Awokado jest doskonałym źródłem zdrowych tłuszczy, których brakuje w diecie wielu ludzi, a są niezbędne dla naszego prawidłowego funkcjonowania, o czym pisaliśmy już nieco w tym wpisie jak też i w tym.
Zawiera około 20 niezbędnych składników odżywczych, które obejmują m.in.:
- Potas (dwukrotnie więcej niż w bananach)
- Witaminę E
- Witaminy z grupy B
- Kwas foliowy
- Wapń
- Magnez
- Sód
- Żelazo
- Bor
Awokado ma w swojej zawartości mnóstwo karetonoidów, które są skuteczne w walce z rakiem – pisaliśmy o tym już w tym artykule. W 2010 roku specjalna komisja ze Stanów Zjednoczonych zajmująca się właściwościami awokado wydała wytyczne jak powinno się je obierać, by zachowało jak najwięcej ze swoich właściwości:
Awokado zawiera 11 karotenoidów – to kompleksowy pakiet składników odżywczych, które mogą zapewnić wiele korzyści zdrowotnych. Karotenoidy mają zdolność ochrony przed niektórymi nowotworami, chorobami serca i związanego z wiekiem zwyrodnienia plamki żółtej. Badania wykazały, że największe stężenie dobroczynnych karotenoidów jest w ciemnozielonym owocu awokado najbliżej skórki.
A więc obierajmy je niezwykle cieniutko. Ponadto awokado zwiększa zdolność organizmu do wchłaniania rozpuszczalnych w tłuszczach składników odżywczych z innych owoców i warzyw, takich jak alfa i beta-karoten oraz luteina. Awokado posiada właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze, które pomagają wspierać układ odpornościowy. Awokado to także wspaniałe źródło aminokwasów, co zapobiega przeciążeniu wątroby, przyczynia się do zrównoważenia ciężaru ciała i wzmacnia funkcje mózgu.
Niezwykły sposób na utrzymanie świeżości awokado, o którym mało kto wie
Jak wszyscy wiemy przecięte awokado szybko brązowieje. Zawiera ono enzym o nazwie oksydaza polifenolowa, który w kontakcie z tlenem zawartym w powietrzu powoduje, że owoc brązowieje. To sprawia, że trudno jest go przechowywać w lodówce przez długi czas.
Okazuje się, że najlepszym sposobem na utrzymanie świeżo przeciętego awokado jest umieszczenie go w hermetycznym pojemniku z kawałkiem pokrojonej czerwonej cebuli.
- Wystarczy pokroić czerwoną cebulę w duże kawałki i umieścić je w pojemniku.
- Włóż na wierzch awokado. Upewnij się, że jego skóra dotyka kawałków cebuli.
- Gazy uwalniane z czerwonej cebuli zapobiegają utlenianiu awokado i dzięki temu ono nie brązowieje.
W ten sposób rozcięte awokado zachowa świeżość nawet przez 5 dni.
Przeczytaj przepis na pyszne muffinki z awokado – warto spróbować!