Surowe brokuły zmniejszają ryzyko raka pęcherza o 40%!

Surowe brokuły zmniejszają ryzyko raka pęcherza o 40%!

Rak pęcherza moczowego jest jednym z częstszych nowotworów ludzi w podeszłym wieku. W Polsce jest czwartym pod względem częstości zachorowań nowotworem mężczyzn i ósmym u kobiet. Spożywanie zaledwie 3 porcji surowych warzyw krzyżowych miesięcznie, takich jak brokuły i kapusta, jest w stanie zmniejszyć ryzyko wystąpienia tego nowotworu aż o 40%.

 Badanie przeprowadzone w Instytucie Onkologicznym w Buffalo jest jednym z wielu, które potwierdzają silne właściwości przeciwnowotworowe surowych warzyw i owoców. Naukowcy przeprowadzili ankietę na temat zwyczajów żywieniowych 1100 osób, wśród których 275 miało nowotwór pęcherza. Odkryli, że zarówno wśród palaczy jak i osób niepalących, spożywanie 3 lub więcej porcji surowych warzyw krzyżowych w każdym miesiącu obniżało wystąpienie raka pęcherza o 40%. W porównaniu do palaczy, którzy nie spożywali tej ilości, ryzyko wystąpienia raka pęcherza u niepalących konsumujących 3 lub więcej porcji surowych warzyw krzyżowych miesięcznie było mniejsze aż o 73!

Warto zauważyć, że w badaniu jest mowa o trzech porcjach miesięcznie. Ta śmiesznie mała ilość warzyw ma duże znaczenie w profilaktyce nowotworów.

Wiedząc, że związki antynowotworowe warzyw krzyżowych pozostają w ciele przez około 12 godzin, osoby badane doświadczały łącznie 36 godzin z tymi składnikami (z 720 godzin, z których składa się przeciętny miesiąc). Innymi słowy, antynowotworowe związki były w ich organizmach przez 5% czasu w miesiącu, a i tak były w stanie w znaczącym stopniu obniżyć ryzyko raka pęcherza.

Co ważne, ta sama ilość ugotowanych warzyw krzyżowych nie wykazała ochronnych właściwości. Wynika z tego, że antynowotworowe właściwości są niszczone przez gotowanie.

Surowe warzywa nie tylko chronią przed rakiem, ale mogą też go cofnąć

Warzywa krzyżowe, znane także jako warzywa z rodziny kapustowatych, to popularne na świecie warzywa. Zaliczają się do nich nie tylko brokuły czy kapusta, lecz także kalafior, roszpunka, brukselka, kapusta pastewna, biała rzodkiew, rzodkiewka, jarmuż, chrzan, rzepa, wasabi i rzeżucha.

Warzywa te znane są z wysokiej zawartości witaminy C i selenu, zawierają także setki związków znanych z właściwości antynowotworowych. Jedna z grup tych związków, izotiocyjaniany, przyciągnęła w ostatnich kilku latach dużą uwagę jako lekarstwo na raka znajdujące się w jedzeniu.

Przeprowadzono 55 kluczowych badań epidemiologicznych skupiających się na związku pomiędzy spożywaniem warzyw krzyżowych a nowotworem. 69% tych badań pokazuje pozytywną korelację pomiędzy udziałem warzyw krzyżowych w diecie a obniżeniem ryzyka zachorowania na raka. Co ciekawe, niewiele z tych badań porównywało wpływ warzyw surowych z warzywami gotowanymi i istnieją pewne podejrzenia, że w tych 31% badań, niepotwierdzających korzystnego wpływu warzyw krzyżowych, spożywano warzywa gotowane (większość naukowców zajmujących się odżywianiem ignoruje nadrzędną wartość surowych pokarmów nad gotowanymi i wrzuca je do jednego worka, nie zważając na fakt, że gotowane warzywa nie zawierają substancji leczniczych surowych warzyw).

Izotiocyjaniany hamują rozwój raka i guzów poprzez bezpośrednie blokowanie procesów kancerogennych wolnych rodników. Innymi słowy, uniemożliwiają wolnym rodnikom atakowanie zdrowych komórek i przekształcanie ich w komórki nowotworowe.

Temperatura i promieniowanie niszczą substancje lecznicze

Związki lecznicze pochodzące z roślin są bardzo delikatnymi molekułami, które łatwo ulegają zniszczenie przez temperaturę. Gotowanie tych pokarmów inaktywuje właściwości leczące. Tak samo działa promieniowanie, np. podgrzewanie brokułów w mikrofali niszczy do 98% fitoskładników, łącznie z tymi o działaniu przeciwnowotworowym.

Dlatego codziennie warto spożywać świeżo wyciskany sok z owoców i warzyw. To jedna z najlepszych strategii, aby chronić się przed nowotworami. Poniżej przykładowy przepis na taki zdrowy sok:

  • 2 garście selera naciowego
  • 4 duże marchewki
  • 1 duża garść pietruszki
  • 2 jabłka
  • 1 cytryna lub grejpfrut
  • 1 duża garść jarmużu
  • 1 duża garść szpinaku
  • Mały kawałek imbiru, korzenia kurkumy lub buraka
  • Pół opakowania świeżych kiełków, np. lucerny lub brokułów

Ze wszystkich składników wycisnąć sok, pamiętając, że najlepiej korzystać z wyciskarek wolnoobrotowych, które nie niszczą swoim działaniem zdrowych enzymów i składników.

Następnie zblendować 2 szklanki owoców (truskawek, borówek, etc.) i dolać do soku. Taka warzywno-owocowa mikstura to prawdziwa bomba przeciwnowotworowa.

Osoby, które walczą z nowotworem lub są nim szczególnie zagrożone powinny dodać jak najwięcej antynowotworowych składników, takich jak: świeża kurkuma, brokuły i ich kiełki, kapusta, jarmuż, kiełki innych warzyw, etc.

 

 

Podobne artykuły

1 Komentarz

  1. aneta
    19 października 2017 at 21:56 Odpowiedz

    Witam.. Mój ojciec ma raka trzustki, wykryty w lutym tego roku. Lekarze dali mu kilka miesięcy życia. W tej chwili jak on to nazywa “chodzi na imprezy chemiczne” czyli na cykle chemii i Tato wyszukał w necie Sklep internetowy Konopna Farmacja Poznań i kupił tam ekstrakt konopny CBD + CBDA 6 % , napisze stronę choć co nie który będą odbierać to za reklamę http://www.konopiafarmacja.pl , ale warto kupić takie rzeczy z sprawdzonych źródeł Świeże wyniki rezonansu – choroba cofnęła się o 40%. Zaznaczam tylko, że to rak w IV notabene ostatniej fazie, więc lekarze nie dawali żadnych szans a teraz przychodzą i robią “rybkę”…. Cóź nauka i medycyna jest potrzebna, ale nie można jej zawierzać w 100% tylko szukać innych rozwiązań oczywiście w granicach rozsądku. Lekarze mówią, że to cud…. hmm

Odpowiedz