Pewnie niewielu słyszało o jagodach Maqui (Aristotelia chilensis), gdyż nie jest to owoc, który rośnie w Europie. Ten egzotyczny, ciemnofioletowy owoc rośnie dziko w Ameryce Południowej. Jest zbierany głównie przez rdzennych Indian Mapuche z Chile, którzy używali liści, łodyg i jagód w medycynie od tysięcy lat.
Obecnie jagody maqui jest sprzedawana jako „superowoce” ze względu na wysoką zawartość przeciwutleniaczy i wiele korzyści zdrowotnych, które można odnotować regularnie je spożywając. Cóż więc takiego może nam dać obcowanie z jagodami maqui?
10 korzyści ze stosowania jagód Maqui
1. Naładowane przeciwutleniaczami
Wolne rodniki to niestabilne cząsteczki, które z czasem mogą powodować uszkodzenia komórek, stany zapalne i choroby. Jednym ze sposobów zapobiegania tym skutkom jest spożywanie pokarmów bogatych w przeciwutleniacze, takich jak jagody maqui. Przeciwutleniacze działają poprzez stabilizację wolnych rodników, pomagając w ten sposób zapobiegać uszkodzeniom komórek i wywoływanym przez nie niekorzystnym skutkom.
Badania sugerują, że dieta bogata w przeciwutleniacze może zmniejszyć ryzyko chorób przewlekłych, takich jak choroby serca, rak, cukrzyca i zapalenie stawów.
Jagody Maqui zawierają do trzech razy więcej przeciwutleniaczy niż jeżyny, jagody, truskawki i maliny . W szczególności są bogate w grupę przeciwutleniaczy zwanych antocyjanami. Antocyjany nadają owocowi ciemnofioletowy kolor i mogą być odpowiedzialne za wiele korzyści zdrowotnych.
W czterotygodniowym badaniu klinicznym osoby, które przyjmowały 162 mg ekstraktu z jagód maqui trzy razy dziennie, miały znacznie zmniejszone pomiary uszkodzeń wywołanych przez wolne rodniki we krwi, w porównaniu z grupą kontrolną.
Wniosek: Jagody maqui są bogate w przeciwutleniacze, które mogą zmniejszać ryzyko chorób przewlekłych, takich jak choroby serca, rak, cukrzyca i zapalenie stawów.
2. Mogą wydatnie pomóc w walce z zapaleniem
Badania sugerują, że jagody maqui mają potencjał do zwalczania stanów zapalnych, w tym chorób serca, zapalenia stawów, cukrzycy typu 2 i niektórych chorób płuc. W wielu badaniach z użyciem probówek związki zawarte w jagodach maqui wykazały właśnie silne działanie przeciwzapalne.
Podobnie badania w probówkach z użyciem skoncentrowanego suplementu z jagodami maqui sugerują, że mogą one zmniejszać stan zapalny w naczyniach krwionośnych – czyniąc go potencjalnym sprzymierzeńcem w zapobieganiu chorobom serca. Dodatkowo, w dwutygodniowym badaniu klinicznym, palacze, którzy przyjmowali 2 gramy ekstraktu z jagód maqui dwa razy dziennie mieli znaczące lepsze wyniki badań stanów zapalnych w płucach.
Wniosek: maqui wykazuje bardzo obiecujące działanie przeciwzapalne w badaniach probówkowych i klinicznych.
3. Może chronić przed chorobami serca
Jagoda Maqui jest bogata w antocyjany, silne przeciwutleniacze, które mają bezpośrednie przełożenie na zdrowie serca. Badanie zdrowia pielęgniarek przeprowadzone na 93.600 młodych i w średnim wieku kobiet wykazało, że diety o największej zawartości antocyjanów były związane z 32% zmniejszonym ryzykiem zawału serca, w porównaniu z tymi, które zawierają mało przeciwutleniaczy.
W innym dużym badaniu diety bogate w antocyjany wiązały się z 12% zmniejszeniem ryzyka nadciśnienia.
Chociaż potrzebne są dalsze badania, wyciąg z jagód maqui może również pomóc zmniejszyć ryzyko chorób serca poprzez obniżenie poziomu „złego” cholesterolu LDL we krwi. W trzymiesięcznym badaniu klinicznym z udziałem 31 osób ze stanem przedcukrzycowym 180 mg skoncentrowanego suplementu z jagodami maqui obniżyło poziom LDL we krwi średnio o 12,5%.
Wniosek: Silne przeciwutleniacze zawarte w jagodach maqui mogą pomóc obniżyć poziom „złego” cholesterolu LDL we krwi i zmniejszyć ryzyko chorób serca.
4. Może pomóc w kontroli poziomu cukru we krwi
Jagoda Maqui może pomóc w naturalny sposób obniżyć poziom cukru we krwi. Badania z użyciem probówek wykazały, że związki zawarte w jagodach maqui mogą pozytywnie wpływać na sposób, w jaki organizm rozkłada i zużywa węglowodany. W trzymiesięcznym badaniu klinicznym z udziałem osób ze stanem przedcukrzycowym 180 mg ekstraktu z jagód maqui raz dziennie obniżyło średni poziom cukru we krwi o 5%.
