Wodorosty morskie są niezwykle wszechstronnym i popularnym pożywieniem. Służą do owijania rolek sushi, są stosowane jako składnik wielu orientalnych zup i gulaszów, a także są powszechnym składnikiem suplementów diety. Wiele osób na całym świecie uwielbia je jeść ze względu na ich smak, wszechstronność i różnorodność korzyści zdrowotnych, które zapewniają. Oto sześć z tych korzyści.
Wodorosty są bogate w składniki odżywcze
Wodorosty są bogatym źródłem wielu składników odżywczych. Pełne są jodu, białka, witamin A, C i B6, żelaza, cynku, wapnia, potasu i fosforu. Ponadto wodorosty są doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, które mogą chronić Twoje ciało przed stanami zapalnymi. Ilość każdego składnika odżywczego będzie się różnić w zależności od rodzaju spożytych wodorostów, ale na ogół wszystkie będą zawierały wysokie ilości każdego z wymienionych składników odżywczych.
Wodorosty pomagają utrzymać funkcjonowanie tarczycy
Wodorosty zawierają dużo jodu, którego tarczyca potrzebuje do wytwarzania hormonów. Na przykład kombu zawiera 2524 mikrogramów jodu w jednym gramie, co stanowi ponad 1,682 procent zalecanego dziennego spożycia! Zdrowa tarczyca uwalnia hormony, które dostarczają energii i naprawiają komórki. Ten zielony pokarm morski może wspomóc utrzymanie optymalnego zdrowia i funkcjonowania tarczycy.
Wodorosty są dobre dla jelit
Algi są doskonałym źródłem błonnika. Włókno to jest korzystne dla jelit. Ponadto, w wodorostach naturalnych występują cukry zwane polisacharydami siarczanowanymi, które zwiększają ilość dobrych bakterii w jelitach. Wodorosty zawierają również fukoidany, karageniny i agary – znane prebiotyki, które mogą stymulować wzrost dobrych bakterii jelitowych.
Wodorosty mogą wspomóc odchudzanie
Z powodu dużej ilości błonnika i prebiotyków w wodorostach, ich regularne spożywanie może sprawić, że będziesz jeść mniej, ponieważ czujesz się pełny przez dłuższy czas. Istnieje również kilka badań na zwierzętach, które pokazują, że jedzenie wodorostów może przyczyniać się do utraty wagi. Jest to spowodowane związkiem fukoksantyny, który znajduje się w wodorostach o kolorze brązowym. W kilku badaniach na zwierzętach, myszy laboratoryjne, które spożywały fukoksantynę, prawie zawsze traciły na wadze. Naukowcy uważają, że dzieje się tak, ponieważ fukoksantyna aktywuje białko, które może metabolizować tłuszcz.
Wodorosty mogą poprawić poziom cukru we krwi
Japońskie badanie wykazało, że fukoksantyna w wodorostach może również obniżać poziom cukru we krwi. Fukonksantyna może zmniejszać oporność na insulinę, ułatwiając ustabilizowanie się poziomu cukru we krwi w organizmie. Inne badanie wykazało nawet, że cukrzykom typu 2, którym polecono codzienne spożywanie sproszkowanych suplementów z wodorostów przez dwa miesiące, poziom cukru we krwi spadł nawet o 12 procent.
Wodorosty obniżają ryzyko chorób serca
Choroby serca są wywoływane przez różne czynniki, takie jak wysokie ciśnienie krwi, wysoki poziom cholesterolu, brak aktywności fizycznej, otyłość i palenie tytoniu. Zawartość błonnika i przeciwutleniaczy w wodorostach może obniżyć ryzyko chorób serca poprzez obniżenie poziomu cholesterolu LDL i trójglicerydów. Przeprowadzono również kilka badań wskazujących, że wodorosty obniżają ciśnienie krwi. Ponadto, obecność błonnika i kwasów tłuszczowych omega-3 w wodorostach jest również korzystna dla serca. Co więcej, wodorosty zawierają również węglowodany zwane fukanami. Fukany są niezbędne w zapobieganiu nadmiernemu krzepnięciu krwi, zmniejszając w ten sposób ryzyko chorób serca.
Algi mają również inne zalety zdrowotne: mogą wzmocnić układ odpornościowy, zmniejszyć ryzyko raka, zapobiegać uszkodzeniom skóry, a także zmniejszyć ryzyko chorób kości i stanów zapalnych. Przy ponad dwóch milionach ton wodorostów produkowanych każdego roku znalezienie odżywczego pożywienia nie będzie trudne do wykorzystania w zdrowym sushi lub w innych przepisach.
Źródło: https://www.naturalnews.com/2020-01-19-health-benefits-of-seaweed-underwater-superfood.html