Polaku, lecz się sam!
Logowanie do Klubu RZ
Logowanie do Sklepu
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • Sklep
  • Home
  • Bezpłatne cykle wiedzy
  • Programy i Szkolenia
  • Zdrowie
    • Wszystkie
    • Borelioza
    • Budowanie odporności
    • Choroby przewlekłe
    • Infekcje
    • Nowotwory - terapie
    • Psyche a zdrowie
    • Suplementy
    • Wszystko o CBD
    • Wyzdrowieli
    • Ziołolecznictwo
    • Życie Bez Chemii

    Berberyna – naturalny skarb na wątrobę, cukrzycę, otyłość i wiele więcej

    Liposomalna witamina C: także lekarze zalecają ją dla wzmacniania odporności

    Zagadka na sprawność umysłu

    Luteina dla zdrowego wzroku

    Srebro koloidalne trzeba było uwalić

    Emocje i serce: jak to, co czujesz, wpływa na zdrowie serca

    Jak probiominerał PBM pomaga w czasie upałów?

    Probiotyk dla dzieci – dlaczego powinny go stosować?

    Radykalne oczyszczanie wątroby? Zastanów się 2 razy czy dobrze robisz…

    • Borelioza
    • Budowanie odporności
    • Choroby przewlekłe
    • Nowotwory – terapie
    • Suplementy
    • Psyche a Zdrowie
    • Wszystko o CBD
    • Wyzdrowieli
    • Ziołolecznictwo
    • Życie Bez Chemii
  • Zdrowa kuchnia
    • Wszystkie
    • Diety
    • Przepisy
    • Zdrowe produkty

    10 najlepszych produktów anti-aging, które odżywiają skórę od wewnątrz

    Jak poprawić zdrowie jelit u dzieci? 5 prostych sposobów dzięki diecie i stylowi życia

    Dietetyczna wojna, czyli keto vs. wegetarianizm

    Droga do zdrowia po 40-ce: Jaka naturalna dieta może odmienić Twoje życie i zdrowie

    7 pokarmów, które naturalnie zwalczają wysokie ciśnienie krwi

    Dieta MIND – zasady i przepisy

    Korzeń kudzu – na menopauzę, uzależnienia i nie tylko

    7 przydatnych pomysłów jak włączyć do diety dziecka więcej warzyw

    Zabójcza cola jak kokaina

    • Przepisy
    • Zdrowe produkty
    • Diety
  • Zdrowie a Świat
  • Wideo
  • O blogu
    • Reklama
    • Newsletter
    • Kontakt
    • Praca
    • Polityka Prywatności
Polaku, lecz się sam!
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki

Smacznie i zdrowo, czyli jak upiec naturalny chleb domowymi sposobami?

dodane przez Artykuł Partnera
w Zdrowie

Artykuł partnera

Doskonałym, nieskomplikowanym sposobem uzyskania smacznego i wartościowego pieczywa jest jego samodzielne przygotowanie w domu. Z pomocą przyjdą nam w tym sklepy ze zdrową żywnością, oferujące szeroki wybór różnego rodzaju mąki, gotowych mieszanek chlebowych oraz akcesoriów piekarniczych.

Pieczywo to jeden z najstarszych produktów spożywczych, towarzyszący ludziom już od starożytności. Obecnie, w czasach wszechobecnej mody na bycie „fit”, stracił sporo na popularności z powodu dość rozpowszechnionego przekonania, że „pieczywo tuczy”. Nie jest to do końca prawda – naturalny chleb, upieczony z wysokiej jakości mąki (zwłaszcza razowej), bez sztucznych dodatków i konserwantów, może być podstawą piramidy żywieniowej, cennym źródłem węglowodanów złożonych, błonnika, białka roślinnego, witamin z grupy B, żelaza, miedzi, cynku, potasu i fosforu.

Jak powstaje chleb?

Podstawowymi składnikami chleba są mąka (najczęściej pszenna lub żytnia), woda, sól oraz drożdże lub zakwas przygotowywany z mąki żytniej – zawierający bakterie kwasu mlekowego i dzikie drożdże.

W tradycyjnej, rzemieślniczej piekarni proces wypieku chleba rozpoczyna się od dojrzewania przybyłej z młyna mąki w magazynie. Podczas trwającego od kilku dni do kilku miesięcy „leżakowania” w mące zachodzą samoistne przemiany koloidalne białek i skrobi, poprawiające ich właściwości przyjmowania wody i tym samym właściwości wypiekowe mąki. Ciasto z mąki dojrzałej jest znacznie lepsze niż ze świeżo zmielonej.

Gdy mąka osiągnie odpowiednie parametry jest przesiewana przez sito w celu napowietrzenia i usunięcia ewentualnych ciał obcych. Dodawana jest sól, drożdże piekarskie lub zakwas oraz woda a następnie następuje mieszanie ciasta – jego długość i intensywność ma kluczowe znaczenie dla jakości powstającego chleba.

