Każdy powinien spróbować dodać papryczki chili do swojej diety. Przyprawa nie tylko zamienia zwykły, a nawet nudny posiłek w dosłownie pyszny smakołyk, ale spożywanie dużej ilości tej przyprawy może pomóc w zdrowszym i dłuższym życiu.
Owoc z rodzaju Capsicum jest bardzo popularną przyprawą pochodzącą z Meksyku. Rozprzestrzenił się na całym świecie po tym, jak europejscy kupcy sprowadzili próbki w XVI wieku. Teraz jest dodawany przez wielu wielbicieli pikantnego smaku do wszystkich rodzajów potraw.
Tradycyjne systemy lecznicze używają papryczek i przypraw do leczenia różnych chorób. Uważano, że aromatyczne składniki żywności dostarczają organizmowi niezbędnych składników, przedłużając w ten sposób życie tego, który je spożywał.
Wiele współczesnych badań badało korzyści zdrowotne wynikające z jedzenia przypraw, takich jak papryczka chili. Wykazano, że papryczka i przyprawy zawierają liczne związki chemiczne, które mają różne korzystne właściwości, takie jak właściwości przeciwutleniające i antybakteryjne.
Ale tylko prace badawcze przeprowadzone w 2015 roku rozważały papryczkę chili w kontekście długowieczności. Chińscy naukowcy twierdzili, że jedzenie dużej liczby ostrych papryczek zmniejszyło szansę na wczesną śmierć, co przełożyło się na większą liczbę osób żyjących dłużej.
Żyj dłużej, jedząc dużo papryczek chili
Uniwersytet w Vermont (UVM) kontynuował wyniki badań chińskich. Dokonano przeglądu danych z ogólnokrajowego badania, w którym udział wzięło ponad 16 000 Amerykanów, którzy dobrowolnie przeszli obserwację swojego zdrowia i stylu życia nawet przez 23 lata.
Uczestnicy zostali zgrupowani w oparciu o ilość papryczek chili, które jedli. Podstawową charakterystykę każdej grupy zbadano i porównano.
Uczestnicy, którzy zjadali papryczki chili okazali się młodszymi ludźmi płci męskiej, białymi lub pochodzenia meksykańskiego, i żonatymi. Pochodzili z grup społecznych o niskich dochodach i nie byli dobrze wykształceni. Wykazywali również niższy poziom cholesterolu HDL.
Badacze UVM zwrócili uwagę na stan zdrowia uczestników 19 lat później. Po zarejestrowaniu liczby zgonów, które miały miejsce w okresie obserwacji, przyjrzeli się konkretnej przyczynie zgonów uczestników.
Dokonali tego samego odkrycia, co chińska grupa badawcza sprzed pięciu lat: ludzie, którzy jedli papryczki chili, żyli dłużej. Co więcej, im bardziej pikantne jedzenie, tym trwalsze było ich zdrowie i życie.
Kapsaicyna, związek, który sprawia, że papryka chili jest ostra i zdrowa
Naukowcy nie są jeszcze pewni, w jaki sposób papryczka chili jest w stanie zapobiec przedwczesnej śmierci. Ale mogą zgadywać, że ma to coś wspólnego z kanałami TRP.
Kanały TRP są głównymi biologicznymi receptorami ostrych związków, które nadają pikantnym przyprawom ich ostry smak. W papryce chili, głównym czynnikiem ostrym jest kapsaicyna.
Ilość kapsaicyny w papryce chili określa jej pikantność. A ponieważ eksperyment UVM wykazał, że bardziej pikantna dieta prowadziła do dłuższego życia, stało się jasne, że kapsaicyna jest odpowiedzialna za tę korzyść dla zdrowia.
Kilka badań sugeruje, że kapsaicyna działa poprzez środki komórkowe i molekularne, za pomocą których organizm kontroluje lipidy i przepływ krwi z serca. Podnosząc wydajność tych naturalnych procesów, zapobiega wystąpieniu otyłości i zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
Ponadto wiadomo, że kapsaicyna zabija szkodliwe mikroorganizmy. Ten antybakteryjny efekt może być skierowany przeciwko złym bakteriom, które dostały się do ludzkiego jelita.
„Ponieważ nasze badanie dodaje informacji do uogólnienia poprzednich ustaleń, papryczka chili – a nawet pikantne jedzenie – może stać się zaleceniem żywieniowym. Powinno to także zachęcić naukowców do dalszych badań w formie prób klinicznych”, stwierdził Mustafa Chofan, badacz UVM.