Polaku, lecz się sam!
Logowanie do Klubu RZ
Logowanie do Sklepu
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • Sklep
  • Home
  • Bezpłatne cykle wiedzy
  • Programy i Szkolenia
  • Zdrowie
    • Wszystkie
    • Borelioza
    • Budowanie odporności
    • Choroby przewlekłe
    • Infekcje
    • Lekarstwa
    • Nowotwory - terapie
    • Psyche a zdrowie
    • Wszystko o CBD
    • Wyzdrowieli
    • Ziołolecznictwo
    • Życie Bez Chemii

    Gdy wątroba pracuje niewłaściwie

    4 udowodnione naukowo filary zdrowia serca

    Cała prawda o Omega 3 – nieocenione dla zdrowia

    Fasola – cud: nakarmi oraz wspomoże uzdrawianie. Poznaj 6 super korzyści

    Wykonuj tę czynność 5 razy w tygodniu, a zmniejszysz ryzyko zachorowania na raka aż o 44%!

    Płuczesz ryż przed gotowaniem? Jeśli nie, to możesz mieć duży problem!

    Spray na komary pod lupą

    Nie szukaj dalej. Oto prawdziwy klucz do zdrowia

    Najlepsze zioła na depresję

    • Borelioza
    • Budowanie odporności
    • Choroby przewlekłe
    • Nowotwory – terapie
    • Psyche a Zdrowie
    • Wszystko o CBD
    • Wyzdrowieli
    • Ziołolecznictwo
    • Życie Bez Chemii
  • Zdrowa kuchnia
    • Wszystkie
    • Diety
    • Przepisy
    • Zdrowe produkty

    Jak jeść zdrowo w pracy?

    Fasola – cud: nakarmi oraz wspomoże uzdrawianie. Poznaj 6 super korzyści

    Jakie są korzyści zdrowotne masła i oleju kokosowego?

    4 ważne korzyści jedzenia borówek

    Zdrowe przepisy – 2 dania główne oraz pyszne czekoladowe brownie!

    10 najlepszych produktów anti-aging, które odżywiają skórę od wewnątrz

    Pierzga, propolis, mleczko pszczele – zdrowie z ula

    Dieta Okinawa, która wydłuża życie

    Orzechy włoskie chronią przed rakiem jelita grubego

    • Przepisy
    • Zdrowe produkty
    • Diety
  • Zdrowie a Świat
  • Wideo
  • O blogu
    • Reklama
    • Newsletter
    • Kontakt
    • Praca
    • Polityka Prywatności
Polaku, lecz się sam!
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki

Glifosat i RoundUp to samo dobro – a kto twierdzi inaczej ten jest zacofany

dodane przez Piotr
w polecane, Reportaże

Czasami zdarzy się, że przez przypadek w mediach głównego nurtu, a do takich zaliczam Gazetę Wyborczą, pojawi się artykuł lub audycja, która stoi w jawnej sprzeczności z oficjalną linią koncernu wydawniczego. Tak właśnie stało się w przypadku znakomitego artykułu autorstwa Marii Hawranek i Szymona Opryszka pt. “Co truje w Argentynie? Zabije nas soja”. Artykuł został opublikowany w “Dużym Formacie”.

Artykuł opisuje losy mieszkańców niewielkiego argentyńskiego miasteczka San Salvador, w którym mieszkańcy utrzymują się głównie z rolnictwa bardzo mocno wykorzystującego pestycydy. Opisane są losy tych, którzy zachorowali na bardzo ciężkie schorzenia na skutek bezpośredniego kontaktu z pestycydami, a także losy całego regionu, w którym ogromna ilość ludzi choruje na wszelkiego rodzaju nowotwory.

Opisy są absolutnie wstrząsające i w pełni potwierdzające to co pisaliśmy już w tym artykule o korporacji Monsanto, głównym producencie i dostarczycielu pestycydów ze słynnym RoundUp’em na czele, w składzie którego jest kontrowersyjny glifosat.