Z gotowego ciasta oddzielane są tzw. kęsy, z których piekarz formuje bochenki odkładane następnie do wyrośnięcia w odpowiedniej temperaturze i wilgotności w pomieszczeniu nazywanym potocznie „garownią”. Wyrośnięte bochenki trafiają do pieca, gdzie spędzają około 30-50 minut w temperaturze 210-250 °C.

Domowy wypiek naturalnego chleba

Pieczenie chleba w warunkach domowych wykorzystuje podobne procedury, dostosowane jednak do mikroskali całego przedsięwzięcia:

KROK 1: Wybieramy odpowiedni rodzaj mąki, w zależności od tego, jakie pieczywo chcemy uzyskać. Decydując się na najzdrowszy chleb razowy zastosujemy mąkę pszenną lub żytnią typu 2000 lub 1800 albo ich mieszankę w proporcji „pół na pół”. Jeżeli dysponujemy odpowiednim młynkiem możemy samodzielnie zmielić pełne ziarna, pamiętając jednak o późniejszym dojrzewaniu mąki.

KROK 2: Przygotowujemy zakwas. Początkującym piekarzom polecane jest zrobienie zakwasu żytniego z mąki typu 2000. Pół szklanki mąki mieszamy z taką samą ilością letniej wody a następnie uzyskaną masę odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie ponownie dodajemy pół szklanki mąki, pół szklanki wody i znów wszystko mieszamy. Procedurę powtarzamy kilkukrotnie – zakwas powinien być gotowy po ok. 5 dniach, kiedy swoją konsystencją zacznie przypominać zsiadłe mleko a na powierzchni pojawią się lekkie bąbelki.

Posiadany zakwas można wykorzystywać wielokrotnie – im starszy zakwas, tym lepiej, pamiętając jednak o trzymaniu go w lodówce i „karmieniu”, czyli dodawaniu co kilka dni kolejnej porcji mąki z wodą.

KROK 3: Przygotowujemy zaczyn i ciasto. Zaczyn otrzymujemy mieszając odpowiednie proporcje zakwasu, mąki i wody (zazwyczaj w stosunku ok. 2:1:1) a następnie odstawiamy na ok. 8 godzin. Do gotowego zaczynu dodajemy mąki, soli oraz różnego rodzaju przypraw lub nasion i wyrabiamy „ciasto właściwe”.

KROK 4: Pieczemy. Gotowe ciasto przekładamy do formy piekarniczej i odstawiamy pod przykryciem na ok. 3-5 godzin w celu wyrośnięcia. Po tym czasie nasz chleb jest gotowy do pieczenia – w przypadku półkilogramowego bochenka potrwa ono ok. 10-15 minut w temperaturze 230  °C a następnie jeszcze 35-40 minut w temperaturze ok. 180-200 °C.

Domowy wyrób pieczywa można znacznie przyśpieszyć wykorzystując gotowe, naturalne mieszanki chlebowe dostępne w sklepach ze zdrową żywnością. W skład mieszanki wchodzi zazwyczaj mąka razowa, mąka „zwykła”, wysuszony zakwas oraz sól i ewentualne dodatki smakowe w postaci nasion, itp. Do gotowej mieszanki dodajemy wskazaną na opakowaniu ilość drożdży i ciepłej wody a następnie wyrabiamy ciasto. Skorzystać możemy również z coraz popularniejszych automatów do wypieku, które po włączeniu odpowiedniego programu zrobią wszystko za nas.

Domowy wypiek chleba to nie tylko sposób na uzyskanie wartościowego pokarmu, bez sztucznych polepszaczy i konserwantów, ale również doskonała zabawa i możliwość poeksperymentowania w kuchni. Tak więc – do dzieła!

Tagi: chleb
Poprzedni Artykuł

Jak utrzymać zdrowie jelit podczas świąt?

Następny Artykuł

Pierniczki bezglutenowe

Artykuł Partnera

Artykuł Partnera

Powiązane Artykuły

Suplementy

Berberyna – naturalny skarb na wątrobę, cukrzycę, otyłość i wiele więcej

26 września 2023

Berberyna, alkaloid obdarzony wyjątkowymi właściwościami leczniczymi, ma swoje korzenie w starożytnych kulturach chińskiej i indyjskiej, gdzie była cenionym składnikiem tradycyjnej...

Suplementy

Liposomalna witamina C: także lekarze zalecają ją dla wzmacniania odporności

12 września 2023

W szerokim świecie suplementów witamina C jest jednym z tych składników odżywczych, które stanowią fundament zdrowia. Odgrywa ona kluczową rolę...

