Świeżo wyciśnięty sok z owoców lub warzyw to cenna dla naszego zdrowia porcja witamin oraz minerałów. Jakie soki warto pić? Czy sposób wyciskania owoców ma wpływ na obniżenie wartości odżywczych soków?
Samodzielnie przygotowany sok niczym nie przypomina tego, który kupujemy w sklepach. Różni się przede wszystkim zawartością cennych dla zdrowia składników oraz brakiem sztucznych dodatków w postaci białego rafinowanego cukru, konserwantów, słodzików i barwników. Ale, aby zachować naturalne wartości odżywcze owoców musimy pamiętać, że nie wszystkie urządzenia do produkcji domowego soku pozwolą uzyskać dobrej jakości napój, który będzie wartościowym składnikiem codziennej diety.
Sok z wyciskarki czy sokowirówki?
Pewnie w niejedny domu znajdzie się jeszcze pamiętająca czasy PRL – u i decydująca wówczas o naszej zamożności sokowirówka, po którą zechcemy sięgnąć, aby móc delektować się wyjątkowym smakiem świeżego soku. Ale uwaga – tego typu sokowirówki warto traktować, jako przedmiot kolekcjonerski, który nasze wnuki sprzedadzą, jako zabytek i sporo na tym zarobią. Sok z przestarzałej i zawierającej często aluminiowe części sokowirówki nie tylko traci wartości odżywcze, ale także realnie zagraża naszemu zdrowiu – w kontakcie z kwasem wytrącają się związki aluminium, które kumulują się w organizmie i mogą powodować szereg chorób.
Jeżeli zależy nam na jakości spożywanego soku i zachowaniu jego cennych wartości odżywczych lepiej całkowicie zapomnieć o sokowirówkach i zainwestować w wyciskarkę ślimakową, która w zależności od modelu pozwoli także uzyskać sok z warzyw, zbóż i kiełków oraz ziół. Pisaliśmy już nieco o tym przy okazji opisywania niezwykłych właściwości soku buraka. Wyciskarki ślimakowe nie wymagają obierania owoców, a pochodzący z nich sok w trakcie wyciskania nie napowietrza się i nie nagrzewa, dzięki czemu zachowuje wszystkie witaminy zawarte w owocach i warzywach.
Sposób wyciskania owoców jest tak samo ważny dla jakości soku, jak pochodzenie produktów, z których sok pozyskujemy, dlatego chcąc poprawić stan zdrowia i ograniczyć straty cennych składników odżywczych warto stawiać na nowoczesne i funkcjonalne urządzenia, które wykonane są z bezpiecznych dla zdrowia materiałów i dodatkowo pozwalają wycisnąć sok do ostatniej kropli, przez co sporo zaoszczędzimy.
Dobra wyciskarka będzie kosztować powyżej tysiąca złotych. Im droższa tym powinna zapewnić lepsze wyciśnięcie soku. Z pewnością dobra będzie już taka – miażdży owoce lub warzywa i wolno wyciska soki z nich soki, dzięki czemu sok nie napowietrza się i nie zostaje nagrzany. Tutaj możecie przeczytać więcej na jej temat oraz opinie klientów, a tu znajdziecie listę sklepów, które oferują ją w najniższych cenach. Do wyciskanego soku warto dodać marchewkę lub jabłko – sok będzie wówczas naprawdę smaczny i jednocześnie bardzo zdrowy.
Źródło zdjęcia: www.vegkitchen.com
O blogu Polaku, lecz się sam! Na naszym blogu znajdziecie informacje dotyczące zdrowego, naprawdę zdrowego sposobu odżywiania, co robić by nie zachorować, co robić gdy już się zachoruje – tak naprawdę chcemy agregować te wszystkie informacje, które gdzieś w internecie funkcjonują, ale są lepiej lub gorzej widoczne, a czasem zupełnie nieodkryte. Chcemy Wam pokazać świat, w którym zdrowie i uzdrawianie to połączenie leczenia ciała, podświadomości i ducha. A takiego podejścia tradycyjna medycyna niestety Wam nie zapewni. Zajrzyjcie także na nasz profil na facebook’u: https://www.facebook.com/PolakuLeczSieSam