Dieta niskotłuszczowa należy do chętnie stosowanych planów żywieniowych i w teorii ma nam zapewnić pozytywne efekty odchudzania. Jak naprawdę działa dieta niskotłuszczowa? Czy ograniczenie spożywania tłuszczu faktycznie powoduje utratę kilogramów?
Ograniczenie spożywania tłuszczów wydaje się na pierwszy rzut oka być dobrym sposobem na zyskanie szczupłej sylwetki i ograniczenie poziomu cholesterolu we krwi (o mitach związanych z cholesterolem pisaliśmy już tutaj), jednak liczne badania nad wpływem diety niskotłuszczowej na utratę wagi okazują się dość zaskakujące. Publikowane m.in. przez British Medical Journal wyniki badań dowodzą, że wśród Brytyjczyków, którzy w ostatnich latach przeszli na niskotłuszczową dietę liczba osób otyłych zwiększyła się dwukrotnie!
Ciekawy jest także fakt, iż przez ostatnie 25 lat, odkąd w Stanach Zjednoczonych zaczęto propagować stosowanie właśnie niskotłuszczowej diety i rozpoczęła się moda na zdrowy styl życia Amerykanie zdobyli niechlubny tytuł najgrubszego narodu świata. Czyżby nikt nie zastosował się do wytycznych lekarzy i dietetyków? Nie do końca, a rozrastającą się plagę otyłości wielu naukowców kojarzy właśnie z ograniczeniem spożywania tłuszczów i zastąpieniem ich węglowodanami, zwłaszcza prostymi, które występują w tanich i nadmiernie przetworzonych produktach spożywczych.
Przykładem popierającym tezę o odwrotnym od zamierzonego działaniu niskotłuszczowej diety może być fakt, iż we Francji, gdzie spożywa się ogromne ilości serów, masła, śmietany oraz niezwykle kalorycznych podrobów np. gęsich wątróbek problem otyłości praktycznie nie występuje.
Fakty mówią same za siebie – eliminacja tłuszczów z diety wcale nie musi wiązać się z utratą kilogramów i poprawą stanu zdrowia. Wiele mitów dotyczy także zgubnego wpływu cholesterolu na nasze zdrowie, a to właśnie z obawy przed nim często rezygnujemy ze spożywania tłuszczu. A tłuszcze zwierzęce są nam bardzo, ale to bardzo potrzebne.
Warto pamiętać, że całkowita eliminacja tłuszczów z diety jest szkodliwa dla zdrowia, gdyż są one niezbędne do przyswajania niektórych witamin i odgrywają ważną rolę w wielu procesach fizjologicznych. Ponadto od tłuszczy nie przytyjecie. Ograniczcie za to spożywanie węglowodanów, czyli m.in. pieczywa i zwiększcie ilość warzyw w diecie – to zdecydowanie bardziej przyczyni się do poprawy stanu Waszego zdrowia.
O blogu Polaku, lecz się sam! Na naszym blogu znajdziecie informacje dotyczące zdrowego, naprawdę zdrowego sposobu odżywiania, co robić by nie zachorować, co robić gdy już się zachoruje – tak naprawdę chcemy agregować te wszystkie informacje, które gdzieś w internecie funkcjonują, ale są lepiej lub gorzej widoczne, a czasem zupełnie nieodkryte. Chcemy Wam pokazać świat, w którym zdrowie i uzdrawianie to połączenie leczenia ciała, podświadomości i ducha. A takiego podejścia tradycyjna medycyna niestety Wam nie zapewni. Zajrzyjcie także na nasz profil na facebook’u: https://www.facebook.com/PolakuLeczSieSam