Artykuł sponsorowany
Jak zrobić syrop z cebuli? To pytanie coraz częściej pojawia się na forach internetowych oraz blogach z poradami. Powoli wzrastają temperatury na zewnątrz, a co za tym idzie, coraz chętniej ściągamy czapki i szaliki, a grube kurtki zimowe zastępujemy lżejszymi płaszczami. Spacery wczesną wiosną, a także inne aktywności, które coraz częściej uprawiamy na świeżym powietrzu, są o tej porze roku wyjątkowo niebezpieczne. Chwila nieuwagi i przeziębienie gotowe!
Cebula w leczeniu infekcji
Cebula wyjątkowo skutecznie radzi sobie z udrażnianiem zatkanego nosa, a także pomaga przy utrudnionym oddychaniu. Można po prostu przekroić ją na pół i powąchać.
Można również położyć plaster cebuli na woreczku jednorazowym. Tak, żeby nie pobrudził on ubrania, ułożyć na klatce piersiowej, blisko szyi i położyć się na kilka minut. Zawarte w cebuli olejki eteryczne skutecznie udrożnią nos i zdezynfekują drogi oddechowe.
Jak zrobić syrop z cebuli? Działanie syropu z cebuli.
Jeśli jednak problem z przeziębieniem jest nieco większy i dotyczy również kaszlu — warto sięgnąć po sprawdzony sposób. Jest nim domowy syrop z cebuli. Jak działa syrop z cebuli?
Syrop z cebuli ma silne właściwości antybakteryjne. Ułatwia wykrztuszanie i wzmacnia odporność. Dzięki zawartym składnikom, takim jak witaminy C, E i B oraz minerałom warto podawać go nie tylko w sezonie przeziębień. Ułatwia on walkę z zarazkami. Zwalcza wirusy i bakterie. Z tego powodu staje się nieocenioną pomocą dla naszego systemu odpornościowego.
Dodatkowo syrop z cebuli łagodzi kaszel suchy. W kaszlu mokrym sprawia, że wydzielina nabiera luźniejszej formy. Ułatwia to jej wykrztuszanie. To z tych powodów najczęściej stosuje się syrop z cebuli.
Jak zrobić syrop z cebuli? Dawkowanie syropu z cebuli.
Łagodnie przyrządzony syrop można podawać nawet rocznym dzieciom. Trzeba pamiętać, żeby dzienna dawka nie przekraczała 4 łyżeczek syropu dziennie. Jeśli przeszkodą jest smak syropu — można go wcześniej nieco schłodzić. Dzięki temu jego smak i zapach wydają się mniej intensywne.
Dawkowanie syropu z cebuli u dorosłych to raz lub dwa razy dziennie po 2 łyżeczki. Jeśli syrop zażyjemy po posiłku, bez popijania będzie mógł powoli spłynąć po gardle. W ten sposób przedłużymy jego dobroczynne działanie.
Ostatnią porcję należy przyjąć nie później niż 3 godziny przed położeniem się do łóżka.
Przykładowy przepis na syrop z cebuli, który sprawdzi się dla dziecka:
3 średnie cebule obrać, następnie pokroić na cienkie plasterki i wrzucić do garnka wraz z połową szklanki wody i 1 łyżką cukru trzcinowego. Całość gotować na małym ogniu, nie dopuszczając do wrzenia. Przez 5 minut pod przykryciem, później pokrywkę ściągnąć i gotować do uzyskania konsystencji syropu. Gotowy syrop przelać do słoika.
Przykładowy przepis na tradycyjny syrop z cebuli:
Obieramy i szatkujemy średnią cebulę. Kładziemy ją do niewielkiego słoika, przesypując małą ilością cukru. Zakręcamy całość i odkładamy w ciepłe, ciemne miejsce. Można położyć w pobliżu kaloryfera, jednak trzeba pamiętać, żeby wcześniej przykryć słoik — w ten sposób ograniczymy dostęp promieni słonecznych.
Warianty smakowe syropu z cebuli
Ogromną zaletą syropu z cebuli jest fakt, że można przygotować go w domu i dodawać składniki spoza bazowego przepisu według własnego uznania.
Do najczęściej używanych dodatków należą:
Goździki, korzeń imbiru, ząbki czosnku, cytryna, kora cynamonu, a także syrop klonowy.
Czy syrop z cebuli jest polecany przez pediatrów?
Syrop z cebuli to tradycyjny lek, polecany przez lekarzy na przeziębienie. Jeśli jednak chcesz mieć pewność, czy możesz podać go swojemu maluchowi — poproś o radę pediatra Poznań. Szczególnie jeśli dziecko ma około roku, a jego dieta nie została jeszcze rozszerzona o żaden ze składników syropu.