W takich wysokich temperaturach apetyt słabnie, a zamiast obiadu lepiej smakują orzeźwiające smoothie. Możesz jednak pójść o krok dalej i zamienić je w lody.
Koktajle to okazja do kreatywności w kuchni – możemy dodać soczyste owoce, zdrowe warzywa, kremowe mleko orzechowe i inne, cudowne dodatki, których pragną nasze organizmy, a także i kubki smakowe.
Co więcej, niektóre koktajle możesz zamienić w pyszne, domowe lody na patyku!
A oto najlepsza część: te mrożone desery są super zdrowe. Zawierają bogactwo dobrych dla zdrowia składników odżywczych.
Możesz tworzyć więcej lodów na raz i przechowywać w zamrażarce na super gorące dni lub kiedy najdzie Cię ochota na coś słodkiego. Będę one także wspaniałym deserem do podania, gdy niespodziewanie przyjdą goście. Możesz podnieść poprzeczkę jeszcze wyżej i zrobić dodatkowo sos czekoladowy (przepis poniżej), w którym każdy z gości będzie mógł zanurzyć swój lód i go udekorować (suszonymi jagodami, posiekanymi orzechami, wiórkami kokosowymi, itp.).
Pomarańczowe Marzenie
7-10 porcji
Gwiazdą tego smoothie jest… pomarańcza! Jeśli potrzebujesz dodatkowej, wspomagającej układ odpornościowy, walczącej z rakiem, chroniącej skórę witaminy C, ten lód jest dla ciebie.
Składniki:
- 1 pomarańcza, obrana, bez rdzenia, pokrojona na ćwiartki
- 1 banan, zamrożony
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1/8 szklanki surowych orzechów nerkowca
- 1-1/2 szklanki mleka roślinnego (do wyboru)
Instrukcje:
- Umyj i przygotuj wszystkie składniki.
- Zblenduj na gładką masę.
- Ostrożnie wlej do foremek na lody na patyku i wsadź do zamrażarki na co najmniej 4 godziny.
Czekoladowa bez-mleczna beztroska
8-10 porcji
Miłośnicy czekolady, przygotujcie się! Ten bogaty, soczysty lód stanie się waszym nowym faworytem. Plus, specjalny ukryty składnik, szpinak, jest doskonałym źródłem przeciwutleniaczy i żelaza. Jest również jednym z najlepszych źródeł luteiny, która chroni oczy i pomaga zapobiegać zwyrodnieniu plamki żółtej.
Składniki:
- 2 małe banany, zamrożone
- 1-2 daktyle Medjool
- 0,5-1 łyżka kakao w proszku
- 1/4 awokado Hass
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 szklanka szpinaku baby, ciasno upchana
- 3/4-1 szklanka mleka migdałowego lub innego mleka roślinnego
Instrukcje:
- Umyj i przygotuj wszystkie składniki.
- Zblenduj wszystkie składniki na gładką masę.
- Ostrożnie wlej do foremek na lody na patyku i wsadź do zamrażarki na co najmniej 4 godziny.
Opcjonalny dip czekoladowy:
- 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego
- 3 łyżki kakao w proszku
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- szczypta soli morskiej
Uwagi:
- Jeśli lód będzie ciężko wyjąć z foremki, polej ją gorącą wodą przez kilka sekund – lód odklei się od ścianek i będzie można go z łatwością wyjąć.