Niektórzy naukowcy twierdzą, że za 99% przypadków nowotworów odpowiada zła dieta oraz niehigieniczny tryb życia. Możemy się kłócić z tym stwierdzeniem, jednak sporo prawdy kryje się w przekonaniu, że to, co trafia do naszego organizmu – pożywienie, powietrze, którym oddychamy oraz otaczająca nas zewsząd chemia, w znacznym stopniu wpływa na zwiększenie się prawdopodobieństwa wstąpienia chorób nowotworowych. Jak jeść, aby ochronić się przed rakiem?
W profilaktyce chorób onkologicznych nie tylko ważne jest to, co jemy – możemy żywić się jedynie pozornie zdrowymi produktami, które zamiast odżywać nasz organizm będą nam szkodziły. Dlaczego? Z prostej przyczyny – robiąc zakupy tak naprawdę nie mamy pojęcia, jaką żywność kupujemy.
Wśród dostępnych w sklepach produktów dominuje żywność nadmiernie przetworzona oraz nafaszerowana konserwantami i innymi chemicznymi dodatkami, które sprzyjają powstawaniu nowotworów oraz osłabiają nasz układ odpornościowy. Dieta przeciw rakowi wymaga przede wszystkim zmiany naszego podejścia do jedzenia oraz świadomych zakupów produktów żywnościowych. Aby zmniejszyć prawdopodobieństwo zachorowania na choroby nowotworowe należy:
- Zrezygnować ze spożywania rafinowanego cukru, którego szkodliwość porównywalna jest do szkodliwości papierosów,
- Ograniczyć spożywanie potraw smażonych oraz wędzonych wędlin,
- Zrezygnować z grillowania potraw na węglu drzewnym,
- Wyeliminować z diety tłuszcze trans – utwardzane tłuszcze roślinne,
- Zrezygnować ze smażenia potraw kilka razy na tym samym oleju,
- Spożywać warzywa pochodzące z gruntu i uprawiane na naturalnych nawozach,
- Ograniczyć spożywanie importowanych owoców egzotycznych i zastąpić je owocami naszej strefy klimatycznej.
Bardzo ważnym elementem diety przeciw rakowi jest także nasze podejście do jedzenia. Aby być zdrowym musimy jeść mniej i stawiać na wartościowe pokarmy. Jakość produktów spożywczych wcale nie przekłada się na ich wygląd – mniej okazałe owoce i warzywa od krajowych producentów dostarczą nam więcej cennych w walce z rakiem witamin, niż wypolerowane do połysku i zaskakujące wielkością produkty z importu.
Warto wspomnieć jeszcze o pozornych oszczędnościach, które przyczyniają się do powstawania nowotworów – stosując zasadę „co z oczu, to z serca” i spożywając produkty, których część uległa nadgniciu lub spleśnieniu dostarczamy do naszych organizmów trujące i rakotwórcze związki. Odkrojenie nadgnitego kawałka jabłka czy zdjęcie kożucha pleśni z dżemu nie powoduje, że usuwamy niezdrowe substancje, wręcz przeciwnie zjadamy najbardziej zanieczyszczoną toksynami część produktu.
Wybierając jakąkolwiek dietę przeciw rakowi zwracajmy uwagę na jakość produktów oraz sposób przyrządzania posiłków. Zmiana nawyków żywieniowych jest tak samo ważna, jak zdrowa dieta, która powinna być jak najbardziej naturalna i prosta.
O blogu Polaku, lecz się sam! Na naszym blogu znajdziecie informacje dotyczące zdrowego, naprawdę zdrowego sposobu odżywiania, co robić by nie zachorować, co robić gdy już się zachoruje – tak naprawdę chcemy agregować te wszystkie informacje, które gdzieś w internecie funkcjonują, ale są lepiej lub gorzej widoczne, a czasem zupełnie nieodkryte. Chcemy Wam pokazać świat, w którym zdrowie i uzdrawianie to połączenie leczenia ciała, podświadomości i ducha. A takiego podejścia tradycyjna medycyna niestety Wam nie zapewni. Zajrzyjcie także na nasz profil na facebook’u: https://www.facebook.com/PolakuLeczSieSam