Polaku, lecz się sam!
Logowanie do Klubu RZ
Logowanie do Sklepu
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • Sklep
  • Home
  • Bezpłatne cykle wiedzy
  • Programy i Szkolenia
  • Zdrowie
    • Wszystkie
    • Borelioza
    • Budowanie odporności
    • Choroby przewlekłe
    • Infekcje
    • Lekarstwa
    • Nowotwory - terapie
    • Psyche a zdrowie
    • Wszystko o CBD
    • Wyzdrowieli
    • Ziołolecznictwo
    • Życie Bez Chemii

    Te 3 oleje dadzą najlepsze wsparcie dla chorej wątroby

    Gdy wątroba pracuje niewłaściwie

    4 udowodnione naukowo filary zdrowia serca

    Cała prawda o Omega 3 – nieocenione dla zdrowia

    Fasola – cud: nakarmi oraz wspomoże uzdrawianie. Poznaj 6 super korzyści

    Wykonuj tę czynność 5 razy w tygodniu, a zmniejszysz ryzyko zachorowania na raka aż o 44%!

    Płuczesz ryż przed gotowaniem? Jeśli nie, to możesz mieć duży problem!

    Spray na komary pod lupą

    Nie szukaj dalej. Oto prawdziwy klucz do zdrowia

    • Borelioza
    • Budowanie odporności
    • Choroby przewlekłe
    • Nowotwory – terapie
    • Psyche a Zdrowie
    • Wszystko o CBD
    • Wyzdrowieli
    • Ziołolecznictwo
    • Życie Bez Chemii
  • Zdrowa kuchnia
    • Wszystkie
    • Diety
    • Przepisy
    • Zdrowe produkty

    Jak jeść zdrowo w pracy?

    Fasola – cud: nakarmi oraz wspomoże uzdrawianie. Poznaj 6 super korzyści

    Jakie są korzyści zdrowotne masła i oleju kokosowego?

    4 ważne korzyści jedzenia borówek

    Zdrowe przepisy – 2 dania główne oraz pyszne czekoladowe brownie!

    10 najlepszych produktów anti-aging, które odżywiają skórę od wewnątrz

    Pierzga, propolis, mleczko pszczele – zdrowie z ula

    Dieta Okinawa, która wydłuża życie

    Orzechy włoskie chronią przed rakiem jelita grubego

    • Przepisy
    • Zdrowe produkty
    • Diety
  • Zdrowie a Świat
  • Wideo
  • O blogu
    • Reklama
    • Newsletter
    • Kontakt
    • Praca
    • Polityka Prywatności
Polaku, lecz się sam!
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki

Smacznie i zdrowo, czyli jak upiec naturalny chleb domowymi sposobami?

dodane przez Artykuł Partnera
w Zdrowie

Artykuł partnera

Doskonałym, nieskomplikowanym sposobem uzyskania smacznego i wartościowego pieczywa jest jego samodzielne przygotowanie w domu. Z pomocą przyjdą nam w tym sklepy ze zdrową żywnością, oferujące szeroki wybór różnego rodzaju mąki, gotowych mieszanek chlebowych oraz akcesoriów piekarniczych.

Pieczywo to jeden z najstarszych produktów spożywczych, towarzyszący ludziom już od starożytności. Obecnie, w czasach wszechobecnej mody na bycie „fit”, stracił sporo na popularności z powodu dość rozpowszechnionego przekonania, że „pieczywo tuczy”. Nie jest to do końca prawda – naturalny chleb, upieczony z wysokiej jakości mąki (zwłaszcza razowej), bez sztucznych dodatków i konserwantów, może być podstawą piramidy żywieniowej, cennym źródłem węglowodanów złożonych, błonnika, białka roślinnego, witamin z grupy B, żelaza, miedzi, cynku, potasu i fosforu.

Jak powstaje chleb?

Podstawowymi składnikami chleba są mąka (najczęściej pszenna lub żytnia), woda, sól oraz drożdże lub zakwas przygotowywany z mąki żytniej – zawierający bakterie kwasu mlekowego i dzikie drożdże.

W tradycyjnej, rzemieślniczej piekarni proces wypieku chleba rozpoczyna się od dojrzewania przybyłej z młyna mąki w magazynie. Podczas trwającego od kilku dni do kilku miesięcy „leżakowania” w mące zachodzą samoistne przemiany koloidalne białek i skrobi, poprawiające ich właściwości przyjmowania wody i tym samym właściwości wypiekowe mąki. Ciasto z mąki dojrzałej jest znacznie lepsze niż ze świeżo zmielonej.