Dwa oblicza

To co jest zaskakujące to fakt, że artykuł ukazał się pod szyldem Agory, a więc firmy, która twardo stoi na gruncie, że nauka i badania naukowe to podstawa, a kto twierdzi, że glifosat i GMO jest złe lub że szczepionki nie są cacy to jest zwyczajnym oszołomem. Tymczasem zaledwie miesiąc wcześniej Gazeta Wyborcza publikuje artykuł – wywiad z prof. Janem Krzysztofem Ludwickim, kierownikiem Zakładu Toksykologii i Oceny Ryzyka w Państwowym Zakładzie Higieny w Warszawie pod dość długim tytułem: „Kiedy widzę jabłko, które ma plamki i narośle na skórce, to obchodzę je z daleka. Bo jestem toksykologiem”

Jest to wywiad, ale bez żadnego dodatkowego komentarza ze strony redakcji (czyli można przyjąć, że w pełni się z nim utożsamia), z którego możemy się dowiedzieć, że ludzie, którzy kupują produkty organiczne są nienormalni, bo glifosat jest dobry, nikomu nie szkodzi, a na dodatek pan profesor bardzo by się zmartwił gdyby na skutek regulacji prawnych został wycofany z rynku:

Nie byłbym szczęśliwy, gdyby glifosat został wycofany

I to mówi kierownik Zakładu Toksykologii i Oceny Ryzyka PZH – instytucji, która ma dbać o zdrowie Polaków!

W świetle setek, a nawet tysięcy dowodów doskonale wiadomo jak szkodliwe dla zdrowia są pestycydy, jak szkodliwa jest żywność modyfikowana genetycznie, a fakt dla którego nie pojawia się to w oficjalnych badaniach jest dosyć oczywisty: trudno oczekiwać, by potężne korporacje jak Monsanto miały wykazywać, że produkty w które zainwestowano dziesiątki milionów dolarów są szkodliwe i trzeba je wycofać. Hojne datki dla wszystkich wspierających taki układ idą od samej góry do najniższych szczebli. Z artykułu „Co truje w Argentynie”:

Ruch oporu rozsadzają od środka urzędnicy i właściciele ziemscy – za pracę, stanowisko albo blachę na wykończenie domu. – Kupili większość moich towarzyszy walki – Andrea wzrusza ramionami.

Może pan profesor zechciałby się bliżej przyjrzeć problemowi, zapoznałby się z historią zdrowia ludzi mających styczność z glifosatem, podjął dyskusję na temat przyczyn niesamowitego wzrostu zachorowalności na raka w takich regionach jak San Salvador. Być może interesując się takimi sprawami nie wygadywałby głupot w rodzaju:

Ja nie kupuję żywności ekologicznej nie tylko ze względów estetycznych. Kiedy widzę jabłko, które ma plamki, narośle na skórce, to obchodzę je z daleka. Jestem toksykologiem i wiem, że nawet gdy wykroję tę plamkę, to wokół niej w tym pozornie zdrowym miąższu będzie produkt toksyczny.

Co za szczęście, że ja i moi koledzy przeżyliśmy dzieciństwo jedząc takie jabłka!

Po raz kolejny na koniec nie wiadomo czy śmiać się czy płakać. Myślę, że może i byłoby to śmieszne gdyby nie dotyczyło zdrowia nas wszystkich. W tym wypadku więc ze złości zacisnę zęby i powiem po raz kolejny: nie dajmy się ogłupiać płynącymi z głównych mediów papkami o badaniach, bezpieczeństwie i eko-oszołomach. Obserwujmy nasze otoczenie i wyciągajmy krytyczne wnioski. Inaczej korporacje zawładną nami, naszym zdrowiem i także tym co mamy myśleć. A do tego nie wolno nam dopuścić.

Na zakończenie dla pana profesora (i nie tylko) kilka zdjęć z fotoreportażu argentyńskiego fotografa Pablo Piovano. Zdjęcia były dostępne na stronie http://pablopiovano.com/el-costo-humano-de-los-agrotoxicos/ – ostatnio strona docelowa działa gorzej.

