Polaku, lecz się sam!
Logowanie do Klubu RZ
Logowanie do Sklepu
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • Sklep
  • Home
  • Bezpłatne cykle wiedzy
  • Programy i Szkolenia
  • Zdrowie
    • Wszystkie
    • Borelioza
    • Budowanie odporności
    • Choroby przewlekłe
    • Infekcje
    • Lekarstwa
    • Nowotwory - terapie
    • Psyche a zdrowie
    • Wszystko o CBD
    • Wyzdrowieli
    • Ziołolecznictwo
    • Życie Bez Chemii

    DMSO – to warto wiedzieć

    Nie szukaj dalej. Oto prawdziwy klucz do zdrowia

    Praktykowanie wdzięczności to potężne działanie na rzecz zdrowia i szczęścia

    12 porad na normalne życie w zwariowanych czasach

    Jak pozbyć się problemów ze spaniem?

    Alergia a przeziębienie u dziecka – jak odróżnić alergię od przeziębienia

    Jak urosnąć wyższym – 5 wskazówek dla dzieci

    Jakie dania są dostępne w ofercie cateringów dietetycznych w Szczecinie?

    Jakie produkty pszczele warto stosować?

    • Borelioza
    • Budowanie odporności
    • Choroby przewlekłe
    • Nowotwory – terapie
    • Psyche a Zdrowie
    • Wszystko o CBD
    • Wyzdrowieli
    • Ziołolecznictwo
    • Życie Bez Chemii
  • Zdrowa kuchnia
    • Wszystkie
    • Diety
    • Przepisy
    • Zdrowe produkty

    10 najlepszych produktów anti-aging, które odżywiają skórę od wewnątrz

    Jak poprawić zdrowie jelit u dzieci? 5 prostych sposobów dzięki diecie i stylowi życia

    Dietetyczna wojna, czyli keto vs. wegetarianizm

    Droga do zdrowia po 40-ce: Jaka naturalna dieta może odmienić Twoje życie i zdrowie

    7 pokarmów, które naturalnie zwalczają wysokie ciśnienie krwi

    Dieta MIND – zasady i przepisy

    Korzeń kudzu – na menopauzę, uzależnienia i nie tylko

    7 przydatnych pomysłów jak włączyć do diety dziecka więcej warzyw

    Zabójcza cola jak kokaina

    • Przepisy
    • Zdrowe produkty
    • Diety
  • Zdrowie a Świat
  • Wideo
  • O blogu
    • Reklama
    • Newsletter
    • Kontakt
    • Praca
    • Polityka Prywatności
Polaku, lecz się sam!
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki

Jak myć owoce i warzywa, aby usunąć pestycydy

Lista najbardziej i najmniej zanieczyszczonych warzyw i owoców

dodane przez Emilia
w Zdrowa kuchnia, Zdrowe produkty, Zdrowie, Życie Bez Chemii

Niemal każdy powinien jeść więcej warzyw i owoców. Wszyscy to wiemy. Jak jednak pozbyć się z nich toksycznych pestycydów?

We współczesnym świecie, niemal żaden pokarm nie jedz w 100% wolne od pestycydów. Nawet produkty organiczne mogą zawierać pewne pozostałości pestycydów. Dlatego mycie produktów jest ważne nie tylko w celu zapobiegania chorobom przenoszonym przez żywność, lecz także w celu zmniejszenia swojego kontaktu z pestycydami.

Najpopularniejszą radą na ograniczenie ekspozycji na pestycydy jest wybieranie ekologicznych produktów kiedy to możliwe. Szczególnie takich produktów, które sw najbardziej wystawione na działanie pestycydów. Poleca się także mycie warzyw i owoców przed spożyciem lub gotowaniem.

Po co używane są pestycydy?

Pestycydów używa się, aby eliminować szkodniki i nosicieli chorób, takich jak komary, kleszcze, szczury i myszy. Używa się ich także, aby trzymać pod kontrolą chwasty.

Jest wiele rodzajów pestycydów, w tym:

Herbicydy – glifosat, wytwarzany przez koncern Monsanto i używany do produkcji ich środka na chwasty, Roundupu, jest rodzajem herbicydu, który może być używany w konwencjonalnej (nie-organicznej) uprawie. Ten popularny herbicyd w wielu badanich wiązany był z nowotworami i zakłócaniem funkcji endokrynnych.

Środki owadobójcze – organofosforanysą jedną z grup insektycydów powszechnie używanych w produkcji. Chlorpyrifos jest jednym z takich organofosforanów. Łączy się go z uszkodzeniami rozwijających się mózgów u dzieci. Duży materiał dowodowy wiąże ekspozycję na pestycydy z podwyższonym współczynnikiem chorób przewlekłych, takich jak:

  • nowotwór i cukrzyca
  • choroby neurodegeneracyjne takie jak Parkinson, Alzheimer
  • wady wrodzone i problemy z płodnością
  • astma, przewlekła obturacyjna choroba płuc
  • i więcej

Są to naprawdę realne zagrożenia dla osób wystawionych na działanie pestycydów. Wiele z poważniejszych przypadków występuje u rolników, którzy narażeni są na pestycydy przy pracy.