Gdy mąka osiągnie odpowiednie parametry jest przesiewana przez sito w celu napowietrzenia i usunięcia ewentualnych ciał obcych. Dodawana jest sól, drożdże piekarskie lub zakwas oraz woda a następnie następuje mieszanie ciasta – jego długość i intensywność ma kluczowe znaczenie dla jakości powstającego chleba.

Z gotowego ciasta oddzielane są tzw. kęsy, z których piekarz formuje bochenki odkładane następnie do wyrośnięcia w odpowiedniej temperaturze i wilgotności w pomieszczeniu nazywanym potocznie „garownią”. Wyrośnięte bochenki trafiają do pieca, gdzie spędzają około 30-50 minut w temperaturze 210-250 °C.

Domowy wypiek naturalnego chleba

Pieczenie chleba w warunkach domowych wykorzystuje podobne procedury, dostosowane jednak do mikroskali całego przedsięwzięcia:

KROK 1: Wybieramy odpowiedni rodzaj mąki, w zależności od tego, jakie pieczywo chcemy uzyskać. Decydując się na najzdrowszy chleb razowy zastosujemy mąkę pszenną lub żytnią typu 2000 lub 1800 albo ich mieszankę w proporcji „pół na pół”. Jeżeli dysponujemy odpowiednim młynkiem możemy samodzielnie zmielić pełne ziarna, pamiętając jednak o późniejszym dojrzewaniu mąki.

KROK 2: Przygotowujemy zakwas. Początkującym piekarzom polecane jest zrobienie zakwasu żytniego z mąki typu 2000. Pół szklanki mąki mieszamy z taką samą ilością letniej wody a następnie uzyskaną masę odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie ponownie dodajemy pół szklanki mąki, pół szklanki wody i znów wszystko mieszamy. Procedurę powtarzamy kilkukrotnie – zakwas powinien być gotowy po ok. 5 dniach, kiedy swoją konsystencją zacznie przypominać zsiadłe mleko a na powierzchni pojawią się lekkie bąbelki.

Posiadany zakwas można wykorzystywać wielokrotnie – im starszy zakwas, tym lepiej, pamiętając jednak o trzymaniu go w lodówce i „karmieniu”, czyli dodawaniu co kilka dni kolejnej porcji mąki z wodą.

KROK 3: Przygotowujemy zaczyn i ciasto. Zaczyn otrzymujemy mieszając odpowiednie proporcje zakwasu, mąki i wody (zazwyczaj w stosunku ok. 2:1:1) a następnie odstawiamy na ok. 8 godzin. Do gotowego zaczynu dodajemy mąki, soli oraz różnego rodzaju przypraw lub nasion i wyrabiamy „ciasto właściwe”.

KROK 4: Pieczemy. Gotowe ciasto przekładamy do formy piekarniczej i odstawiamy pod przykryciem na ok. 3-5 godzin w celu wyrośnięcia. Po tym czasie nasz chleb jest gotowy do pieczenia – w przypadku półkilogramowego bochenka potrwa ono ok. 10-15 minut w temperaturze 230  °C a następnie jeszcze 35-40 minut w temperaturze ok. 180-200 °C.

Domowy wyrób pieczywa można znacznie przyśpieszyć wykorzystując gotowe, naturalne mieszanki chlebowe dostępne w sklepach ze zdrową żywnością. W skład mieszanki wchodzi zazwyczaj mąka razowa, mąka „zwykła”, wysuszony zakwas oraz sól i ewentualne dodatki smakowe w postaci nasion, itp. Do gotowej mieszanki dodajemy wskazaną na opakowaniu ilość drożdży i ciepłej wody a następnie wyrabiamy ciasto. Skorzystać możemy również z coraz popularniejszych automatów do wypieku, które po włączeniu odpowiedniego programu zrobią wszystko za nas.

Domowy wypiek chleba to nie tylko sposób na uzyskanie wartościowego pokarmu, bez sztucznych polepszaczy i konserwantów, ale również doskonała zabawa i możliwość poeksperymentowania w kuchni. Tak więc – do dzieła!

Tagi: chleb
Poprzedni Artykuł

Jak utrzymać zdrowie jelit podczas świąt?

