Organizm zaatakowany przez wirusy, bakterie lub inne patogeny reaguje wytworzeniem stanu zapalnego, który ma zwalczyć zagrożenie i ochronić nas przed chorobą.
Przewlekły stan zapalny może być przyczyną powstawania wielu chorób m.in. cukrzycy oraz zapalenia mięśnia sercowego. Aby jak najdłużej zachować dobre zdrowie warto włączyć do codziennej diety produkty zawierające aktywne związki o udowodnionym działaniu przeciwzapalnym, które nie tylko pomagają zapobiegać chorobom, ale także skracają czas trwania wielu dolegliwości.
Witaminy o właściwościach przeciwzapalnych
Najsilniejsze działanie przeciwzapalne wykazują witaminy C, E, K oraz D, które znajdziemy w wielu produktach spożywczych.
Witamina C
Witamina C posiada szereg właściwości, które pozwalają zachować dobre zdrowie, jest także silnym antyoksydantem. Co ważne występuje w dużej liczbie warzyw i owoców o niewielkiej zawartości cukru, dlatego możemy korzystać z jej prozdrowotnego działania bez obaw o problemy z utrzymaniem odpowiedniego poziomu glukozy we krwi. Witaminę C zawierają m.in. pomidory, czerwona papryka, owoce cytrusowe, a także aronia i pigwa. Wypity na czczo sok z cytryn lub grejpfrutów dostarcza oprócz witaminy C także spory zastrzyk energii.
Opłaca się kupować większe opakowania w proszku, takie jak ten, z certyfikatem pochodzenia.
Witamina E
Witamina E nazywana jest witaminą młodości i podobnie, jak witamina C działa przeciwzapalnie i jest bardzo silnym antyoksydantem, którego nie może zabraknąć w codziennej diecie. Najwięcej witaminy E zawierają orzechy włoskie i laskowe, migdały, pestki słonecznika oraz innych roślin, a także zielone owoce i warzywa m.in.: awokado, szpinak oraz brokuły.
Witamina D3
Osoby cierpiące z powodu przewlekłych stanów zapalnych posiadają także duże niedobory witaminy D3, która jest wykorzystywana przez organizm do leczenia zapalenia. Witaminę D3 znajdziemy m.in. w żółtkach jaj, podrobach, rybach oraz innych produktach spożywczych, zwłaszcza w wzbogaconym nią nabiale. Aby witamina D3 została przyswojona przez organizm konieczna jest obecność tłuszczu, dlatego sięgając np. po nabiał odtłuszczony tracimy ten cenny dla naszego zdrowia składnik pokarmowy. Naturalna witamina D3 wydzielana jest w organizmie pod wpływem promieni słonecznych docierających do naszej skóry. Warto jednak się suplementować, bo większość z nas na co dzień przebywa w pomieszczeniach zamkniętych i nie ma szans na wytworzenie witaminy D3. O właściwościach witaminy D3 pisaliśmy już tutaj, a do suplementacji polecamy dokładnie ten preparat: solidna porcja witaminy D3 w dobrej cenie (2000 jednostek w 1 kropli).
Witamina K2-MK7
Witamina K oprócz właściwości przeciwzapalnych odpowiada także za procesy krzepnięcia krwi. Jej odpowiednia dawka w diecie pozwala zapobiegać m.in. chorobom serca oraz osteoporozie. Najwięcej witaminy K zawiera kapusta, kalafior, brokuły, szpinak oraz jajka i podroby m.in. wątroba. Tu także wskazana jest suplementacja, zwłaszcza jeśli używacie witaminy D3. Polecamy ten produkt: K2-MK7 z natto. Pamiętajcie by stosować ją w proporcji mniej więcej takiej: 2.500 jednostek D3 -> 100mcg witaminy K2. Możecie ją nabyć w najniższej cenie tutaj.
Koenzym Q10
Koenzym Q10 zaliczany jest do grupy tzw. półwitamin i znajduje się w każdej komórce, a jego główną rolą jest utrzymywanie w działaniu mitochondria. Związek ten jest podobny do witaminy E, jednak wykazuje o wiele silniejsze działanie antyoksydacyjne. Koenzym Q10 znajdziemy przede wszystkim w pokarmach tłustych m.in. w sercu i wątrobie wołowej oraz rybach – w makreli, sardynkach i łososiu, a także w orzechach włoskich, awokado, oliwie z oliwek, pietruszce i szpinaku. Spożywanie tych produktów pozwoli m.in. redukować stan zapalny oraz ból towarzyszący dnie moczanowej oraz zapaleniu stawów.
Magnez
Z szerokiego grona składników mineralnych najsilniejsze działanie przeciwzapalne wykazuje magnez, który reguluje m.in. pracę układu nerwowego. Niedoborom magnezu sprzyja przewlekły stres oraz częste picie kawy i herbaty, a także spożywanie żywności przetworzonej, co sprawia, że z powodu jego niedoborów cierpi ogromna liczba ludności. Duże dawki magnezu zawiera naturalne kakao, szpinak, rośliny strączkowe, kasza gryczana oraz awokado. Warto używać form przyswajalnych jak cytrynian magnezu – w dużych opakowaniach, dzięki czemu łatwo dozować dawkę oraz… po prostu wychodzi taniej.
Glutation
Glutation to najsilniejszy z przeciwutleniaczy, który naturalnie występuje w ciele człowieka, jednak wraz z wiekiem jego ilość drastycznie spada. Oprócz działania antyoksydacyjnego działa także przeciwzapalnie i wzmacnia działanie układu odpornościowego. Glutation dostarczymy do organizmu spożywając czosnek, brokuły, szparagi, pomidory, jabłka, grejpfruty oraz kurkumę.