Zdrowie

Zagadka na sprawność umysłu

6 września 2023

Ćwiczenie umysłu w każdym wieku to jeden z bardzo, bardzo ważnych sposobów, aby ograniczać ryzyko chorób neurodegeneracyjnych. Dlatego warto umysł...

Zdrowie

Luteina dla zdrowego wzroku

21 września 2023

Artykuł sponsorowany Luteina jest żółtym barwnikiem roślinnym, należącym do grupy karotenoidów. Grupa ta zawiera ponad 600 różnych substancji, ale tylko...

Reportaże

Srebro koloidalne trzeba było uwalić

12 września 2023

Zaczęło się w 2008 roku w Stanach. Doniesienia mediów głównego nurtu na temat „niebieskiego człowieka” Paula Karasona i jego rzadkiej...

porady

Emocje i serce: jak to, co czujesz, wpływa na zdrowie serca

15 lipca 2023

Pobieżne przejrzenie internetu pozwala łatwo zauważyć, że nie ma popularnych piosenek o wątrobie lub nerkach. Celine Dion nigdy nie napisała...

Następny Artykuł

Pierniczki bezglutenowe

Dieta paleo a dieta ketogeniczna – podobieństwa, różnice

Gorzka czekolada to prawdziwe „pożywienie bogów”: zwalcza stany zapalne, raka i Alzheimera

Komentarzy 1

  1. Ryszard says:
    5 lat temu

    Szukam zakwasu i ziarna na chleb. Kiedyś tu u Was widziałem. Czy jest dostępny. Pozdrawiam!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ostatnie artykuły

Berberyna – naturalny skarb na wątrobę, cukrzycę, otyłość i wiele więcej

17 godzin temu

Liposomalna witamina C: także lekarze zalecają ją dla wzmacniania odporności

2 tygodnie temu

Zagadka na sprawność umysłu

3 tygodnie temu

Luteina dla zdrowego wzroku

3 tygodnie temu

Najbardziej komentowane

Wyleczył 5000 ludzi z raka. Ma receptę na 90-dniową terapię.

18 września 2020

Jerzy Zięba w Radio Katowice na żywo – debata z lekarzami

3 lipca 2020

Mocna trójka na boreliozę

13 sierpnia 2020

Lek na raka byłby oficjalnie już dawno, gdyby przemysł farmaceutyczny nie był tak zachłanny

28 kwietnia 2022

Ostatnie komentarze

  • Piotr - Szczepionki na covid-19 działają….[FILM]
  • Krzeszny - Szczepionki na covid-19 działają….[FILM]
  • Piotr - Zagadka na sprawność umysłu
  • Piotr - Zagadka na sprawność umysłu
  • Michał - Zagadka na sprawność umysłu
Facebook Twitter Youtube Instagram
Polaku, lecz się sam!

Na naszym blogu znajdziecie informacje dotyczące zdrowego sposobu odżywiania, co robić by nie zachorować, co robić gdy już się zachoruje - wszystko w ramach działań, które możemy określić jako medycyna naturalna. Chcemy Ci pomagać poprzez informacje, które odnajdujemy, których dowiadujemy się od naszych webinarowych gości oraz które wynikają z naszego własnego doświadczenia.

Informacje

  • Dlaczego nie otrzymałem e-maila po rejestracji?
  • Jak odnaleźć zaginionego e-maila?
  • Podziel się swoją historią
  • Wyzdrowieli
  • Bezpłatne programy – cykle wiedzy
  • Programy i Szkolenia
  • Klub Rewolucji Zdrowia
  • Quizy:
    • Quiz – Rak – plaga naszych czasów
    • Quiz – czy jesteś zagrożona rakiem piersi?
    • Quiz – Jak Budujesz Swoje Nawyki?
  • Reklama
  • Kontakt

My w mediach społecznościowych

Dołącz także do facebookowych grup wsparcia:

  1. Rewolucja Zdrowia Dyskusje
  2. Zioła – Skuteczne Terapie Naturalne

© 2015 - 2022 Polaku, lecz się sam! Wszystkie prawa zastrzeżone.

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • Sklep
  • Home
  • Bezpłatne cykle wiedzy
  • Programy i Szkolenia
  • Zdrowie
    • Borelioza
    • Budowanie odporności
    • Choroby przewlekłe
    • Nowotwory – terapie
    • Suplementy
    • Psyche a Zdrowie
    • Wszystko o CBD
    • Wyzdrowieli
    • Ziołolecznictwo
    • Życie Bez Chemii
  • Zdrowa kuchnia
    • Przepisy
    • Zdrowe produkty
    • Diety
  • Zdrowie a Świat
  • Wideo
  • O blogu
    • Reklama
    • Newsletter
    • Kontakt
    • Praca
    • Polityka Prywatności

© 2015 - 2022 Polaku, lecz się sam! Wszystkie prawa zastrzeżone.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.