Polaku, lecz się sam!
Logowanie do Klubu RZ
Logowanie do Sklepu
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • Sklep
  • Home
  • Bezpłatne cykle wiedzy
  • Programy i Szkolenia
  • Zdrowie
    • Wszystkie
    • Borelioza
    • Budowanie odporności
    • Choroby przewlekłe
    • Infekcje
    • Lekarstwa
    • Nowotwory - terapie
    • Psyche a zdrowie
    • Wszystko o CBD
    • Wyzdrowieli
    • Ziołolecznictwo
    • Życie Bez Chemii

    Gdy wątroba pracuje niewłaściwie

    4 udowodnione naukowo filary zdrowia serca

    Cała prawda o Omega 3 – nieocenione dla zdrowia

    Fasola – cud: nakarmi oraz wspomoże uzdrawianie. Poznaj 6 super korzyści

    Wykonuj tę czynność 5 razy w tygodniu, a zmniejszysz ryzyko zachorowania na raka aż o 44%!

    Płuczesz ryż przed gotowaniem? Jeśli nie, to możesz mieć duży problem!

    Spray na komary pod lupą

    Nie szukaj dalej. Oto prawdziwy klucz do zdrowia

    Najlepsze zioła na depresję

    • Borelioza
    • Budowanie odporności
    • Choroby przewlekłe
    • Nowotwory – terapie
    • Psyche a Zdrowie
    • Wszystko o CBD
    • Wyzdrowieli
    • Ziołolecznictwo
    • Życie Bez Chemii
  • Zdrowa kuchnia
    • Wszystkie
    • Diety
    • Przepisy
    • Zdrowe produkty

    Jak jeść zdrowo w pracy?

    Fasola – cud: nakarmi oraz wspomoże uzdrawianie. Poznaj 6 super korzyści

    Jakie są korzyści zdrowotne masła i oleju kokosowego?

    4 ważne korzyści jedzenia borówek

    Zdrowe przepisy – 2 dania główne oraz pyszne czekoladowe brownie!

    10 najlepszych produktów anti-aging, które odżywiają skórę od wewnątrz

    Pierzga, propolis, mleczko pszczele – zdrowie z ula

    Dieta Okinawa, która wydłuża życie

    Orzechy włoskie chronią przed rakiem jelita grubego

    • Przepisy
    • Zdrowe produkty
    • Diety
  • Zdrowie a Świat
  • Wideo
  • O blogu
    • Reklama
    • Newsletter
    • Kontakt
    • Praca
    • Polityka Prywatności
Polaku, lecz się sam!
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki

Witamina D – nowe spojrzenie na jej rolę w organizmie

dodane przez Artykuł Partnera
w Zdrowie

Artykuł partnera

Już w 1822 roku Jędrzej Śniadecki opublikował artykuł, w którym wskazywał na korzystny wpływ kąpieli słonecznych na układ kostny, zaś w 1922 roku McCollum odkrył związek odpowiedzialny za wzrost kości. Witamina D w farmakologii znajduje zastosowanie nie tylko w leczeniu schorzeń układu kostnego (w tym osteomolacji i ostoperozy), ale także w leczeniu chorób układu krążenia, metabolizm organizmu oraz w leczeniu schorzeń rakowych, ponieważ hamuje podziały mitotyczne komórek, a także wpływa na zmniejszenie częstotliwości występowania chorób autoimmunologicznych. Witamina D ma zbawienny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu w każdym wieku, dlatego bardzo ważna jest świadomość, co grozi nam w przypadku jej niedoboru.