Następny Artykuł

Pierniczki bezglutenowe

Artykuł Partnera

Artykuł Partnera

Powiązane Artykuły

Lekarstwa

Te 3 oleje dadzą najlepsze wsparcie dla chorej wątroby

28 czerwca 2022

Wątroba to jeden z najważniejszych organów naszego ciała, to filtr naszej krwi. Chora wątroba to chore całe ciało. Spełnia ona...

Zdrowie

Gdy wątroba pracuje niewłaściwie

25 czerwca 2022

Wątroba jest ważnym organem, który ma zasadnicze znaczenie dla zdrowia człowieka. Posiada ona aż 500 funkcji, jednak do tych głównych...

Choroby przewlekłe

4 udowodnione naukowo filary zdrowia serca

25 czerwca 2022

Czy jesteś w grupie ryzyka osób narażonych na choroby serca? Jeśli mieszkasz w Polsce, odpowiedź brzmi: tak. Choroba sercowo-naczyniowa w...

Zdrowie

Cała prawda o Omega 3 – nieocenione dla zdrowia

17 czerwca 2022

Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe a w szczególności omega 3 powinny być obecne w naszej diecie począwszy od życia płodowego, aż...

Zdrowa kuchnia

Fasola – cud: nakarmi oraz wspomoże uzdrawianie. Poznaj 6 super korzyści

2 czerwca 2022

Na fasolę nieraz krzywo patrzymy, a bo to może wzdęcia albo wywoływanie gazów jelitowych, ale daje ona mnóstwo korzyści, które...

Nowotwory - terapie

Wykonuj tę czynność 5 razy w tygodniu, a zmniejszysz ryzyko zachorowania na raka aż o 44%!

1 czerwca 2022

Najlepszym sposobem radzenia sobie z nowotworem jest przede wszystkim zapobieganie. Oznacza to utrzymywanie dobrego zdrowia. Można to osiągnąć na wiele...

Następny Artykuł

Pierniczki bezglutenowe

Dieta paleo a dieta ketogeniczna – podobieństwa, różnice

Gorzka czekolada to prawdziwe „pożywienie bogów”: zwalcza stany zapalne, raka i Alzheimera

Komentarzy 1

  1. Ryszard says:
    3 lata temu

    Szukam zakwasu i ziarna na chleb. Kiedyś tu u Was widziałem. Czy jest dostępny. Pozdrawiam!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ostatnie artykuły

Te 3 oleje dadzą najlepsze wsparcie dla chorej wątroby

2 dni temu

Gdy wątroba pracuje niewłaściwie

1 tydzień temu

4 udowodnione naukowo filary zdrowia serca

2 tygodnie temu

Jak jeść zdrowo w pracy?

2 tygodnie temu

Najbardziej komentowane

Wyleczył 5000 ludzi z raka. Ma receptę na 90-dniową terapię.

18 września 2020

Jerzy Zięba w Radio Katowice na żywo – debata z lekarzami

3 lipca 2020

Mocna trójka na boreliozę

13 sierpnia 2020

Lek na raka byłby oficjalnie już dawno, gdyby przemysł farmaceutyczny nie był tak zachłanny

28 kwietnia 2022

Ostatnie komentarze

  • Hania - 2 przepyszne koktajle, do których dodano białko konopne
  • Marta - Gdy wątroba pracuje niewłaściwie
  • Piotr - Vaxxed po polsku – film, który trzeba obejrzeć
  • Gosia - Vaxxed po polsku – film, który trzeba obejrzeć
  • Zosia - Fasola – cud: nakarmi oraz wspomoże uzdrawianie. Poznaj 6 super korzyści
  • Mamy 2 nowe NATURALNE produkty, które dadzą znakomite wsparcie 2 ważnym organom:

Wątroba i Serce: bo to o nich mowa. Specjalnie dla nich 2 specjalnie skomponowane  naturalne mieszanki olejów zimno tłoczonych:
✅ LIVER+ wspomagająca właśnie wątrobę, 
https://tinyurl.com/LIVER-PLUS
oraz ❤️ HEART + wspomagająca serce:
https://tinyurl.com/HEART-PLUS 

Teraz w 🔥PRZEDSPRZEDAŻY DO 24 CZERWCA z rabatem -30%.

Wejdź na sklep.polakuleczsiesam.pl po więcej szczegółów. 

