Truskawki są jednym z najlepszych źródeł witaminy C, a także owocem o niskim indeksie glikemicznym, co pomoga zapobiec skokom cukru we krwi. Banany są bogate w potas i dodają naturalnej słodyczy. Zdrowy tłuszcz w mleku kokosowym, w połączeniu z witaminą C w jagodach pomaga ciału wchłaniać żelazo ze szpinaku.
Składniki na 2 porcje:
- 3 szklanki szpinaku, świeżego
- 2 szklanki pełnotłustego mleka kokosowego (zrobisz je z 2 szklanek wody i 5 łyżek musu kokosowego Wyszyńscy)
- 2 filiżanki truskawek
- 1 banan, zamrożony
- 1 łyżeczka czystego ekstraktu waniliowego, opcjonalnie
- opcjonalnie: 4 łyżki nasion chia
Wskazówki
- Umieścić szpinak i mleko kokosowe w blenderze. Blenduj, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Dodaj pozostałe składniki i ponownie zblenduj.
Od czasów kiedy siostra dała mi spróbować koktajl jestem fajną każdego smaku w każdej formie 🙂
Przepis jest niesamowity:)) zrobiłam wczoraj na kolację to chłopak był pod wrażeniem ze tak potrafię :)) ale nie zdradziłam ze przepis wzięłam z bloga.