Imbir – nie tylko jesienią. Zobacz jak pomaga i jak samodzielnie go wyhodować

Imbir – nie tylko jesienią. Zobacz jak pomaga i jak samodzielnie go wyhodować

Jesienią oraz zimą coraz chętniej sięgamy po imbir, który nie tylko posiada właściwości rozgrzewające, ale również korzystnie wpływa na nasz organizm. Warto oczywiście pić herbatkę imbirową w zimniejsze miesiące, ale można też przez cały rok korzystać z dobrodziejstw tego niezwykłego korzenia.

Właściwości imbiru

Imbir posiada niezwykłe właściwości prozdrowotne. Regularne spożywanie go może skutecznie wyleczyć nudności, poprawić trawienie, zwiększyć odporność organizmu, a także poprawić funkcjonowanie układu krążenia oraz serca. Imbir przynosi również ulgę przy bólach migrenowych oraz wspomaga leczenie przewlekłych chorób zapalnych. Warto jednak zwrócić uwagę na szczególne pewne konkretne właściwości tego korzenia.

Trawienie i przyswajalność

imbir-mielonyWspaniale działa on mianowicie nie tylko na trawienie, ale również znacznie zwiększa przyswajalność składników odżywczych przez organizm. Dzięki temu komórki naszego ciała są bardziej odżywione i funkcjonują lepiej. Imbir jest też świetnym lekarstwem na chorobę lokomocyjną, a także może zminimalizować pojawiające się nudności, które często występują w ciąży czy podczas chemioterapii.  Wystarczy przyjmować ¼ łyżeczki imbiru w proszku dziennie. I tu jak zwykle możemy polecić Wam sprawdzony produkt ze sklepu Moja Natura. Zwłaszcza, że kosztuje naprawdę grosze – wystarczy kliknąć tutaj.

Korzeń ten zmniejsza też stany zapalne występujące w organizmie, a równocześnie zwiększa odporność. Przewlekłe zapalenie może wiązać się z wieloma wyniszczającymi chorobami takimi, jak chociażby rak. Regularne podawanie imbiru w dawkach terapeutycznych może być więc pomocne. Badania opublikowane w British Journal of Nutrition w 2011 roku, wykazały, iż ekstrakt z imbiru skutecznie zwalcza komórki nowotworowe.

Przeciwbólowo

Co ciekawe działa też ja lek przeciwbólowy. Zaleca się więc stosowanie go w przypadku przewlekłych stanów bólowych, jak reumatoidalne zapalenie stawów czy fibromialgia. Jednak pomocny może być też w leczeniu łagodnych bólów głowy, mięśni czy dolegliwości pojawiające się podczas przeziębienia.

Jeśli chodzi o układ krwionośny, to imbir zapewnia optymalny przepływ krwi tętniczej. Przede wszystkim zapobiega on agregacji płytek, a równocześnie stymuluje właściwe wydzielanie adrenaliny. To przyczynia się nie tylko do wzmocnienia serca, ale sprawia też, że cały układ krwionośny lepiej pracuje.

Imbir + kurkuma = potęga

Imbir wraz z kurkumą należą do grona najskuteczniejszych przeciwutleniaczy. Regularne spożywanie proszku oraz korzenia może zatrzymać rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych, a także zapobiegać ich powstawaniu. Co ciekawe imbir jest w stanie również wyeliminować, amyloid w mózgu, który uważa się za jedną z przyczyn choroby Alzheimera oraz pewnych schorzeń mózgu.

Dzieci i dorośli, cierpiący z powodu astmy szczególnie powinni pamiętać o tym niezwykłym korzeniu. Imbir zawiera bowiem rozmaite związki, które mogą pomóc złagodzić objawy choroby. Wszystko za sprawą składnika, ułatwiającego oczyszczanie oskrzeli ze śluzu oraz beta-karotenu, czyli silnego przeciwutleniacza.

Jak widać imbir ma ogromne korzyści dla zdrowia. Można by jeszcze wymienić takie działania jak obniżanie poziomu cukru we krwi, obniżanie ciśnienia czy korzystny wpływ na zdrowie naszej skóry. Dlatego warto regularnie spożywać ten cudowny korzeń. Jeśli chcemy mieć łatwy dostęp do świeżych korzeni, to możemy zasadzić imbir we własnym mieszkaniu.

Hodowla imbiru w domu

Okazuje się, że uprawa imbiru jest całkiem prosta. Roślina dobrze się czuje w ciepłym i wilgotnym klimacie. W warunkach polskich nie przetrwa wprawdzie zimy na zewnątrz, ale spokojnie możemy przechować ją w mieszkaniu.

Jak rozpocząć własną uprawę?

klacze-imbiruPrzede wszystkim musimy kupić kłącze. Jeżeli decydujemy się na takie ze sklepu, to dokładnie sprawdźmy czy nie jest nigdzie zapleśnione, albowiem negatywnie wpłynie to na naszą roślinę. Korzeń powinien być twardy, zwarty oraz dość rozbudowany. Najlepiej jednak wybrać imbir organiczny.

Zanim zaczniemy sadzenie, należy odpowiednio wysuszyć korzeń, pozostawiając go w nasłonecznionym miejscu na mniej 24 do 48 godzin. Możemy też podzielić kłącze na kilka mniejszych. Bardzo ważna jest tutaj dobrej jakości gleba oraz naturalny kompost. Ziemia powinna być zawsze wilgotna. Najlepiej posadzić imbir późną zimą bądź wczesną wiosną. Jego dojrzewanie będzie trwało około 10 miesięcy, choć niektórzy uważają, iż można podbierać już drobne kawałki korzenia po czterech bądź pięciu miesiącach. Najlepiej jednak zbierać imbir, gdy liście zaczną zmieniać kolor. Część zebranych korzeni warto od razu posadzić. Pozostałe najlepiej jest przechowywać w całości. Jednak gdy mamy spore zbiory, to można także obrać korzenie, pokroić oraz zamrozić.

Zobaczcie koniecznie: Imbir w codziennej kuchni – 4 inspirujące przepisy

Dlatego zapiszcie się do naszego newslettera poniżej – dzięki temu nie umknie Wam żadna istotna informacja 🙂

Podobne artykuły

2 Komentarzy

  1. Karolina
    17 września 2016 at 10:54 Odpowiedz

    Pisze pan ze mozna przyjmowac imbir w dawkach terapeutycznych – co to znaczy dokladnie? Ile to jest “dawka terapeutyczna”?

    1. Mik
      17 września 2016 at 21:00 Odpowiedz

      Wg. dunskich badan, taka dawka to min 30g swiezego imbiru dziennie.

Odpowiedz