Wiele osób chce spróbować wegańskiej kuchni, jednak wydaje im się, że takie przepisy są bardzo skomplikowane i pochłaniają masę czasu na przygotowanie. Nic bardziej mylnego! Oczywiście wegańskie dania mogą być trudne i skomplikowane, tak jak i niektóre dania mięsne, ale mogą też być super proste i szybkie. Oto 4 przepisy, w tym jeden deser, na proste i szybkie wegańskie potrawy.
Wegańska sałatka z czerwonej fasoli
Nie pozwól, by słowo sałatka Cię zaskoczyło – ta sałatka z czerwonej fasoli to naprawdę pożywne danie. Receptura z Ameryki Południowej jest prawdopodobnie tradycyjną potrawą Ekwadoru. Tego przepisu nie można przegapić.
Czas przygotowania: 20 minut, plus chłodzenie przez noc
Składniki na 4 porcje:
- ¼ szklanki (60 g) przecieru pomidorowego (passaty)
- Sok z 1 limonki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka białego octu winnego
- 1 łyżka wegańskiego majonezu (nie weganie mogą użyć zwykłego majonezu)
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 1 łyżeczka drobnego cukru trzcinowego
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- 2 puszki czerwonej fasoli, odsączone (lub ok. 2 szklanki ugotowanej czerwonej fasoli)
- 1 zielona papryka, wydrążona i drobno pokrojona w kostkę
- 1 czerwona papryka, wydrążona i drobno pokrojona w kostkę
- 1 czerwona cebula, drobno posiekana
- 1 szklanka (ok. 170 g) ugotowanego basmati lub innego ryżu długoziarnistego
- 1 łyżka posiekanych liści kolendry, do dekoracji
Do dużej miski włóż przecier pomidorowy, sok z limonki, olej, ocet, majonez wegański, musztardę i cukier, dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Ubij do uzyskania kremowej konsystencji. Dodaj czerwoną fasolę, paprykę i cebulę do miski i wymieszaj. Schłodź w lodówce przez noc.
Przed podaniem dodaj ryż, dobrze wymieszaj i udekoruj posiekaną kolendrą.
Bowl chili-mango
Super prosta i łatwa do zrobienia sałatka z chili i mango to pyszna, popołudniowa uczta – syrop z agawy dodaje słodyczy, a zarówno chili, jak i imbir dodają smacznego „kopnięcia” temu daniu.
Ten przepis pochodzi z karaibskiej wyspy Gwadelupy. Przygotowanie zajmuje około 20 minut i najlepiej schłodzić je przez kolejne 30 minut przed zjedzeniem.
Składniki na 4 porcje:
- 3 dojrzałe mango, obrane i pokrojone w kostkę
- 1 zielone jabłko, obrane i pokrojone w kostkę
- 1 bulwa kopru włoskiego, drobno posiekana
- 2 łyżki mielonej mięty
- 1 czerwona cebula, drobno posiekana
- 1 łyżka starego, świeżego imbiru
- sok z 2 limonek
- 1 łyżka syropu z agawy
- 1 papryczka jalapeño, bez pestek, drobno posiekana
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Włóż mango, jabłko, koper włoski, miętę, cebulę i imbir do dużej miski. Polej sokiem z limonki, dodaj syrop z agawy i dobrze wymieszaj, aby składniki połączyły się. Teraz posyp jalapeño i dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Przechowuj w lodówce przez 30 minut przed podaniem.
Grzanki z awokado
Grzanko z awokado to absolutny hit Instagrama! Gotowe w 15 minut, mogą być śniadaniem, przekąską lub nawet lunchem.
Składniki:
- 1 dojrzałe awokado
- sok z 1⁄2 cytryny
- 1 pęczek liści kolendry, oskubane same liście
- 6 kromek chleba na zakwasie (żytniego, orkiszowego lub z samopszy)
- 2 pomidory, pokrojone na plasterki
- Sól
- 1 mała czerwona cebula, drobno posiekana
- 1 czerwone chili, cienko pokrojone i bez pestek
- 1 limonka, pokrojona w ćwiartki
- Opcjonalnie: szczypta fleur de sel
Obierz awokado, usuń pestkę i pokrój je wzdłuż. Włóż awokado do miski i polej sokiem z cytryny, aby nie zmieniło koloru na brązowy. Delikatnie wymieszaj z posiekaną kolendrą.
Złóż grzanki, zaczynając od plasterków pomidorów. Posyp solą, następnie dodaj cebulę i awokado. Na koniec udekoruj plastrami chilli i opcjonalnie posyp fleur de sel. Podawaj z limonkami.\
Wegański mus czekoladowy z bananem, awokado i miodem
Ten przepis stanowi idealną, czekoladową (i zdrową!) przekąskę.
Składniki:
- 1 dojrzały banan
- ½ dojrzałego awokado
- 1 łyżka mleka migdałowego
- 2 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka miodu
- garść jagód (jagody, maliny lub truskawki)
- garść migdałów
Obierz banana i pokrój go na kawałki. Wrzuć kawałki do miski i delikatnie rozgnieć je widelcem, aż zamienią się w papkę. Za pomocą łyżki zagarnij miąższ awokado do miski. Rozgnieć go, tak jak wcześniej banana.
Dodaj mleko migdałowe i wymieszaj. Następnie dodaj kakao i wymieszaj ponownie.
Dodaj miód, wymieszaj raz jeszcze. Dodaj na wierzch jagody i garść migdałów.