Polaku, lecz się sam!
Logowanie do Klubu RZ
Logowanie do Sklepu
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • Sklep
  • Home
  • Bezpłatne cykle wiedzy
  • Programy i Szkolenia
  • Zdrowie
    • Wszystkie
    • Borelioza
    • Budowanie odporności
    • Choroby przewlekłe
    • Infekcje
    • Lekarstwa
    • Nowotwory - terapie
    • Psyche a zdrowie
    • Wszystko o CBD
    • Wyzdrowieli
    • Ziołolecznictwo
    • Życie Bez Chemii

    DMSO – to warto wiedzieć

    Nie szukaj dalej. Oto prawdziwy klucz do zdrowia

    Praktykowanie wdzięczności to potężne działanie na rzecz zdrowia i szczęścia

    12 porad na normalne życie w zwariowanych czasach

    Jak pozbyć się problemów ze spaniem?

    Alergia a przeziębienie u dziecka – jak odróżnić alergię od przeziębienia

    Jak urosnąć wyższym – 5 wskazówek dla dzieci

    Jakie dania są dostępne w ofercie cateringów dietetycznych w Szczecinie?

    Jakie produkty pszczele warto stosować?

    • Borelioza
    • Budowanie odporności
    • Choroby przewlekłe
    • Nowotwory – terapie
    • Psyche a Zdrowie
    • Wszystko o CBD
    • Wyzdrowieli
    • Ziołolecznictwo
    • Życie Bez Chemii
  • Zdrowa kuchnia
    • Wszystkie
    • Diety
    • Przepisy
    • Zdrowe produkty

    10 najlepszych produktów anti-aging, które odżywiają skórę od wewnątrz

    Jak poprawić zdrowie jelit u dzieci? 5 prostych sposobów dzięki diecie i stylowi życia

    Dietetyczna wojna, czyli keto vs. wegetarianizm

    Droga do zdrowia po 40-ce: Jaka naturalna dieta może odmienić Twoje życie i zdrowie

    7 pokarmów, które naturalnie zwalczają wysokie ciśnienie krwi

    Dieta MIND – zasady i przepisy

    Korzeń kudzu – na menopauzę, uzależnienia i nie tylko

    7 przydatnych pomysłów jak włączyć do diety dziecka więcej warzyw

    Zabójcza cola jak kokaina

    • Przepisy
    • Zdrowe produkty
    • Diety
  • Zdrowie a Świat
  • Wideo
  • O blogu
    • Reklama
    • Newsletter
    • Kontakt
    • Praca
    • Polityka Prywatności
Polaku, lecz się sam!
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki

Czy ziemniaki są zdrowe?

dodane przez Emilia
w Warto przeczytać, Zdrowe produkty

Ziemniaki to bardzo popularne i lubiane warzywo. W okól nich jest jednak sporo kontrowersji. Niektórzy twierdzą, że powodują przyrost masy ciała i inne problemy zdrowotne. Ale co mówi nauka? Czy ziemniaki są zdrowe? Czy powinny być częścią zdrowej diety?

Chyba większość z nas lubi ziemniaki i ma jakiś ulubiony sposób na ich przyrządzanie. Niezależnie od tego czy są gotowane, smażone, pieczone czy grillowane, warzywa te są wszechstronne lubiane i mogą być pysznymi dodatkami, a nawet same w sobie stanowić danie, np. w postaci placków ziemniaczanych.

W rzeczywistości ziemniaki są zdecydowanie najbardziej popularnym warzywem na świecie. Przeciętny człowiek mieszkający na Ziemie zjada ok. 33 kg ziemniaków rocznie.

Jednak istnieje wiele nieporozumień i różnych opinii na temat ziemniaków.

Jaka jest prawda? Czy ziemniaki są zdrowe? Należy jeść ich mniej czy więcej? Po przeczytaniu tego artykułu możesz zmienić sposób myślenia o ziemniakach.

Dlaczego ziemniaki wzbudzają kontrowersje?

Jeśli poszukasz opinii o ziemniakach w Internecie, zobaczysz wiele dyskusji na temat tego, czy są zdrowe, czy nie.

