Polaku, lecz się sam!
Logowanie do Klubu RZ
Logowanie do Sklepu
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • Sklep
  • Home
  • Bezpłatne cykle wiedzy
  • Programy i Szkolenia
  • Zdrowie
    • Wszystkie
    • Borelioza
    • Budowanie odporności
    • Choroby przewlekłe
    • Infekcje
    • Lekarstwa
    • Nowotwory - terapie
    • Psyche a zdrowie
    • Wszystko o CBD
    • Wyzdrowieli
    • Ziołolecznictwo
    • Życie Bez Chemii

    Te 3 oleje dadzą najlepsze wsparcie dla chorej wątroby

    Gdy wątroba pracuje niewłaściwie

    4 udowodnione naukowo filary zdrowia serca

    Cała prawda o Omega 3 – nieocenione dla zdrowia

    Fasola – cud: nakarmi oraz wspomoże uzdrawianie. Poznaj 6 super korzyści

    Wykonuj tę czynność 5 razy w tygodniu, a zmniejszysz ryzyko zachorowania na raka aż o 44%!

    Płuczesz ryż przed gotowaniem? Jeśli nie, to możesz mieć duży problem!

    Spray na komary pod lupą

    Nie szukaj dalej. Oto prawdziwy klucz do zdrowia

    • Borelioza
    • Budowanie odporności
    • Choroby przewlekłe
    • Nowotwory – terapie
    • Psyche a Zdrowie
    • Wszystko o CBD
    • Wyzdrowieli
    • Ziołolecznictwo
    • Życie Bez Chemii
  • Zdrowa kuchnia
    • Wszystkie
    • Diety
    • Przepisy
    • Zdrowe produkty

    Jak jeść zdrowo w pracy?

    Fasola – cud: nakarmi oraz wspomoże uzdrawianie. Poznaj 6 super korzyści

    Jakie są korzyści zdrowotne masła i oleju kokosowego?

    4 ważne korzyści jedzenia borówek

    Zdrowe przepisy – 2 dania główne oraz pyszne czekoladowe brownie!

    10 najlepszych produktów anti-aging, które odżywiają skórę od wewnątrz

    Pierzga, propolis, mleczko pszczele – zdrowie z ula

    Dieta Okinawa, która wydłuża życie

    Orzechy włoskie chronią przed rakiem jelita grubego

    • Przepisy
    • Zdrowe produkty
    • Diety
  • Zdrowie a Świat
  • Wideo
  • O blogu
    • Reklama
    • Newsletter
    • Kontakt
    • Praca
    • Polityka Prywatności
Polaku, lecz się sam!
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki

Surowe czy gotowane: jakie warzywa najlepiej jeść?

dodane przez Emilia
w Warto przeczytać, Zdrowa kuchnia

Surowe diety zyskują ostatnio dużą uwagę. Niektórzy uważają, że jedzenie surowych produktów sprawia, że dostarczamy organizmowi więcej składników odżywczych. Lub, że gotowanie żywności zabija naturalne enzymy w roślinach, a także witaminy i minerały.

Z drugiej strony, słyszymy, że gotowane potrawy są łatwiejsze w trawieniu, zdrowsze, a przeważnie także lepiej smakują.

Jakie więc warzywa należy jeść, aby uzyskać jak najwięcej korzyści?

Czy więcej składników odżywczych zawsze znaczy lepiej?

Surowe warzywa często zawierają więcej składników odżywczych. Naturalnie wiele osób uważa, że dzięki temu są zdrowsze. Czasami to prawda, jednak rzeczywistość jest bardziej złożona.

Jeśli chodzi o związki odżywcze w jedzeniu, dr Michael Greger mówi: „Nie chodzi o to co jesz, a o to, co wchłaniasz”.

Badanie z 2010 roku opublikowane w American Journal of Clinical Nutrition wykazało, że gdy kobiety przestrzegały albo przeciętnej diety zachodniej, albo zdrowej diety (opartej na zaleceniach zdrowego żywienia), albo diety surowej, więcej składników odżywczych nie zawsze znaczyło więcej.

Na przykład uczestnicy grupy przestrzegającej diety surowej spożywali dziennie więcej beta-karotenu niż jakakolwiek inna grupa. Jednak to uczestnicy przestrzegający zdrowej diety wchłaniali najwięcej tego ważnego antyoksydantu.

