Artykuł partnera
Picie wody jest jednym z najistotniejszych elementów prawidłowego funkcjonowania organizmu ludzkiego. Niewystarczające nawodnienie może doprowadzić do złego samopoczucia, chorób, a w skrajnych przypadkach nawet śmierci. Z wielu stron słyszymy, że dziennie powinno się wypijać 2 litry wody. Niestety, wciąż duża grupa osób nie bierze tego do siebie. Możliwe jest to że kwestia niechęci do picia wody leży w tym, że nam nie smakuje. Warto przyjrzeć się lepiej temu, co pijemy i nie wybierać kolejnej butelki bez refleksji, ale z pełną świadomością. Dobrze znać różnice między wodą mineralną a wodą źródlaną.
Regularne picie dobrej wody
Regularne picie dobrej wody jest bardzo istotne dla naszego zdrowia i samopoczucia. Jednak nie wystarczy dostarczać organizmowi pierwszej lepszej wody, a wybrać tę, która najlepiej wpłynie na ciało i umysł. W głównej mierze jakość wody zależy od zawartości minerałów. W różnych momentach życia potrzebujemy różnych składników, dlatego woda, jaką pijemy, też powinna współgrać z wiekiem, trybem życia czy faktem bycia w ciąży.
Woda mineralna czy źródlana?
Wśród dobrych wód, które warto wybrać, znajdują się wody mineralne oraz wody źródlane. Zastanawiasz się, która z nich jest lepsza: woda mineralna czy źródlana? Oba te rodzaje wydobywane są z podziemnych źródeł o pierwotnej czystości, co sprawia że nie wymagają uzdatniania, a zaraz po wydobyciu zostają zabutelkowane. Nie da się jednoznacznie stwierdzić, który rodzaj wody jest lepszy, jednak są między nimi różnice, które sprawiają, że jedni sięgną po mineralną, a drudzy po źródlaną. Dużo zależy od preferencji smakowych, jednak nie tylko. Jak więc odróżnić wodę mineralną od źródlanej i kiedy warto pić tę pierwszą, a kiedy drugą?
Woda mineralna – moc pierwiastków
Woda mineralna to ta, która zawiera powyżej 500 mg/l składników mineralnych (do ok. 1000 mg/l, ponieważ większe stężenie kwalifikuje wodę jako leczniczą). Czym charakteryzuje się ten rodzaj wody?
- Wysoka zawartość minerałów – zwykle uzyskiwana jest ze źródeł bogatych w minerały, co wpływa na jej skład;
- zdrowa – uważa się, że woda bogata w minerały jest zdrowa dla organizmu;
- intensywny smak – z racji dużej ilości minerałów jej smak jest twardszy i mocniejszy, co sprawia, że ten rodzaj wody niezbyt dobrze sprawdzi się w kawie czy herbacie;
- zazwyczaj zawiera więcej niż jeden składnik mineralny – jest to: żelazo, wapń, cynk, magnez, sód;
- wspomaga prawidłowe funkcjonowanie m.in. układu trawiennego, odpornościowego, nerwowego czy mięśniowego (warunkiem jest występowanie minerałów w odpowiednim stężeniu);
- dobra do picia w czasie ciąży, kiedy kobieta odczuwa większe zapotrzebowanie na składniki mineralne – warto sięgać po butelki o niskiej zawartości sodu;
- idealna dla sportowców, osób przebywających w ciepłym klimacie bądź wystawionych na upał;
- wspomaga w dolegliwościach związanych z osteoporozą, zaburzeniami układu trawiennego.
Woda źródlana – alternatywa dla wody z kranu
Wodę źródlaną również wydobywa się z podziemnych źródeł o pierwotnej czystości i tak samo jak woda mineralna nie wymaga uzdatniania oraz jest butelkowana od razu po wydobyciu. Woda źródlana ma mniejszą zawartość minerałów. Zazwyczaj jest to nie więcej niż 500 mg/l składników mineralnych. Ten rodzaj wody jest łagodniejszy od wody mineralnej, co sprawia, że dla części osób jest po prostu smaczniejsza. Woda źródlana jest wodą neutralną, dzięki czemu może pić ją każdy, niezależnie od wieku i kondycji. Idealnie sprawdzi się do przygotowywania posiłków czy parzenia kawy lub herbaty. Jeżeli woda z kranu nie budzi zaufania, warto sięgnąć po wodę źródlaną.