Coś zupełnie innego na śniadanie? Proszę bardzo. Oto muffinki zrobione na bazie jajek i awokado.
Składniki:
- ¾ filiżanki pomidorków koktajlowych
- 1 szklanka świeżych liści szpinaku, posiekana na mniejsze kawałki
- 1 dojrzałe awokado, obrane i pokrojone w kostkę
- sól i pieprz do smaku
- 2 jajka
- odrobina pokrojonego sera feta
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj pomidory, szpinak i awokado.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Nałóż masę do foremek na mufiny, wyłożonych papilotkami.
- Roztrzep jajka.
- Zalej jajkami masę warzywną.
- Całość posyp serem feta.
- Piecz 20-25 min w temperaturze 180 st.
Z podanych składników uzyskasz ok. 15 pysznych mufinków. Zaleca się podawać do spożycia bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika. Można je oczywiście schować do lodówki i później odgrzać, ale jednak lepiej zjeść świeżutkie.
Smacznego!