W trakcie gotowania warzywa faktycznie tracą pewne składniki odżywcze. Ale inne stają się bardziej dostępne dla organizmu.

Surowe vs Gotowane: niektóre z zalet gotowanych warzyw

Oprócz dostarczania bardziej wchłanialnego beta-karotenu, jak wspomniano w powyższym badaniu, gotowane warzywa dostarczają organizmowi więcej pewnych innych antyoksydantów, takich jak luteina (która jest dobra dla oczu) i likopen (który pomaga chronić serce i kości).

Gotowane warzywa mogą również dostarczyć więcej minerałów. Ogrzewanie uwalnia szczególny rodzaj wapnia, który jest bardziej dostępny do wchłonięcia. Różnica może być znacząca. Gotowany szpinak ma 245mg wapnia w 1 szklance, podczas gdy surowy szpinak zawiera go zaledwie 30mg w tej samej porcji.

Gotowanie może również przynieść inne korzyści. Badanie z 2009 roku, opublikowane na łamach czasopisma Cold Spring Harbor Symposia on Quantitative Biology, przeprowadzone przez Uniwersytet Harvarda wykazało, że gotowanie:

  • Pomaga w przeżuwaniu
  • Zwiększa strawność
  • Poprawia wartość energetyczną netto żywności

Co więcej, niektóre dowody sugerują, że gotowane potrawy przyczyniły się do ewolucji ludzkiego mózgu, ponieważ „znacznie zwiększają wydajność kaloryczną diety, w wyniku większej łatwości żucia, trawienia i wchłaniania pokarmów„.

Przy większej ilości warzyw, najlepszy sposób ich przygotowania to taki, w jaki je najchętniej zjesz. Jeśli je ugotujesz, najprawdopodobniej zjesz więcej, co może być bardzo dobre dla Twojego organizmu.

9 pokarmów, które są bardziej pożywne po ugotowaniu

Czasami dodanie elementu ciepła sprawa, że ​​warzywa stają się dla Ciebie lepsze pod pewnymi względami. Oto dziewięć warzyw, które są lepsze po ugotowaniu:

  • Szpinak – to ciemnozielone warzywo liściaste kurczy się po ugotowaniu, dzięki czemu łatwiej go zjeść więcej. A więcej szpinaku to więcej składników odżywczych! Szpinak zawiera kwas szczawiowy, który może zaburzyć wchłanianie wapnia i żelaza przez organizm. Okazało się jednak, że przygotowany na parze szpinak ma mniejszą zawartość kwasu szczawiowego od 5 do 53%. Gotowanie na parze pozwala również zachować zawartość kwasu foliowego w szpinaku – witaminę B, która pomaga Twojemu organizmowi produkować DNA.
  • Szparagi – badanie opublikowane w 2009 roku w International Journal of Food Science & Technology wykazało, że gotowanie szparagów zwiększyło ich aktywność antyoksydacyjną i przeciwnowotworową (w tym ilość fenoli, kwercetyny, rutyny, beta-karotenu, luteiny i zeaksantyny) o 16 do 25%. Badania z 2009 r. opublikowane w International Journal of Molecular Sciences wykazały, że ugotowane szparagi mają wyższy poziom dwóch rodzajów kwasu fenolowego, który jest powiązany z niższymi wskaźnikami zachorowalności na raka.
  • Pomidory – likopen (występujący w wielu czerwonych i różowych owocach i warzywach) jest antyoksydantem o działaniu przeciwzapalnym i jest powiązany z niższym ryzykiem raka i zawałów serca. Badanie z 2002 roku opublikowane w Journal of Agriculture and Food Chemistry wykazało, że gotowanie faktycznie zwiększyło ilość likopenu w pomidorach. Ponadto, likopen jest rozpuszczalny w tłuszczach, co oznacza, że ​​jest lepiej wchłaniany przez Twój organizm, gdy jest spożywany z chociaż odrobiną zdrowego tłuszczu.
  • Grzyby – grzyby zatrzymują więcej antyoksydantów. Kiedy są ugotowane. Badania z 2006 roku opublikowane w czasopiśmie Food Chemistry wykazały, że gotowanie znacznie poprawiło ogólną aktywność antyoksydacyjną grzybów Shiitake. Ponadto, niektóre rodzaje grzybów surowych zawierają potencjalnie rakotwórczą substancję zwaną agarycyną. Dr Joel Fuhrman mówi, że gotowanie grzybów nawet przez zaledwie kilka minut pozbawia je większość łagodnych toksyn, które zawierają.
  • Marchew i seler – badanie z 2009 roku opublikowane w Journal of Food Science odkryło dwa warzywa, które w trakcie gotowania stają się zdrowsze – marchew i seler. Gotowanie i tarcie marchwi (ze skórką) może zwiększyć jej potencjał antyoksydacyjny trzykrotnie! Pieczenie może również zwiększyć ilość składników odżywczych.
  • Rośliny strączkowe – większość roślin strączkowych nie może być spożywana na surowo, choć niektóre z nich można wykiełkować, co jest alternatywą dla gotowania. Niektóre strączkowe (w szczególności czerwona fasola) zawierają specyficzną lektynę, która może powodować problemy żołądkowo-jelitowe; jednak gotowanie dezaktywuje ten związek. Jeśli chodzi o wartości odżywcze, badanie z 2013 roku opublikowane w czasopiśmie Food Chemistry wykazało, że zarówno kiełkowanie jak i gotowanie fasoli poprawiły niektóre z korzyści zdrowotnych, w tym ich działanie neuroprotekcyjne i przeciwnowotworowe.