Witamina D2 a witamina D3

Witamina D jest oznaczana w literaturze naukowej jako ATC: A 11 CC 05 stanowi grupę stereoidowych, rozpuszczalnych w tłuszczach organicznych związków chemicznych podtrzymujących gospodarkę wapniowo-fosforową oraz stanowiącą budulec w postaci kości. Rozróżnienie między witamina D2 a witaminą D3 polega na budowie łańcucha bocznego: w pierwszym przypadku mowa o ergokalcyferolu, czyli ergosterolu naturalnie występującym w tranie, olejach rybnych, drożdżach i organizmach roślinnych; druga forma – witamina D3, cholekalcyferol – powstaje w wyniku działania promieni UV na skórę człowieka, gdzie 7-dehydrocholesterolu ulega hydroksylacji w wątrobie do kalcydiolu i w nerkach do kalcytriolu, tworząc witaminę D. Ten typ witaminy D występuje w drożdżach, wątrobie, żółtku jaj oraz w przetworach i olejach rybnych, w wątrobie, w znacznie mniejszych ilościach w mięsie drobiu i przetworach mlecznych. Warto mieć na uwadze, iż witamina D występuje jedynie w tranach – nie jest obecna w olejach i innych pochodnych rybich tłuszczach. Do źródeł pokarmowych o najwyższym stopniu stężenia witaminy D zalicza się ryby (głównie tłuste: śledzie, łososie, pstrągi), kawior, jajka oraz pełne mleko i jego przetwory (sery pleśniowe, masło), drób i jego podroby oraz grzyby (głównie pieczarki i smardze). Dieta bogata w codzienną porcję tłustych ryb oraz uwzględniająca spacery na Słońcu jest w stanie pokryć dzienną dawkę zapotrzebowania dorosłej osoby na witaminę D.

Jaką rolę spełnia witamina D w ludzkim organizmie?

Wspomniany kalcytriol spełnia szereg różnorodnych funkcji w większości komórek w organizmie, kontrolując działanie ok. 200 genów. Wpływ witaminy D na układ kostny wydaje się oczywisty: reguluje gospodarkę wapniowo-fosforową i mineralizuje kości. Nie wszyscy jednak są świadomi, że witamina ta wpływa na wygaszanie procesów zapalnych (obniża poziom cytokin prozapalnych i podwyższa poziom cytokin przeciwzapalnych), prowadzi do mnożenia się komórek mięśni gładkich naczyń krwionośnych, zaś jej prawidłowy poziom znacząco przyczynia się do obniżenia ryzyka wystąpienia chorób autoimmunologicznych, zwłaszcza cukrzycy typu I i II oraz insulinoporności. Znane są badania wykazujące bezpośrednią korelację między brakiem odpowiedniego poziomu witaminy D a wystąpieniem depresji, choroby Alzheimera oraz Parkinsona. Pod koniec lat 80. na uniwersytecie w Osace naukowcy wykryli zależność między wyższym poziomem witaminy D a ustąpieniem zmian łuszczycowych.

Niedobór witaminy D objawia się częstszymi skłonnościami do infekcji, problemami układu sercowo-naczyniowego, rozmiękaniem kości i osteoporozą u dorosłych, pogorszeniem stanu skóry, zapaleniem spojówek a także zwiększonym ryzykiem wystąpienia cukrzycy (obu typów), pojawienia się nowotworów i chorób autoagresywnych. Chroniczny niedobór witaminy D wpływa na osłabienie mięśni, pojawienie się stałego uczucia zmęczenia, podwyższenia ciśnienia we krwi, gorszą kondycją fizyczną, niespokojny sen oraz podatnością na różnego rodzaju złamania i zwichnięcia.

Witamina D – norma

Polacy cierpią na niedobór witaminy D, co wykazały badania stężenia kalcydiolu w surowicy krwi. Według lekarzy rekomendowana dawka witaminy D dla dorosłej osoby wynosi 30-50 ng/ml (17-125 nmol/l), w przypadku dawki < 20 ng/ml (< 50 nmol/l) mowa o poważnych deficycie. Według dokumentu syngowanego przez Komitet Naukowy Komisji Europejskiej „Opinion of the Scientific Committee on Food on the Tolerable Upper Intake Levelof Vitamin D” 99% Europejczyków cierpi na niedobór witaminy D w okresie jesienno-zimowym. Normy witaminy D według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) dla Polski są identyczne jak dla mieszkańców Stanów Zjednoczonych, Kanady, Niemiec i Szwajcarii.