Wielu dietetyków i pracowników służby zdrowia zaleca ograniczenie spożycia ziemniaków. A niektóre książki o żywności nie zaliczają nawet ziemniaków do warzyw.

Dlaczego więc ludzie sprzeciwiają się jedzeniu ziemniaków?

Oto trzy główne powody:

  • Ziemniaki są bogate w węglowodany, co według niektórych osób powoduje przyrost wagi.
  • Ziemniaki trawią się szybko i mają wysoki indeks glikemiczny, co oznacza, że ​​mogą powodować wzrost poziomu cukru we krwi i insuliny, a następnie gwałtowne obniżenie.
  • Wysoko przetworzone produkty, takie jak frytki czy chipsy, są jednymi z najczęściej spożywanych form ziemniaków – a wszyscy wiemy, jakie to niezdrowe.

Ale czy ziemniaki zasługują na to, by być postrzegane jako niebezpieczne? Czy zapewniają również jakieś korzyści?

Najpierw przyjrzyjmy się problemom wagi…

Czy ziemniaki powodują przybieranie na wadze?

Badanie z 2011 roku, przeprowadzone przez dr Dariusha Mozaffariana na Harvard T.H. Chan School of Public Health śledziło dietę i styl życia 120 000 mężczyzn i kobiet przez okres trwający do 20 lat, przyglądając się, jak wybory żywieniowe przyczyniają się do przyrostu masy ciała w czasie.

Naukowcy doszli do wniosku, że istnieje silny związek między ziemniakami i przyrostem masy ciała. Spożycie ziemniaków wiązało się również ze zwiększonym ryzykiem chorób serca i cukrzycy typu 2.

Ale nie jest to żadna zła wiadomość dla miłośników kartofli. Tak naprawdę to nie ziemniaki są wrogiem, a to jak je przyrządzamy.

Podczas gdy wiele osób spożywa warzywa, takie jak szpinak i brokuły, w stanie naturalnym, wielu Amerykanów (a to właśnie na nich przeprowadzono powyższe badanie) je większość spożywanych ziemniaków w formie przetworzonej, pod postacią frytek i chipsów lub amerykańskich placków ziemniaczanych, tzw. hash browns, smażonych na rafinowanych olejach roślinnych.

Natomiast w badaniu opublikowanym w Journal of American College of Nutrition w 2014 roku, naukowcy odkryli, że ludzie przestrzegający zdrowych przepisów tracili na wadze nawet, gdy jedli od pięciu do siedmiu porcji ziemniaków tygodniowo.

Wygląda więc na to, że rezygnacja z ziemniaków nie jest panaceum na utratę wagi. Krytyczny jest jednak sposób ich przygotowania.

Co się dzieje, gdy ludzie spożywają dużo ziemniaków?

Kiedy diety ludności tradycyjnych i tubylczych były bogate w ziemniaki, ich wskaźnik zachorowań często był niski.

Dla przykładu weźmy lud z wyspy Kitava, należącej do Papui Nowej Gwinei. Ich tradycyjna dieta opiera się głównie na słodkich ziemniakach, pochrzynach i innych bulwach jako źródłach pokarmu.

Według badań opublikowanych w Journal of Internal Medicine, w 1994 roku, kiedy wielu Kitavan nadal trzymało swoją tradycyjną dietę, prawie nigdy nie cierpieli oni z powodu udaru mózgu lub choroby serca. Mieli także niższe ciśnienie krwi i niższą masę ciała w porównaniu z populacją zachodnią.

Inne tubylcze ludy, takie jak ten z wyspy Tukisenta, również należącej do Papui Nowej Gwinei, spożywają w swojej diecie ponad 90% węglowodanów (głównie ze słodkich ziemniaków). Są sprawni i zdrowi, z niskimi i prawie nieistniejącymi wskaźnikami współczesnych chorób przewlekłych, takich jak choroby serca i cukrzyca.

I nie zapominajmy o najdłużej żyjących ludziach na świecie, Okinawczykach, którzy otrzymują ponad 50% dziennej dawki kalorii ze słodkich ziemniaków.

Co z ładunkiem glikemicznym ziemniaków?