Których metod gotowania należy unikać?

Smażenie wytwarza wolne rodniki i czynniki rakotwórcze, które powodują poważne uszkodzenia komórek.

Smażone produkty często zawierają również tłuszcze trans, czyli tłuszcze nienasycone, które zostały uwodornione, a ich spożywanie związane jest z rakiem, cukrzycą, chorobami serca i otyłością.

A jeśli chodzi o zachowanie antyoksydantów w warzywach, gotowanie na parze jest lepsze niż gotowanie w wodzie.

Dlaczego? Ponieważ kiedy gotujesz jedzenie, niektóre składniki odżywcze zostają w wodzie. W badaniu z 2009 roku, średnio 14% antyoksydantów zostało utraconych w dwudziesty różnych warzywach po ugotowaniu.

W związku z tym, jedzenie większej ilości gotowanych warzyw może nadrobić te straty. Ponadto, zachowanie tej wody i użycie jej do gotowania np. kaszy oznacza, że ​​nadal możesz wykorzystać te dobre dla Ciebie związki!

Surowe vs Gotowane: powody, dla których warto spożywać surowe warzywa

Spożywanie fitozwiązków obecnych w pokarmach roślinnych wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem pewnych chorób przewlekłych, takich jak choroby serca i udar, nowotwory oraz związane z wiekiem choroby oczu.

Ale wiele z tych korzystnych związków może zostać zniszczonych przez temperaturę i wiele innych sposób na przetwarzanie żywności.

Ponadto, podczas procesu gotowania „uciekają” rozpuszczalne w wodzie witaminy, takie jak witamina C i witaminy z grupy B. Według przeglądu opublikowanego w 2007 roku w Journal of the Science of Food and Agriculture, tracisz aż 55% witaminy C w warzywach podczas gotowania, w porównaniu do jedzenia ich na surowo.

Jedzenie surowych warzyw może również pomóc w poprawie zdrowia psychicznego i łagodzić objawy depresji. Badanie z 2018 roku opublikowane w czasopiśmie Frontiers in Psychology wykazało, że ludzie, którzy spożywali więcej produktów w swoim naturalnym, nieugotowanym stanie, zgłaszali wyższy poziom dobrostanu psychicznego w porównaniu do tych, którzy jedli głównie gotowane alternatywy.

Dla tych, którzy uważają na swoją wagę, spożywanie surowych produktów może być korzystne, ponieważ wymaga więcej żucia – co spowalnia proces jedzenia.

A co z enzymami w surowej żywności?

Zwolennicy surowych diet często podkreślają, że surowe pokarmy roślinne zawierają naturalne enzymy. Enzymy te mają właściwości trawienne i inne korzyści zdrowotne, które są niszczone podczas ogrzewania. Z pewnej perspektywy mają rację.