Polacy dostarczają witaminę D w pożywieniu w postaci tłuszczy (37%), mięs i podrobów (36%), zaś rybny i ich pochodne stanowią niewielki, bo zalewie 2% źródło tej witaminy. Pozostałe dawki są dostarczane w postaci reakcji na działanie promieni słonecznych. Są one zależne od kilku czynników: stopnia nasłonecznienia, pory roku, karnacji cery, stopnia grubości tkanki tłuszczowej oraz grubości pokrywy chmur i zanieczyszczenia powietrza. Aby zapewnić organizmowi odpowiednią dawkę witaminy D wytwarzanej pod wpływem promieni słonecznych należy eksponować całe ciało na działanie Słońca 2-3 razy w tygodniu po 15-20 minut. Jednocześnie należy przestrzegać zaleceń dermatologów i unikać eskpozycji na Słońce w godzinach południowych oraz stosować kosmetyki z wysokimi filtrami blokującymi szkodliwe promieniowanie UV. Warto mieć na względzie, iż filtry przeciwsłoneczne są w stanie zablokować nawet 95% promieni UV, przez co organizm nie jest w stanie zagwarantować dostatecznej produkcji tej witaminy. Informacje o tym, jak fototyp skóry wpływa na stan poziomu witaminy D i ile wynosi zalecana dawka kąpieli słonecznych dla dzieci i osób dorosłych można poczytać na stronie https://www.doppelherz.pl/wiedza-i-porady/witamina-d/.

Witamina D u noworodków i małych dzieci

W badaniach Z. Zdrojewicza, E. Chruszczewskiej i M. Minera Wpływ witaminy D na organizm człowieka, zalecana dzienna dawka witaminy D dla noworodków i małych dzieci wynosi 1000-2000 IU/dzień (25 µg/dzień), u nastolatków się podwaja do wartości 4000 IU/ dzień (100 µg/dzień). Według badań przytoczonych w artykule Wielokierunkowe działanie witaminy D niedobór witaminy D występuje u 60-100% ciężarnych. Wpływa ona nie tylko na wzrost budulca kości, ale także na stan uzębienia jamy ustnej – próchnica dotyka częściej te dzieci, które cierpią na jej niedobór. Utrzymanie odpowiedniego poziomu witaminy D w organizmie dziecka obniża 8-krotnie ryzyko wystąpienia zachorowania na cukrzycę typu I.

Witamina D u kobiet w ciąży

Zapotrzebowanie kobiety w ciąży na witaminę D wynosi 4000 IU/ dzień (100 µg/dzień). Organizm matki dostarcza dziecku witaminy przez łożysko i krwioobieg, dlatego kluczowe jest, aby matka zaspokajała dzienną dawkę witaminy D, ponieważ jej znaczący niedobór może być przyczyną hipokalcemii i drgawek u noworodków oraz wtórnej nadczynności przytarczyc u matki i noworodka, a także odpowiadać za niską masę urodzeniową dziecka. Jeśli trzeci trymestr ciąży przypada na okres zimowy, czyli czas niskiego stopnia nasłonecznienia, noworodek narażony jest na niski stopień mineralizacji kości oraz zwiększonym ryzyku wystąpienia infekcji górnych dróg oddechowych. Kobiety planujące ciążę i pracujące w biurze powinny dodatkowo przyjmować witaminę D, ponieważ całodniowe przebywanie w zamkniętym pozbawia je dobroczynnego działania promieni słonecznych. Polskie Towarzystwo Ginekologiczne zaleca, aby każda kobieta od II trymetru do momentu zakończenia karmienia piersią zażywała dodatkowo witaminę D.

Witamina D u osób starszych

Osoby starsze powinny dostarczać 10 000 IU/ dzień (250 µg/dzień) witaminy D. Osoby starsze często borykają się z cukrzycą oraz problemami z utrzymaniem prawidłowego poziomu cukru we krwi. Zapewnienie prawidłowego poziomu witaminy D wpływa na ograniczenie oporności na insulinę dzięki obecności receptorów witaminy D VDR, które wychwytują glukozę w tkance mięśni. Dodatkowo osoby zmagające się z otyłością, osteoporozą, problemami trawiennymi (zaburzone wchłanianie) oraz nadciśnieniem powinny wykonać badania stężenia witaminy D we krwi i w razie potrzeby podjąć dodatkową suplementację.

Czy suplementować witaminę D?