Kiedy jesz węglowodany, poziom glukozy we krwi (znany również jako poziom cukru we krwi) podnosi się i spada.

Indeks glikemiczny wskazuje szybkość, z jaką różne ilości węglowodanów są formowane w glukozę i uwalniane do krwioobiegu. Ziemniaki mają stosunkowo wysoki ładunek glikemiczny, ale różni się on między różnymi rodzajami ziemniaków.

W skali od 0 do 100, pieczony biały ziemniak ma ładunek glikemiczny wynoszący 29 (który jest uważany za wysoki). A słodkie ziemniaki na ogół mają ładunek glikemiczny 19 (który jest uważany za umiarkowany).

Ze względu na wysoką zawartość przeciwutleniaczy, kolorowe ziemniaki (takie jak czerwone i fioletowe) mają niższy ładunek glikemiczny niż białe.

Dlaczego niektórzy ludzie mogą chcieć ograniczać ilość spożywanych ziemniaków?

Ziemniaki mogą być zdrowym wyborem dla większości ludzi, ale trzy grupy mogą chcieć zminimalizować ich spożycie (szczególnie białych ziemniaków): osoby w stanie przed cukrzycowym, cukrzycy i ludzie z nadwagą.

Cukrzyca to stan, w którym organizm nie może prawidłowo wytwarzać insuliny lub reagować na nią. Węglowodany nie są metabolizowane tak, jak powinny, co prowadzi do wyższego stężenia glukozy we krwi.

Jak mówi dr Joel Fuhrman, autor książki „Jeść by żyć zdrowo!”: “W przypadku białych ziemniaków literatura nadal jest niekompletna, ale jasne jest, że istnieje duża różnorodność zdrowszych źródeł węglowodanów i że te opcje należy faworyzować, szczególnie w przypadku osób otyłych i/lub diabetyków”.

Dla tych osób radzi jeść mniej ziemniaków, a więcej fasoli, zieleniny, kalafiora, grzybów i cebuli.

Jakie składniki odżywcze możemy czerpać z ziemniaków?

Chociaż różne rodzaje ziemniaków mają różne profile odżywcze, wszystkie mają pewne korzyści zdrowotne, m.in.:

  • Ziemniaki są bogate w przeciwutleniacze. Niektóre ziemniaki mają więcej przeciwutleniaczy niż inne, ale wszystkie ziemniaki zawierają karotenoidy, czyli klasę pigmentów roślinnych, które chronią przed przewlekłymi chorobami i stanami zapalnymi.
  • Ziemniaki mogą pomóc w trawieniu. Ziemniaki zawierają oporną skrobię, szczególny rodzaj skrobi, który nie jest rozkładany przez jelito cienkie. Zamiast tego dociera do jelita grubego i karmi korzystne dla organizmu bakterie. Kiedy oporna skrobia dociera do jelita grubego, pożyteczne bakterie Twojego organizmu przekształcają ją w krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, takie jak maślan. Badanie z 2011 roku opublikowane w World Journal of Gastroenterology wykazało, że maślan może pomóc w ochronie przed rakiem okrężnicy i zmniejszyć stan zapalny w okrężnicy.
  • Ziemniaki mogą wspomagać zdrowie kości. Minerały takie jak żelazo, fosfor, wapń, magnez i cynk w ziemniakach pomagają organizmowi budować i utrzymywać strukturę i siłę kości. Pamiętaj jednak, że większość minerałów znajduje się w skórce ziemniaka i tracisz je, jeśli ziemniaki obierasz.

Nawet białe ziemniaki mogą się różnić między sobą zawartością różnych składników, jednak można uśrednić te wartości. I tak jeden środni, pieczony ziemniak z nienaruszoną skórką zawiera:

Kalorie: 161

Tłuszcz: 0,2 grama

Białko: 4,3 grama

Węglowodany: 36,6 gramów

Błonnik: 3,8 grama

Witamina C: 28% RDI (zalecane dzienne spożycie)

Witamina B6: 27% RDI

Potas: 26% RDI

Mangan: 19% RDI

Magnez: 12% RDI

Fosfor: 12% i RDI

Niacyna: 12% RDI

Kwas foliowy: 12% RDI

Co jest najważniejsze, jeśli chcesz jeść ziemniaki?

