O właściwościach soku z buraka pisaliśmy w jednym z ostatnich wpisów. Naprawdę warto go pić codziennie – jedną szklaneczkę. Jak jednak taki sok przygotować, skąd go wziąć? Przeczytajcie krótki poradnik.
Sok z buraka możemy, co raczej jasne, pozyskać na 2 sposoby: albo zakupić produkt gotowy albo też zrobić go samodzielnie. W przypadku produktów gotowych koniecznie musimy zwrócić uwagę na rodzaj tego soku oraz sposób jego przygotowania. Powinien być wyciśnięty, bez dodatków w postaci cukrów lub substancji słodzących. Oczywiście może być z dodatkiem np. jabłka lub innych owoców, gdyż sam sok z buraka jest dość mdły w smaku, a dodanie innego owocu czyni cały napój naprawdę smacznym. Może to być sok taki jak na obrazku obok, który możecie zakupić tutaj. Naturalnie nie są to tanie soki, ale niestety jeśli chcemy mieć zdrowy produkt to nie da się go kupić za przysłowiowe 1,99zł. Na dłuższą metę warto zastosować więc inne rozwiązanie. Pomimo, że inwestycja niemała to zwróci się w 100%.
Wyciskarka ślimakowa
Jak już wspominaliśmy to nie jest tanie rozwiązanie, ale na dłuższą metę da Wam nieporównywalnie większą satysfakcję. Dlaczego w ogóle wyciskarka ślimakowa? Dzięki dużemu naciskowi na warzywa i owoce wyciskane są z nich wszystkie wartości odżywcze. Pulpa, która pozostaje po wyciśnięciu powinna być niemal sucha – lub w przypadku droższych modeli zupełnie sucha (nomen omen ją można także wykorzystać, o czym przy innej okazji). Dzięki wyciśnięciu soku w taki sposób możemy być pewni, że wszystkie witaminy i substancje odżywcze znajdą się w soku, a tym samym nasz sok z buraka będzie miał te właściwości, o których pisaliśmy w tym wpisie.
Dobra wyciskarka będzie kosztować powyżej tysiąca złotych. Im droższa tym powinna zapewnić lepsze wyciśnięcie soku. Z pewnością dobra będzie już taka – miażdży owoce lub warzywa i wolno wyciska soki z nich soki, dzięki czemu sok nie napowietrza się i nie zostaje nagrzany. Tutaj możecie przeczytać więcej na jej temat oraz opinie klientów, a tu znajdziecie listę sklepów, które oferują ją w najniższych cenach. Do wyciskanego soku warto dodać marchewkę lub jabłko – sok będzie wówczas naprawdę smaczny i jednocześnie bardzo zdrowy.
Źródło zdjęcia: www.precisionnutrition.com