 

 

 

 

 

 

 

Źródła:

  1. Artykuł “Co truje w Argentynie? Zabije nas soja”: http://wyborcza.pl/duzyformat/1,153303,20323014,co-truje-w-argentynie-zabije-nas-soja.html
  2. Artykuł „Kiedy widzę jabłko, które ma plamki i narośle na skórce, to obchodzę je z daleka. Bo jestem toksykologiem”: http://wyborcza.pl/1,75400,20065882,kiedy-widze-jablko-ktore-ma-plamki-i-narosle-na-skorce-to.html
  3. Galeria zdjęć Pablo Piovano: http://pablopiovano.com/el-costo-humano-de-los-agrotoxicos/

 

Tagi: glifosatkoncernymonsantonowotworypestycydyroundupszkodliwe substancjeżywność
Poprzedni Artykuł

Jak to co jemy ma wpływ na nasze zdrowie psychiczne i mózg

Następny Artykuł

Nowotwory złośliwe w Polsce – zachorowalność i umieralność

Piotr

Piotr

Jestem założycielem bloga oraz pomysłodawcą Rewolucji Zdrowia. Od 2015 roku czyli od momentu powstania bloga pragnę dzielić się z czytelnikami wiedzą na temat naturalnych sposobów radzenia sobie z problemami zdrowotnymi. Codziennie poświęcam mnóstwo czasu na znajdowanie nowych, wartościowych informacji, którymi mógłbym podzielić się z osobami szukającymi pomocy.

Powiązane Artykuły

Reportaże

Trucizna nasza powszednia [FILM]

5 stycznia 2022

Wszyscy wiemy jak wiele chemii jest współcześnie w żywności. Właściwie wszystkich to już nudzi, bo ile można o tym słuchać....

Reportaże

Dlaczego styczeń to najgorszy czas na nowe postanowienia?

22 grudnia 2021

Czy myślisz o postanowieniach na nowy rok? To Ci powiem tak: nie myśl o nich! Jeśli mnie znasz choć trochę...

Reportaże

Czas na Zdrowe – cenna inicjatywa na Śląsku

16 października 2020

Oto opowieść Leszka, który na Śląsku postanowił wziąć sprawy w swoje ręce w kwestii dostarczania zdrowej żywności lokalnym odbiorcom. Warto...

Lekarstwa

Masz diagnozę raka? Nie popadaj w histerię!

7 lutego 2020

Jeżeli usłyszycie od lekarza „ma pan(i) raka” nie popadajcie w histerię, bardzo proszę! Ja wiem, że takie słowa, w zależności...

Reportaże

Toksyczna woda: naukowcy są zaniepokojeni rosnącą liczbą substancji chemicznych

22 maja 2019

Żyjemy w czasach, w których dysponujemy wszelkimi nowoczesnymi udogodnieniami, ale wiele z nich okazuje się mieć ogromny wpływ na środowisko....

Reportaże

Polskie dzieci tyją najszybciej w Europie. Niedługo przegonimy USA i Wielką Brytanię

10 maja 2019

Niepokojące dane wskazują, że nasze dzieci tyją najszybciej w całej Europie. Jesteśmy niechlubnymi liderami pod tym względem. Za kilkanaście lat...

Następny Artykuł

Nowotwory złośliwe w Polsce - zachorowalność i umieralność

Ząbkowanie – jak złagodzić ból?

Usuwanie przebarwień – w domu czy w gabinecie?

Komentarzy 0

  1. Asia says:
    6 lat temu

    Jak można mieszać pestycydy z GMO, to jakiś absurd. GMO to właśnie sposób na pozbycie się pestycydów, uzyskiwanie większych plonów z mniejszych obszarowo upraw.
    http://www.gbepolska.pl/aktualnosci/art146,ponad-100-noblistow-zwrocilo-sie.html

    Odpowiedz
    • Piotr says:
      6 lat temu

      Ano jest to tak, że pestycydy pewnie znikną tylko na chwile. Ale nawet jeśliby zniknęły na dłużej to i tak jesteśmy żywieni produktami, których skład jest zmieniony, efekty długofalowego spożywania takich produktów są już znane, choć oczywiście „naukowcy” usilnie zaprzeczają. Glifosat tez przecież był zdrowy i ci sami naukowcy wiele lat zapewniali że nic nikomu nie grozi…. A tymczasem jak jest już sie okazało.

