Jak z buraka zrobić elegancką i smaczną potrawę? Voila! Takiego carpaccio pewnie jeszcze nie jedliście. Zobaczcie jak w prosty sposób je przyrządzić i zaskoczyć gości.
Składniki:
- 2 szt pieczonych lub gotowanych na parze buraków
- garść rukoli
- nieco koziego sera lub parmezanu
- sos balsamiczny
- cytryna do dekoracji
Sposób przygotowania:
Buraki pokroić w bardzo cieniutkie plasterki, które uprzednio obgotowujemy al dente. Układamy je obok siebie na zakładkę. Rukolę naturalnie myjemy i osuszamy. Układamy ją na pokrojonych plastrach plastrów buraczków. Ser dzielimy rękoma na małe kawałki (kozi) lub cienko kroimy (parmezan) i obsypujemy nim sałatkę, a następnie polewamy sosem balsamicznym. Opcjonalnie może posypać całość małymi kawałkami orzechów włoskich.
A oto efekt końcowy:
Smacznego!
A na zakończenie:
O właściwościach buraków pisaliśmy już w tym wpisie i warto tam zajrzeć.
Pisaliśmy także o tym skąd pozyskać zdrowy sok z buraków – warto go często pić. A jeśli chcecie więcej ciekawych przepisów odsyłamy do naszego newslettera (wpisz swój adres poniżej), a otrzymasz pomysły na zdrowe i smaczne dania, którymi zaskoczysz najbliższych.