Z powodu niskiego stężenia kalcydiolu w surowicy krwi mieszkańców Środkowo-Wschodniej Europy, lekarze rekomendują suplementację witaminy D. Kuracja powinna trwać około 3 miesięcy, aby długotrwale podnieść poziom w surowicy krwi. Na rynku farmaceutycznym dostępnych jest wiele preparatów zawierających witaminę D, jednak nie każdy jest skuteczny. Wynika to ze składu suplementu – te zawierające witaminę D2 wykazują ok. 30% słabsze działanie niż suplementy zawierające dawkę D3. Witamina D3 dostępna jest w formie tabletek, żeli, kropli doustnych i aerozolu. Cena witaminy D3 zawierającej 2000 jednostek to wydatek około 15 złotych za opakowanie 50 kapsułek (cena na podstawie suplementu Doppelherz Activ Witamina D3 2000). Istnieją także suplementy o niższej zawartości witaminy D, które można zażywać przez cały rok.

Suplementacja witaminy D u dzieci rekomendowana jest od lat, aktualnie zaleca się ją także osobom dorosłych i w podeszłym wieku ze względu na jej wysoce pozytywne oddziaływanie przeciw chorobom metabolicznym (cukrzyca), autoimmunologicznym (choroba Parkinsona i Alzheimera) oraz hamowaniu progresji nowotworów. Oczywiście bazowa pozostaje rola witaminy D w leczeniu chorób kostnych. Nie należy mylić dobroczynnego działania witaminy D z zapobieganiem chorobom: nie chroni przed chorobami, bo te zależą od wielu czynników takich jak odpowiednia dieta, aktywność fizyczna oraz predyspozycje genetyczne. Suplementacja witaminą D jest dedykowana dla osób zdrowych, które chcą uzupełnić jej poziom do rekomendowanych przez WHO i PTG norm. Podczas zażywania witaminy D należy cyklicznie skontrolować jej poziom, czy wybrany preparat jest skuteczny i czy uregulowało się jej dostateczny poziom w surowicy krwi.

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Źródła medyczne:

  1. Anna Dittfeld, Katarzyna Gwizdek, Aneta Koszowska, Katarzyna Fizia, Wielokierunkowe działanie witaminy D, dostęp online: http://annales.sum.edu.pl/archiwum_publikacje/2014_68_1_7.pdf
  2. Zygmunt Zdrojewicz, Ewa Chruszczewska, Michał Miner, Wpływ witaminy D na organizm człowieka, dostęp online: http://www.medrodzinna.pl/wp-content/uploads/2015/08/mr_2015_061-066.pdf
  3. Bogna Grygiel-Górniak, Mariusz Puszczewicz,Witamina D – nowe spojrzenie w medycyniei reumatologii, dostęp online: https://phmd.pl/api/files/view/29514.pdf
  4. Artur Gadomski, Skutki niedoboru witaminy D w organizmie człowieka, dostęp online: http://www.nowapediatria.pl/wp-content/uploads/2017/06/np_2017_034-037.pdf
  5. Elżbieta L. Anuszewska, Nowe spojrzenie na witaminę D, dostęp online: https://www.pth.pl/userfiles/file/wit_d.pdf
Tagi: witamina D3
Poprzedni Artykuł

Rodzaje diety pudełkowej – zdrowa dieta dla każdego

Następny Artykuł

Fundacja Zielony Kazimierz – kanony terapii naturalnych

Artykuł Partnera

Artykuł Partnera

Powiązane Artykuły

Zdrowie

Gdy wątroba pracuje niewłaściwie

25 czerwca 2022

Wątroba jest ważnym organem, który ma zasadnicze znaczenie dla zdrowia człowieka. Posiada ona aż 500 funkcji, jednak do tych głównych...

Choroby przewlekłe

4 udowodnione naukowo filary zdrowia serca

25 czerwca 2022

Czy jesteś w grupie ryzyka osób narażonych na choroby serca? Jeśli mieszkasz w Polsce, odpowiedź brzmi: tak. Choroba sercowo-naczyniowa w...

Zdrowie

Cała prawda o Omega 3 – nieocenione dla zdrowia

17 czerwca 2022

Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe a w szczególności omega 3 powinny być obecne w naszej diecie począwszy od życia płodowego, aż...

