jednodaniowych, długo się nagrzewają, ale potem długo trzymają ciepło. Niestety trochę ważą.

Podsumowanie

Dokonujmy zdrowych wyborów jeśli chodzi o sposób przygotowywania naszych posiłków. Rozważcie zastąpienie swoich garnków, jeśli aktualnie używacie tych nie do końca zdrowych, by przygotowywać naprawdę zdrowe posiłki dla siebie i swojej rodziny.

Tagi: garnkigotowaniemetale ciężkie
Poprzedni Artykuł

Naturalny sposób na siwe włosy

Następny Artykuł

Bielsze zęby w 2 minuty? Przetestowałem na sobie, działa…

Piotr

Piotr

Jestem założycielem bloga oraz pomysłodawcą Rewolucji Zdrowia. Od 2015 roku czyli od momentu powstania bloga pragnę dzielić się z czytelnikami wiedzą na temat naturalnych sposobów radzenia sobie z problemami zdrowotnymi. Codziennie poświęcam mnóstwo czasu na znajdowanie nowych, wartościowych informacji, którymi mógłbym podzielić się z osobami szukającymi pomocy.

Powiązane Artykuły

Zdrowe produkty

10 najlepszych produktów anti-aging, które odżywiają skórę od wewnątrz

27 marca 2023

Zdrowe odżywianie sprawia nie tylko, że ​​czujesz się świetnie, ale także, że ​​wyglądasz świetnie. Jedzenie odpowiednich pokarmów zapewnia skórze odżywienie...

porady

Jak poprawić zdrowie jelit u dzieci? 5 prostych sposobów dzięki diecie i stylowi życia

21 marca 2023

Zawsze mówię, że wystarczy popatrzeć na różne pokolenia ludzi, by stwierdzić, że każde kolejne jest coraz słabsze pod względem odpornościowym....

Reportaże

Dietetyczna wojna, czyli keto vs. wegetarianizm

15 marca 2023

Temat "najlepszej diety" rozgrzewa wiele głów. Rozgrzewa do tego stopnia, że są gotowi nie tylko bronić swojego stanowiska (co jest...

Choroby przewlekłe

Droga do zdrowia po 40-ce: Jaka naturalna dieta może odmienić Twoje życie i zdrowie

13 marca 2023

Dietetyka rządzi się bardzo często modą. Wystarczy cofnąć się nieco w czasie i poczytać co było na topie w poszczególnych...

Choroby przewlekłe

7 pokarmów, które naturalnie zwalczają wysokie ciśnienie krwi

10 lutego 2023

Osoby cierpiące na nadciśnienie bardzo często ograniczają się tylko do brania przepisanych przez lekarza leków. Tymczasem można zrobić dużo więcej i...

Diety

Dieta MIND – zasady i przepisy

31 stycznia 2023

Dieta MIND, wbrew temu co mogłeś pomyśleć otwierając ten artykuł, nie jest przeznaczona tylko dla ludzi starszych, którzy już odczuwają...

Następny Artykuł

Bielsze zęby w 2 minuty? Przetestowałem na sobie, działa...

Lek na raka byłby oficjalnie już dawno, gdyby przemysł farmaceutyczny nie był tak zachłanny

Plaga rak [film]

Komentarzy 11

  1. Ala says:
    7 lat temu

    Dlatego ja za swoje garnki philipiaka zapłaciłam niemało ale przynajmniej wiem że są ze stali szlachetnej która w czasie gotowania nie wytwarza szkodliwych związków i w ten sposób nie truję siebie i moich najbliższych.

    Odpowiedz
  2. magda says:
    7 lat temu

    BArdzo dobry materiał !!!

    Odpowiedz
  3. Izabela says:
    6 lat temu

    Prawda jest taka że lepiej zapłacić więcej a mieć dobre garnki takie by nie narażały naszego zdrowia. Ja posiadam markowe Milano Classic wykonane ze stali nierdzewnej w których gotuję pyszne i zdrowe posiłki.

    Odpowiedz
  4. andrzej says:
    6 lat temu

    Co za burak to pisał.
    -(stal) T 304 nie istnieje i tyle
    -jeżeli bym miał mieć gary z nierdzewne to tylko z stainless stell
    -pozostałe nierdzewne stale nadają się na armaturę chemiczną i ozdoby np.balustrady
    -jeżeli nie wierzysz to skalecz się taką nierdzewną stalą a zobaczysz jak długo będzie się goić rana.

    Odpowiedz
  5. daniel says:
    5 lat temu

    Autor nie ma zielonego pojęcia, powiem wam jakie są bezpieczne:
    szklane, stainless stell, i to wszystko, wszystkie inne są szkodliwe! Wystarczy poczytać na “angielskich artykułach” u nas to jak w lesie!

    Odpowiedz
  6. Beata says:
    5 lat temu

    Najlepsze są dobrej jakości stalowe i ceramiczne. Ceramiczne to tylko Silit albo Riess.