#zdrowie #zdroweodżywianie #olej
  • Jak je zrobić? Proszę bardzo. Oto składniki:
✅ garść pomidorków koktajlowych
✅ mały pęczek świeżych liści szpinaku, posiekanych na mniejsze kawałki
✅ 1 dojrzałe awokado, obrane i pokrojone w kostkę
✅ sól i pieprz do smaku
✅ 2 jajka
✅ odrobina pokrojonego sera feta

➡️I dalej:Wymieszaj pomidory, szpinak i awokado. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Nałóż masę do foremek na mufiny, wyłożonych papilotkami. Roztrzep jajka. Zalej jajkami masę warzywną. Całość posyp serem feta.
Piecz 20-25 min w temperaturze 180 st.

Zajrzyj na blog polakuleczsiesam.pl do działu Zdrowa Kuchnia po więcej przepisów. 😉
#jedzenie #zdrowie #zdrowadieta #śniadanie #jaja
  • Czy trudno jest pozbyć się z diety chleba? Cóż, łatwo nie bywa. Ale szybko można się przyzwyczaić. To tylko nasz mózg próbuje nas od tego odwieźć…. A co można pysznego w zamian? Proszę bardzo: takie oto kanapeczki, w której role pieczywa pełni kalarepka 😮. Oczy same się śmieją do nich i chce się jeść. Właśnie kończymy Program 14 Dni bez Mięsa, Cukru i Chleba: wielu uczestników dało radę ❤️ i… czuje się lepiej. Sprobuj i Ty!  www.rewolucjazdrowia.pl  #zdrowie #dieta #warzywa #jedzenie
  • Czy w ogóle należy płukać ryż❓❓
Trzeba! Jeśli o tym zapominasz to narażasz siebie i swoją rodzinę na spożywanie dużych ilości szkodliwego arsenu.😞

Ryż oraz produkty z ryżu (np. wafle) znacznie przekraczają normy arsenu. Może on występować w formie organicznej lub nieorganicznej. W ryżu kumuluje się arsen nieorganiczny, czyli bardziej toksyczna forma. 

Ryż należy przynajmniej dokładnie przepłukać, a jeszcze lepiej – moczyć przez całą noc. Jeśli decydujemy się na moczenie ryżu, na każdą szklankę ziaren powinno przypadać 6 szklanek wody 🫗. Jeśli nie moczyliśmy ryżu przez noc, to warto zrobić to chociaż przez kilkanaście minut przed gotowaniem. 

A więc: dobrze namaczaj ryż przed spożyciem! 😊
#porady #jedzenie #ryż #przepisy
  • To z twoim ciałem robi #CUKIER:
❌ Przyspiesza procesy starzenia się
❌ Sprzyja wypadaniu włosów
❌ Osłabia wzrok
❌ Powoduje wzrost ciśnienia
❌ Obniża odporność
❌ Może uszkadzać nerki
Ale to koniec smutnej listy.

Może więc czas dać odpocząć organizmowi? 🤔 Jest świetna okazja, bo 1 czerwca staruje nasz nowy program: 14 Dni Bez Mięsa, Chleba i Cukru. Daj odpocząć Twojemu organizmowi, niech się zregeneruje, a Ty zyskasz nową energię 💪 do działania!

👉Zajrzyj na naszą stronę polakuleczsiesam.pl - tam znajdziesz szczegóły.
  • Świat wariuje. Otyłość to poważny problem ZDROWOTNY. Nie nazywanie rzeczy po imieniu sprzyja pogłębianiu problemu oraz problemom ze zdrowiem: choroby układu krążenia ❤, przewodu pokarmowego, nowotwory. Stanowczo protestujmy przeciwko głupocie!
  • Jeśli ceny owoców nie przyprawiają Cię o zawrót głowy to zwróć się w kierunku borówek. Mało który owoc ma taką siłę 💪 jak borówka. Jeśli jesz je regularnie to możesz liczyć na to, że:
✅ Twój MÓZG sprawniej zadziała, a także dadzą Ci wsparcie w ochronie przed chorobami jak Alzheimer
✅ Twoje OCZY będą szczęśliwsze, gdyż chronią siatkówkę przed codziennym narażeniem na światło i zmniejszają ryzyko utraty wzroku
✅ Twoje SERCE będzie wdzięczne, bo obniżają poziom LDL oraz homocysteiny