Zdrowa kuchnia

Fasola – cud: nakarmi oraz wspomoże uzdrawianie. Poznaj 6 super korzyści

2 czerwca 2022

Na fasolę nieraz krzywo patrzymy, a bo to może wzdęcia albo wywoływanie gazów jelitowych, ale daje ona mnóstwo korzyści, które...

Nowotwory - terapie

Wykonuj tę czynność 5 razy w tygodniu, a zmniejszysz ryzyko zachorowania na raka aż o 44%!

1 czerwca 2022

Najlepszym sposobem radzenia sobie z nowotworem jest przede wszystkim zapobieganie. Oznacza to utrzymywanie dobrego zdrowia. Można to osiągnąć na wiele...

Zdrowie

Płuczesz ryż przed gotowaniem? Jeśli nie, to możesz mieć duży problem!

25 maja 2022

Ryż lubią niemal wszyscy. Pasuje do wielu potraw, szybko się gotuje, jest tani i dostępny w każdym sklepie. Czy pamiętasz...

Następny Artykuł

Fundacja Zielony Kazimierz - kanony terapii naturalnych

Naturalne źródła potasu

Olejek eteryczny z rozmarynu znacznie poprawia możliwości pamięci u dzieci i dorosłych

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ostatnie artykuły

Gdy wątroba pracuje niewłaściwie

1 tydzień temu

4 udowodnione naukowo filary zdrowia serca

1 tydzień temu

Jak jeść zdrowo w pracy?

2 tygodnie temu

Cała prawda o Omega 3 – nieocenione dla zdrowia

2 tygodnie temu

Najbardziej komentowane

Wyleczył 5000 ludzi z raka. Ma receptę na 90-dniową terapię.

18 września 2020

Jerzy Zięba w Radio Katowice na żywo – debata z lekarzami

3 lipca 2020

Mocna trójka na boreliozę

13 sierpnia 2020

Lek na raka byłby oficjalnie już dawno, gdyby przemysł farmaceutyczny nie był tak zachłanny

28 kwietnia 2022

Ostatnie komentarze

  • Marta - Gdy wątroba pracuje niewłaściwie
  • Piotr - Vaxxed po polsku – film, który trzeba obejrzeć
  • Gosia - Vaxxed po polsku – film, który trzeba obejrzeć
  • Zosia - Fasola – cud: nakarmi oraz wspomoże uzdrawianie. Poznaj 6 super korzyści
  • Marta - Fasola – cud: nakarmi oraz wspomoże uzdrawianie. Poznaj 6 super korzyści
  • Mamy 2 nowe NATURALNE produkty, które dadzą znakomite wsparcie 2 ważnym organom:

Wątroba i Serce: bo to o nich mowa. Specjalnie dla nich 2 specjalnie skomponowane  naturalne mieszanki olejów zimno tłoczonych:
✅ LIVER+ wspomagająca właśnie wątrobę, 
https://tinyurl.com/LIVER-PLUS
oraz ❤️ HEART + wspomagająca serce:
https://tinyurl.com/HEART-PLUS 

Teraz w 🔥PRZEDSPRZEDAŻY DO 24 CZERWCA z rabatem -30%.

Wejdź na sklep.polakuleczsiesam.pl po więcej szczegółów. 

#zdrowie #zdroweodżywianie #olej
  • Jak je zrobić? Proszę bardzo. Oto składniki:
✅ garść pomidorków koktajlowych
✅ mały pęczek świeżych liści szpinaku, posiekanych na mniejsze kawałki
✅ 1 dojrzałe awokado, obrane i pokrojone w kostkę
✅ sól i pieprz do smaku
✅ 2 jajka
✅ odrobina pokrojonego sera feta

➡️I dalej:Wymieszaj pomidory, szpinak i awokado. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Nałóż masę do foremek na mufiny, wyłożonych papilotkami. Roztrzep jajka. Zalej jajkami masę warzywną. Całość posyp serem feta.
Piecz 20-25 min w temperaturze 180 st.

