Pokonaj upał dzięki tym zdrowym, domowym lodom

Pokonaj upał dzięki tym zdrowym, domowym lodom

W takich wysokich temperaturach apetyt słabnie, a zamiast obiadu lepiej smakują orzeźwiające smoothie. Możesz jednak pójść o krok dalej i zamienić je w lody.

Koktajle to okazja do kreatywności w kuchni – możemy dodać soczyste owoce, zdrowe warzywa, kremowe mleko orzechowe i inne, cudowne dodatki, których pragną nasze organizmy, a także i kubki smakowe.

Co więcej, niektóre koktajle możesz zamienić w pyszne, domowe lody na patyku!

A oto najlepsza część: te mrożone desery są super zdrowe. Zawierają bogactwo dobrych dla zdrowia składników odżywczych.

Możesz tworzyć więcej lodów na raz i przechowywać w zamrażarce na super gorące dni lub kiedy najdzie Cię ochota na coś słodkiego. Będę one także wspaniałym deserem do podania, gdy niespodziewanie przyjdą goście. Możesz podnieść poprzeczkę jeszcze wyżej i zrobić dodatkowo sos czekoladowy (przepis poniżej), w którym każdy z gości będzie mógł zanurzyć swój lód i go udekorować (suszonymi jagodami, posiekanymi orzechami, wiórkami kokosowymi, itp.).

Pomarańczowe Marzenie

7-10 porcji

Gwiazdą tego smoothie jest… pomarańcza! Jeśli potrzebujesz dodatkowej, wspomagającej układ odpornościowy, walczącej z rakiem, chroniącej skórę witaminy C, ten lód jest dla ciebie.

Składniki:

  • 1 pomarańcza, obrana, bez rdzenia, pokrojona na ćwiartki
  • 1 banan, zamrożony
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1/8 szklanki surowych orzechów nerkowca
  • 1-1/2 szklanki mleka roślinnego (do wyboru)

Instrukcje:

  1. Umyj i przygotuj wszystkie składniki.
  2. Zblenduj na gładką masę.
  3. Ostrożnie wlej do foremek na lody na patyku i wsadź do zamrażarki na co najmniej 4 godziny.

 

Czekoladowa bez-mleczna beztroska

8-10 porcji

Miłośnicy czekolady, przygotujcie się! Ten bogaty, soczysty lód stanie się waszym nowym faworytem. Plus, specjalny ukryty składnik, szpinak, jest doskonałym źródłem przeciwutleniaczy i żelaza. Jest również jednym z najlepszych źródeł luteiny, która chroni oczy i pomaga zapobiegać zwyrodnieniu plamki żółtej.

Składniki:

  • 2 małe banany, zamrożone
  • 1-2 daktyle Medjool
  • 0,5-1 łyżka kakao w proszku
  • 1/4 awokado Hass
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka szpinaku baby, ciasno upchana
  • 3/4-1 szklanka mleka migdałowego lub innego mleka roślinnego

Instrukcje:

  1. Umyj i przygotuj wszystkie składniki.
  2. Zblenduj wszystkie składniki na gładką masę.
  3. Ostrożnie wlej do foremek na lody na patyku i wsadź do zamrażarki na co najmniej 4 godziny.

 

Opcjonalny dip czekoladowy:

  • 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego
  • 3 łyżki kakao w proszku
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • szczypta soli morskiej

 

Uwagi:

  • Jeśli lód będzie ciężko wyjąć z foremki, polej ją gorącą wodą przez kilka sekund – lód odklei się od ścianek i będzie można go z łatwością wyjąć.

Podobne artykuły

komentarzy

  1. Monia
    1 sierpnia 2018 o 11:29 Odpowiedz

    super !

Napisz komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.