Artykuł sponsorowany
Źródło potasu – gdzie szukać tego cennego pierwiastka? Czy właściwa dieta wystarczy, aby ustrzec się jego niedoborów? Kiedy konieczne jest przyjmowanie potasu w tabletkach?
Jak rozpoznać u siebie niedobór potasu?
Niedobór potasu związany jest z pojawieniem się pewnych, typowych dla tego zjawiska objawów. Wśród nich wyróżnić należy: opuchliznę nóg i rąk, nadciśnienie, nieregularną akcję serca (arytmię), skurcze mięśni nóg, zmęczenie oraz zdenerwowanie. Żadnego z tych sygnałów nie należy bagatelizować.
Potas jest bowiem pierwiastkiem, który odrywa istotną rolę w organizmie człowieka. Wpływa na prawidłową pracę serca i mięśni szkieletowych, zapobiega powstawaniu obrzęków oraz zapewnia właściwą gospodarkę wodno-elektrolitową i kwasowo-zasadową organizmu. Potas bierze także udział w spalaniu węglowodanów i białek, oddziałuje na syntezę insuliny oraz aktywuje enzymy komórkowe.
Jakie jest dzienne zapotrzebowanie na potas?
Optymalny poziom potasu we krwi to około 3,5 – 5,5 mmol / l. Za jego utrzymanie na właściwym poziomie odpowiada wiele mechanizmów i procesów zachodzących w organizmie człowieka (m.in. wydalanie potasu z moczem, wchłanianie potasu z przewodu pokarmowego). Dzienne zapotrzebowanie na potas u osoby dorosłej wynosi około 2000 mg.
Kiedy występuje zwiększone zapotrzebowanie na potas?
Zwiększone zapotrzebowanie na potas często uwarunkowane jest różnymi czynnikami. Niedobory potasu dotykają osoby, które borykają się z innymi schorzeniami lub gdy ich dieta jest bardzo uboga w ten pierwiastek.
Wśród osób, u których występuje zwiększone zapotrzebowanie na potas, wyróżniamy:
- osoby regularnie zażywające środki moczopędne (potas wydalany jest z moczem),
- osoby regularnie stosujące niektóre leki nasercowe i na nadciśnienie (konieczne są systematyczne kontrole poziomu potasu we krwi),
- osoby chore na cukrzycę (potas poprawia wrażliwość na insulinę),
- osoby zmagające się z wymiotami lub biegunkami,
- osoby cierpiące na zespół Cushinga,
- osoby cierpiące na przewlekłe schorzenia jelit,
- czynnikami ryzyka są również: nadciśnienie, nadużywanie alkoholu i kawy, zbyt intensywny wysiłek fizyczny (zwłaszcza połączony z dietą odchudzającą).
U osób, u których występują niedobory potasu, występuje również zwiększone zapotrzebowanie organizmu na ten pierwiastek – nawet dwukrotnie większe.
Naturalne źródła potasu
Źródło potasu, czyli które produkty są bogate w ten pierwiastek:
- suche nasiona soi (2132 mg / 100g),
- kakao (1927 mg / 100g),
- suche nasiona fasoli (1188 mg / 100g),
- otręby (1121 mg / 100g),
- orzechy pistacjowe (1090 mg / 100g),
- suche nasiona grochu (940 mg / 100g),
- figi (938 mg / 100g),
- suche nasiona soczewicy (874 mg / 100g),
- rodzynki (833 mg / 100g),
- pestki dyni (810 mg / 100g),
- pestki słonecznika (793 mg / 100g),
- migdały (778 mg / 100g),
- chrzan (740 mg / 100g),
- orzechy arachidowe (720 mg / 100g),
- natka pietruszki (700 mg / 100g),
- wiórki kokosowe (660 mg / 100g),
- mięso z piersi indyka (460 mg / 100g),
- kasza gryczana (443 mg / 100g),
- awokado (402 mg / 100g),
- melon (350 mg / 100g),
- porzeczki (350 mg / 100g),
- ziemniaki (346 mg / 100g),
- chleb żytni razowy (279 mg / 100g),
- pomidory (271 mg / 100g),
- ryż brązowy (260 mg / 100g),
- morele (250 mg / 100g),
- banany (249 mg / 100g),
- papryka (217 mg / 100g).
Suplementacja – potas w tabletkach
Niedobór potasu można zwalczać za pomocą właściwej diety, bogatej w źródło potasu. Jednak nie zawsze ta metoda może okazać się wystarczająca. Zazwyczaj należy uzupełniająco sięgnąć po wysoko przyswajalny suplement diety, na przykład na bazie organicznego cytrynianu potasu. Potassium to potas w tabletkach marki Cheers, który regularnie suplementowany uzupełnia niedobory potasu w diecie.