Dlaczego ekologiczne produkty mają pestycydy?

Wielu konsumentów wybiera produkty ekologiczne, ponieważ wierzą, że są one uprawiane bez użycia pestycydów. Ponieważ wiele pestycydów jest zabronionych w rolnictwie ekologicznym, jest to niewątpliwe duży krok w dobra stronę.

Jednak niemal wszyscy rolnicy, nawet ekologiczni, używają pewnych ilości pestycydów. Są to po prostu inne rodzaje.

Dlaczego rolnicy ekologiczni używają pestycydów? Tak jak rolnicy konwencjonalni oraz każdy kto ma ogród lub działkę, zmagają się z chwastami, insektami i chorobami. Mimo wszystko, regulacje prawne dotyczące stosowania pestycydów w rolnictwie ekologicznym są znacznie bardziej restrykcyjne niż te dotyczące rolnictwa konwencjonalnego.

Dlaczego produkty ekologiczne są najlepszym i najbezpieczniejszym wyborem – szczególnie dla dzieci i kobiet w ciąży?

Spożywanie warzyw i owoców z upraw ekologicznych zmniejsza Twoją ekspozycję zarówno na osady pestycydów oraz odporne na antybiotyki bakterie. Jest to poparte badaniem przeprowadzonym przez Uniwersytet Stanford, które analizuje 17 innych badań porównujących wpływ na zdrowie produktów ekologicznych i konwencjonalnych.

Wybieranie upraw ekologicznych jest najbezpieczniejszą opcją dla każdego, jednak unikanie ekspozycji na pestycydy jest szczególnie ważne dla kobiet w ciąży i dzieci.

Dzieci są bardziej zagrożone ryzykiem związanym z pestycydami niż dorośli. Jest tak ponieważ rozwijający się mózg jest bardziej podatny na neurotoksyny, a także dawka pestycydów na kilogram masy ciała jest wyższa u dzieci niz dorosłych. Odkryto, ze dzieci, których matki były narażone na wysoką ekspozycję na pestycydy, mają niższe IQ w porównaniu do dzieci o niższej ekspozycji na pestycydy. Co więcej, dzieci wystawione na działanie pestycydów mają wyższe ryzyko różnych chorób przewlekłych, włącznie z problemami z uczeniem się oraz zachowaniem.

Zgodnie z badaniem opublikowanym w medycznym czasopiśmie pediatrycznym, wyższe niż mediana poziomy pozostałości pestycydów w moczu związane były związane z powójnym ryzykiem ADHD w porównaniu do poziomów niewykrywalnych.

Produkty, których ekologiczność jest najbardziej ważna

Możliwe, że nie zawsze możesz wybrać produkty ekologiczne. Możesz jednak podejmować świadome decyzje o tym, które owoce i warzywa najlepiej kupować ekologiczne.

Jest do tego pomocne narzędzie: Environmental Working Group (EWG – organizacja specjalizująca się w badaniu toksycznych substancji w jedzeniu, ziemi, etc.) każdego roku tworzy listę najbardziej i najmniej zanieczyszczonych produktów.

Oto lista produktów najbardziej zanieczyszczonych (bardzo ważne, aby te produkty kupować ekologiczne):

  1. truskawki
  2. szpinak
  3. nekatrynki
  4. jabłka
  5. brzoskwinie
  6. gruszki
  7. wiśnie
  8. winogrona
  9. seler
  10. pomidory
  11. papryka
  12. ziemniaki

 A to lista najmniej zanieczyszczonych produtków:

  1. kukurydza
  2. awokado
  3. ananas
  4. kapusta
  5. cebula
  6. groszek mrożony
  7. papaje
  8. szparagi
  9. mango
  10. bakłażan
  11. melon miodowy
  12. kiwi
  13. melon cantaloupe
  14. kalafior
  15. grejpfrut

Jak myć owoce i warzywa?

Czy zazwyczaj myjesz świeże produkty poprzez opluwanie ich zimną wodą? Większość osób tak robi. Ta metoda działa dobrze do usuwania pewnej części pestycydów z niektórych produktów.

Badacze odkryli, że mycie warzyw i owoców pod bieżącą wodą redukowało ilość pestycydów w 9 przypadkach na 12 testowanych pestycydów.

Bieżąca woda może działać, a co z produktami znanymi jako środki do czyszczenia warzyw i owoców? Czy powinno się ich używać? Badania pokazały, że większość komercyjnych produktów do czyszczenia nie jest bardziej efektywna od zwykłej wody.