Wysoka temperatura niszczy enzymy. Ale nasze organizmy wytwarzają własne enzymy trawienne, a zdrowi ludzie nie mają problemu z syntetyzowaniem enzymów potrzebnych do trawienia. Ponadto, większość enzymów roślinnych i tak ulega zniszczeniu w naszych jelitach.

Więc chociaż może istnieć jakaś korzyść trawienna ze spożywania enzymów dostarczanych z surowymi owocami i warzywami, istnieje niewiele dowodów na poparcie tego, że jest to główny powód dla jedzenia surowych pokarmów. Istnieją oczywiście inne dobre powody, aby w diecie uwzględnić wiele surowych pokarmów.

Najlepszym sposobem, aby być pewnym, że masz dużo enzymów wspierających trawienie, jest dbanie o ogólny stan układu trawiennego.

4 produkty, które warto spożywać na surowo, przynajmniej czasami

Są takie produkty, które mają większe korzyści dla Ciebie (przynajmniej pod względem niektórych składników odżywczych), gdy jesz je na surowo. Oczywiście ugotowane także są wspaniałe.

  • Papryka – niezależenie czy lubisz papryki czerwone, zielone czy pomarańczowe, lepiej je jeść na surowo. Badanie z 2009 roku opublikowane w Journal of Food Science wykazało, że papryka po ugotowaniu straciła do 75% swoich antyoksydantów.
  • Brokuły – według badań z 2008 roku opublikowanych w Journal of Agricultural and Food Chemistry, surowe brokuły zawierają trzykrotnie więcej związku sulforafanowego zwalczającego raka, szczególnie raka pęcherza.
  • Cebula – surowa cebula zawiera związki, które chronią przed chorobami serca. Pamiętajmy jednak, że witarianie traktuję cebulę jak lekarstwo i nie spożywają jej na co dzień.
  • Czosnek – surowy czosnek zawiera specjalne związki siarki, które mają działanie przeciwnowotworowe. Jednak tyczy się go ta sama uwaga, co cebuli: czosnek może namieszać w naszych bakteriach jelitowych i nie należy przesadzać z jego ilością.

Czy surowa dieta może być korzystna dla zdrowia?

Surowa dieta zawiera zazwyczaj 70% (czasem 100%, gdy jest to zdeklarowana dieta witariańska) żywności, która nie została ugotowana lub w żaden inny sposób poddana działaniu wysokiej tempertury. Aby być uważaną za surową, żywność nie może osiągnąć temperatury wyższej niż 40 stopni Celsjusza. Zamiast potraw gotowanych, ludzie odżywiający się dietą surową spożywają dużo świeżych, suszonych i sfermentowanych potraw.

Istnieje wiele osób, które stosowały surową dietę w celu wyleczenia chorób takich jak trądzik, zaburzenia autoimmunologiczne, candida, rak, zespół jelita drażliwego i wiele innych dolegliwości. Istnieje jednak kilka badań naukowych potwierdzających te twierdzenia.

Oto kilka badań, które wykazały pozytywne wyniki:

  • Badanie z 2000 roku opublikowane w Scandinavian Journal of Rheumatology wykazało, że surowa dieta wegańska o niskiej zawartości soli pomaga złagodzić objawy fibromialgii.
  • Wyniki badania opublikowanego w 2009 roku w czasopiśmie Complementary Therapies in Medicine pokazały, że osoby, które stosowały surową dietę wegańska przez tydzień do trzech tygodni, odnotowały poprawę zdrowia psychicznego i emocjonalnego.

Dlaczego surowa dieta może nie być korzystna w długofalowej perspektywie?

Chociaż dieta witariańska może dać niezwykłe wyniki w krótkim okresie czasu, jest ona trudna do przestrzegania. Surowa dieta jest również zwykle czasochłonna – a co najistotniejsze, nie wydaje się wspierać zdrowia w długoterminowej perspektywie.

Chris Wark (o którym pisaliśmy w tym artykule) wykorzystał surową dietę oraz zmiany w stylu życia, aby pokonać raka. Ale sam mówi: „Surowa żywność może być uzdrawiająca, ale nie jest do stosowania długofalowo „.

Dr Michael Greger twierdzi, że zmiana diety na surową może poprawić stan zdrowia, ponieważ jest to wyjątkowo zdrowa dieta.