Zajrzyj na blog polakuleczsiesam.pl do działu Zdrowa Kuchnia po więcej przepisów. 😉
#jedzenie #zdrowie #zdrowadieta #śniadanie #jaja
  • Czy trudno jest pozbyć się z diety chleba? Cóż, łatwo nie bywa. Ale szybko można się przyzwyczaić. To tylko nasz mózg próbuje nas od tego odwieźć…. A co można pysznego w zamian? Proszę bardzo: takie oto kanapeczki, w której role pieczywa pełni kalarepka 😮. Oczy same się śmieją do nich i chce się jeść. Właśnie kończymy Program 14 Dni bez Mięsa, Cukru i Chleba: wielu uczestników dało radę ❤️ i… czuje się lepiej. Sprobuj i Ty!  www.rewolucjazdrowia.pl  #zdrowie #dieta #warzywa #jedzenie
  • Czy w ogóle należy płukać ryż❓❓
Trzeba! Jeśli o tym zapominasz to narażasz siebie i swoją rodzinę na spożywanie dużych ilości szkodliwego arsenu.😞

Ryż oraz produkty z ryżu (np. wafle) znacznie przekraczają normy arsenu. Może on występować w formie organicznej lub nieorganicznej. W ryżu kumuluje się arsen nieorganiczny, czyli bardziej toksyczna forma. 

Ryż należy przynajmniej dokładnie przepłukać, a jeszcze lepiej – moczyć przez całą noc. Jeśli decydujemy się na moczenie ryżu, na każdą szklankę ziaren powinno przypadać 6 szklanek wody 🫗. Jeśli nie moczyliśmy ryżu przez noc, to warto zrobić to chociaż przez kilkanaście minut przed gotowaniem. 

A więc: dobrze namaczaj ryż przed spożyciem! 😊
#porady #jedzenie #ryż #przepisy
  • To z twoim ciałem robi #CUKIER:
❌ Przyspiesza procesy starzenia się
❌ Sprzyja wypadaniu włosów
❌ Osłabia wzrok
❌ Powoduje wzrost ciśnienia
❌ Obniża odporność
❌ Może uszkadzać nerki
Ale to koniec smutnej listy.

Może więc czas dać odpocząć organizmowi? 🤔 Jest świetna okazja, bo 1 czerwca staruje nasz nowy program: 14 Dni Bez Mięsa, Chleba i Cukru. Daj odpocząć Twojemu organizmowi, niech się zregeneruje, a Ty zyskasz nową energię 💪 do działania!

👉Zajrzyj na naszą stronę polakuleczsiesam.pl - tam znajdziesz szczegóły.
  • Świat wariuje. Otyłość to poważny problem ZDROWOTNY. Nie nazywanie rzeczy po imieniu sprzyja pogłębianiu problemu oraz problemom ze zdrowiem: choroby układu krążenia ❤, przewodu pokarmowego, nowotwory. Stanowczo protestujmy przeciwko głupocie!
  • Jeśli ceny owoców nie przyprawiają Cię o zawrót głowy to zwróć się w kierunku borówek. Mało który owoc ma taką siłę 💪 jak borówka. Jeśli jesz je regularnie to możesz liczyć na to, że:
✅ Twój MÓZG sprawniej zadziała, a także dadzą Ci wsparcie w ochronie przed chorobami jak Alzheimer
✅ Twoje OCZY będą szczęśliwsze, gdyż chronią siatkówkę przed codziennym narażeniem na światło i zmniejszają ryzyko utraty wzroku
✅ Twoje SERCE będzie wdzięczne, bo obniżają poziom LDL oraz homocysteiny

Zaglądaj na nasz blog - tam przepisy jak wykorzystać borówki na codzień, także w pysznych koktajlach! ❤️
  • Jeśli myślisz, że wiesz wszystko o chemii w jedzeniu, to jesteś w błędzie. Stopień manipulacji w przemyśle spożywczym przekracza nasze wyobrażenia. Tzw. „Badania naukowe” są notorycznie naciągane lub wprost fałszowane. Są praktycznie nic nie warte. Pomyśl o tym co dzieje się w innych branżach (naiwnie wierzysz, że jest inaczej?). Na naszym blogu na stronach polakuleczsiesam.pl pojawił się nowy wpis, na którym znajdziesz film pt. TRUCIZNA NASZA POWSZEDNIA. Warto obejrzeć. Trzymajcie się zdrowo ❤️🥕🥥🍎
  • #Kurkuma jest po prostu niezwykła. Ma taki ogrom zastosowań, że gdyby chcieć je wymienić wszystkie to zabraknie miejsca, więc wymienimy chociaż te najważniejsze:

