Oto przepis na pyszne leczo, które uwielbia mój 6-letni syn – przepis jest modyfikacją tradycyjnych przepisów na leczo i oczywiście z pominięciem wszelkich możliwych dodatków chemicznych, by było jak najbardziej naturalne. A więc:
Składniki:
- 1 pętko kiełbasy z piersi kurczaka lub z szynki. Można także użyć kiełbasy schabowej – ważne, aby była z pewnego źródła i dobrej jakości,
- Pół cebuli,
- Pół kabaczka lub cukinii,
- Jedna czerwona papryka
Przygotowanie:
- Kiełbasę kroimy w cienkie plasterki, przyprawiamy ostrą papryką i podsmażamy na odrobinie oleju kokosowego,
- Kabaczek, cebulę oraz paprykę kroimy w drobne kawałki i dodajemy do kiełbasy,
- Dusimy pod przykryciem do miękkości.
- Dodajemy pół słoiczka koncentratu pomidorowego – można kupić taki składający się jedynie z pomidorów. Ewentualnie można użyć przecieru pomidorowego własnej produkcji.
- Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną czegoś słodkiego: może to być miód, ksylitol lub stewia. Wystarczy odrobina dla przełamania kwaskowości pomidorów, a będzie zdrowiej jeśli nie dodamy zwykłego cukru.
Zajadamy ze smakiem!!!