      Odpowiedz
  2. Anna says:
    6 lat temu

    Komentarz:
    osoby zainteresowane wiedza o zdrowiu i najnowszych rozwiazaniach na zagrozenia cywilizacyjne namawiam na konferencje odbywajace sie w calej Polsce. Osoby zainteresowane zapraszam na maila: anna.rossa@interia.pl

    Odpowiedz
  3. Krzysztof says:
    6 lat temu

    pablopiovano.com – widać, że już nie ma takiej strony, albo ktoś zablokował. Daje to do myślenia. Na przyszłość proponuję nie stawiać odwołań do obrazków, tylko je skopiować i od siebie wstawić. Mógłbym sobie teraz pooglądać.

    Odpowiedz
  4. Zdzisława Stankiewicz says:
    5 lat temu

    Takich profesorów jest wielu,nieuczciwych,zachłannych,ale PRAWDA zwycięży.pójdzie po rozum do głowy jak sam zachoruje.A,tej judaszowej kasy do grobu nie weżmie.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ostatnie artykuły

Gdy wątroba pracuje niewłaściwie

4 dni temu

4 udowodnione naukowo filary zdrowia serca

6 dni temu

Jak jeść zdrowo w pracy?

2 tygodnie temu

Cała prawda o Omega 3 – nieocenione dla zdrowia

2 tygodnie temu

Najbardziej komentowane

Wyleczył 5000 ludzi z raka. Ma receptę na 90-dniową terapię.

18 września 2020

Jerzy Zięba w Radio Katowice na żywo – debata z lekarzami

3 lipca 2020

Mocna trójka na boreliozę

13 sierpnia 2020

Lek na raka byłby oficjalnie już dawno, gdyby przemysł farmaceutyczny nie był tak zachłanny

28 kwietnia 2022

Ostatnie komentarze

  • Marta - Gdy wątroba pracuje niewłaściwie
  • Piotr - Vaxxed po polsku – film, który trzeba obejrzeć
  • Gosia - Vaxxed po polsku – film, który trzeba obejrzeć
  • Zosia - Fasola – cud: nakarmi oraz wspomoże uzdrawianie. Poznaj 6 super korzyści
  • Marta - Fasola – cud: nakarmi oraz wspomoże uzdrawianie. Poznaj 6 super korzyści
  • Mamy 2 nowe NATURALNE produkty, które dadzą znakomite wsparcie 2 ważnym organom:

Wątroba i Serce: bo to o nich mowa. Specjalnie dla nich 2 specjalnie skomponowane  naturalne mieszanki olejów zimno tłoczonych:
✅ LIVER+ wspomagająca właśnie wątrobę, 
https://tinyurl.com/LIVER-PLUS
oraz ❤️ HEART + wspomagająca serce:
https://tinyurl.com/HEART-PLUS 

Teraz w 🔥PRZEDSPRZEDAŻY DO 24 CZERWCA z rabatem -30%.

Wejdź na sklep.polakuleczsiesam.pl po więcej szczegółów. 

#zdrowie #zdroweodżywianie #olej
  • Jak je zrobić? Proszę bardzo. Oto składniki:
✅ garść pomidorków koktajlowych
✅ mały pęczek świeżych liści szpinaku, posiekanych na mniejsze kawałki
✅ 1 dojrzałe awokado, obrane i pokrojone w kostkę
✅ sól i pieprz do smaku
✅ 2 jajka
✅ odrobina pokrojonego sera feta

➡️I dalej:Wymieszaj pomidory, szpinak i awokado. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Nałóż masę do foremek na mufiny, wyłożonych papilotkami. Roztrzep jajka. Zalej jajkami masę warzywną. Całość posyp serem feta.
Piecz 20-25 min w temperaturze 180 st.

