4 proste wegańskie przepisy – gotowe w mniej niż 30 minut!

4 proste wegańskie przepisy – gotowe w mniej niż 30 minut!

Wiele osób chce spróbować wegańskiej kuchni, jednak wydaje im się, że takie przepisy są bardzo skomplikowane i pochłaniają masę czasu na przygotowanie. Nic bardziej mylnego! Oczywiście wegańskie dania mogą być trudne i skomplikowane, tak jak i niektóre dania mięsne, ale mogą też być super proste i szybkie. Oto 4 przepisy, w tym jeden deser, na proste i szybkie wegańskie potrawy.

Wegańska sałatka z czerwonej fasoli

 

Nie pozwól, by słowo sałatka Cię zaskoczyło – ta sałatka z czerwonej fasoli to naprawdę pożywne danie. Receptura z Ameryki Południowej jest prawdopodobnie tradycyjną potrawą Ekwadoru. Tego przepisu nie można przegapić.

Czas przygotowania: 20 minut, plus chłodzenie przez noc

Być zdrowszym z Zielonymi Koktajlami

PODEJMIESZ WYZWANIE?

Zarejestruj się na naszej stronie, a będziesz już wkrótce mógł wziąć udział w kolejnym wyzwaniu poprawy zdrowia dzięki zielonym koktajlom.

Składniki na 4 porcje:

  • ¼ szklanki (60 g) przecieru pomidorowego (passaty)
  • Sok z 1 limonki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 1 łyżka wegańskiego majonezu (nie weganie mogą użyć zwykłego majonezu)
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka drobnego cukru trzcinowego
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 puszki czerwonej fasoli, odsączone (lub ok. 2 szklanki ugotowanej czerwonej fasoli)
  • 1 zielona papryka, wydrążona i drobno pokrojona w kostkę
  • 1 czerwona papryka, wydrążona i drobno pokrojona w kostkę
  • 1 czerwona cebula, drobno posiekana
  • 1 szklanka (ok. 170 g) ugotowanego basmati lub innego ryżu długoziarnistego
  • 1 łyżka posiekanych liści kolendry, do dekoracji

Do dużej miski włóż przecier pomidorowy, sok z limonki, olej, ocet, majonez wegański, musztardę i cukier, dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Ubij do uzyskania kremowej konsystencji. Dodaj czerwoną fasolę, paprykę i cebulę do miski i wymieszaj. Schłodź w lodówce przez noc.

Przed podaniem dodaj ryż, dobrze wymieszaj i udekoruj posiekaną kolendrą.

 

Bowl chili-mango

Super prosta i łatwa do zrobienia sałatka z chili i mango to pyszna, popołudniowa uczta  – syrop z agawy dodaje słodyczy, a zarówno chili, jak i imbir dodają smacznego „kopnięcia” temu daniu.

Ten przepis pochodzi z karaibskiej wyspy Gwadelupy. Przygotowanie zajmuje około 20 minut i najlepiej schłodzić je przez kolejne 30 minut przed zjedzeniem.

Składniki na 4 porcje:

  • 3 dojrzałe mango, obrane i pokrojone w kostkę
  • 1 zielone jabłko, obrane i pokrojone w kostkę
  • 1 bulwa kopru włoskiego, drobno posiekana
  • 2 łyżki mielonej mięty
  • 1 czerwona cebula, drobno posiekana
  • 1 łyżka starego, świeżego imbiru
  • sok z 2 limonek
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • 1 papryczka jalapeño, bez pestek, drobno posiekana
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Włóż mango, jabłko, koper włoski, miętę, cebulę i imbir do dużej miski. Polej sokiem z limonki, dodaj syrop z agawy i dobrze wymieszaj, aby składniki połączyły się. Teraz posyp jalapeño i dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Przechowuj w lodówce przez 30 minut przed podaniem.

 

Grzanki z awokado

Grzanko z awokado to absolutny hit Instagrama! Gotowe w 15 minut, mogą być śniadaniem, przekąską lub nawet lunchem.

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • sok z 1⁄2 cytryny
  • 1 pęczek liści kolendry, oskubane same liście
  • 6 kromek chleba na zakwasie (żytniego, orkiszowego lub z samopszy)
  • 2 pomidory, pokrojone na plasterki
  • Sól
  • 1 mała czerwona cebula, drobno posiekana
  • 1 czerwone chili, cienko pokrojone i bez pestek
  • 1 limonka, pokrojona w ćwiartki
  • Opcjonalnie: szczypta fleur de sel

Obierz awokado, usuń pestkę i pokrój je wzdłuż. Włóż awokado do miski i polej sokiem z cytryny, aby nie zmieniło koloru na brązowy. Delikatnie wymieszaj z posiekaną kolendrą.

Złóż grzanki, zaczynając od plasterków pomidorów. Posyp solą, następnie dodaj cebulę i awokado. Na koniec udekoruj plastrami chilli i opcjonalnie posyp fleur de sel. Podawaj z limonkami.\

 

Wegański mus czekoladowy z bananem, awokado i miodem

Ten przepis stanowi idealną, czekoladową (i zdrową!) przekąskę.

Składniki:

  • 1 dojrzały banan
  • ½ dojrzałego awokado
  • 1 łyżka mleka migdałowego
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka miodu
  • garść jagód (jagody, maliny lub truskawki)
  • garść migdałów

Obierz banana i pokrój go na kawałki. Wrzuć kawałki do miski i delikatnie rozgnieć je widelcem, aż zamienią się w papkę. Za pomocą łyżki zagarnij miąższ awokado do miski. Rozgnieć go, tak jak wcześniej banana.

Dodaj mleko migdałowe i wymieszaj. Następnie dodaj kakao i wymieszaj ponownie.

Dodaj miód, wymieszaj raz jeszcze. Dodaj na wierzch jagody i garść migdałów.

 

Podobne artykuły

Napisz komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.