Są jednak sposoby, które wykazały większą efektywność niż sama woda. Są to: woda z solą, woda z octem oraz woda z sodą oczyszczoną.

Warto pamiętać! Jedzenie warzyw i owoców jest opcją znacznie zdrowszą i lepszą niż spożywanie mięsa, które już nawet WHO posądza o powodowania chorób nowotworowych. Magazyn “Journal of the American Society of Nephrology” opublikował wyniki obserwacji prawie 24 tys. osób. Wynika z nich, że częste spożywanie czerwonego mięsa zwiększa zarówno ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, jak i nowotworów, w tym szczególnie tych związanych z przewodem pokarmowym, takich jak rak żołądka i jelita grubego.

Mycie wodą z solą

Woda z solą jest jednym z najprostszych i najtańszych sposobów, aby usunąć pewne pestycydy.

W jednym z badań naukowcy z EWG myli warzywa przez 20 minut w occie, roztworze wody z solą lub zwykłej wodzie w celu wyeliminowania pozostałości czterech popularnych pestycydów – chlorpyrifos, DDT, cypermetryna i chlorothalonil.

Odkryli, że 10% roztwór soli był najbardziej efektywny i znacznie przewyższał mycie zwykłą wodą.

Nierozcieńczony ocet był równie efektywny. Jednak używanie octu mogłoby się stać zbyt drogie i pozostawiałoby na owocach i warzywach niechciany posmak octu.

Najlepszy sposób na mycie warzyw i owoców

Najlepszym sposobem na mycie warzyw i owoców okazuje się soda oczyszczona. W jednym z badań okazała się być najbardziej efektywna w usuwaniu pozostałości pestycydów zarówno z powierzchni, jak i spod skórki jabłek.

Roztwór wody z sodą oczyszczoną użyty w badaniu był bardzo słaby – zaledwie 1 część sody na 100 części wody. Moczenie produktów zajęło 12-15 minut, aby usunąć wszystkie pestycydy.

Wnioski

Z pestycydami wiąże się wiele zagrożeń dla zdrowia. Szczególne niebezpieczeństwo niosą one dla dzieci i kobiet w ciąży. Jednak każdy z nas powinien na co dzień dbać o usuwanie pestycydów ze spożywanych świeżych produktów.

O ile pewne produkty naprawdę warto kupować ekologiczne (patrz: lista najbardziej zanieczyszczonych produktów), o tyle te spoza listy spokojnie można kupować także te nie oznaczone odpowiednimi certyfikatami i dla pewności dobrze je umyć..

Dlatego tym bardziej warto wykorzystać tak prostą metodę jak moczenie warzyw i owoców w wodzie z sodą oczyszczoną, która w szybki i tani sposób pomoże obniżyć ekspozycję na wszechobecne pestycydy.

 

Zdjęcie: Depositphotos

Jakie są Twoje doświadczenia z warzywami i owocami tymi zwykłymi i ekologicznymi? Podziel się w komentarzu poniżej!
Tagi: pestycydytoksyny
Poprzedni Artykuł

Jak pozostać zdrowym w czasie infekcji?

Następny Artykuł

Jak wybrać zdrowe buty?

Emilia

Emilia

Powiązane Artykuły

Zdrowie

DMSO – to warto wiedzieć

29 maja 2023

Wokół dimetylosulfotlenku DMSO narosło sporo mitów, utrudniających wyrobienie sobie właściwej opinii na jej temat. Niektórzy obawiają się chemicznie brzmiącej nazwy,...

Psyche a zdrowie

Nie szukaj dalej. Oto prawdziwy klucz do zdrowia

22 maja 2023

Zanim na dzień dobry stwierdzisz, że nie ma czegoś takiego jak klucz do zdrowia, że to niemożliwe, bo gdyby był...

Psyche a Zdrowie

Praktykowanie wdzięczności to potężne działanie na rzecz zdrowia i szczęścia

6 maja 2023

Wdzięczność z definicji jest docenieniem lub uznaniem czegoś, co zostało dla nas zrobione przez osobę, przez samo życie lub dostrzeżone przez siłę...

porady

12 porad na normalne życie w zwariowanych czasach

8 maja 2023

Mało kto ma już chyba wątpliwości, że to co się dzieje obecnie na świecie ma w mniejszym lub większym stopniu...

porady

Jak pozbyć się problemów ze spaniem?

3 kwietnia 2023

Odpowiednia ilość i jakość snu jest niezmiernie ważna dla zdrowia, tak jak dieta czy ćwiczenia fizyczne. Dobry sen w ogromnym...

Zdrowie

Alergia a przeziębienie u dziecka – jak odróżnić alergię od przeziębienia

29 maja 2023

Artykuł sponsorowany Alergia i przeziębienie mogą zostać ze sobą pomylone ze względu na podobne objawy. Alergiczny nieżyt nosa nie jest...