✅ Wspomaga procesy opóźniania starzenia poprzez otrzymywanie funkcji poznawczych, hamowanie rozwoju choroby Alzheimera,
✅ Wspomaga niszczenie komórek rakowych - potwierdzone badaniami,
✅ Hamuje wzrost nowotworów głowy i szyi
✅ Pomaga utrzymać zdrową skórę,
✅ Pomaga utrzymać zdrową wątrobę,
✅ Wspomaga funkcjonowanie serca,
✅ Wspomaga krążenie krwi ❤

Mało się o niej mówi, jest niedoceniana. A możesz ją stosować każdego dnia w swojej kuchni. Zajrzyj na naszego bloga i w wyszukiwarce po prostu wpisz "kurkuma" - znajdziesz mnóstwo inspiracji.

#zdrowie #zdrowadieta #nowotwory #chorobaalzhimera #chorobyprzewlekle #serce
  • Soda oczyszczona nie tylko znajdzie zastosowanie w kuchni. Ba, ma dziesiątki zastosowań także poza nią. Oto kilka sposobów jej wykorzystania:

1. Wsparcie dla włosów - masz podniszczone albo przetłuszczające się włosy? Jest na to sposób.😮
2. Wybielenie zębów.
3. Łagodzi oparzenia słoneczne.❤️
4. Polerowanie biżuterii.
5. Pomaga usunąć drzazgi. 
6. Zamiast dezodorantu.
7. Bielsze paznokcie.
8. Jako peeling.

Jeśli chcesz poznać przepisy na te wszystkie problemy to koniecznie zajrzyj na naszego bloga www.polakuleczsiesam.pl i w wyszukiwarce wpisz
Facebook Twitter Youtube Instagram
Polaku, lecz się sam!

Na naszym blogu znajdziecie informacje dotyczące zdrowego sposobu odżywiania, co robić by nie zachorować, co robić gdy już się zachoruje - wszystko w ramach działań, które możemy określić jako medycyna naturalna. Chcemy Ci pomagać poprzez informacje, które odnajdujemy, których dowiadujemy się od naszych webinarowych gości oraz które wynikają z naszego własnego doświadczenia.

Informacje

  • Dlaczego nie otrzymałem e-maila po rejestracji?
  • Jak odnaleźć zaginionego e-maila?
  • Podziel się swoją historią
  • Wyzdrowieli
  • Bezpłatne programy – cykle wiedzy
  • Programy i Szkolenia
  • Klub Rewolucji Zdrowia
  • Quizy:
    • Quiz – Rak – plaga naszych czasów
    • Quiz – czy jesteś zagrożona rakiem piersi?
    • Quiz – Jak Budujesz Swoje Nawyki?
  • Reklama
  • Kontakt

My w mediach społecznościowych

Dołącz także do facebookowych grup wsparcia:

  1. Rewolucja Zdrowia Dyskusje
  2. Zioła – Skuteczne Terapie Naturalne

© 2015 - 2022 Polaku, lecz się sam! Wszystkie prawa zastrzeżone.

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • Sklep
  • Home
  • Bezpłatne cykle wiedzy
  • Programy i Szkolenia
  • Zdrowie
    • Borelioza
    • Budowanie odporności
    • Choroby przewlekłe
    • Nowotwory – terapie
    • Psyche a Zdrowie
    • Wszystko o CBD
    • Wyzdrowieli
    • Ziołolecznictwo
    • Życie Bez Chemii
  • Zdrowa kuchnia
    • Przepisy
    • Zdrowe produkty
    • Diety
  • Zdrowie a Świat
  • Wideo
  • O blogu
    • Reklama
    • Newsletter
    • Kontakt
    • Praca
    • Polityka Prywatności

© 2015 - 2022 Polaku, lecz się sam! Wszystkie prawa zastrzeżone.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.