Rozdrażnienie, brak kreatywności, nerwowość, zmienne nastroje? Firmy farmaceutyczne mają na to szybką odpowiedź: weź tabletkę i będziesz szczęśliwy. Przecież w dzisiejszym zaganianym świecie tak jest najłatwiej i najprościej, a poza tym tabletkę poleca profesor A no i doktor B. A problem często leży zupełnie gdzie indziej.
Każdy przyzna, że problemy psychiczne, takie jak depresja lub zaburzenia lękowe są bezpośrednio powiązane ze stresem. Każdy z nas spotyka się z nim w naszym codziennym życiu, czasem znacznie bardziej niż nam się wydaje, że jesteśmy w stanie znieść. Kluczem do dobrej zmiany jest zarządzanie stresem. Zwykle kiedy rozważymy radzenie sobie ze stresem myślimy o zajęciach jogi, ćwiczeniach lub ściskaniu piłeczki antystresowej. A zapominamy o tym co jemy. Jedzenie jest również ważną częścią zarządzania stresem. To co jemy ma ogromny wpływ na nasze nastroje.
Jak to możliwe? Przecież pomimo wszystko jedzenie wydaje się być w zupełnie innej sferze niż analizą naszej psychiki, wywiadem rodzinnym w kierunku depresji, czy tragedii w rodzinie. A właśnie te wszystkie rzeczy mogą mieć duży wpływ na zdrowie psychiczne, co prowadzi do wystąpienia objawów takich jak ciągłe przygnębienie, duszności, bóle głowy, niepokój, ataki paniki, bezsenność i wszelkiego rodzaju inne tego typu objawy. Narażanie się na ciągły stres może powodować naturalny odruch organizmu by „walczyć lub uciekać” co w mniejszym lub większym stopniu rozbija psychicznie i prowadzi do problemów ze zdrowiem. Dodatkowo genetyka niektórych ludzie powoduje, że są bardziej podatni na tego typu załamania niż inni. Zanim więc odpowiemy na to pytanie zastanówmy się:
Jak działa mózg
Nasze mózgi są niezwykle skomplikowane. To masa energii i ogniw wykonanych głównie z tłuszczu o konsystencji budyniu. Mózgi stanowią 2-5% masy naszego ciała, ale procesy myślenia i wszystkie inne nieświadome zadania jakie mózg wykonuje (np. zarządzanie apetytem, koordynowanie oddechu, trawienie itp.) pochłania 20% energii, której zużywamy na co dzień. To wysokie zużycie energii oraz sposób w jaki działa mózg oznacza, że potrzebuje on mnóstwo substancji przez cały czas, by sprawnie działać.
Niektóre aminokwasy, sole mineralne, witaminy, cholesterol i w szczególności, długołańcuchowe kwasy tłuszczowe omega-3 są niezbędne do tworzenia i funkcjonowania mózgu. Bez wszystkich odpowiednich części składowych, zdolność mózgu do utrzymania jego sprawności i oczyszczania produktów ubocznych metabolizmu zaburza się, co prowadzi do stanów zapalnych i gromadzenia się toksyn, a to z kolei może nawet niszczyć neurony. Mózg jest głodny i potrzebuje naprawdę dobrego rodzaju paliwa bogatego w składniki odżywcze.
Neuroplastyczność
Innym ważnym aspektem zdrowia mózgu jest jego neuroplastyczność. To jest zdolność neuronów w mózgu do dostosowywania się do nowych wymagań i zadań. Zarówno przewlekły stres jak i brak właściwych substancji odżywczych mogą prowadzić do zmniejszenia neuroplastyczności. Jednym z objawów depresji są problemy z pamięcią i koncentracją, co częściowo spowodowane jest przez słabą neuroplastyczność. Stany zapalne prowadzą do niemożności sprostania normalnym codziennym czynnościom psychicznym, takim jak słuchanie swojego szefa na spotkaniu lub opłacanie rachunków bez błędów. Jeśli teraz dodasz złe odżywianie się do ogólnego stresu życiowego, to masz znakomity przepis na ubogą sprężystość prowadzącą do złych nastrojów i stanów lękowych. Dobre odżywianie pomoże mózgowi w efektywniejszym wykorzystaniu energii i usuwaniu toksyn oraz wspomaganiu mechanizmów naprawczych komórek.
Teraz rozumiesz?
Nasze mózgi wyewoluowały do pracy z surowców dostarczanych przez naturalną, minimalnie przetworzoną żywność. Przetworzona żywność będzie oddziaływać słabo z mózgiem z dwóch powodów:
- Uboga w mikroelementy, ale bogata w kalorie żywność prowadzi do przenergetyzowania mózgu, co powoduje stany zapalne i uszkodzenia. To tak jak do baku samochodu zamiast benzyny nalać spirytusu i dziwić się, że nie jedzie – zwyczajnie nie jest do tego przystosowany.
- Przetworzona żywność będzie dostarczała nowych chemikaliów, szczególnie z ziaren i barwników spożywczych, które będą powodować reakcje zapalne.
Żywność nieprzetworzona
Chociaż wiele wpływa na zdrowie naszych mózgów, to wprowadzenie nieprzetworzonej żywności jest absolutnie niezbędne dla dobrego zdrowia psychicznego. Spożywanie np. bardzo dużych ilości pieczywa będzie zabójcze dla najważniejszych składników odżywczych mózgu, takich jak cynk, witamina B12 i długołańcuchowe kwasy tłuszczowe omega-3. Brak tych składników odżywczych będzie w stosunkowo krótkim czasie doprowadzał do problemów ze zdrowiem psychicznym i śmierci neuronów.
Chemia na co dzień
Ten przykład po raz kolejny pokazuje jak istotne jest ograniczanie chemii w naszym codziennym życiu. Ograniczajcie ją tam gdzie tylko możecie i w stopniu w jakim tylko jesteście w stanie. To inwestycja w wasze obecne i przyszłe zdrowie.
A już wkrótce startuje program 21-dniowego powrotu do zdrowia – dzięki zmianie nawyków żywieniowych oraz podejścia do codziennych spraw można dużo zmienić na lepsze. Start już 2 stycznia, ale zapisz się już teraz – otrzymasz serię wartościowych wiadomości!