Zgodnie z National Heart, Lung and Blood Institute, niedokrwistość jest najczęściej występującym zaburzeniem funkcji krwiotwórczych na całym świecie. Anemia dotyka niemal 25% społeczeństwa, zwłaszcza kobiet. U kolejnych milionów ludzi rozpoznaje się niedokrwistość każdego roku.
Z niedokrwistością mamy do czynienia w momencie, gdy liczba czerwonych krwinek (określana w badaniach RBC) jest zbyt niska, a poziom hemoglobiny we krwi spada poniżej normy.
Objawy niedokrwistości
Do najczęściej występujących objawów anemii zaliczyć możemy:
- Niskie ciśnienie krwi
- Problemy z pamięcią i koncentracją
- Zmęczenie i osłabienie
- Duszności
- Kołatanie serca
- Depresję
- Bóle i zawroty głowy, omdlenia
- Zimne dłonie i stopy
- Bladość skóry i błon śluzowych
- Dzwonienie w uszach
Aby szybko pokonać anemię koniecznie uwzględnij w codziennej diecie:
Buraki
Buraki od wieków znane są, jako bardzo skuteczna broń w walce z anemią. Warzywa te posiadają dużo żelaza, które wspomaga produkcję erytrocytów. Gdy spożywamy produkty bogate w żelazo wzrasta poziom RBC, dzięki czemu zwiększa się dostarczanie tlenu do wszystkich części ciała. Dodawanie buraków w jakiejkolwiek formie do codziennych posiłków to jeden z najlepszych sposobów na walkę z anemią. Buraki mogą być spożywane jako sałatki, dodawane do zup i innych dań warzywnych, a także spożywane w postaci świeżo wyciśniętego soku. jeśli nie macie możliwości lub czasu by samodzielnie wyciskać sok z buraków to możemy Wam polecić taki oto sok – jest bez konserwantów i cukru. Kupicie go klikając tutaj.
[miptheme_alert type=”info” close=”false”]Jeśli chcecie poznać więcej właściwości soku z buraka to koniecznie przeczytajcie ten artykuł.
Próbowaliście kiedyś carpaccio z buraka? Jeśli nie to gorąco polecamy ten przepis. Z pewnością zaskoczycie swoich gości![/miptheme_alert]
Granaty
Granat to jeden z „super” owoców, ponieważ zawiera wiele korzystnych dla naszego zdrowia składników m.in. białko, węglowodany, tłuszcze i błonnik. Posiada również dużo żelaza i wapnia oraz liczne witaminy i minerały. Owoc ten zwiększa stężenie hemoglobiny we krwi i wspomaga krążenie, a także dostarcza ogromnej ilości niszczących wolne rodniki antyoksydantów. Spożywając granaty odczujesz natychmiastowy przypływ energii i zmniejszysz zmęczenie, a także pokonasz zawroty głowy i ciągłe osłabienie, które są typowymi objawami anemii.
Czerwone mięso
Jeśli jesteś typowym mięsożercą, to spożywanie czerwonego mięsa np. wołowiny, a także drobiu i unikanych przez wiele osób podrobów pomoże Ci dostarczyć do organizmu dużą ilość żelaza hemowego, które jest o wiele łatwiej wchłaniane przez organizm. Dla przykładu serce, nerki i wątroba wołowa zawierają duże ilości żelaza, a także są doskonałym źródłem witaminy B12, która jest niezbędna w procesach krwiotwórczych. Badania dowodzą, że wołowina może dostarczyć nawet 600% dziennego zapotrzebowania na żelazo. Osoby, które nie lubią czerwonego mięsa oraz podrobów powinny jeść owoce morza, które są równie doskonałym pokarmem do zwalczania anemii.
Pomidory
Pomidory to warzywa bogate w witaminę C i likopen, który jest niezwykle silnym antyoksydantem. Witamina C w pomidorach pomaga w łatwym wchłanianiu żelaza, ponadto pomidory są bogate w beta-karoten oraz witaminę E, która jest również niezbędna do zachowania zdrowej skóry oraz włosów.
Jajka
Pokarmy zawierające dużą ilość przeciwutleniaczy, a także produkty wysokobiałkowe m.in. jajka są bardzo pomocne podczas zwalczania anemii. Jaja oprócz wartościowego białka dostarczają cennego dla każdego pacjenta żelaza, komplet witamin i minerałów i mimo doskonałego składu zawierają niewiele kalorii.
Nasiona sezamu
Nasiona sezamu to kolejny, idealny produkt, który warto włączyć do diety w celu zapobiegania lub leczenia anemii. Zwłaszcza czarne nasiona sezamu są bogatym źródłem żelaza, które pomaga szybko pozbyć się niedokrwistości. Taki niełuskany sezam, bez dodatków konserwujących kupicie tutaj.
Migdały
Migdały zawierają ważne składniki odżywcze, w tym witaminy i żelazo, które pomogą w zwalczaniu anemii i skutecznie zwiększą poziom hemoglobiny. Najlepszym sposobem, aby szybko przygotować migdały jest moczenie ich w wodzie przez całą noc. Na następny dzień wystarczy je obrać, usunąć brązową skórkę i zjeść, jako przekąskę lub dodatek np. do sałatki.
O produktach wspomagających zdrowie i zapobiegających powstawaniu schorzeń będziemy mówić podczas internetowej konferencji Rewolucja Zdrowia – jest ona bezpłatna dla każdego. Zapisz się na nią – zupełnie za darmo, pod tym linkiem: http://rewolucjazdrowia.pl
łyźeczka płaska kminku ,może być rzymski reguluje poziom żelaza
Dzięki za radę.