Nie ma chyba bardziej świątecznych ciasteczek niż pierniczki. Pyszny, korzenny smak, wspólne pieczenie i wycinanie różnych kształtów – magia pierniczków jest niezwykła. Klasyczne pierniczki wypieka się z mąki pszennej, której część z nas pewnie woli unikać, a niektórzy są wręcz do tego zmuszeni. Dla wszystkich unikających glutenu (z wyboru bądź konieczności)
Składniki:
- 100g zimnego masła
- 100ml syropu klonowego
- 100ml (= 1/3 szklanki + 1 łyżka) cukru kokosowego
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżeczka kardamonu
- 1 łyżeczka imbiru mielonego
- ½ łyżeczki mielonych goździków
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 450ml (= 1 + ¾ szklanki) mąki gryczanej
Wykonanie:
- Umieść syrop klonowy, cukier kokosowy i przyprawy w garnku i podgrzewaj przez kilka minut, aż cukier całkowicie się rozpuści.
- Zdejmij garnek z kuchenki.
- Pokrój masło w kostki i dodaj do zawartości garnka, póki jest jeszcze gorąca. Mieszaj dopóki masło się nie rozpuści. Masło musi być zimne, aby nie trzeba było czekać aż masa ostygnie przed dodaniem jajek.
- Dodaj jajka i sodę oczyszczoną. Dobrze wymieszaj.
- Dosyp mąkę i całość dokładnie wymieszaj. Pozwól ciastu ostygnąć w temperaturze pokojowej, następnie umieść w lodówce i pozostaw na noc.
- Rozwałkuj ciasto na grubość 2-3mm i wykrój z niego dowolne kształty. Piecz w temperaturze 200°C przez około 5 minut.
Przepis i zdjęcie pochodzą ze strony: https://thequeenofdelicious.com/en/gluten-free-buckwheat-gingerbread-cookies/