Wiele badań potwierdza, że spożywanie awokado ma wiele korzyści dla zdrowia. Ten wyjątkowo tłusty owoc jest dobrym źródłem ponad 25 niezbędnych składników odżywczych. Witaminy i minerały w nim obecne są ważnym czynnikiem ochronnym przed wieloma chorobami i schorzeniami.
Awokado jest bogate w witaminy A, C, E, K i B, a także w żelazo, miedź, potas i magnez. Poza tym jest pyszne i może być używane w smoothie, na kanpakach, w sałatkach, omletach, a nawet deserach. Dzięki temu, na wiele sposobów możemy skorzystać z jego zdrowych właściwości, do których należą:
-
Zawiera zdrowe tłuszcze
Awokado zawiera prawie 20 razy więcej tłuszczu niż inne owoce, ale są to głównie tłuszcze jednonienasycone, uznawane za bardzo zdrowe.
-
Zwiększa wchłanianie składników odżywczych
W jednym badaniu odkryto, że osoby, które jadły sałatki z dodatkiem awokado cechowało lepsze wchłanianie składników odżywczych niż osoby, których sałatki nie zawierały awokado. Uczestnicy badania spożywający awokado absorbowały 5 razy więcej karotenoidów (rodzaj składników odżywczych, obejmujący karoten i likopen).
-
Dobre dla skóry
Awokado ma świetne właściwości przeciwstarzeniowe, ponieważ jest bogate w antyoksydanty. To dlatego olej z awokado dodawany jest do wielu kosmetyków. Działa odmładzająco na skórę oraz pomaga leczyć różne problemy skórne.
-
Chroni przed zawałem
Badacze odkryli, że awokado ma zdolność to obniżania ryzyka zawału, ponieważ zawiera wysokie dawki kwasu foliowego. Co więcej, witamina E, jednonienasycone kwasy tłuszczowe i glutation obecne w awokado również są ważne w utrzymaniu zdrowia serca.
-
Utrzymuje ciśnienie w normie
Awokado bogate jest w potas, w 100 gramach zawiera 14% rekomendowanej dziennej dawki, czym przebija banana (10%). Ten minerał jest kluczowy w utrzymywaniu optymalnego ciśnienia krwi.
-
Bogate w błonnik
Awokado zawiera sporo błonnika, który stanowi ok. 7% jego wagi. Błonnik jest ważny dla optymalnego funkcjonowania układu trawiennego, wspiera odchudzanie i redukuje skoki cukru.
-
Wspiera zdrowie oczu
Awokado ma dobry wpływ na wzrok dzięki zawartości luteiny, która znana jest z właściwości chroniących oczy przed zmianami zwyrodnieniowymi związanymi z wiekiem i zaćmą.
-
Pomaga łagodzić ból w zapalaniu stawów
Fitoskładniki obecne w awokado, takie jak polifenole i flawonoidy mają właściwości przeciwzapalne, co pomaga redukować ból spowodowany zapaleniem stawów. Antyoksydanty takie jak witamina C i E także pomagają łagodzić stany zapalne.
-
Dobre dla ciężarnych i ich nienarodzonych dzieci
Zaleca się ciężarnym spożywanie szklanki awokado dziennie. Taka porcja zapewnia ¼ rekomendowanej dawki kwasu foliowego, który jest bardzo ważny dla zdrowia matki i dziecka.
-
Poprawia funkcjonowanie mózgu
Awokado uznawane jest za jeden z najlepszych dla zdrowia mózgu owoców. Wspiera funkcje umysłowe, poprawia pamięć i chroni przed chorobą Alzheimera.
Warto regularnie dodawać awokado do swojego jadłospisu. Oto warty wypróbowania przepis na koktajl z awokado:
- Pół dojrzałego awokado
- Dojrzały banan
- Pół szklanki świeżo wyciśniętego soku
- Garść zieleniny (szpinak, rukola, jarmuż)
Zblenduj wszystkie składniki. Możesz dodać trochę lodu, aby koktajl był przyjemnie orzeźwiający.
Pamiętaj, aby nie wyrzucać pestki z awokado – ona również ma wiele cennych właściwości. Więcej na ten temat pisaliśmy w tym artykule.
Źródło: https://www.naturalnewsblogs.com/tasty-avocado-smoothies-eat-healthy-heart-younger-skin-ideal-weight/