Zaglądaj na nasz blog - tam przepisy jak wykorzystać borówki na codzień, także w pysznych koktajlach! ❤️
  • Jeśli myślisz, że wiesz wszystko o chemii w jedzeniu, to jesteś w błędzie. Stopień manipulacji w przemyśle spożywczym przekracza nasze wyobrażenia. Tzw. „Badania naukowe” są notorycznie naciągane lub wprost fałszowane. Są praktycznie nic nie warte. Pomyśl o tym co dzieje się w innych branżach (naiwnie wierzysz, że jest inaczej?). Na naszym blogu na stronach polakuleczsiesam.pl pojawił się nowy wpis, na którym znajdziesz film pt. TRUCIZNA NASZA POWSZEDNIA. Warto obejrzeć. Trzymajcie się zdrowo ❤️🥕🥥🍎
  • #Kurkuma jest po prostu niezwykła. Ma taki ogrom zastosowań, że gdyby chcieć je wymienić wszystkie to zabraknie miejsca, więc wymienimy chociaż te najważniejsze:

✅ Wspomaga procesy opóźniania starzenia poprzez otrzymywanie funkcji poznawczych, hamowanie rozwoju choroby Alzheimera,
✅ Wspomaga niszczenie komórek rakowych - potwierdzone badaniami,
✅ Hamuje wzrost nowotworów głowy i szyi
✅ Pomaga utrzymać zdrową skórę,
✅ Pomaga utrzymać zdrową wątrobę,
✅ Wspomaga funkcjonowanie serca,
✅ Wspomaga krążenie krwi ❤

Mało się o niej mówi, jest niedoceniana. A możesz ją stosować każdego dnia w swojej kuchni. Zajrzyj na naszego bloga i w wyszukiwarce po prostu wpisz "kurkuma" - znajdziesz mnóstwo inspiracji.

#zdrowie #zdrowadieta #nowotwory #chorobaalzhimera #chorobyprzewlekle #serce
  • Soda oczyszczona nie tylko znajdzie zastosowanie w kuchni. Ba, ma dziesiątki zastosowań także poza nią. Oto kilka sposobów jej wykorzystania:

1. Wsparcie dla włosów - masz podniszczone albo przetłuszczające się włosy? Jest na to sposób.😮
2. Wybielenie zębów.
3. Łagodzi oparzenia słoneczne.❤️
4. Polerowanie biżuterii.
5. Pomaga usunąć drzazgi. 
6. Zamiast dezodorantu.
7. Bielsze paznokcie.
8. Jako peeling.

Jeśli chcesz poznać przepisy na te wszystkie problemy to koniecznie zajrzyj na naszego bloga www.polakuleczsiesam.pl i w wyszukiwarce wpisz
Facebook Twitter Youtube Instagram
Polaku, lecz się sam!

Na naszym blogu znajdziecie informacje dotyczące zdrowego sposobu odżywiania, co robić by nie zachorować, co robić gdy już się zachoruje - wszystko w ramach działań, które możemy określić jako medycyna naturalna. Chcemy Ci pomagać poprzez informacje, które odnajdujemy, których dowiadujemy się od naszych webinarowych gości oraz które wynikają z naszego własnego doświadczenia.

Informacje

  • Dlaczego nie otrzymałem e-maila po rejestracji?
  • Jak odnaleźć zaginionego e-maila?
  • Podziel się swoją historią
  • Wyzdrowieli
  • Bezpłatne programy – cykle wiedzy
  • Programy i Szkolenia
  • Klub Rewolucji Zdrowia
  • Quizy:
    • Quiz – Rak – plaga naszych czasów
    • Quiz – czy jesteś zagrożona rakiem piersi?
    • Quiz – Jak Budujesz Swoje Nawyki?
  • Reklama
  • Kontakt

My w mediach społecznościowych

Dołącz także do facebookowych grup wsparcia:

  1. Rewolucja Zdrowia Dyskusje
  2. Zioła – Skuteczne Terapie Naturalne

© 2015 - 2022 Polaku, lecz się sam! Wszystkie prawa zastrzeżone.

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • Sklep
  • Home
  • Bezpłatne cykle wiedzy
  • Programy i Szkolenia
  • Zdrowie
    • Borelioza
    • Budowanie odporności
    • Choroby przewlekłe
    • Nowotwory – terapie
    • Psyche a Zdrowie
    • Wszystko o CBD
    • Wyzdrowieli
    • Ziołolecznictwo
    • Życie Bez Chemii
  • Zdrowa kuchnia
    • Przepisy
    • Zdrowe produkty
    • Diety
  • Zdrowie a Świat
  • Wideo
  • O blogu
    • Reklama
    • Newsletter
    • Kontakt
    • Praca
    • Polityka Prywatności

© 2015 - 2022 Polaku, lecz się sam! Wszystkie prawa zastrzeżone.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.