Marzysz o smakach Italii, uwielbiasz spaghetti, ale chcesz jednocześnie zjeść posiłek zdrowy, bez glutenu? Oto pomysł na spaghetti, które nie tylko jest zdrowe, ale również kapitalnie smakuje.
Jak w ogóle zrobić makaron z warzywa takiego jak cukinia? Otóż jest to banalnie proste. Wystarczy zakupić takie oto urządzenie, które kosztuje dosłownie grosze i jest dostępne w większości popularnych marketów.
Gdy już mamy takie lub podobne urządzenie cała reszta jest banalnie prosta. Czego więc potrzebujemy na start?
Składniki:
- 1 spora cukinia
- 3 ząbki czosnku
- Pęczek bazylii
- 2 pomidory lub obrane pomidory z puszki
- Alternatywnie: kilka pieczarek
- Olej kokosowy
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
Z umytej cukinii przygotowujemy makaron. Obieramy 3 ząbki czosnku, przeciskamy przez praskę. Siekamy dużą garść bazyli. Podsmażamy na odrobinie dobrej jakości oleju kokosowego. I uwierz mi – jakość tego oleju potrafi zrobić różnicę w końcowym smaku potrawy. Dodajemy cukiniowy makaron. Dusimy ok. 5 minut do miękkości. Dodajemy pomidory – albo 2 sparzone bez skórki albo gotowe obrane z puszki. Czekamy aż masa pomidorowa stanie się jednolita. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
Ale to nie wszystko. Można zrobić także drugą wersję tego przepisu.
I zanim napiszesz komentarz, to tak wiem – z pieczarkami różnie bywa. Nie jadam ich na codzień, a tę wersję potraktuj tylko jako alternatywną.
A więc, 2 wersja: składniki jak poprzednio, dodatkowo potrzebujemy tylko pieczarki. 4-5 pieczarek kroimy w półplasterki. Obieramy 3 ząbki czosnku, przeciskamy przez praskę. Siekamy dużą garść bazyli. Podsmażamy na odrobinie dobrej jakości oleju kokosowego i wstępnie podsmażamy 2 minuty.
Następnie dodajemy cukiniowy makaron, pomidory i ponownie dusimy ok. 5 minut – czekamy aż masa pomidorowa stanie się jednolita. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
Super, właśnie jestem na diecie . Te dwa miesiace kwarantanny zrobily swoje.Waga skoczyla w górę a ja poczulam się jakbym, wrzucila na ramiona.worek ziemniaków..Jeszcze te zamkniete baseny, dobily mnie.Zaczęłam od odstawienia cukru. Nastepnie ,zmniejszenie wielkosci porcji, ograniczyłam ilość chleba i ziemniaków, no i pilnuje,zeby nie było podjadania miedzy posiłkami.To juz.trzeci tydzień.Waga spadla 2kg. Co dzień robię 10tys.kroków.Pozdrawiam.
i super , a ja wolę z pieczarkami 🙂 ma bardziej wyrazisty smak i za ten przepis bardzo dziękuje 🙂 i smacznie pozdrawiam
Rewelacja! Jeszcze nie widziałam podobnego przepisu.
Witaj Piotrze,
Chcę Ci bardzo podziękować za wkład Twojej pracy. Czytam wszystko co publikujesz i wybieram to co dla mnie , uważam jest w danym momencie potrzebne. Ale nie ukrywam , że jesteś dla mnie inspiracją do tworzenia choćby takich fajnych i prostych dań.
Dziękuje za bardzo szybką przesyłkę z suplementami COLWAY-a i za to co znalazłam w środku. Byłam jakże mile zaskoczona. Przemyślany każdy detal i miła kartka. Super!!!! Dziękuje bardzo.
Pozdrawiam bardzo serdecznie
Iwonko – bardzo dziękuję za miłe słowa! NIech wszystko co robisz jak najlepiej wpływa na Twoje zdrowie, bo ono jest naszym skarbem, a bez niego motywacja do wszystkiego spada. Tak trzymaj! Powodzenia!