Zajrzyj na blog polakuleczsiesam.pl do działu Zdrowa Kuchnia po więcej przepisów. 😉
#jedzenie #zdrowie #zdrowadieta #śniadanie #jaja
  • Czy trudno jest pozbyć się z diety chleba? Cóż, łatwo nie bywa. Ale szybko można się przyzwyczaić. To tylko nasz mózg próbuje nas od tego odwieźć…. A co można pysznego w zamian? Proszę bardzo: takie oto kanapeczki, w której role pieczywa pełni kalarepka 😮. Oczy same się śmieją do nich i chce się jeść. Właśnie kończymy Program 14 Dni bez Mięsa, Cukru i Chleba: wielu uczestników dało radę ❤️ i… czuje się lepiej. Sprobuj i Ty!  www.rewolucjazdrowia.pl  #zdrowie #dieta #warzywa #jedzenie
  • Czy w ogóle należy płukać ryż❓❓
Trzeba! Jeśli o tym zapominasz to narażasz siebie i swoją rodzinę na spożywanie dużych ilości szkodliwego arsenu.😞

Ryż oraz produkty z ryżu (np. wafle) znacznie przekraczają normy arsenu. Może on występować w formie organicznej lub nieorganicznej. W ryżu kumuluje się arsen nieorganiczny, czyli bardziej toksyczna forma. 

Ryż należy przynajmniej dokładnie przepłukać, a jeszcze lepiej – moczyć przez całą noc. Jeśli decydujemy się na moczenie ryżu, na każdą szklankę ziaren powinno przypadać 6 szklanek wody 🫗. Jeśli nie moczyliśmy ryżu przez noc, to warto zrobić to chociaż przez kilkanaście minut przed gotowaniem. 

A więc: dobrze namaczaj ryż przed spożyciem! 😊
#porady #jedzenie #ryż #przepisy
  • To z twoim ciałem robi #CUKIER:
❌ Przyspiesza procesy starzenia się
❌ Sprzyja wypadaniu włosów
❌ Osłabia wzrok
❌ Powoduje wzrost ciśnienia
❌ Obniża odporność
❌ Może uszkadzać nerki
Ale to koniec smutnej listy.

Może więc czas dać odpocząć organizmowi? 🤔 Jest świetna okazja, bo 1 czerwca staruje nasz nowy program: 14 Dni Bez Mięsa, Chleba i Cukru. Daj odpocząć Twojemu organizmowi, niech się zregeneruje, a Ty zyskasz nową energię 💪 do działania!

👉Zajrzyj na naszą stronę polakuleczsiesam.pl - tam znajdziesz szczegóły.
  • Świat wariuje. Otyłość to poważny problem ZDROWOTNY. Nie nazywanie rzeczy po imieniu sprzyja pogłębianiu problemu oraz problemom ze zdrowiem: choroby układu krążenia ❤, przewodu pokarmowego, nowotwory. Stanowczo protestujmy przeciwko głupocie!
  • Jeśli ceny owoców nie przyprawiają Cię o zawrót głowy to zwróć się w kierunku borówek. Mało który owoc ma taką siłę 💪 jak borówka. Jeśli jesz je regularnie to możesz liczyć na to, że:
✅ Twój MÓZG sprawniej zadziała, a także dadzą Ci wsparcie w ochronie przed chorobami jak Alzheimer
✅ Twoje OCZY będą szczęśliwsze, gdyż chronią siatkówkę przed codziennym narażeniem na światło i zmniejszają ryzyko utraty wzroku
✅ Twoje SERCE będzie wdzięczne, bo obniżają poziom LDL oraz homocysteiny

Zaglądaj na nasz blog - tam przepisy jak wykorzystać borówki na codzień, także w pysznych koktajlach! ❤️
  • Jeśli myślisz, że wiesz wszystko o chemii w jedzeniu, to jesteś w błędzie. Stopień manipulacji w przemyśle spożywczym przekracza nasze wyobrażenia. Tzw. „Badania naukowe” są notorycznie naciągane lub wprost fałszowane. Są praktycznie nic nie warte. Pomyśl o tym co dzieje się w innych branżach (naiwnie wierzysz, że jest inaczej?). Na naszym blogu na stronach polakuleczsiesam.pl pojawił się nowy wpis, na którym znajdziesz film pt. TRUCIZNA NASZA POWSZEDNIA. Warto obejrzeć. Trzymajcie się zdrowo ❤️🥕🥥🍎
  • #Kurkuma jest po prostu niezwykła. Ma taki ogrom zastosowań, że gdyby chcieć je wymienić wszystkie to zabraknie miejsca, więc wymienimy chociaż te najważniejsze:

