W świecie, gdzie jesteśmy nieustannie atakowani przed toksyny, wirusy i bakterie, ważniejsze niż kiedykolwiek stało się utrzymanie w dobrej kondycji układu immunologicznego. Dobra wiadomość jest taka, że istnieje wiele naturalnych sposobów, aby to osiągnąć.
Oto lista 10 ziół i pokarmów, które wspierają złożoną sieć komórek i organów, składających się na układ odpornościowy i wspierających go w maksymalnej efektywności:
- Jeżówka: to popularne zioło od dawna kojarzone jest ze wzmacnianiem odporności. W połączeniu z innym ziołem, gorzknikiem kanadyjskim, lub przyjmowana solo, na przykład pod postacią herbaty, ta roślina z rodziny astrowatych wykazuje efektywność w zapobieganiu infekcjom górnych dróg oddechowych i pospolitym przeziębieniom.
- Żeń-szeń: występuje w wielu rodzajach, najczęściej badanym gatunkiem jest Panax ginseng, znany jakoś żeń-szeń właściwy. Jego główny składnik, ginsenosidy, ma właściwości przeciwzapalne i antynowotworowe.
- Czosnek: ta wspaniała w smaku przyprawa ma długą historię medycznego wykorzystania. Ostatnie badania ponownie potwierdzają, że czosnek wspiera układ sercowo-naczyniowy oraz ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwnowotworowe.
- Papryka słodka: ta popularna odmiana papryki nie zawiera kapsaicyny, jak jej pikantna kuzynka, ale jest słodka, chrupiąca i zawiera likopen, związek z grupy karotenów, który obniża ryzyko zachorowania na raka, oraz beta karoten, przetwarzany do witaminy A i innych pożytecznych związków.
- Imbir: to zioło redukuje stany zapalne, problemy układu krążenia, zakrzepy krwi i cholesterol, a także efektywnie pomaga kontrolować poziom cukru we krwi u chorych na cukrzycę.
- Kurkuma: ta przyprawa zawierająca kurkuminę, charakteryzuje się właściwościami antyoksydacyjnymi, antybakteryjnymi, przeciwzapalnymi oraz uspokajającymi żołądek. Pomaga w łagodzeniu stanów zapalnych stymulując nadnercza do produkcji hormonu, które działa przeciwzapalnie. Pomaga także chronić wątrobę przed negatywnymi skutkami spożywania alkoholu. W naszym sklepie znajdziesz dobrą kurkumę w postaci suplementu, który można sobie codziennie przyjmować.
- Miłorząb dwuklapowy (Ginkgo biloba): liście miłorzębu zawierają antyoksydanty zwane bilobalidami i ginkgolidami, które chronią organizm przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki. Odkryto także, że chroni przed promieniowaniem. W badaniu na zwierzętach, ginkgo wykazało zdolności ochrony przed zatruciem promieniowaniem.
- Lakownica żółtawa: ten gorzki grzyb, znany również jako reishi, w medycynie chińskiej od dawna kojarzony jest z długowiecznością i dobrym zdrowiem. Badania pokazują, że wzmacnia odporność, działa przeciwnowotworowo oraz przynosi ulgę w infekcjach układu moczowego.
- Traganek: znany także jako astragalus, podnosi wydajność układu odpornościowego, wspomaga trawienie i wzmacnia funkcjonowanie nadnerczy, a także działa jak diuretyk.
- Vilcacora (kocim pazurem): to pochodzące z Peru zioło jest popularne w leczeniu problemów żołądkowych. Ostatnio odkryto także, że stymuluje odpowiedzi ze strony układu immunologicznego i pomaga organizmowi odpierać infekcje i choroby zwyrodnieniowe.
–
Zdjęcie: Canva
Od lat piję, różne zioła i mogę pochwalić się zdrowiem
Warto regularnie pić takie zioła. Naturalny i skuteczny sposób na odporność.
Naturalne sposoby na wzmacnianie odporności to jest to! Dziękuję, że poruszacie tak ważne tematy.