O odporność naszego organizmu powinniśmy dbać nie tylko w okresie zwiększonej aktywności chorobotwórczych bakterii i wirusów, czyli jesienią i wiosną. Zdrowy i odpowiednio wzmacniany przez cały rok organizm to podstawa dobrego samopoczucia, lepszej wydolności oraz gwarancja pięknego i promiennego wyglądu. Jak naturalnie wzmocnić odporność?
Brak snu, przewlekły stres, zła dieta, palenie tytoniu i częste picie alkoholu, a także inne czynniki sprawiają, że naturalne siły obronne naszego organizmu ulegają osłabieniu, przez co stale łapiemy infekcje, brakuje nam energii i sił witalnych oraz cierpimy z powodu gorszego samopoczucia. Jak sprawić, aby nasz kład odpornościowy lepiej funkcjonował?
Dieta na odporność
Kluczowe znaczenie podczas wzmacniania odporności organizmu ma nasza codzienna dieta. Jeżeli nasze menu obfituje w pełne chemii i bezwartościowych składników produkty przetworzone, słodycze, śmieciową żywność oraz niezdrowe przekąski i napoje to układ odpornościowy nie ma sił by walczyć z atakującymi nas bakteriami oraz wirusami. Dieta na odporność to nic innego jak dobrze skomponowany i obfitujący w witaminy, minerały oraz zdrowe tłuszcze jadłospis, w którym nie może zabraknąć: świeżych warzyw i owoców, zwłaszcza zawierających dużą ilość witaminy C, produktów pełnoziarnistych, które są źródłem cennych dla zdrowia mikroelementów, dającego energię chudego mięsa, naturalnego nabiału wpływającego na zachowanie właściwej flory bakteryjnej jelit oraz ryb, które dostarczają cennych kwasów Omega 3.
Zdrowa i dobre zbilansowana dieta jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu, nie tylko układu odpornościowego, dlatego tak ważne jest, aby na co dzień zwracać wagę, co kładziemy na talerzu, a szybko odczujemy zmianę samopoczucia i zauważymy wzrost odporności.
Zioła na odporność
Dobroczynny wpływ na odporność organizmu mają także niektóre zioła, które mobilizują układ immunologiczny do pracy i są nieocenioną pomocą w walce z infekcjami. Szczególnie korzystnie na wzmocnienie odporności wpływa czarny bez, czosnek, cebula, jeżówka (echinacea), aronia, żeń – szeń, jagody Acai i Goji.
I tak przykładowo dobre jagody Goji wzmacniają odporność, opóźniają procesy starzenia, poprawiają witalność, nastrój i pamięć, wzmacniają stawy i kości, korzystnie wpływają na wzrok, układ pokarmowy, nerki, potencję, skórę, a także wykazują właściwości obniżające ciśnienie oraz poziom cukru we krwi. Dobrej jakości jagody Goji można kupić w naszym sklepie z artykułami tylko z polecenia – kliknij tutaj.
Z kolei jagody Acai charakteryzuje ogromny potencjał antyoksydacyjny. Badania wykazały, że jest w nim znacznie więcej silnie aktywnych antyoksydantów niż w czerwonych winogronach i nawet 30 krotnie więcej niż w czerwonym winie. Jagody Acai także można dostać w Polsce i tu także polecamy sprawdzony już przez nas produkt.
Odporność możemy wspomóc także częstym spożywaniem miodu, który jest uważany za naturalny antybiotyk i w zależności od rodzaju pozwala nie tylko leczyć wiele dolegliwości, ale także zapobiegać infekcjom.
Odporność organizmu na wirusy, bakterie oraz inne chorobotwórcze drobnoustroje nabywamy z wiekiem, dlatego warto szczególnie dbać o właściwe odżywianie i wzmacnianie naturalnych sił obronnych organizmu najmłodszych dzieci, które narażone są na częste choroby w okresie przedszkolnym i wczesnoszkolnym. Odporność nabyta w wieku dziecięcym pozwoli cieszyć się lepszym zdrowiem w przyszłości.