✅ Wspomaga procesy opóźniania starzenia poprzez otrzymywanie funkcji poznawczych, hamowanie rozwoju choroby Alzheimera,
✅ Wspomaga niszczenie komórek rakowych - potwierdzone badaniami,
✅ Hamuje wzrost nowotworów głowy i szyi
✅ Pomaga utrzymać zdrową skórę,
✅ Pomaga utrzymać zdrową wątrobę,
✅ Wspomaga funkcjonowanie serca,
✅ Wspomaga krążenie krwi ❤

Mało się o niej mówi, jest niedoceniana. A możesz ją stosować każdego dnia w swojej kuchni. Zajrzyj na naszego bloga i w wyszukiwarce po prostu wpisz "kurkuma" - znajdziesz mnóstwo inspiracji.

#zdrowie #zdrowadieta #nowotwory #chorobaalzhimera #chorobyprzewlekle #serce
  • Soda oczyszczona nie tylko znajdzie zastosowanie w kuchni. Ba, ma dziesiątki zastosowań także poza nią. Oto kilka sposobów jej wykorzystania:

1. Wsparcie dla włosów - masz podniszczone albo przetłuszczające się włosy? Jest na to sposób.😮
2. Wybielenie zębów.
3. Łagodzi oparzenia słoneczne.❤️
4. Polerowanie biżuterii.
5. Pomaga usunąć drzazgi. 
6. Zamiast dezodorantu.
7. Bielsze paznokcie.
8. Jako peeling.

Jeśli chcesz poznać przepisy na te wszystkie problemy to koniecznie zajrzyj na naszego bloga www.polakuleczsiesam.pl i w wyszukiwarce wpisz
Facebook Twitter Youtube Instagram
Polaku, lecz się sam!

Na naszym blogu znajdziecie informacje dotyczące zdrowego sposobu odżywiania, co robić by nie zachorować, co robić gdy już się zachoruje - wszystko w ramach działań, które możemy określić jako medycyna naturalna. Chcemy Ci pomagać poprzez informacje, które odnajdujemy, których dowiadujemy się od naszych webinarowych gości oraz które wynikają z naszego własnego doświadczenia.

Informacje

  • Dlaczego nie otrzymałem e-maila po rejestracji?
  • Jak odnaleźć zaginionego e-maila?
  • Podziel się swoją historią
  • Wyzdrowieli
  • Bezpłatne programy – cykle wiedzy
  • Programy i Szkolenia
  • Klub Rewolucji Zdrowia
  • Quizy:
    • Quiz – Rak – plaga naszych czasów
    • Quiz – czy jesteś zagrożona rakiem piersi?
    • Quiz – Jak Budujesz Swoje Nawyki?
  • Reklama
  • Kontakt

My w mediach społecznościowych

Dołącz także do facebookowych grup wsparcia:

  1. Rewolucja Zdrowia Dyskusje
  2. Zioła – Skuteczne Terapie Naturalne

© 2015 - 2022 Polaku, lecz się sam! Wszystkie prawa zastrzeżone.

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • Sklep
  • Home
  • Bezpłatne cykle wiedzy
  • Programy i Szkolenia
  • Zdrowie
    • Borelioza
    • Budowanie odporności
    • Choroby przewlekłe
    • Nowotwory – terapie
    • Psyche a Zdrowie
    • Wszystko o CBD
    • Wyzdrowieli
    • Ziołolecznictwo
    • Życie Bez Chemii
  • Zdrowa kuchnia
    • Przepisy
    • Zdrowe produkty
    • Diety
  • Zdrowie a Świat
  • Wideo
  • O blogu
    • Reklama
    • Newsletter
    • Kontakt
    • Praca
    • Polityka Prywatności

© 2015 - 2022 Polaku, lecz się sam! Wszystkie prawa zastrzeżone.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.