Duża ilość dowodów mówi nam, że dla większości ludzi ziemniaki (a zwłaszcza słodkie ziemniaki) mogą wnieść cenny wkład w zdrową dietę. Ale przygotowanie ziemniaka jest tym, co czyni go zdrowym lub niezdrowym wyborem.

Badanie opublikowane w amerykańskim dzienniku Journal of Clinical Nutrition wykazało, że jedzenie smażonych ziemniaków dwa lub więcej razy w tygodniu podwaja ryzyko zgonu.

Przetworzona żywność, taka jak chipsy ziemniaczane czy frytki, jest pełna niezdrowego tłuszczu i ogromnych ilości sodu. Placki ziemniaczane smażone na rafinowanym oleju z plastikowej butelki też nie są dobrym wyborem.

Jak korzystać z ziemniaków w zdrowy sposób

Jeśli chodzi o obniżanie ładunku glikemicznego i maksymalizowanie profilu odżywczego, słodkie ziemniaki są oczywistym zwycięzcą. Niezależnie od tego, jaki rodzaj ziemniaka spożywasz, najlepszym sposobem na zmaksymalizowanie potencjału zdrowotnego ziemniaków jest zjedzenie ich w całości wraz ze skórą.

Jeśli szukasz czegoś lżejszego i bardziej pożywnego do spożycia wraz z ziemniakami, oto kilka zdrowszych opcji do spróbowania na pieczonym ziemniaku lub słodkim ziemniaku:

  • Użyj salsy zamiast kwaśnej śmietany. Zrób samodzielnie zdrowy, oparty na pomidorach sos, a całe danie będzie o wiele lżejsze, niż gdybyś użył śmietany.
  • Zamiast sera, spróbuj zrobić ser z płatków drożdżowych (przepisy znajdziesz w Internecie) – zdrowsza, lżejsza i bardziej odżywcza opcja.
  • Zaserwuj ziemniaki z wegetariańskim chili z fasoli. Pyszna, zdrowa, wegetariańska wersja nie obciąży tak układu pokarmowego i zapewni dodatkowe korzyści, dzięki zawartości roślin strączkowych.

 

Zdjęcie: Depositphotos

Tagi: cukrzycaziemniaki
Poprzedni Artykuł

Implanty – co warto wiedzieć

Następny Artykuł

Prawidłowa diagnoza i skuteczna ochrona – duet idealny w walce z NTM!

Emilia

Emilia

Powiązane Artykuły

Psyche a Zdrowie

Praktykowanie wdzięczności to potężne działanie na rzecz zdrowia i szczęścia

6 maja 2023

Wdzięczność z definicji jest docenieniem lub uznaniem czegoś, co zostało dla nas zrobione przez osobę, przez samo życie lub dostrzeżone przez siłę...

Zdrowe produkty

10 najlepszych produktów anti-aging, które odżywiają skórę od wewnątrz

27 marca 2023

Zdrowe odżywianie sprawia nie tylko, że ​​czujesz się świetnie, ale także, że ​​wyglądasz świetnie. Jedzenie odpowiednich pokarmów zapewnia skórze odżywienie...

porady

Jak poprawić zdrowie jelit u dzieci? 5 prostych sposobów dzięki diecie i stylowi życia

21 marca 2023

Zawsze mówię, że wystarczy popatrzeć na różne pokolenia ludzi, by stwierdzić, że każde kolejne jest coraz słabsze pod względem odpornościowym....

Choroby przewlekłe

7 pokarmów, które naturalnie zwalczają wysokie ciśnienie krwi

10 lutego 2023

Osoby cierpiące na nadciśnienie bardzo często ograniczają się tylko do brania przepisanych przez lekarza leków. Tymczasem można zrobić dużo więcej i...

Warto przeczytać

Dieta może pomóc w opanowaniu choroby Alzheimera

31 stycznia 2023

Starzenie się populacji oraz złe nawyki dotyczące profilaktyki zdrowia na całym świecie zwiększają ryzyko występowania choroby Alzheimera. Obecnie ta choroba...

medycyna naturalna

Korzeń kudzu – na menopauzę, uzależnienia i nie tylko

12 grudnia 2022

Korzeń kudzu, znany także jako kuzu, jest ziołem używanym głównie w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej. Chińczycy dodawali go do wielu dań...