Mówi: „Jedną z korzyści, jakie mają surowe diety w stosunku do diet wegańskich, jest to, że eliminują one całe śmieciowe jedzenie” (jak wegańskie marshmallows i pączki).

Naukowcy odkryli również, że długotrwałe stosowanie surowej diety może prowadzić do dużej utraty masy ciała, co może powodować problemy zdrowotne wynikające z niedowagi, w tym brak miesiączki u kobiet.

Badanie z 2005 roku oublikowane w Archives of Internal Medicine powiązało 100% surową dietę roślinną z niszą masą kostną – co jest zwykle oznaką osteoporozy i zwiększonego ryzyka złamania.

Również starożytne systemy medyczne, takie jak Tradycyjna Medycyna Chińska i Ajurweda szczególną uwagę zwracają na gotowane, czasem nawet przez wiele godzin potrawy, a surowe warzywa i owoce uznają jedynie za niewielki dodatek do diety. W Medycynie Chińskiej ogromny nacisk kładzie się na gotowane pożywienie, a w niektórych zaburzeniach wręcz całkowicie odradzane są surowe pokarmy.

Jedz takie warzywa, jakie podpowiada Ci organizm

Jest powszechnie wiadome, że ludzie, którzy jedzą więcej warzyw i owoców, rzadziej cierpią na choroby przewlekłe. Najlepiej jeść ich dużo, a to czy będą one gotowe czy surowe ma znacznie mniejsze znaczenie.

Oczywiście nie należy jeść warzyw smażonych, jednak poza tą techniką pozostaje Ci jeszcze wiele innych do wyboru: gotowanie, gotowanie na parze, pieczenie, blanszowanie.

A jeśli chodzi o surowe vs gotowane, słuchaj swojego ciała i znajdź równowagę, która najlepiej działa dla Ciebie, ponieważ wszyscy jesteśmy wyjątkowi i jedyni w swoim rodzaju. Możesz wprowadzać zmiany w sposobie jedzenia w zależności np. od pór roku, co zaleca Kuchnia Pięciu Przemian. Ale ostatecznie, najważniejsze jest to, aby w ogóle warzywa i owoce spożywać.

 

Zdjęcie: Depositphotos

Poprzedni Artykuł

Dopada Cię jesienna depresja? Sprawdź dlaczego!

Następny Artykuł

Jak brak snu wpływa na każdą część Twojego ciała?

Emilia

Emilia

Powiązane Artykuły

Warto przeczytać

Jak jeść zdrowo w pracy?

15 czerwca 2022

Zdrowe odżywianie się w pracy nie jest trudne do wykonania, wymaga jedynie pewnego przygotowania, zaplanowania i determinacji. Brzmi wcale nie...

Zdrowa kuchnia

Fasola – cud: nakarmi oraz wspomoże uzdrawianie. Poznaj 6 super korzyści

2 czerwca 2022

Na fasolę nieraz krzywo patrzymy, a bo to może wzdęcia albo wywoływanie gazów jelitowych, ale daje ona mnóstwo korzyści, które...

Zdrowa kuchnia

Jakie są korzyści zdrowotne masła i oleju kokosowego?

1 czerwca 2022

Zarówno masło, jak i olej kokosowy wśród niektórych kręgów nadal mają złą reputację ze względu na znaczną zawartość tłuszczów nasyconych....

Zdrowa kuchnia

4 ważne korzyści jedzenia borówek

18 maja 2022

W dzisiejszych czasach termin "superfood", czyli „super żywność” jest tak nadużywany, że niemal stracił swoją wartość. Jednak jeden z oryginalnych...

Zdrowa kuchnia

Zdrowe przepisy – 2 dania główne oraz pyszne czekoladowe brownie!

18 maja 2022

Chcesz jeść zdrowo, ale nie masz pomysłu na obiad? Poniżej znajdziesz inspirujące przepisy, na zdrowe, sycące dania oraz coś dla...

Zdrowe produkty

10 najlepszych produktów anti-aging, które odżywiają skórę od wewnątrz

30 kwietnia 2022

Zdrowe odżywianie sprawia nie tylko, że ​​czujesz się świetnie, ale także, że ​​wyglądasz świetnie. Jedzenie odpowiednich pokarmów zapewnia skórze odżywienie...