Następny Artykuł

Jak wybrać zdrowe buty?

Przeziębienie u dziecka

Gdy biegunka trwa i nie ustępuje

Komentarzy 4

  1. Agnieszka says:
    5 lat temu

    Do tej pory myłam owoce i warzywa pod bieżącą wodą, ale zamierzam się do tego aby jednak te owoce myć w solonej wodzie. Trzeba w tych czasach zadbać o zdrowie. Bardzo fajny i przekonujący artykuł:)

    Odpowiedz
  2. Małgorzata says:
    4 lata temu

    Pewnie metoda pozbywania się pestycydów z owoców
    i warzyw metodą moczenia ich w roztworze wody z sodą jest skuteczna, ale czy przez 15 minut /zwłaszcza owoce miękkie/ nie rozmokną i czy będą smakować?

    Odpowiedz
  3. trewq says:
    2 lata temu

    dno nie artykuł – mysie sodą usuwa chemię, a mycie kwaskiem, octem bakterie – dlatego myjemy i jednym i drugim.

    Odpowiedz
  4. trewq says:
    2 lata temu

    organiczne są zdrowsze, ale nie zdrowe – sypią cały czas z góry chemię, metale ciężkie i grzyby – to jak mają być organiczne ?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ostatnie artykuły

DMSO – to warto wiedzieć

6 dni temu

Nie szukaj dalej. Oto prawdziwy klucz do zdrowia

2 tygodnie temu

Naturalne sposoby walki z depresją

3 tygodnie temu

Praktykowanie wdzięczności to potężne działanie na rzecz zdrowia i szczęścia

4 tygodnie temu

Najbardziej komentowane

Wyleczył 5000 ludzi z raka. Ma receptę na 90-dniową terapię.

18 września 2020

Jerzy Zięba w Radio Katowice na żywo – debata z lekarzami

3 lipca 2020

Mocna trójka na boreliozę

13 sierpnia 2020

Lek na raka byłby oficjalnie już dawno, gdyby przemysł farmaceutyczny nie był tak zachłanny

28 kwietnia 2022

Ostatnie komentarze

  • Katarzyna - Tradycyjna medycyna ludowa z Pakistanu ma duży potencjał przeciwzapalny
  • Asia - Niezwykły seler naciowy – źródło zdrowia i lek na wiele dolegliwości
  • Barbara - Praktykowanie wdzięczności to potężne działanie na rzecz zdrowia i szczęścia
  • budzik - Dietetyczna wojna, czyli keto vs. wegetarianizm
  • haniaaaa - Wyleczył 5000 ludzi z raka. Ma receptę na 90-dniową terapię.
Facebook Twitter Youtube Instagram
Polaku, lecz się sam!

Na naszym blogu znajdziecie informacje dotyczące zdrowego sposobu odżywiania, co robić by nie zachorować, co robić gdy już się zachoruje - wszystko w ramach działań, które możemy określić jako medycyna naturalna. Chcemy Ci pomagać poprzez informacje, które odnajdujemy, których dowiadujemy się od naszych webinarowych gości oraz które wynikają z naszego własnego doświadczenia.

Informacje

  • Dlaczego nie otrzymałem e-maila po rejestracji?
  • Jak odnaleźć zaginionego e-maila?
  • Podziel się swoją historią
  • Wyzdrowieli
  • Bezpłatne programy – cykle wiedzy
  • Programy i Szkolenia
  • Klub Rewolucji Zdrowia
  • Quizy:
    • Quiz – Rak – plaga naszych czasów
    • Quiz – czy jesteś zagrożona rakiem piersi?
    • Quiz – Jak Budujesz Swoje Nawyki?
  • Reklama
  • Kontakt

My w mediach społecznościowych

Dołącz także do facebookowych grup wsparcia:

  1. Rewolucja Zdrowia Dyskusje
  2. Zioła – Skuteczne Terapie Naturalne

© 2015 - 2022 Polaku, lecz się sam! Wszystkie prawa zastrzeżone.

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • Sklep
  • Home
  • Bezpłatne cykle wiedzy
  • Programy i Szkolenia
  • Zdrowie
    • Borelioza
    • Budowanie odporności
    • Choroby przewlekłe
    • Nowotwory – terapie
    • Psyche a Zdrowie
    • Wszystko o CBD
    • Wyzdrowieli
    • Ziołolecznictwo
    • Życie Bez Chemii
  • Zdrowa kuchnia
    • Przepisy
    • Zdrowe produkty
    • Diety
  • Zdrowie a Świat
  • Wideo
  • O blogu
    • Reklama
    • Newsletter
    • Kontakt
    • Praca
    • Polityka Prywatności

© 2015 - 2022 Polaku, lecz się sam! Wszystkie prawa zastrzeżone.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.