Warzywa są naturalnie zdrowe. Co do tego nie ma wątpliwości. Jeśli jednak kupujesz paczkowane, „gotowe do spożycia” warzywa, takie jak umyte sałaty czy obrane marchewki, możesz najpierw chcieć przeczytać ten artykuł.
Naukowcy z Uniwersytetu Cagliari we Włoszech zbadali różne wstępnie umyte warzywa i odkryli, że zawierają one zanieczyszczenia zwane trihalogenometanami (w skrócie THM), które są toksycznymi produktami ubocznymi oczyszczania wody.
Czym są te tajemnicze substancje?
THMy są grupą chemikaliów, które powstają w końcowych stadiach procesu uzdatniania wody, chlorowaniu oraz dezynfekcji. Są produktem ubocznym reakcji chloru z różnymi organicznymi i nieorganicznymi substancjami, które są już obecne w wodzie. Te związki mogą być wchłaniane przez różne rodzaje żywności, takie jak wstępnie umyte, świeże warzywa. Mogą przedostać się do ludzkiego krwiobiegu poprzez trawienie.
THMy kumulują się w komórkach żywych organizmów, wykazując m.in. działanie kancerogenne i mutagenne.
W badaniu uwzględniono różne rodzaje warzyw
Warzywa uwzględnione w badaniu były umyte i przygotowywane przez komercyjnych usługodawców przygotowywania potraw i umieszczane w sklepach jako gotowe do spożycia, świeże warzywa, takie jak marchew, różne rodzaje sałat i mieszanki sałat.
Celem badania było określenie poziomów THM w różnego rodzaju warzywach gotowych do spożycia po wymyciu chlorowaną wodą. Następnie, naukowy porównali poziomy z aktualnymi standardami bezpieczeństwa określonymi przez Unię Europejską (UE) i USA w zakresie poziomów THM w wodzie dostarczanej do przetwórstw żywności.
Niepokojące wyniki
Naukowcy zbadali łącznie 115 warzyw. Wyniki pokazały, że warzywa wchłonęły alarmująco wysoką koncentrację THM, przy średniej wartości wynoszącej prawie 77 części na miliard (ppb). W wodzie używanej do przetwarzania żywności, obecne limity są ustanowione na poziomie 80 mikrogramów na litr. Naukowcy odkryli również, że chloroform miał najwyższe stężenie we wszystkich badanych warzywach.
Ponieważ poziomy THM znalezione w próbkach badania były alarmująco wysokie, naukowcy sugerowali, że istnieje potrzeba optymalizacji procesu mycia gotowych do spożycia warzyw w celu zmniejszenia ryzyka ekspozycji konsumentów na niebezpieczne związki.
Więcej powodów, aby nie kupować wstępnie umytych warzyw
Oto więcej powodów, dla których warto pomyśleć dwa razy przed zakupem paczkowanych warzyw:
- Nie zawsze są tak czyste, jak się wydaje. Wstępnie umyte i zapakowane w folię warzywa niekoniecznie są czyste, ze względu na sposób ich przetwarzania. Im bardziej produkt spożywczy jest przetwarzany, tym bardziej prawdopodobne jest, że zostanie skażony. W sierpniu 2006 roku okazało się, że kupowanie paczkowanych i wstępnie umytych warzyw, w szczególności szpinaku, i umieszczenie ich od razu w misce sałatkowej mogło grozić zarażeniem coli. Rok później, w ten sam sposób można było nabawić się salmonelli, która jest najczęstszym patogenem przenoszonym przez żywność. Paczkowane i wstępnie umyte warzywa mogą mieć większe możliwości przechowywania patogenów, które mogą prowadzić do chorób przenoszonych przez żywność. Jest to szczególnie widoczne w warzywach, które nie są odpowiednio schłodzone na każdym etapie procesu produkcyjnego.
- Kosztują więcej. Wstępnie umyte i zapakowane warzywa mogą być wygodne, ale wiąże się to z kosztem. Dzieje się tak prawdopodobnie dlatego, że są one myte, transportowane, schładzane i pakowane – a wszystko to zwiększa koszty pracy.
No tak! Problem jednak w tym, że niektórych warzyw nie można dostać nie umytych i nie zapakowanych w folię, np. rukola, jarmuż, szpinak i wiele innych.
Marianno -szukaj na targu czy tzw bazarku- TAM ZNAJDZIESZ 🙂 pozdrawiam
Z tekstu wynika ze zrodlem zanieczyszczenia jest chlorowana woda uzyta do mycia.
Zatem czy kupie umyte czy na bazarku i sobie umyję to wyjdzie na to samo 🙁
Jedynie mycie wodą ze studni lub moze z butelek uchroniłoby przed tym zatruwaniem.
No właśnie.
Prawie nie jem mięsa. Nie potrzebne mi jest.
Jem dużo warzyw, owoców. Soki do tego.
A teraz artykuł, że warzywa pakowane są… szkodliwe.
Trudno.
Wolę te “szkodliwe” warzywa jeść, niż “zdrowe” mięso.
Znawcy żywieniowi podajcie listę rzeczy które możemy spożywać, gdyż według waszych badań pozostaje nam do spożycia kora drzew i to jest problematyczne. Wazy2a zatrute mięso czerwone źle, kurczak zły karma chemia, sałatki z liści drzew zatrute. Zaproponujcie jakieś wyjście