Następny Artykuł

Jak brak snu wpływa na każdą część Twojego ciała?

Kampania profilaktyczna "Zdrowa jesień". Badania diagnostyczne dla osób w wieku dojrzałym

Kampania profilaktyczna "Zdrowa jesień". Badania diagnostyczne dla osób w wieku dojrzałym

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ostatnie artykuły

Te 3 oleje dadzą najlepsze wsparcie dla chorej wątroby

6 dni temu

Gdy wątroba pracuje niewłaściwie

2 tygodnie temu

4 udowodnione naukowo filary zdrowia serca

2 tygodnie temu

Jak jeść zdrowo w pracy?

3 tygodnie temu

Najbardziej komentowane

Wyleczył 5000 ludzi z raka. Ma receptę na 90-dniową terapię.

18 września 2020

Jerzy Zięba w Radio Katowice na żywo – debata z lekarzami

3 lipca 2020

Mocna trójka na boreliozę

13 sierpnia 2020

Lek na raka byłby oficjalnie już dawno, gdyby przemysł farmaceutyczny nie był tak zachłanny

28 kwietnia 2022

Ostatnie komentarze

  • kurier z poznania - Kurkuma „inteligentnie” niszczy komórki rakowe. Nowa nadzieja potwierdzona badaniami
  • Hania - 2 przepyszne koktajle, do których dodano białko konopne
  • Marta - Gdy wątroba pracuje niewłaściwie
  • Piotr - Vaxxed po polsku – film, który trzeba obejrzeć
  • Gosia - Vaxxed po polsku – film, który trzeba obejrzeć
  • Dziś TRZECIA CZĘŚĆ cyklu o niezwykłych roślinach i ziołach. Są niezwykłe dlatego, że oprócz jednego "wyspecjalizowanego" działania mają na tyle szerokie właściwości, że pomagają na WIELE DOLEGLIWOŚCI.
 
✅Dziś mało znany Lnicznik Siewny (często znany pod postacią oleju rydzowego) (3 z 3):
Osoby, które mają problemy z wątrobą, często włączają olej rydzowy do codziennej diety. Ponadto olej z lnianki wpływa na:

🔥 Regulację poziomów cholesterolu
🔥 Normalizuje poziom cukru we krwi
🔥 Łagodzi objawy artretyzmu, reumatyzmu i alergii.

Mało? To i tak nie wszystko. Chcesz wiedzieć więcej? Już w ten poniedziałek nowy WEBINAR: 3 Magiczne Ziarna Zdrowia. Zapisz się:
👉 https://tinyurl.com/2Webinary

#zdrowie #zdrowejedzenie #wątroba #przepisy #depresja #stanyzapalne #zioła #medycynanaturalna #zdroweoleje
  • Dziś DRUGA CZĘŚĆ cyklu o niezwykłych roślinach i ziołach. Są niezwykłe dlatego, że oprócz jednego "wyspecjalizowanego" działania mają na tyle szerokie właściwości, że pomagają na WIELE DOLEGLIWOŚCI. 
✅Dziś Pestki Dyni (2 z 3):
Dzięki temu, że zastępuje nasycone kwasy tłuszczowe, zdrowymi nienasyconymi kwasami, olej z pestek dyni ma właściwości wyciszające stany zapalne. Wprowadzenie oleju z pestek dyni do diety osób cierpiących na niealkoholowe stłuszczenia wątroby i miażdżycę obniża negatywne skutki tychże chorób u wszystkich badanych. Co jeszcze?

🔥 Pestki dyni mają pozytywny wpływ na nastrój i depresję
🔥 Pestki dyni dają obiecujące wyniki jako potencjalna alternatywna terapia łagodnego przerostu gruczołu krokowego
🔥 Tryptofan zawarty w oleju z pestek dyni może również pomóc osobom zmagającym się z bezsennością,

To nie wszystko. Chcesz wiedzieć więcej? Już w ten poniedziałek nowy WEBINAR: 3 Magiczne Ziarna Zdrowia. Zapisz się:
👉 https://tinyurl.com/2Webinary

#zdrowie #zdrowejedzenie #wątroba #przepisy #depresja #stanyzapalne #zioła #medycynanaturalna #zdroweoleje
  • Są takie rośliny i zioła, które są niezwykłe. Niezwykłe dlatego, że oprócz jednego "wyspecjalizowanego" działania mają na tyle szerokie właściwości, że pomagają na WIELE DOLEGLIWOŚCI. 
✅Dziś Ostropest (1 z 3):
Ostropest plamisty od zawsze był ceniony za swoje właściwości detoksykujące wątrobę. To często wskazywany naturalny suplement dla osób zmagających się z marskością wątroby, alkoholowym zapaleniem wątroby czy zatruciem wątroby. Co jeszcze?