Chociaż ten 5% spadek wydaje się niewielki, wystarczył, aby obniżyć poziom cukru we krwi uczestników do normalnego poziomu. Chociaż potrzeba kolejnych badań, korzyści te mogą wynikają właśnie z wysokiej zawartości antocyjanów maqui.
W dużym badaniu populacyjnym diety bogate w te związki były związane ze znacznie zmniejszonym ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2.
Wniosek: Diety bogate w związki roślinne występujące w jagodach maqui są zmniejszają ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2. Ponadto jedno badanie kliniczne sugeruje, że ekstrakt z jagód maqui może pomóc obniżyć poziom cukru we krwi u osób ze stanem przedcukrzycowym.
5. Wsparcie dla oczu
Każdego dnia oczy są narażone na działanie wielu źródeł światła, w tym słońca, lamp fluorescencyjnych, monitorów komputerów, telefonów i telewizorów. Nadmierna ekspozycja na światło może spowodować uszkodzenie oczu.
Jednak przeciwutleniacze – takie jak te występujące w jagodach maqui – mogą zapewnić ochronę przed uszkodzeniami wywołanymi przez światło. Badanie w probówce wykazało, że ekstrakt z jagód maqui zapobiega uszkodzeniom komórek oczu wywołanym przez światło, co jasno wskazuje, że owoc może być korzystny dla zdrowia oczu.
Jednak ekstrakty z jagód maqui są znacznie bardziej skoncentrowane niż pojedynczy owoc, mają więc więcej dobroczynnych przeciwutleniaczy niż sam owoc. Potrzebne są więc dalsze badania, aby określić, czy jedzenie owoców ma podobne skutki.
Wniosek: Wyciąg z jagód Maqui może pomóc zmniejszyć uszkodzenia oczu wywołane światłem. Jednak potrzeba więcej badań, aby określić, czy sam owoc ma podobne działanie.
6. Poprawiają pracę jelit
W jelitach znajdują się miliardy bakterii, wirusów i grzybów – łącznie określanych jako mikrobiom jelitowy. Zróżnicowany mikrobiom jelitowy może pozytywnie lub negatywnie wpływać na układ odpornościowy, mózg, serce i – oczywiście – na same jelita. To zależy od stanu naszego układu pokarmowego
Mogą pojawić się problemy, gdy złe bakterie przeważają nad tymi pożytecznymi. Badania sugerują, że związki roślinne zawarte w maqui i innych jagodach mogą pomóc w przekształceniu mikroflory jelitowej, zwiększając liczbę dobrych bakterii. Te pożyteczne bakterie metabolizują związki roślinne, wykorzystując je do wzrostu i rozmnażania.
Wniosek: Jagoda maqui może korzystnie wpływać na zdrowie jelit, sprzyjając rozwojowi dobrych bakterii w jelitach.
7. Efekty przeciwnowotworowe
W badaniach probówkowych i badaniach na zwierzętach rodzaj przeciwutleniaczy występujących w jagodach maqui wykazał potencjał do zmniejszenia replikacji komórek rakowych, zahamowania wzrostu guza i wywołania śmierci komórek rakowych.
8. Efekty “przeciwstarzeniowe”
Nadmierna ekspozycja na promienie ultrafioletowe ze słońca może powodować przedwczesne starzenie się skóry. W badaniach z probówki ekstrakt z jagód maqui hamował uszkodzenia komórek spowodowane nadmiernym promieniowaniem ultrafioletowym.
9. Ulga dla suchego oka
Krótkie 30-dniowe badanie przeprowadzone na 13 osobach z zespołem suchego oka wykazało, że 30-60 mg skoncentrowanego ekstraktu z jagód maqui każdego dnia zwiększało produkcję łez o około 50%.
10. Łatwe do suplementacji
Świeże jagody maqui są łatwe do zdobycia, jeśli mieszkasz lub odwiedzasz Amerykę Południową, gdzie obficie rosną na wolności. Nie mieszkasz? No, cóż… W takim razie możesz znaleźć wartościowe suplementy z jagód maqui.
Proszek z jagód maqui jest świetną opcją, ponieważ jest wytwarzany z liofilizowanego maqui. Nauka sugeruje, że jest to najskuteczniejsza metoda suszenia, ponieważ zachowuje większość silnych przeciwutleniaczy.
Co więcej proszek z jagód maqui to łatwy i pyszny dodatek do koktajli owocowych, płatków owsianych i jogurtu. W Internecie można również znaleźć niezliczone smaczne przepisy – od lemoniady z jagód maqui po sernik z jagód maqui i inne wypieki.
Nasz partner, Hempking, ma w swojej ofercie liofilizowany proszek z jagód maqui poddany restrykcjom ekologicznym, można mieć więc pewność, że jest to produkt bardzo dobrej jakości. Proszek z jagód maqui możesz kupić klikając tutaj.
–
Źródła zdjęć: Canva
Nie wiedziałam, że mają tak dużo właściwości zdrowotnych
Ciekawy artykuł, nie słyszałam jeszcze o tym gatunku jagód.
Bardzo dużo ciekawostek, nie znałam tych jagód! Wiem, że zwykłe dobrze służą na wzrok. :))