Następny Artykuł

Prawidłowa diagnoza i skuteczna ochrona – duet idealny w walce z NTM!

Olej z wiesiołka - przyjaciel kobiet

Idealna poduszka dla Ciebie

Komentarzy 1

  1. BobbyTarrantino says:
    5 lat temu

    Wiedziałem, że od zawsze miałem rację jeśli chodzi o jedzenie ziemniaków “w mundurkach” 😉

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ostatnie artykuły

DMSO – to warto wiedzieć

4 dni temu

Nie szukaj dalej. Oto prawdziwy klucz do zdrowia

2 tygodnie temu

Naturalne sposoby walki z depresją

2 tygodnie temu

Praktykowanie wdzięczności to potężne działanie na rzecz zdrowia i szczęścia

4 tygodnie temu

Najbardziej komentowane

Wyleczył 5000 ludzi z raka. Ma receptę na 90-dniową terapię.

18 września 2020

Jerzy Zięba w Radio Katowice na żywo – debata z lekarzami

3 lipca 2020

Mocna trójka na boreliozę

13 sierpnia 2020

Lek na raka byłby oficjalnie już dawno, gdyby przemysł farmaceutyczny nie był tak zachłanny

28 kwietnia 2022

Ostatnie komentarze

  • Katarzyna - Tradycyjna medycyna ludowa z Pakistanu ma duży potencjał przeciwzapalny
  • Asia - Niezwykły seler naciowy – źródło zdrowia i lek na wiele dolegliwości
  • Barbara - Praktykowanie wdzięczności to potężne działanie na rzecz zdrowia i szczęścia
  • budzik - Dietetyczna wojna, czyli keto vs. wegetarianizm
  • haniaaaa - Wyleczył 5000 ludzi z raka. Ma receptę na 90-dniową terapię.
Facebook Twitter Youtube Instagram
Polaku, lecz się sam!

Na naszym blogu znajdziecie informacje dotyczące zdrowego sposobu odżywiania, co robić by nie zachorować, co robić gdy już się zachoruje - wszystko w ramach działań, które możemy określić jako medycyna naturalna. Chcemy Ci pomagać poprzez informacje, które odnajdujemy, których dowiadujemy się od naszych webinarowych gości oraz które wynikają z naszego własnego doświadczenia.

Informacje

  • Dlaczego nie otrzymałem e-maila po rejestracji?
  • Jak odnaleźć zaginionego e-maila?
  • Podziel się swoją historią
  • Wyzdrowieli
  • Bezpłatne programy – cykle wiedzy
  • Programy i Szkolenia
  • Klub Rewolucji Zdrowia
  • Quizy:
    • Quiz – Rak – plaga naszych czasów
    • Quiz – czy jesteś zagrożona rakiem piersi?
    • Quiz – Jak Budujesz Swoje Nawyki?
  • Reklama
  • Kontakt

My w mediach społecznościowych

Dołącz także do facebookowych grup wsparcia:

  1. Rewolucja Zdrowia Dyskusje
  2. Zioła – Skuteczne Terapie Naturalne

© 2015 - 2022 Polaku, lecz się sam! Wszystkie prawa zastrzeżone.

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • Sklep
  • Home
  • Bezpłatne cykle wiedzy
  • Programy i Szkolenia
  • Zdrowie
    • Borelioza
    • Budowanie odporności
    • Choroby przewlekłe
    • Nowotwory – terapie
    • Psyche a Zdrowie
    • Wszystko o CBD
    • Wyzdrowieli
    • Ziołolecznictwo
    • Życie Bez Chemii
  • Zdrowa kuchnia
    • Przepisy
    • Zdrowe produkty
    • Diety
  • Zdrowie a Świat
  • Wideo
  • O blogu
    • Reklama
    • Newsletter
    • Kontakt
    • Praca
    • Polityka Prywatności

© 2015 - 2022 Polaku, lecz się sam! Wszystkie prawa zastrzeżone.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.