Picie rano wody z cytryną ma wiele korzyści. Jeśli jednak do tego napoju dodasz kurkumy, stanie się on bombą zdrowotną. Doda Ci energii na cały dzień. W dodatku, ten koktajl nie ma żadnych efektów ubocznych. Możesz także dodać do niego szczyptę cynamonu, który wyrówna poziom cukru we krwi i wzmocni efekt przeciwzapalny napoju.
Woda z cytryną to popularny sposób na rozpoczęcie dnia. Często słyszymy, że tuż pod wstaniu warto pić wodę z dodatkiem soku z tego cytrusa. Niewątpliwie ma to wiele korzyści, jednak możemy jeszcze bardziej poszerzyć wachlarz benefitów. Kurkuma to znana i ceniona ze względu na właściwości medyczne przyprawa. O jej działaniu przeciwnowotworowym pisaliśmy w tym artykule. To jednak nie jedyna zaleta kurkuma – ma ich ona całe mnóstwo. Taki koktajl, w którym połączymy tą magiczną przyprawę z wodą i sokiem z cytryny, wywiera wiele korzystnych efektów na organizm, a oto niektóre z nich:
- Pomaga organizmowi w szybkim rozkładzie tłuszczy, zwiększając przepływ żółci
- Kurkuma zapobiega wysokim skokom cukru w krwi związanymi z cukrzycą i pomaga ciału w prawidłowym przetwarzaniu spożytych cukrów
- Dzięki potężnym właściwościom przeciwzapalnym, zapobiega neurodegeneracyjnym chorobom mózgu, związanymi ze starzeniem, takich jak demencja czy choroba Alzheimera
- Ułatwia zrzucenie zbędnych kilogramów i oczyszcza ciało z toksyn
- Kurkuma polepsza funkcjonowanie wątroby i ułatwia organizmowi neutralizowanie toksyn z pożywienia i środowiska
- Leczy przewlekłe zaparcia i podnosi poziom energii
- Jego silne właściwości przeciwbakteryjne wzmacniają układ odpornościowy i zapobiegają przeziębieniom i grypie
- Stymuluje produkcję żółci przez pęcherzyk żółciowy oraz innych związków, uczestniczących we właściwym trawieniu
Woda z cytryną i kurkumą – przepis
- 1 szklanka letniej wody
- ¼ łyżeczki kurkumy
- 1/8 łyżeczki miodu
- Sok z połówki cytryny
- Szczypta cynamonu (opcjonalnie)
Lekko podgrzej wodę, dodaj sok z cytryny, miód, kurkumę i wymieszaj. Najlepiej by było mieszać napój cały czas podczas picia, ponieważ kurkuma ma tendencje do opadania na dno.
Pij koktajl, gdy jest jeszcze ciepły i dla najlepszych rezultatów spożywaj go codziennie rano na pusty żołądek.
Mój przepis:przyrządzam od razu 1 litr napoju (pije go w odstepach czasu,nie od razu jeden litr ☺ ).
Jeżeli ktoś ma dostęp do świeżej kurkumy oraz imbiru afrykanskiego byłoby świetnie (ja mam).
Woda mineralna niegazowana ze szklanej butelki podgrzana do 60°C,wrzucam parę goździków(na tkz “oko” 10szt),parę gwiazdek anyżu(4÷5 szt) oraz jedną laskę cynamonu cejlonskiego(poszukajcie w necie jak on wygląda, nie bierzcie tego twardego chinskiego).
Zostawiam całość pod przykryciem 15÷20 minut.
Następnie ścieram na drobnej tarce świeży korzeń kurkumy,świeży korzeń imbiru(najlepiej afrykańskiego, jest mniejszy,bardziej żółty i mocniejszy…ale chiński tez będzie – ten większy).
Na koniec wyciskam sok z jednej cytryny.
Dla walorów smakowych…jeżeli ktoś stwierdzi,że napój jest zbyt mocny ze względu na imbir…można dodać i rozpuścić łyżkę stołową miodu (najlepiej od pszczelarza).
Niby nie powinno dodawać się miodu poniewaz cytryna “zabija” to co w miodzie drogocenne,są różne “szkoły”.
Zdecydowanie zabójczo niewskazane jest rozpuszczać miodu w temp.powyzej 60°C…najlepiej rozpuścić w 40°C.
Zawsze wybierałam standardowe rozwiązani – zielona Piwniczanka, sok z cytryny, mięta, czasami imbir. Nigdy nie próbowałam dodać kurkumy, ale widząc jakie ma właściwości spróbowałam i to całkiem ciekawy smak 🙂