Pierniczki bezglutenowe

Pierniczki bezglutenowe

Nie ma chyba bardziej świątecznych ciasteczek niż pierniczki. Pyszny, korzenny smak, wspólne pieczenie i wycinanie różnych kształtów – magia pierniczków jest niezwykła. Klasyczne pierniczki wypieka się z mąki pszennej, której część z nas pewnie woli unikać, a niektórzy są wręcz do tego zmuszeni. Dla wszystkich unikających glutenu (z wyboru bądź konieczności)

Składniki:

  • 100g zimnego masła
  • 100ml syropu klonowego
  • 100ml (= 1/3 szklanki + 1 łyżka) cukru kokosowego
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1 łyżeczka imbiru mielonego
  • ½ łyżeczki mielonych goździków
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 450ml (= 1 + ¾ szklanki) mąki gryczanej

Wykonanie:

  1. Umieść syrop klonowy, cukier kokosowy i przyprawy w garnku i podgrzewaj przez kilka minut, aż cukier całkowicie się rozpuści.
  2. Zdejmij garnek z kuchenki.
  3. Pokrój masło w kostki i dodaj do zawartości garnka, póki jest jeszcze gorąca. Mieszaj dopóki masło się nie rozpuści. Masło musi być zimne, aby nie trzeba było czekać aż masa ostygnie przed dodaniem jajek.
  4. Dodaj jajka i sodę oczyszczoną. Dobrze wymieszaj.
  5. Dosyp mąkę i całość dokładnie wymieszaj. Pozwól ciastu ostygnąć w temperaturze pokojowej, następnie umieść w lodówce i pozostaw na noc.
  6. Rozwałkuj ciasto na grubość 2-3mm i wykrój z niego dowolne kształty. Piecz w temperaturze 200°C przez około 5 minut.

 

Przepis i zdjęcie pochodzą ze strony: https://thequeenofdelicious.com/en/gluten-free-buckwheat-gingerbread-cookies/

 

 

Podobne artykuły

Odpowiedz