🔥 Pomaga kontrolować cukrzycę
🔥 Wpływa na zdrowie serca
🔥 Ma właściwości przeciwstarzeniowe

To nie wszystko. Chcesz wiedzieć więcej? Już w ten poniedziałek nowy WEBINAR: 3 Magiczne Ziarna Zdrowia. Zapisz się:
👉 https://tinyurl.com/2Webinary

#zdrowie #zdrowejedzenie #wątroba #przepisy #depresja #stanyzapalne #zioła #medycynanaturalna #zdroweoleje
  • Mamy 2 nowe NATURALNE produkty, które dadzą znakomite wsparcie 2 ważnym organom:

Wątroba i Serce: bo to o nich mowa. Specjalnie dla nich 2 specjalnie skomponowane  naturalne mieszanki olejów zimno tłoczonych:
✅ LIVER+ wspomagająca właśnie wątrobę, 
https://tinyurl.com/LIVER-PLUS
oraz ❤️ HEART + wspomagająca serce:
https://tinyurl.com/HEART-PLUS 

Teraz w 🔥PRZEDSPRZEDAŻY DO 24 CZERWCA z rabatem -30%.

Wejdź na sklep.polakuleczsiesam.pl po więcej szczegółów. 

#zdrowie #zdroweodżywianie #olej
  • Jak je zrobić? Proszę bardzo. Oto składniki:
✅ garść pomidorków koktajlowych
✅ mały pęczek świeżych liści szpinaku, posiekanych na mniejsze kawałki
✅ 1 dojrzałe awokado, obrane i pokrojone w kostkę
✅ sól i pieprz do smaku
✅ 2 jajka
✅ odrobina pokrojonego sera feta

➡️I dalej:Wymieszaj pomidory, szpinak i awokado. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Nałóż masę do foremek na mufiny, wyłożonych papilotkami. Roztrzep jajka. Zalej jajkami masę warzywną. Całość posyp serem feta.
Piecz 20-25 min w temperaturze 180 st.

Zajrzyj na blog polakuleczsiesam.pl do działu Zdrowa Kuchnia po więcej przepisów. 😉
#jedzenie #zdrowie #zdrowadieta #śniadanie #jaja
  • Czy trudno jest pozbyć się z diety chleba? Cóż, łatwo nie bywa. Ale szybko można się przyzwyczaić. To tylko nasz mózg próbuje nas od tego odwieźć…. A co można pysznego w zamian? Proszę bardzo: takie oto kanapeczki, w której role pieczywa pełni kalarepka 😮. Oczy same się śmieją do nich i chce się jeść. Właśnie kończymy Program 14 Dni bez Mięsa, Cukru i Chleba: wielu uczestników dało radę ❤️ i… czuje się lepiej. Sprobuj i Ty!  www.rewolucjazdrowia.pl  #zdrowie #dieta #warzywa #jedzenie
  • Czy w ogóle należy płukać ryż❓❓
Trzeba! Jeśli o tym zapominasz to narażasz siebie i swoją rodzinę na spożywanie dużych ilości szkodliwego arsenu.😞

Ryż oraz produkty z ryżu (np. wafle) znacznie przekraczają normy arsenu. Może on występować w formie organicznej lub nieorganicznej. W ryżu kumuluje się arsen nieorganiczny, czyli bardziej toksyczna forma. 

Ryż należy przynajmniej dokładnie przepłukać, a jeszcze lepiej – moczyć przez całą noc. Jeśli decydujemy się na moczenie ryżu, na każdą szklankę ziaren powinno przypadać 6 szklanek wody 🫗. Jeśli nie moczyliśmy ryżu przez noc, to warto zrobić to chociaż przez kilkanaście minut przed gotowaniem. 

