Artykuł partnera
Odpowiedź jest całkiem prosta – wystarczy odkryć fenomen diety wysokokalorycznej. Bo w zdrowym odżywianiu nie chodzi wcale o ciągłe przeliczanie kalorii w każdym posiłku. Ale czy kalorie mogą pomóc schudnąć? Brzmi jak paradoks. Jednak istnieje dieta kaloryczna, ale zdrowa… Jaka? Orzechowa!
Kalorie zawarte w orzechach są pożyteczne i to jest fakt. Badania dowiodły, że tłuszcze wchodzące w ich skład (ok. 80%) są tłuszczami jedno- i wielo-nienasyconymi. Dodatkowo wszystkie rodzaje orzechów są źródłem składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pomagają zarówno osobom młodym, jak i w podeszłym wieku. Pozytywnie wpływają na koncentrację, dostarczają dużych ilości błonnika i witamin z grupy B.
Pożyteczne kalorie?
Orzechy są jednymi z bardziej wartościowych rodzajów bakalii. Mimo że wysokokaloryczne i bogate w tłuszcze, tak naprawdę zmniejszają ryzyko chorób wieńcowych, udarów czy zawałów serca. Powód? W ich skład wchodzą tłuszcze nienasycone, a więc takie, które obniżają poziom złego cholesterolu we krwi (LDL) i stężenie lipidów w surowicy krwi. Poziom kwasów tłuszczowych nasyconych jest w orzechach minimalna.
Co zyskasz?
Spożywanie orzechów poprawia pracę mózgu i stanowi niezastąpiony zastrzyk energii. Dzięki nim szybciej uczymy się i zapamiętujemy. Bakalie te, świetnie sprawdzają się jako antidotum na sezonową depresję, gdyż wzmacniają pracę układu nerwowego. W zależności od rodzaju obfitują w różne składniki mineralne. Większość orzechów jest bogata w witaminę E, kwas foliowy odpowiadający za wyrównanie poziomu homocysteiny we krwi (jej wysokie stężenie doprowadza do chorób układu krążenia). Zatem, jaki rodzaj wybrać? Zdrowe i ze sprawdzonego sklepu (sklep).
Orzechy włoskie ViVio – są bogate w antyoksydanty, czyli związki, które oczyszczają organizm człowieka z nadmiaru wolnych rodników (spowalniają np. proces starzenia się i powstawanie nowotworów). Obniżają poziom złego cholesterolu we krwi, pomagają utrzymać prawidłową masę ciała, są bogate w białko i ograniczają zachorowalność na cukrzycę. Są też źródłem witamin E, B6 i folianów. Zawierają eliksir młodości, czyli koenzym Q10, składnik wielu kosmetyków, zapobiegający starzeniu się! Okazują się niezbędnym uzupełnieniem białka w trakcie stosowania diety wegetariańskiej.
Migdały ViVio – to najszlachetniejsze z orzechów. Zawierają błonnik korzystny dla pracy jelit, kwasy tłuszczowe i witaminy E, B2, fosfor, magnez oraz mangan. Aż 20% ich składu stanowi białko!
Orzechy laskowe ViVio – są kopalnią potasu, który normuje ciśnienie krwi. Przeciwdziałają cukrzycy, dostarczają organizmowi witaminy E oraz B3. Dzięki zawartemu w nich wapniu i fosforowi możemy cieszyć się mocnymi kośćmi.
Pistacje ViVio – ich atutem bez wątpienia jest bardzo mała liczba kalorii – tylko 3 w jednym orzeszku! Szczególnie bogate są w witaminę B6 oraz minerały, takie jak potas, miedź, żelazo, fosfor i magnez. Obfitują w witaminę E, zwaną witaminą młodości.
Orzechy nerkowca ViVio – mają słodki, przyjemny smak. W porównaniu z innymi rodzajami orzechów nerkowce posiadają sporo białka, magnezu, cynku i żelaza. Składniki w nich zawarte pozytywnie wpływają na nasze włosy, skórę i paznokcie.
Każdy z opisanych rodzajów orzechów jest niezbędną częścią w menu osób stosujących tzw. dietę MIND (ang. umysł). Polega ona na wyborze w trakcie codziennego żywienia produktów, które zawierają substancje odżywcze, wspomagające pracę mózgu. Mogą to być np. zielone warzywa liściaste, nasiona, ryby, warzywa strączkowe, oliwa z oliwek i oczywiście orzechy.
Artykuł przygotowany pod marką ViVio. Jesteśmy importerem zdrowej żywności. Zapraszamy do współpracy.