Awokado jest pyszne, można z niego przyrządzić wiele smacznych dań i dipów. Ale czy wiesz, że awokado może również chronić przed nowotworem, takim jak rak piersi?
Awokado ma wiele korzyści dla zdrowia. Jedną z nich jest obecność składników odżywczych, które mogą celować w komórki rakowe.
Jedną z substancji jest awokatyna B, lipid odkryty przez Paula Spagnuolo z Uniwersytetu w Waterloo. Jest to rodzaj tłuszczu unikalny dla tego owocu (tak na marginesie, awokado to jagoda jednoziarnista). Według raportu opublikowanego w czasopiśmie Cancer Research z roku 2015, stwierdzono, że awokatyna B zwalcza ostrą białaczkę szpikową (AML), rzadką postać raka. Naukowcy w połączonym badaniu, w którym dane pochodziły z kilku instytucji we Włoszech i Kanadzie, odkryli, że substancja ta jest w stanie pozbyć się nie tylko zwykłych komórek rakowych, ale także komórek macierzystych raka. Zdrowe komórki pozostały nietknięte.
Równe, jeśli nie większe, znaczenie w kwestii zapobiegania nowotworom stanowią rodzaje karotenoidów przeciwutleniających występujących w awokado. Pojęcie karotenoidów może kojarzyć się z marchwią i innymi jasnymi warzywami i owocami, ponieważ są one odpowiedzialne za tworzenie barwnika roślinnego.
Awokado a rak prostaty
Według Kalifornijskiej Komisji Awokado (rolnicza organizacja marketingowa i handlowa zrzeszająca producentów awokado z Kalifornii) awokado zawiera 11 różnych rodzajów karotenoidów. Luteina jest jednym z rodzajów, które wykazały w badaniach, że mogą bezpośrednio wpływać na komórki rakowe. Podczas gdy w poprzednich badaniach stwierdzono, że luteina zmniejsza ryzyko raka prostaty, badanie przeprowadzone w 2005 roku przez naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles wykazało, że luteina jest jeszcze bardziej skuteczna, gdy ekstrakt z całego owocu awokado Hass został wprowadzony do komórki prostaty. Całe awokado było o 60 procent skuteczniejsze w wychwytywaniu komórek raka prostaty niż sama oczyszczona luteina.
Badanie z 2012 roku opublikowane w czasopiśmie Cancer Causes and Control dostarczyło więcej dowodów na temat ochronnych wpływów awokado na raka prostaty. Obserwowano 209 nowo zdiagnozowanych mężczyzn i 226 mężczyzn wolnych od raka. W badaniu okazało się, że wysokie spożycie jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (w postaci awokado) “zmniejszyło ryzyko raka prostaty“.
Przeciwutleniacze w awokado zmniejszają ryzyko raka piersi
Nie przeprowadzono bezpośrednio badań dotyczących ekstraktu z awokado i raka piersi. Wyniki wyżej wymienionych badań prostaty są jednak istotne dla każdej z Pań, która jest w trakcie walki z rakiem piersi. Niektóre z mechanizmów wywołujących raka piersi, są takie same jak w przypadku większości nowotworów narządów rozrodczych zarówno u mężczyzn, jak i u kobiet.
Niektóre badania wiążą bezpośrednio spożycie luteiny z profilaktyką raka piersi. Według sponsorowanego przez Harvard’s Nurses ‘Health Study, spożywanie pokarmów zawierających luteinę, takich jak jarmuż, szpinak i awokado, może obniżyć ryzyko raka piersi. Chińskie badanie z 2014 roku wykazało również, że wyższe poziomy luteiny w surowicy wiązały się z 51-procentowym zmniejszeniem ryzyka raka piersi.
Co więcej, awokado jest również pokarmem bogatym w błonnik, zawiera znaczące ilości niezbędnych składników odżywczych, takich jak witaminy z grupy B i potas, może dodać blasku włosom i skórze oraz jest korzystne dla zdrowia mózgu.
Jaki więc wniosek? Jedzenie awokado to nie tylko przyjemność dla podniebienia, lecz także zdrowotna korzyść, dzięki której poprawia się ogólny stan zdrowia, a także zmniejsza się ryzyko zachorowania na nowotwór.
Zdjęcie: Depositphotos