A więc: dobrze namaczaj ryż przed spożyciem! 😊
#porady #jedzenie #ryż #przepisy
  • To z twoim ciałem robi #CUKIER:
❌ Przyspiesza procesy starzenia się
❌ Sprzyja wypadaniu włosów
❌ Osłabia wzrok
❌ Powoduje wzrost ciśnienia
❌ Obniża odporność
❌ Może uszkadzać nerki
Ale to koniec smutnej listy.

Może więc czas dać odpocząć organizmowi? 🤔 Jest świetna okazja, bo 1 czerwca staruje nasz nowy program: 14 Dni Bez Mięsa, Chleba i Cukru. Daj odpocząć Twojemu organizmowi, niech się zregeneruje, a Ty zyskasz nową energię 💪 do działania!

👉Zajrzyj na naszą stronę polakuleczsiesam.pl - tam znajdziesz szczegóły.
  • Świat wariuje. Otyłość to poważny problem ZDROWOTNY. Nie nazywanie rzeczy po imieniu sprzyja pogłębianiu problemu oraz problemom ze zdrowiem: choroby układu krążenia ❤, przewodu pokarmowego, nowotwory. Stanowczo protestujmy przeciwko głupocie!
  • Jeśli ceny owoców nie przyprawiają Cię o zawrót głowy to zwróć się w kierunku borówek. Mało który owoc ma taką siłę 💪 jak borówka. Jeśli jesz je regularnie to możesz liczyć na to, że:
✅ Twój MÓZG sprawniej zadziała, a także dadzą Ci wsparcie w ochronie przed chorobami jak Alzheimer
✅ Twoje OCZY będą szczęśliwsze, gdyż chronią siatkówkę przed codziennym narażeniem na światło i zmniejszają ryzyko utraty wzroku
✅ Twoje SERCE będzie wdzięczne, bo obniżają poziom LDL oraz homocysteiny

Zaglądaj na nasz blog - tam przepisy jak wykorzystać borówki na codzień, także w pysznych koktajlach! ❤️
Facebook Twitter Youtube Instagram
Polaku, lecz się sam!

Na naszym blogu znajdziecie informacje dotyczące zdrowego sposobu odżywiania, co robić by nie zachorować, co robić gdy już się zachoruje - wszystko w ramach działań, które możemy określić jako medycyna naturalna. Chcemy Ci pomagać poprzez informacje, które odnajdujemy, których dowiadujemy się od naszych webinarowych gości oraz które wynikają z naszego własnego doświadczenia.

Informacje

  • Dlaczego nie otrzymałem e-maila po rejestracji?
  • Jak odnaleźć zaginionego e-maila?
  • Podziel się swoją historią
  • Wyzdrowieli
  • Bezpłatne programy – cykle wiedzy
  • Programy i Szkolenia
  • Klub Rewolucji Zdrowia
  • Quizy:
    • Quiz – Rak – plaga naszych czasów
    • Quiz – czy jesteś zagrożona rakiem piersi?
    • Quiz – Jak Budujesz Swoje Nawyki?
  • Reklama
  • Kontakt

My w mediach społecznościowych

Dołącz także do facebookowych grup wsparcia:

  1. Rewolucja Zdrowia Dyskusje
  2. Zioła – Skuteczne Terapie Naturalne

© 2015 - 2022 Polaku, lecz się sam! Wszystkie prawa zastrzeżone.

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • Sklep
  • Home
  • Bezpłatne cykle wiedzy
  • Programy i Szkolenia
  • Zdrowie
    • Borelioza
    • Budowanie odporności
    • Choroby przewlekłe
    • Nowotwory – terapie
    • Psyche a Zdrowie
    • Wszystko o CBD
    • Wyzdrowieli
    • Ziołolecznictwo
    • Życie Bez Chemii
  • Zdrowa kuchnia
    • Przepisy
    • Zdrowe produkty
    • Diety
  • Zdrowie a Świat
  • Wideo
  • O blogu
    • Reklama
    • Newsletter
    • Kontakt
    • Praca
    • Polityka Prywatności

© 2015 - 2022 Polaku, lecz się sam! Wszystkie prawa zastrzeżone.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.