    Odpowiedz
  7. Jaroslaw says:
    4 lata temu

    Ja kupiłem dzisiaj garnek ze stali nierdzewnej za 150 zł

    Odpowiedz
    • Kuchta says:
      3 lata temu

      Jesli bys kupil ten sam garnek za 350 zlotych to by byl wiecjej niz dwa razy zdrowszy.

      Odpowiedz
  8. Piotr says:
    4 lata temu

    Sprawdźcie swoje garnki magnesem. niektórzy się bardzo zdziwią gdy okaże się że ich garnki niby ze stali nierdzewnej nie przyciąga magnes. A więc nie są prawdopodobnie ze stali. Przy okazji garnki filipiaka też nie są przyciągane przez magnes.

    Odpowiedz
    • Miro says:
      4 lata temu

      Magnes nie działa na stal nierdzewną zawierającą nikiel, który tak zmienia strukturę stopu, że przestaję on być ferromagnetyczny. Najpopularniejsza w garnkach stal to 18/10 – czyli żelazo plus 18% chromu i 10% niklu. Ale to JEST stal.
      Stal bez niklu (np. z samym chromem, np. 21/0)) przyciąga magnes.
      Piotrze, poducz się chemii.

      Odpowiedz
  9. Konrad says:
    3 lata temu

    zdrowe garnki i jeszcze zdrowsza zywnosc polska z glifosatem.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ostatnie artykuły

DMSO – to warto wiedzieć

6 dni temu

Nie szukaj dalej. Oto prawdziwy klucz do zdrowia

2 tygodnie temu

Naturalne sposoby walki z depresją

3 tygodnie temu

Praktykowanie wdzięczności to potężne działanie na rzecz zdrowia i szczęścia

4 tygodnie temu

Najbardziej komentowane

Wyleczył 5000 ludzi z raka. Ma receptę na 90-dniową terapię.

18 września 2020

Jerzy Zięba w Radio Katowice na żywo – debata z lekarzami

3 lipca 2020

Mocna trójka na boreliozę

13 sierpnia 2020

Lek na raka byłby oficjalnie już dawno, gdyby przemysł farmaceutyczny nie był tak zachłanny

28 kwietnia 2022

Ostatnie komentarze

  • Katarzyna - Tradycyjna medycyna ludowa z Pakistanu ma duży potencjał przeciwzapalny
  • Asia - Niezwykły seler naciowy – źródło zdrowia i lek na wiele dolegliwości
  • Barbara - Praktykowanie wdzięczności to potężne działanie na rzecz zdrowia i szczęścia
  • budzik - Dietetyczna wojna, czyli keto vs. wegetarianizm
  • haniaaaa - Wyleczył 5000 ludzi z raka. Ma receptę na 90-dniową terapię.
Facebook Twitter Youtube Instagram
Polaku, lecz się sam!

Na naszym blogu znajdziecie informacje dotyczące zdrowego sposobu odżywiania, co robić by nie zachorować, co robić gdy już się zachoruje - wszystko w ramach działań, które możemy określić jako medycyna naturalna. Chcemy Ci pomagać poprzez informacje, które odnajdujemy, których dowiadujemy się od naszych webinarowych gości oraz które wynikają z naszego własnego doświadczenia.

Informacje

  • Dlaczego nie otrzymałem e-maila po rejestracji?
  • Jak odnaleźć zaginionego e-maila?
  • Podziel się swoją historią
  • Wyzdrowieli
  • Bezpłatne programy – cykle wiedzy
  • Programy i Szkolenia
  • Klub Rewolucji Zdrowia
  • Quizy:
    • Quiz – Rak – plaga naszych czasów
    • Quiz – czy jesteś zagrożona rakiem piersi?
    • Quiz – Jak Budujesz Swoje Nawyki?
  • Reklama
  • Kontakt

My w mediach społecznościowych

Dołącz także do facebookowych grup wsparcia:

  1. Rewolucja Zdrowia Dyskusje
  2. Zioła – Skuteczne Terapie Naturalne

© 2015 - 2022 Polaku, lecz się sam! Wszystkie prawa zastrzeżone.

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • Sklep
  • Home
  • Bezpłatne cykle wiedzy
  • Programy i Szkolenia
  • Zdrowie
    • Borelioza
    • Budowanie odporności
    • Choroby przewlekłe
    • Nowotwory – terapie
    • Psyche a Zdrowie
    • Wszystko o CBD
    • Wyzdrowieli
    • Ziołolecznictwo
    • Życie Bez Chemii
  • Zdrowa kuchnia
    • Przepisy
    • Zdrowe produkty
    • Diety
  • Zdrowie a Świat
  • Wideo
  • O blogu
    • Reklama
    • Newsletter
    • Kontakt
    • Praca
    • Polityka Prywatności

© 2015 - 2022 Polaku, lecz się sam! Wszystkie prawa zastrzeżone.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.